

"מהפרקטיקה שלי, רוב חולי הסוכרת שהיו מגיעים אלי, מדדו את הסוכר שלהם פעם אחת בבוקר, במקרה הטוב.” מספרת עינת מזור-בקר, דיאטנית קלינית במרפאה להשמנה במרכז DMC. “וגם אז, זה לא היה נותן איזשהו מדד להתנהגות הסוכר בשארית היום, בעקבות ארוחות או במהלך הלילה. במקביל, לא ניתן לנהל את המחלה בלי שיש לנו מושג מהם הערכים האמיתיים של המטופל".
לצורך איזון, החולים בסוכרת מסוג 2 מופנים בדרך כלל לדיאטנית שאמורה לתת הנחיות לאכילה נכונה. תפריט כללי שכזה יכיל המלצות להימנע מקמח לבן ומסוכר, להעדיף דגנים מלאים, לשים לב לצריכה נאותה של סיבים תזונתיים וכדומה.
"אין עוררין על כך שמוצרים כמו כוסמת, קינואה ולחם מקמח מלא עדיפים מבחינה בריאותית על דגנים שאינם מלאים. מצד שני, השפעתם על הסוכר אינה חד משמעית והיא תלויה בכמות הנאכלת וכמובן בפיזיולוגיה של כל אחד ואחת". מפתיעה עינת מזור-בקר.

"בעידן של תזונה מותאמת אישית, ידוע כי לגורמים שונים כמו חיידקי מערכת העיכול וגם לגנים יש תפקיד בתגובה של רמת הסוכר בדם לאחר אכילה של מזונות שונים. מה שאומר כי פרוסת לחם מלא יכולה כמעט שלא להעלות את רמת הסוכר לאדם אחד בעוד שהיא תקפיץ אותה לגבהים אצל אדם אחר".
“לכן, על מנת לקבל טיפול תזונתי טוב ויעיל, תצטרכו לעשות עבודת הכנה. ולא, התפריט שקיבלה הדודה שלכם לא יתאים לכם", מזהירה עינת מזור-בקר. "כדי לקבל תפריט אישי שיאזן אתכם באמת ויסייע לכם לנהל את הסוכרת ללא סיבוכים, תצטרכו לבצע רישום אכילה ושתייה וגם להקפיד על מדידות סוכר לפני הארוחות וכשעתיים-שלוש אחריהן (כשש בדיקות יומיומיות או יותר)".
בסוכרת מסוג 2 השינוי התזונתי עשוי לחולל פלאים. שינוי באורח החיים ואימוץ תפריט נכון עשויים לעצור את המחלה ואף להחזיר את המצב לאחור. לעומת זאת התעלמות והזנחה עלולים לגרום להחמרה ולתופעות לוואי רציניות וכאן נעוץ הצורך באותו שינוי תזונתי שכאמור חייב להיות מבוסס על תפריט אישי.
"שוב פעם דיבורים על דקירות?" תגידו אתם, לא בהכרח. ניטור רמת הסוכר בדם במשך 24 שעות אפשרי גם בלעדיהן, באמצעות שימוש במד סוכר רציף הנקרא פריסטייל ליברה. מדובר על טכנולוגיית FLASH החדישה שקיימת זה שנתיים בישראל. המערכת מורכבת מחיישן וממכשיר קטן הדומה לטלפון נייד, שמאפשרים מדידה רציפה של רמת הסוכר בדם ללא דקירה, באמצעות דגימה לא מורגשת של הנוזל הבין תאי.
גודלו של החיישן אינו עולה על זה של מטבע 5 שקלים, הוא נצמד לזרוע האחורית ומאפשר להמשיך בשגרה שלכם, אך הגדולה האמיתית שלו היא בכך שהוא מד סוכר רציף שמודד את הסוכר כל כמה דקות, גם אם שכחתם ממנו.

"היכולת להוריד את הגרפים הרציפים והנתונים של המטופל למחשב ולנתח אותם יחד עם מומחה יכולה ללמד את המטופל המון כיצד גופו מגיב לסוכר ולפעילויות שונות", מוסיפה עינת מזור-בקר. "אני יכולה להסב את תשומת לבו למה שקורה עם רמת הסוכר בלילה, לאחר אימון או במנוחה. אנחנו יכולים לבנות תפריט נכון מתוך התייחסות לתגובת רמת הסוכר האישית שלו, כזה שישלב את הפחמימות שלא מעלות גבוה מדי את הסוכר בדם.
"המידע המתקבל עשוי לפתוח לחלוטין את ההתייחסות לסוכר של מי שעונד את החיישן - שהרי הוא עשוי לגלות כי פרי שעד כה הוא חשש שמעלה לו את רמות הסוכר, הוא בעצם טוב עבורו. ואילו מטופלת אחרת עשויה לגלות כי אין צורך לחשוש מסוגי לחמים שונים או מאכילת בננה". השימוש בפריסטייל ליברה מעניק פידבק מיידי, כך שאין צורך לחכות שבועות עד לפגישה הבאה עם הדיאטנית, ביכולתו של המטופל לבצע שינויים דרושים בזמן אמת. האיזון מתרחש בצורה קלה, פשוטה, ללא צורך לצאת מן הבית.
פרטים נוספים באתר של גפן מדיקל >>