בלי שולחן ביליארד ואופן ספייס: עיצוב חללי עבודה שבורח מהטרנדי

חברת ENDOR בחרה למשרדיה החדשים קו שונה לחלוטין מזה הנפוץ כיום בעיצוב משרדים של חברות הייטק. אילו אתגרים זה הציב בפני האדריכלית ומנהל הפרויקט?

מוגש מטעם חן רוטנברג

|

11.06.19 | 13:59

משרדי חברת אנדור. היה חשוב שלכל עובד תהיה אפשרות ליהנות מהנוף, לכן חדר הישיבות מוקם בחלק הפנימי (צילום: ליאור טייטלר)
משרדי חברת אנדור. היה חשוב שלכל עובד תהיה אפשרות ליהנות מהנוף, לכן חדר הישיבות מוקם בחלק הפנימי (צילום: ליאור טייטלר)
מרבית עובדי החברה הם בני 40-30 וזה הוביל לרצון ליצור עיצוב בוגר יותר עם אווירה שמשדרת שקט וחמימות (צילום: ליאור טייטלר)
מרבית עובדי החברה הם בני 40-30 וזה הוביל לרצון ליצור עיצוב בוגר יותר עם אווירה שמשדרת שקט וחמימות (צילום: ליאור טייטלר)
סביבת עבודה בוגרת ורגועה (צילום: ליאור טייטלר)
סביבת עבודה בוגרת ורגועה (צילום: ליאור טייטלר)
יצרנו לוחות חיפוי בהם משולב הלוגו של החברה בטקסטורה מעניינת   (צילום: ליאור טייטלר)
יצרנו לוחות חיפוי בהם משולב הלוגו של החברה בטקסטורה מעניינת (צילום: ליאור טייטלר)
המחיצות ברחבי המשרד הן  מזכוכית כפולה, 'דאבל גלייז', שחוסמת רעשים  (צילום: ליאור טייטלר)
המחיצות ברחבי המשרד הן מזכוכית כפולה, 'דאבל גלייז', שחוסמת רעשים (צילום: ליאור טייטלר)
 

תרבות ארגונית היא ה-DNA של החברה. יש לה השלכה על האווירה במקום העבודה, היא זו שמעצבת את חזון החברה וקובעת את דרך ההתנהלות וההתנהגות בתוך החברה. לתרבות הארגונית יש השפעה גדולה גם על בחירת העיצוב עבור משרדי החברה, מכיוון שבכוחו של העיצוב לייצר סביבת עבודה רצויה וגם לעודד תפוקת עבודה ויצירתיות שיובילו את הארגון לעבר הצלחה עסקית.

 

התרבות הארגונית משתקפת מהחלטות ההנהלה בשאלות כגון מה הכי חשוב לארגון? האם זו עבודת צוות, האם השקיפות של מנהלי העבודה או שאולי דווקא הפרטיות והדאגה לנוחיות של העובדים במהלך שעות העבודה? בהתאם להחלטות הללו גם נבחרים האלמנטים העיצוביים.

 

״הטרנדים הבולטים היום בעיצוב חללי העבודה בהייטק הם מראה תעשייתי, חללים פתוחים עם המון באזז באוויר, מטבח שתופס את החלל המרכזי במשרד וחדרי משחקים עם שולחנות ביליארד המשמשים את העובדים בהפסקות וברגעי המנוחה. כל זה כמובן תואם לגיל הממוצע הצעיר שמאפיין את כוח העבודה של חברות הייטק״, מסבירה האדריכלית טל אלטשולר. ״חברת Endor לעומת זאת, בחרה בקו עיצובי שונה לחלוטין. את המהלך הזה הוביל מנכ״ל החברה שמגיע עם ניסיון רב בעבודה במשרדי הייטק שונים ולכן החליט לנקוט בגישה הפוכה, וליצור סביבת עבודה בוגרת ורגועה״.

 

האם עיצוב המשרדים הלא שגרתי הושפע מגודל החברה וממבנה כוח האדם שלה?

״בהחלט. מרבית עובדי החברה הם בני 40-30 וזה הוביל לרצון ליצור עיצוב בוגר יותר עם אווירה שמשדרת שקט וחמימות. את כל אלה השגנו על ידי ניקיון עיצובי בחדרי העובדים ועל ידי התקרה החלקה״.

 

פתרונות אקוסטיים מיוחדים שיבטיחו סביבת עבודה שקטה. אדריכלית טל אלטשולר (צילום: לימור דוד סמוביץ) (צילום: טל אלטשולר)
    פתרונות אקוסטיים מיוחדים שיבטיחו סביבת עבודה שקטה. אדריכלית טל אלטשולר (צילום: לימור דוד סמוביץ)

     

    במקום חלל ה-open space התקבלה החלטה ליצור חדר עבודה פרטי עבור כל צוות, אותו יחלקו 4 חברי צוות שעובדים על נושא משותף ויכולים לתרום זה לזה.
    אופייה הייחודי של חברת Endor והשקפות עולמה של התרבות הארגונית שלה דרשה ליצור פתרונות אקוסטיים מיוחדים שיבטיחו סביבת עבודה שקטה. במקום חלל ה- open space התקבלה החלטה ליצור חדר עבודה פרטי עבור כל צוות, אותו יחלקו 4 חברי צוות שעובדים על נושא משותף ויכולים לתרום זה לזה. ״אילו החברה הייתה גדולה יותר, ויתור על ה- open space וחלוקה לחדרי העבודה היו מובילים להגדלת תקציב הביצוע, מכיוון שאז היה צורך ביותר חדרים״, מסבירה טל. ״חדרי צוות היוו במקרה זה פתרון ביניים שהתאים לחברה, כי מצד אחד זה חילק את המשרד לחדרים ומצד שני - לא דרש חדר נפרד לכל עובד״.

     

    אילו פתרונות אקוסטיים שילבתם ואילו גופי תאורה נבחרו עבור העיצוב של משרדי ׳אנדור׳?

    ״לאקוסטיקה הייתה חשיבות מכרעת בפרויקט הזה, כי אחת הדרישות של הלקוח הייתה ליצור סביבת עבודה שקטה. לשם כך שילבתי פתרונות אקוסטיים גם בתקרה וגם ברצפה. הריצוף שנבחר כאן הוא PVC בעל דרגת אקוסטיקה הקרובה ביותר לשטיח, ועל מנת לשמור על המראה החמים בחרנו ריצוף PVC דמוי פרקט. את המחיצות ברחבי המשרד יצרנו מזכוכית כפולה, 'דאבל גלייז', שחוסמת רעשים ואת התקרות חיפינו ביריעות PVC אשר יצרו מראה נקי ומתוח. על מנת להמשיך את הקו של 'השקט' שנוכח בכל האלמנטים של העיצוב, בחרנו בגופי תאורה שיוצרים שטף אור אחיד בסגנון sky light, להשגת מראה חלק ושקט בעיניים״.

     

    העיצוב שנבחר דרשו ליצור את החיבור המושלם בין כל האלמנטים עד לרמת דיוק של מילימטרים. גיא אהרוניביץ (צילום: בנימין אדם)
      העיצוב שנבחר דרשו ליצור את החיבור המושלם בין כל האלמנטים עד לרמת דיוק של מילימטרים. גיא אהרוניביץ(צילום: בנימין אדם)

       

      ״השילוב בין תקרות מתוחות לאלמנטים של נגרות שמטרתם ליצור תחושת שקט, יצר לא מעט אתגרים״, מסביר גיא אהרונוביץ, בעלים של ׳ג. אהרונוביץ בניה וניהול פרויקטים׳, שהיה אמון על ביצוע הפרויקט. ״העיצוב שנבחר דרש מאיתנו ליצור את החיבור המושלם בין כל האלמנטים עד לרמת דיוק של מילימטרים״. וזה לא נגמר בתקרה. ״בגלל שהמשרדים של החברה ממוקמים בבניין שנבנה בצורת ״מעטפת״, הרצפה המקורית הייתה רצפת בטון״, מסביר גיא. ״על מנת להתקין עליה יריעת PVC נדרשנו לצקת רצפה חדשה ברמת פילוס אפס, תוך כדי יצירת תפר מושלם למעטפת״.

       

      כדי שלכל עובד תהיה אפשרות ליהנות מהנוף, בחרנו בתפיסה תכנונית של חלוקת החלל כך שבכל חדרי העבודה יהיו חלונות וחדר הישיבות יהיה ממוקם בחלק הפנימי (צילום: ליאור טייטלר)
        כדי שלכל עובד תהיה אפשרות ליהנות מהנוף, בחרנו בתפיסה תכנונית של חלוקת החלל כך שבכל חדרי העבודה יהיו חלונות וחדר הישיבות יהיה ממוקם בחלק הפנימי(צילום: ליאור טייטלר)

        אנטיתזה למה שקורה היום בתחום עיצוב המשרדים בעולם ההייטק (צילום: ליאור טייטלר)
          אנטיתזה למה שקורה היום בתחום עיצוב המשרדים בעולם ההייטק(צילום: ליאור טייטלר)

           

          חלל מנוחה ששם דגש על הנוף

          נחזור רגע להשפעה שיש לתרבות הארגונית של החברה על העיצוב. השקפת עולמה של חברת Endor היא שבמהלך המנוחה, העובד זקוק לאפשרות להתאוורר בחלל שמאפשר לו גם לקבל השראה. ״במקום חדר משחקים צבעוני שמסיט וגורם להסחות דעת, בחרנו ליצור חדר מנוחה שמעביר תחושת רוגע. לשם כך מיקמנו אותו בחלל מרכזי שיושב על הפינה של המגדל בו ממוקמים המשרדים. מהחלונות של חלל זה נשקף נוף פנורמי ועל מנת להדגיש אותו, יצרנו עיצוב פתוח עם חלונות גדולים במיוחד.

           

          תחושת החמימות שביקש מנכ״ל החברה נוצרה על ידי שילוב אלמנטים של עץ בתקרה ובריצוף (צילום: ליאור טייטלר)
            תחושת החמימות שביקש מנכ״ל החברה נוצרה על ידי שילוב אלמנטים של עץ בתקרה ובריצוף(צילום: ליאור טייטלר)

             

            ייצוגיות, חמימות ושקט

            עיצוב משרדי חברת Endor הוא אנטיתזה למה שקורה היום בתחום עיצוב המשרדים בעולם ההייטק, כי כאן נבחר מודל עיצובי קלאסי. ״הייתה גם חשיבות רבה ליצירת כניסה ייצוגית למשרדי החברה, שהושגה אודות לשילוב חיפוי קירות בחיתוך CNC. ״לשם כך עבדנו יחד עם המעצבת הגראפית של החברה, אשר אחראית גם על עיצוב אתר האינטרנט של החברה כמו גם על הממשק הגראפי של המוצר. יחד איתה יצרנו לוחות חיפוי בהם משולב הלוגו של החברה בטקסטורה מעניינת״.

             

            על מנת ליצור סביבת עבודה בוגרת ושלווה, סקלת הצבעים שנבחרה לחדרי העבודה נעה סביב הגוונים האפורים. חדר המנוחה לעומת זאת, עוצב בצבעי מונוכרום צהובים במטרה לעורר ולרענן את העובדים שמגיעים אליו
            את תחושת החמימות שהייתה חשובה למנכ״ל החברה יצרה טל על ידי שילוב אלמנטים של עץ בתקרה ובריצוף. ״במשרדים עם open space המאפיינים של חמימות וייצוגיות הולכים בדרך כלל לאיבוד״, היא מסבירה. את הקירות בחרה טל לעצב, לא כפי שנהוג היום במשרדי הייטק עם גרפיטי צבעוני, אלא דווקא בעזרת הדפסים גרפיים של אלמנטים שנלקחו ממיתוג החברה.

             

            חלון וכסא מנהלים מפנק לכל עובד

            על מנת ליצור סביבת עבודה בוגרת ושלווה, סקלת הצבעים שנבחרה לחדרי העבודה נעה סביב הגוונים האפורים. ״זה העניק מראה נקי ורגוע, נטול גימיקים וטרנדיות קופצנית ויצר שקט בעיניים. חדר המנוחה לעומת זאת, עוצב בצבעי מונוכרום צהובים במטרה לעורר ולרענן את העובדים שמגיעים אליו על מנת ״להתאוורר״.

             

            ואם כבר הזכרנו את עניין הנוף, כדאי להתייחס גם למיקום של החדרים במשרד. לדברי אלטשולר ״בפרויקט הזה היה חשוב שלכל עובד תהיה אפשרות ליהנות מהנוף, לכן בחרנו בתפיסה תכנונית של חלוקת החלל כך שבכל חדרי העבודה יהיו חלונות וחדר הישיבות יהיה ממוקם בחלק הפנימי. זה נוגד את הטרנד בעיצוב המשרדים על פיו שמים דגש מיוחד דווקא על עיצוב חדרי ישיבות מפוארים במיקום הכי אסטרטגי במשרד במטרה לייצר רושם על האורחים שמגיעים לפגישות. הייתה גם חשיבות רבה לנוחות העובדים, לכן לכל עמדות העבודה נרכשו כסאות מנהלים מפנקים״.

             

            לוחות חיפוי בהם שולב הלוגו של החברה בטקסטורה מעניינת (צילום: ליאור טייטלר)
              לוחות חיפוי בהם שולב הלוגו של החברה בטקסטורה מעניינת(צילום: ליאור טייטלר)

               

              ומה לגבי אתגרי הביצוע?

              ״בגלל שמשרדי החברה ממוקמים בבניין משרדים חדש, תהליך ביצוע הפרויקט כלל נקודות השקה רבות בין בעלי המקצוע שלנו לבין בעלי המקצוע של הבניין וזה דרש המון התחשבות וסנכרון על מנת להבטיח עבודה תוך שיתוף פעולה מלא מצד שני הצוותים״, אומר גיא אהרונוביץ. ״אתגר נוסף שהתמודדנו עמו קשור למבנה המעטפת של בניין המשרדים ״מידטאון״ בו שוכנים משרדי החברה. בסיום הבניה הלקוח מקבל open space ענק של 400 מטר, נקי מכל עיצוב, הכולל רצפת בטון, קירות וצנרת. זאת על מנת לאפשר לכל אחד לתכנן מאפס את העיצוב המועדף עליו. הדבר מצריך המון גמישות מבעלי המקצוע, כי נדרש תכנון מדויק וניהול קפדני עד לרמה של התאמה מושלמת ותזמון נכון בין המון גורמים שעובדים יחד בשטח״.

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד