אופיר־קופף תכננה לנצל את חופשת הלידה שלה עם בתה אליה (שנה וארבעה חודשים) לכתיבת ספר בישול, אבל אז מצאה לעצמה עיסוק אחר. בעלה גיא החל לסבול מתפרחות בידיים, אובחן כאלרגי למרכיב נפוץ בחומרי ניקיון וטואלטיקה, והיא החליטה לרתום את הידע שלה כמהנדסת חומרים כדי להקל עליו. "הלכתי לסדנת קוסמטיקה טבעית בפרדס־חנה שנתנה לי כלים בסיסיים ליצירת מוצרים, וזה פתח לי את התיאבון. התחלתי להכין לו כל מה שהוא צריך, כולל סבון כלים".
היא הקימה בביתה מעבדה עמוסת בקבוקונים וטפטפות והחלה לרקוח מוצרים שונים: קרמים, מסכות, מי פנים ופילינג עשויים כמעט 100 אחוז חומרים טבעיים. ואז החליטה להוסיף רכיב לא צפוי. "כתבתי בקהילה של יצרניות ויצרני סבונים שיש לי חלב אם קפוא, ושאלתי אם אפשר להכין ממנו סבון. הרי החומר הזה הוא זהב".
ואיזה תשובות קיבלת?
"היו הרבה תגובות ממש קשות וחריפות. זה נע בין כאלו שהתלהבו, ובין אלו שטענו שזה דוחה ואפילו עושה קונוטציה של שואה. צורת החשיבה הכללית היא שזה בסדר, למשל, לשתות חלב פרה, כשבעיניי זו סטייה לשתות חלב של חיה אחרת. אני מניחה שזה ככה כי לעז ולפרה שממנה את לוקחת חלב אין פרצוף, ואילו כאן זה מקושר ישירות למישהי ויוצר רתיעה".
אבל היא לא נרתעה, והפכה את הרעיון לעסק. היום היא בעלת חברת קוסמטיקה טבעית שמוכרת, בין היתר, סבון מחלב אם שנרקח בהתאמה אישית. בישראל אין סחר בחלב אם, ולכן היא משתמשת בחלב שמביאות לה אמהות ששמעו עליה מפה לאוזן (וגם דרך האינסטגרם שלה, עמוד הפייסבוק "גל סבון מהטבע" ודרך האתר שלה). "לקהל של אמהות מיניקות זה נראה הדבר הכי טריוויאלי.
יש כל מיני מזכרות שעושים מחלב אם כמו תליונים ותכשיטים. לפוסט שכתבתי בנושא לפני חודש היו 200 תגובות ו־500 לייקים. פנו אליי עשרות מאז ואני עדיין מקבלת פניות בעקבותיו".
חולמת להיות אסתי לאודר
לפני שהחלה לעסוק בקוסמטיקה טבעית, עבדה אופיר־קופף בתפקיד מסווג. היא בעלת ארבעה תארים מהטכניון (תואר ראשון ושני בהנדסת חומרים, תואר ראשון בפיזיקה ותואר ראשון בהנדסת איכות) ולאחר שהחליטה להתמקד בייצור מוצרי קוסמטיקה החליטה לא לחזור למשרה שבה עבדה במשך 15 שנה.
עשית שינוי מקצועי מאוד משמעותי, עזבת ג'וב רציני לטובת הקמת עסק. איך היו התגובות של הסביבה?
"היה לי קשה להסביר להורים שלי איך אני עוזבת תפקיד טוב כל כך לטובת הלא נודע. לעומת זאת, גיא, בעלי, מההתחלה נתן לי את הביטחון שהוא מאחוריי. התמיכה שלו בי הייתה עצומה וכיום הוא נותן מענה שיווקי לעסק, לצד עיסוקו הרשמי כמהנדס לוויינים".
כיום היא הבעלים של חברה שנקראת JE (ראשי תיבות של שמות ילדיה, יהונתן ואליה, וגם "אני" בצרפתית). בימים אלו היא מייצרת בגרמניה ועוברת רגולציות באירופה, בגלל תהליכים ביורוקטיים של משרד הבריאות בישראל. תוך שלושה חודשים היא מקווה לצאת לדרך עם החותמת האירופאית. "בארץ מדובר כרגע בנישה מצומצמת יחסית ושוק קטן, בעוד שבעולם, בעיקר באירופה, לקוסמטיקה טבעית יש נתח מכירות משמעותי. החלום שלי הוא להיות אסתי לאודר הבאה".
איך את מכינה את הסבון בפועל?
"מבחינה כימית חשוב להביא חלב קפוא, כי בחלב אם יש המון סוכרים שיוצרים ריאקציה כימית שמעלה את טמפרטורת החומר, וכשהוא קפוא זה יוצר איזון. לצורך ההכנה צריך כארבע מנות של חלב שאוב, מתוך זה יוצא מעל קילו וחצי של סבון. אפשר להשתמש בזה גם כשמפו כי הוא מקציף. הכנתי לעצמי סבון פנים למשל. אני מוסיפה שמנים בכבישה קרה, כמו שמן זית ממשק מיוחד ברמת הגולן, חמאות ואלמנטים כמו ציטרונלה שמרחיק יתושים.
"יש כאן תהליך מאוד רגשי, כי זה לא שאת משתמשת במים, אלא במשהו שהוא שלך. מה שיפה הוא שכשתינוק יונק יש משהו מבלוטות הרוק שנכנס לגוף של האם, כך שאם הילד מרגיש לא טוב, החלב משתנה בהתאם לצרכים ומייצר נוגדנים. היה לי חלב קפוא שמסודר לפי תאריכים, ובלטה שם שקית מהימים שהבת שלי הייתה בת חמישה חודשים, עם צבע מאוד עז שמתאים לחלב בחודשים הראשונים. התאריך הראה שבדיוק יומיים לפני זה סבא שלי נפטר. כל מה שעברתי, הגוף זיהה את זה כנראה כמשהו אחר וייצר חלב שומני מאוד. היה מדהים לראות את זה".
איך החלב מגיע אלייך?
"יש שלוש אופציות. הראשונה היא שהאם עצמה מעבירה אליי את החלב הקפוא בצידנית. האופציה השנייה – לשלוח את החלב באמצעות חברת שליחויות שיש לה אפשרות להעביר מוצרים בקירור, והאופציה השלישית – להעביר לאחיותיי שגרות בתל־אביב או להוריי שגרים בקריית־חיים ואז אני אוספת את זה מהם. לרוב אני מתחילה את התהליך תוך כמה ימים מרגע שהחלב מגיע, זה כמובן תלוי בעומס העבודה.
"כשהחלב מגיע אליי אני מאחסנת אותו במקפיא, אחרי שדאגתי לסמן כל מנה בצורה ברורה כדי שחלילה לא תהיינה טעויות".
אפשר להשתמש בחלב של מישהי אחרת?
"אני חושבת שזה תלוי מאוד בפתיחות של המשפחה לגבי הנושא הזה. לנו היה ברור שכולנו - גיא, הילדים ואני נשמח ונרצה להשתמש בו, ועם זאת אני לחלוטין יכולה להבין גם את אלו שיירתעו מהשימוש. סבון מחלב אם הוא מאוד אישי. אבל אם יש אמא שיש לה חלב במקפיא שהיא לא משתמשת בו, והיא גם לא יכולה כבר לתרום אותו כי הוא פג תוקף (נמצא מעל שנה במקפיא מקצועי), אשמח לקבל אותו ולהכין סבון גם לנשים שלא מיניקות ורוצות להשתמש בסבון כזה.
"בסבונים הראשונים שהכנתי לבת שלי השתמשתי בחלב מוקפא שלי שהיה כבר מעל שנה במקפיא והסבון יצא מעולה. אך כמובן שידעתי שאחסנתי אותו כראוי לאורך כל התקופה".
כמה זה עולה?
"רוב הסבונים שלי עולים 30-20 שקל לסבון אחד. כמובן שכשאני מכינה בלוק של סבון עם חלב אם עבור אישה שמביאה לי את החלב שלה, העלות יורדת (בבלוק של סבון יש כ־15 חתיכות של סבון). תאריך התפוגה של הסבון הוא כשנתיים, כמו רוב הסבונים הטבעיים".
כשחושבים על קוסמטיקה טבעית, הדימוי הראשוני הוא של חובבי פסטיבלי טבע, יוגה וראסטות בשיער. אבל כפי שנראה בתמונות, אופיר־קופף (38), המתגוררת בזכרון־יעקב, רחוקה מזה. היא מתוקתקת ומוקפדת מכף רגל ועד ראש, תמיד על עקבים. "אני רוקחת טבעית, אבל לא איזו 'רוחניקית מחבקת עצים', היא מגחכת. "רוקחות זה מדע מדויק, עם נוסחאות וסכמות. אני עובדת כל הזמן עם גרפים וחישובים, אני לא עומדת מעל סיר של מכשפות ומוסיפה שערות של ג'ירפה".
כיסונים וחריימה
אם היא נראית לכם מוכרת, אולי זה כי ראיתם אותה לפני שלוש שנים וחצי ב"מאסטר שף". היא אמנם לא למדה בישול בצורה מקצועית, אבל גם בתוכנית הצטיינה בחיבור בין רכיבים והפיכתם למנות גורמה מרשימות. מצוידת במתכון כיסוני תפוחי אדמה שלמדה מסבתא שלה, בצלים ממולאים וחריימה עם חלה, היא התקבלה לנבחרת, שם מותגה כמתמודדת האליטיסטית והצמחונית (בתקופת הצילומים לא אכלה בשר). היא לא הגיעה לשלבים המתקדמים של התחרות, אבל עדיין מעבירה מדי פעם סדנאות בישול ומוזמנת לבשל ארוחות שף. "יש משפט שאומרים לכל אחד שיודע קצת לבשל – לך ל'מאסטר שף'. תמיד אירחתי ובישלתי וידעתי שיש לי את זה, אז מבחינתי זה היה אתגר לראות אם אני יכולה להתקבל. לא באתי לשם כדי לפתוח מסעדה ולא עניין אותי הגמר, כי מבחינתי ניצחתי ביום שבו קיבלתי סינר".
מה למדת מההשתתפות בריאליטי?
"לא באתי עם 'סיפור', אבל שום דבר לא מכין אותך לחשיפה שמגיעה בעקבות ההשתתפות, למרות שניסו להסביר לנו לפני. כשאת קוראת כתבות ויש טוקבקים רעים זה עובר לידך, ואז פתאום זה עלייך והם נוראיים. הייתי הכי מטוקבקת שם, כי הציגו אותי כמישהי מתנשאת בגלל כל התארים שלי. אחר כך, כשפגשו אותי אנשים בסיום התוכנית, אמרו לי שצוירתי בצורה כל כך שונה מהמציאות".
הזוכה באותה עונה היה טום אביב. אתם עדיין בקשר?
"לדעתי טום הוא המנצח הכי גדול שיצא אי פעם מ'מאסטר שף'. הוא מינף את הזכייה, יש לו אמביציה מטורפת. הוא היה הפייבוריט שלי ועד היום אנחנו בקשר מצוין. אפילו בישלנו פה אצלי בבית".
מעניין איך השופטים היו מגיבים אם היית מגישה מנה מבושלת בחלב אם.
"כן, הא? (צוחקת). אני לגמרי רואה את אייל שני טועם, בגלל ההערכה העצומה שלו ליצירתיות. אחרי התוכנית בישלתי איתו במסעדה שלו".
נישואים אחרי חודשיים
מי שרשם אותה למיונים לתוכנית היה בעלה גיא (39). הם הכירו בגיל תשע, בחוג העשרה של מתמטיקה בבית הספר היסודי שבו למדו בקריית־ביאליק. בהמשך למדו באותו התיכון והיו מיודדים. בכיתה י"ב הכירה את מי שהיה לבעלה הראשון, הם היו יחד 12 שנים, שבמהלכן התחתנו והביאו לעולם את בנה הבכור יהונתן, כמעט בן 12. כעבור חמש שנות נישואים התגרשו.
ב־2015, כשש שנים אחרי הגירושים, טסה עם אחותה לתאילנד. "נסעתי כדי להתגבר על פרידה שעברתי ממישהו. לא חשבתי שאחזור משם עם חתן", היא משחזרת. "אחרי כמה ימים העליתי בפייסבוק פוסט עם תמונה, וגיא לראשונה אי פעם הגיב עליה וכתב שאני יפה. עניתי לו בפרטי תודה, ומשם לא הפסקנו להתכתב ולדבר בסקייפ. באותה תקופה הוא עבד בסוכנות החלל האירופאית והתגורר בהיידלברג בגרמניה. שבועיים אחרי שחזרתי מתאילנד מצאתי את עצמי בפרנקפורט, לאחר שהוא קנה לי כרטיס טיסה כדי שאגיע אליו. נסעתי ל־48 שעות כדי לבדוק אם הקסם לא רק וירטואלי וקיים גם במציאות. הגעתי לשם ובאותו סוף שבוע יצא בברלין הספר '50 גוונים של אפור'. הוא בא אליי כמו מין כריסטיאן גריי כזה, כי הוא גבוה מאוד, חיבק אותי ואמרתי לעצמי: איזה מזל שהחיבור אמיתי ואני לא אצטרך ללכת לישון במלון. ככה הקשר התנהל - פעם בשבועיים טסתי לגיא ופעם בשבועיים גיא הגיע לארץ. אחרי חודשיים, שזה היה הדייט הרביעי, קיבלתי הצעת נישואים, ואחרי עוד ארבעה חודשים התחתנו".
של סבון. אפשר להשתמש בזה גם כשמפו כי הוא מקציף"
לא חששת להתחתן עם מישהו שאת בקשר רומנטי איתו רק ארבעה חודשים, ועוד אחרי שעברת גירושים?
"אחרי שלוש דקות של התכתבות היה לי ברור שזה הבן אדם שאני מחפשת ושזה מי שצריך להיות איתי. ידעתי שהוא יהיה בעלי ולא כקלישאה, אפילו אחותי יכולה להעיד שזה מה שאמרתי. גם הוא הרגיש אותו הדבר".
את אליה, בתם המשותפת, הביאו לעולם אחרי שנה וחצי יחד בעזרת טיפול הפריה. "מאחורי כל אישה מצליחה עומד גבר תומך. המשפט הזה הוא לשני הכיוונים", היא אומרת. "בשביל לפתוח עסק כזה, את צריכה בן אדם שיאמין בך כמו שאת מאמינה בעצמך. אני יודעת מה זה להיות אמא חד־הורית לילד קטן, ואני יודעת כמה התמיכה של גיא נתנה לי אומץ".
נוסף על ייצור התכשירים היא גם מעבירה סדנאות רקיחת מוצרים לפנים ולגוף. "עשיתי קורס במכללה הבינלאומית לרוקחות בלונדון, בלימודי אונליין. זה אמור לקחת שנתיים, אבל עשיתי את זה תוך חודשיים. את הידע שצברתי אני מעבירה בסדנאות לאנשים פרטיים ולקבוצות. סדנה מלאה כוללת שמונה מפגשים - שיעור תיאורטי וגם שיעורים מעשיים. הדגש הוא לא לקחת 'מתכון' שלי ולשחזר אותו אלא לתת לתלמידים יכולת להרכיב פורמולות לבד מתוך ההבנה של הרכב המוצרים".
את עדיין מיניקה?
"כן".
ומה תעשי כשייגמר לך הסטוק?
"לשמחתי היה לי סטוק של חלב שיכולתי לייצר בעזרתו סבונים לכמה שנים טובות... היום אני לא שואבת כדי לייצר סטוק, אבל אולי באמת כדאי לי לעשות את זה".
מה ההמלצה שלך למישהי שרוצה לעשות שינוי בקריירה?
"ללכת עם החלום ולהיות ממוקדת. ההחלטה היא לא בהכרח להפוך משכירה לעצמאית, אלא ללכת למקום שעושה לך טוב. העבודה מהבית מאתגרת, יש לה את הקצב שלה בגלל שאני עם ילדה קטנה שצמודה אליי. לפעמים זה מתסכל, כי אני רגילה לתפוקות גדולות. יש מצוי ויש רצוי, אבל היתרון הוא שאני מנהלת את עצמי. חשוב לבנות תוכנית מראש, להגדיר זמנים, להיעזר בהדרכות לעסקים קטנים. העיקר הוא לא לתת לפחד לנהל אותך, כי זה בסדר לנסות ואז לא להצליח. אני לא אשאל את עצמי עוד 15 שנה איפה הייתי כשרציתי לעשות את זה".