מה קרה עם השמלות והבגדים של זמרי האירוויזיון? מי מחזיק אותם ומה מצבם? יצאנו לבדוק
היכן השמלה של אילנית?
====================
היי אילנית, הזמרת הראשונה שייצגה את ישראל באירוויזיון, עם השיר "אי שם". היכן שמור הבגד שהופעת איתו?
אילנית: "לצערי נתתי את השמלה מתנה לאשתו של המפיק שלי בפריז, אי שם בסוף שנות ה־70 של המאה הקודמת, אבל קיימת שמלה זהה באוסף השמלות של רוז'י בן יוסף, המעצבת שלה, בארכיון שנקר".
רצו אז שמועות שלבשת מתחתיה אפוד מגן, זה נכון?
"לא. זה סיפור שהמציאו".
היי טל גרנובסקי־אמית מארכיון שנקר, השמלה אצלכם?
"קיבלנו את העיזבון של רוז'י בן יוסף, אבל אנחנו לא יודעים אם השמלה שברשותנו היא זו שהופיעה באירוויזיון".
כולם רצו קרושה
בספר "רוז'י בן יוסף – אופנה ישראלית מקורית, 1985-1960" (שכתבה לאה פופר, הפקה: ענת סאקס ודורית ברלין, עריכה: מיה דבש) נכתב: "לאחר התלבטויות נבחרה שמלת קפטאן בפסים עם לבבית סגורה בסריגת קרושה בצבע אדום של 'רקמה'. 'הרעיון התחיל כאשר קיבלתי מחברה של אמא מבית אבות משבצת מלבנית קטנה מקרושה'", מספרת רוז'י. 'לא ידעתי מה לעשות איתה עד שבאה אילנית וביקשה שמלה מיוחדת לאירוויזיון'. הצלחת השמלה גרמה לרוז'י לפנות לאותה חברה של אמה ולהזמין עוד פיסות סרוגות. החברה ארגנה קבוצת סורגות שסיפקו את מאות ההזמנות... השמלה עוררה עניין אצל קניין הולנדי, אשר הזמין מאות יחידות מדגם שמלת האירוויזיון. רוז'י, שלא הייתה ערוכה לקראת הזמנה בסדר גודל שכזה, הפעילה נשים מבוגרות בביתן. 'זו הייתה אחת מהמטרות שלי, לספק עבודה לאנשים', היא מספרת. היא שינתה את העיצוב, במטרה להשאיר את שמלתה של אילנית ייחודית וחד־פעמית".
מה קרה לבגד של יזהר כהן?
דורין פרנקפורט, מה הסיפור מאחורי הבגד של יזהר כהן ב"אבניבי"?
"התלבושות עוצבו כמו למסיבת שבועות בקיבוץ, גם בגלל רוח השיר וגם בגלל שזה התאים ליזהר, כי הוא חמוד כל כך".
איפה הבגד היום?
"נתתי אותו ליזהר. היה דאבל, אז הוא הופיע איתו שוב שנה אחר כך וזה היה ניצול טוב".
שלום יזהר כהן, איפה בגדי האירוויזיון שלך?
"עשיתי טעות גדולה. כשפיסלו אותי למוזיאון השעווה הישראלי ביקשו ממני את בגד האירוויזיון, וברוב טיפשותי, במקום לתת להם לשחזר אותו - נתתי להם את הבגד המקורי. הפסל הענק שלי עמד שם משנת 1978 והבגד לא הוחלף במשך 20 שנה לפחות, עד שהוא נשרף מהספוטים שהאירו עליו כל השנים והתפורר. אחרי שהבגד המקורי הלך, הלבישו את הפסל בבגד אחר לגמרי. המוזיאון פורק בשנות ה־90, ואת הפסל שלי הייתי רוצה לקנות, למרות שהוא בגודל של ארנולד שוורצנגר. לעומת זאת, את הבגד של 'עולה עולה' מההופעה שלי באירוויזיון 1985 שמרתי, והוא שמור וסגור אצלי בארון".
לאן התגלגלה השמלה של גלי עטרי?
============================
גלי עטרי, איפה השמלה של "הללויה"?
"אם אני לא טועה, לבשתי אותה בהופעות טלוויזיה בחו"ל אחרי האירוויזיון, ומאז אין לי מושג איפה היא. היא נלקחה ממני לפני 40 שנה וזה באמת חבל. מאוד אהבתי אותה, אפשר לשאול את דורין פרנקפורט או את שלמה צח אם היא אצלם".
דורין, שוב היי. מה הסיפור שמאחורי התלבושת?
"עיצבתי לגלי מעין שמלה, שהיא למעשה עליונית מקושטת בפרחים שמתחתיה יש מכנסיים צרים ורקומים למטה, כמו בבגד תימני מסורתי".
ואיפה הבגד הזה היום?
"אין לי מושג. מאוד אהבתי אותו ושמרתי את האיורים הראשונים שלו וצילומים של גלי מודדת אותו בסטודיו שלי. צריך לשאול את גלי ואת שלמה צח, המפיק, שצריך לקבל הרבה יותר קרדיט".
שלמה צח, ידוע לך איפה הבגד של גלי עטרי?
"את חושבת שאני יודע איפה הדברים האלה? אין אצלי כלום. רק שתי מדליות מהמקום הראשון ל'אבניבי' ו'הללויה'. אין לי מושג בבגדים, לא שמרתי שום בגדים ואני לא בקשר עם האמנים".
לא חבל?
"מה אני צריך את הסמרטוטים האלה? הייתי 11 פעם באירוויזיון, בחלקם לא זכינו ובחלקם זכינו, זה מה שחשוב".
איפה הבגדים של אבי טולדנו?
========================
דורין, זה לא אירוויזיון בלעדייך. ספרי על מאחורי הקלעים של "הורה".
"שלחנו את 'הורה' לאנגליה ותהיתי מה אני אעשה עם השיר הזה, שבטח יזכיר להם חתונות יהודיות. החלטתי להלביש את הרקדנים כמו צוענים, עם סנדלים תנ"כיים זהובים שטוחים, ולהפוך את אבי טולדנו לזורבה היווני, מלך הצוענים. זה עבד, השיר הגיע למקום השני. בכל אופן, הבגדים לא אצלי היום".
אבי, האם שמרת את הבגדים מהמופע?
"לא, ממש לא. חשבתי שהרעיון היה שהמעצבים של הבגדים לוקחים אותם בחזרה בסוף".
אז זהו, שלא. אהבת את הבגד? דורין סיפרה שחשבה על דימוי של מלך הצוענים.
"מאוד אהבתי. לא הרגשתי כמו מלך, אבל כשמסתכלים על זה היום זה נראה יפה מאוד. דורין אשפית בדברים האלה. היא הייתה מאוד מעורה והיינו גם חברים טובים באותה תקופה, לכן היא הייתה ה־כתובת לעניין הזה".
לאן נעלמו הבגדים של עפרה חזה ושל הרקדנים?
=======================================
דורין, למה הלבשת את הרקדנים של עפרה חזה בשיר "חי" בצהוב?
"בתור מי שמשפחתה נספתה בשואה, ההופעה בגרמניה נראתה לי כמו הזדמנות מעניינת להגיד לעולם: זוכרים את הטלאי הצהוב ההוא? אנחנו עדיין פה. אם תקראי את מילות השיר בקונוטציה של הבגדים הצהובים שלי, הן מקבלות ממד שונה. מי שמכיר אותי יודע שצהוב הוא לא צבע שנמצא בסקאלה שלי. בצלאל אלוני הבין ישר את כוונתי, וגם עפרה ידעה הכל, כי היא לא הייתה בובה של אף אחד. אני לא העזתי להגיד את זה כי הייתי בטוחה שיצלבו אותי, שיגידו שאני עושה זילות ושלא יבינו שהכוונה הפוכה - אז סתמתי. אבל חזי לסקלי (שהיה משורר ומבקר אמנות, ד"א) עלה על זה בזמן אמת, וכתב ב'העיר' כתבה עם כותרת בסגנון 'התלבושות הצהבהבות - מה הן אומרות?' ברגע שהוא עשה לי אאוטינג אישרנו את זה, כי זו הייתה האמת, מה נעשה?"
איפה הבגד של עפרה ואיפה בגדי הרקדנים היום?
"עפרה קיבלה את הבגד שלה, המפיקים היו בצלאל אלוני ואבי טולדנו. ברגע שאבי טולדנו משלם על משהו הוא מקבל אותו. אז תבדקי אצלו".
אבי, דורין אומרת שהבגדים אצלך. האומנם?
"למה שאני אקבל אותם? לא עליתי על הבמה ב'חי', הייתי רק המפיק מאחורי הקלעים ולא קיבלתי את הבגדים של הרקדנים. אני חושב שכל אחד מהרקדנים שמר על הבגד לעצמו".
שלמה ממן, הופעת באירוויזיון ב"חי" וב"הורה". שמרת על הבגדים המקוריים?
"לא, הבגדים לא היו שלנו. החזרנו אותם בתום המופע. כנראה הם אצל דורין פרנקפורט".
מה עלה בגורל השמלה של ירדנה ארזי?
===============================
ירדנה, הופעת באירוויזיון פעמיים וגם הנחית. שמרת שמלה למזכרת?
"לא שמרתי לא שמלה ולא נעליים. הבגדים חזרו לפרח ראובן שעיצבה אותם בשבילי".
שלום למעצבת פרח ראובן, ירדנה ארזי אומרת שהבגדים שעיצבת נמצאים אצלך.
"כן, רובם נמצאים אצלי".
איפה השמלה של ריטה?
====================
גדעון אוברזון, האם האירוויזיון הוא אירוע חשוב למעצבים?
"אני אוהב מוזיקה, אבל מבחינתי האירוויזיון הוא לא אירוע בעל חשיבות גדולה מדי. זו לא בדיוק הפסגה בעיניי".
ספר קצת על השמלה השחורה שריטה לבשה ב"שרה ברחובות".
"זו הייתה שמלה שחורה עם שסעים עמוקים מאוד. בסוף השיר היא התיישבה על הברכיים וראו איך השמלה יכולה לשמש גם כמיני וגם כשמלה ארוכה. יש לריטה גוף טוב והשמלה הזאת החמיאה לה".
היו לקוחות שרצו לקנות אותה?
"קיבלתי עליה תגובות חיוביות, אבל לא הזמינו אותה. ממש לא".
איפה היא היום?
"אני יודע? זה היה לפני שנים. אין לי מושג, לא עקבתי אחריה".
רוני ארדיטי, המנהלת האישית של ריטה, איפה השמלה השחורה?
"לא יודעת".
מה עם הבגדים של אורנה ומשה דץ?
=============================
ירון מינקובסקי, מה הסיפור שמאחורי התלבושות שעיצבת לשיר "כאן"?
"הקולקציה של 'כאן נולדתי' נולדה מקולקציית 'אלף לילה ולילה', שאיתה קטפתי את הפרס הראשון בתחרות למעצב הצעיר הטוב ביותר באירופה ב־1989. אורנה לבשה את אחד הבגדים שעיצבתי לקולקציה, שהורכב ממפות בוכריות שקניתי בשוק הפשפשים, חתכתי וחיברתי. הבגד נראה כאילו כולו רקום ולא ברור שלמעשה מדובר בשימוש במוצר קיים. זה הפך להיות קאלט, כל הדראג קווינס הנחשבות הכינו לעצמן בגדים כאלה והופיעו איתם. ז'אן פול גוטייה עיצב בגד לצרפתייה שהשתתפה באותה תחרות, והוא בא לחפש אותי אחרי שראה את הבגד של אורנה כדי להחמיא לי עליו. עד היום, כשהוא מגיע לארץ, המונית שלו עוצרת תמיד מול חלון הראווה שלי, הוא עובר לבדוק מה אני עושה. זה אולי נשמע משעשע אבל זה נכון. לאורך שנים אחרי כן, כשאורנה ודץ היו מופיעים, ביקשו מהם בחוזה של ההופעות להגיע עם בגד האירוויזיון. והם המשיכו להופיע איתו".
מה הן הוראות הכביסה?
"ניקוי יבש, כמו למפות קטיפה בוכריות רקומות".
איפה הם היום?
"הבגדים הוצגו בתערוכה '70 שנות אופנה במוזיאון ישראל בירושלים', ואני אמור לקבל אותם חזרה אליי החודש".
ומה עלה בגורל יתר הבגדים שעיצבת לאירוויזיון?
"הייתה תקופה שהייתי מלך הקדמים. עיצבתי לירון חדד את הלבוש ל'זודיאק', עיצבתי לאורי פיינמן, לסמיר שוקרי ואפילו ליוג'י וכנסיית הרייטינג, ששרו את השיר 'תרימו ת'רייטינג'. את זוכרת את השיר הזה? המלוות לבשו שמלות מגבת עם הדפס מרילין מונרו.
"עיצבתי גם את הבגד של ליאורה עם השיר 'אמן', שנולד מקולקציית 'ירושלים של זהב' שעשיתי עם גוטקס וכללה בגדים לבנים שמעוטרים במתכות זהובות די כבדות, פריטי כמו־יודאיקה, מגיני דוד וחמסות".
ואיפה הבגד הזה?
"הלך לאיבוד. ניסיתי לאתר אותו כשעשו לי תערוכה רטרוספקטיבית במוזיאון חולון, ומצאתי רק את השמלה של אחת המלוות שלה".
ואיפה אפשר למדוד את השמלות של דנה אינטרנשיונל?
============================================
רפי וזאנה, עוזר מנכ"ל עיריית חולון לתרבות ואמנות ואוצר, איך הצלחת להרים תערוכות על דנה אינטרנשיונל, צביקה פיק ועפרה חזה כשכל כך קשה למצוא פריטי אופנה מן העבר?
"בעיקרון, בגדי הזוכים באירוויזיון לא נשמרו בשום מקום, וחבל. כל הבגדים של עפרה חזה לא נשמרו, ובגדי הרקדנים שלה אמורים להיות אצל דורון מור, שהרים הפקת עפרה חזה לרינת גבאי בתיאטרון הצפון. שם זה נשאר" (רינת גבאי: "זה לא אצלי").
מה עם הבגדים של דנה?
"השמלה הא־סימטרית הכסופה, שעיצבה גלית לוי לדנה, הוצגה בחולון וכעת מוצגת בתערוכה 'בראשית – דנה אינטרנשיונל' (18-3 במאי בהאנגר 24 בנמל תל־אביב). אחרי שהודיעו שהיא זכתה, דנה החליפה לשמלה של ז'אן פול גוטייה שמעליה לבשה את אותו בולרו נוצות תוכי שעיצב גוטייה ומוצג עכשיו בתערוכה שלו בפריז. אנחנו עיצבנו במיוחד לתערוכה ז'קט נוצות בהשראתו, שאפשר למדוד ולהצטלם איתו".