ממזו-רולר ועד הלבנת שיניים עם פחם: זהירות טרנד ביוטי מסוכן

משחת שיניים מפחם פעיל כבר ניסית? ומה לגבי מסכת וזלין לעור פנים זוהר? יצאנו לבדוק האם הטרנדים הקוסמטיים החמים יעילים או שמדובר בטיפולים מפוקפקים

מזו-רולר. "יד שאינה מיומנת יכולה לגרום לצלקות, בייחוד אם חוזרים על התהליך באותו אזור יותר מדי פעמים" (צילום: Shutterstock)
מזו-רולר. "יד שאינה מיומנת יכולה לגרום לצלקות, בייחוד אם חוזרים על התהליך באותו אזור יותר מדי פעמים" (צילום: Shutterstock)
 

זה קרה לפני ארבע שנים בלבד, כשהאינטרנט איבד את זה לגמרי. שפתיים מלאות ובשרניות בדיוק הפכו לטרנד הכי חם בעולמות היופי והאסתטיקה, ובאותה תקופה, כמו פטריות אחרי הגשם, צצו להם עוד ועוד סרטונים של בני נוער מרחבי העולם שתיעדו את עצמם מנפחים את שפתיהם בעזרת פיות של בקבוקים. הם קראו לזה #kyliejennerchallenge– אתגר אינטרנטי שביקש להפוך את השפתיים לשופעות ועסיסיות כמו של אחות הקרדשיאן המצליחה, קיילי.

 

ההשראה. קיילי ג'נר (צילום: Frazer Harrison/GettyimagesIL)
    ההשראה. קיילי ג'נר(צילום: Frazer Harrison/GettyimagesIL)

     

    הווידאו־בלוגרים הנחו את העוקבים שלהם להניח כלי מסוים על הפה, כוס של צ'ייסר או פיית בקבוק למשל, ולהתחיל לשאוב פנימה כדי ליצור ואקום שיגרום לשפתיים לתפוח. התוצאות, כמובן, היו קצת פחות סקסיות: קרעים ויובש בעור במקרה "הטוב", שטפי דם פנימיים וצבעוניים במקרה הקצת פחות סימפטי.

     

    והתוצאה:

     

     

    אתגר השפתיים האינטרנטי הוא רק אחד מבין מאות טרנדים קוסמטיים שמציפים את הרשת בשנים האחרונות, וחלקם עשויים להיות מסוכנים למדי. כמה מסוכנים? בואו נגיד ששטפי דם ועור קרוע הם התוצאה הכי פחות חמורה. חומרים קוסמטיים לא מוכרים, לצד התנסות בטרנדים לא בטיחותיים בלשון המעטה, עשויים לגרום לתגובה אלרגית, פריחה, החמרה של מצבים בעייתיים כמו אקנה או יובש, וחלק מהחומרים המסוכנים אף מסרטנים.

     

    הטרנדים הקוסמטיים הללו "משחקים" על השאיפה של כולנו להיראות טוב יותר מצד אחד ולהוציא פחות כסף מצד שני. תשאלו אישה מטופחת כמה כסף היא מוציאה בחודש על קוסמטיקה, ורוב הסיכויים שתגרמו לה להסמיק מרוב מבוכה. להיראות טוב עולה כסף, והרבה. אין פלא שרבות מאיתנו ייסחפו אחר הפיתוי להזמין מוצר קוסמטי ברשת בסכום הנמוך לעתים בעשרות אחוזים ממחירו בישראל, או להתנסות בטרנד DIY המעודד אותנו לרקוח בעצמנו מסכות מחומרים שגם ככה יש לנו בבית. הבעיה, כפי שציינו, היא ההשלכות. להלן כמה טרנדים שקרוב לוודאי רובכן ראיתן ביוטיוב או באינסטגרם בשנים האחרונות וההשלכות הבריאותיות של השימוש בהם:

     

    1. מסכת פילינג שחורה מפחם

    אחד הטרנדים הכי ויראליים בשנים האחרונות הוא מסכת פחם להוצאת שחורים וטיפול באקנה. המסכה הזו הטריפה את הביוטי־בלוגריות בכל העולם, שתיעדו את עצמן נאבקות בקילופה מפניהן, בדרך כלל אגב השמעת שלל קללות עסיסיות. כך, למרות הכאב הנלווה מאקט התלישה האגרסיבי, דיווחו הבלוגריות על עור פנים חלק, נקי, בוהק ונעים.

     

    עלולה להסיר גם את שכבת השומן העל־עורי (צילום: Shutterstock)
      עלולה להסיר גם את שכבת השומן העל־עורי(צילום: Shutterstock)

       

      יש להבין כי ראשים שחורים, או בשמם המקצועי - קומודונים פתוחים, נגרמים מהצטברות של שומנים ותאים שהופכים לסוג של פקק. השומנים הללו מופרשים מבלוטות חלב הצמודות למבנה השערה, ואילו הצבע השחור מתקבל בשל התחמצנות השומן. מאוד מפתה "להתעסק" עם השחורים הללו וחלקנו אף מכורות לכך, אולם עצם הפעולה עצמה (אשר לרוב חוזרת על עצמה שוב ושוב) עשויה להותיר סימנים וצלקות בעור.

       

      מומחים מזהירים מפני שימוש במסכת הפחם השחורה, שעלולה, לדבריהם, להסיר גם את שכבת השומן העל־עורי, שכבה המורכבת משומנים טבעיים שאמורים להגן עלינו מפני מיקרו־אורגניזמים, רדיקליים חופשיים ושלל מזיקים, כך שבטווח הארוך העור נותר חשוף לזיהומים וליובש.

       

      "באופן כללי, הרעיון של שימוש במסכה כזאת בלי שום אבחון מקצועי הוא סבוך מכמה סיבות", מסביר ד"ר אורי ברגר, רופא העוסק בתחום הרפואה האסתטית. "אקנה היא בעיה שמטרידה אנשים רבים, בטווח גילים רחב, ויש הרבה גורמים לאקנה: בעיות הורמונליות, היגייניות, רגישות לעור, גירוי כימי ועוד, ולכן שימוש במוצר גנרי הוא מלכתחילה לא פתרון נכון. עדיף תמיד לעבור אבחון של רופא עור או קוסמטיקאית מורשית, כדי שהמסכה תתאים בדיוק למצב ולבעיה של העור שלך. בנוסף, ראיתי שהרבה בלוגריות התלוננו על כך שהמסכה הזו גרמה להן כוויות והורידה להן חתיכות מעור הפנים. זה חמור מאוד.

       

      "הפנים שלנו עדינות מאוד לטיפול. לטפל בעצמך ולבדוק את התוצאה במראה זה נחמד ויפה", הוא מוסיף, "אבל תמיד עדיף שמישהו אחר יעשה את זה בשבילנו ושהוא יהיה מקצועי במה שהוא עושה, שיהיה לו ניסיון ושהוא ידע להתמודד עם בעיות מסוגים שונים כדי לא לעורר נזקים. ברגע שאנחנו מורחים משהו על העור בלי לדעת מה המקור שלו ומה ההרכב הכימי המדויק שלו, אנחנו מסתכנים בנזקים בלתי הפיכים".

       

      2. להיפטר מהשחורים בעזרת דבק פלסטי

      גרסת הלואו־קוסט למסכות הפחם היא דבק פלסטי להוצאת שחורים. ביוטי־בלוגריות מרחבי העולם הפיצו את הרעיון וגרמו להזיה הזאת להיראות קלה וזולה מתמיד: את מנקה את האף, מייבשת אותו ומורחת עליו דבק פלסטי לבן, כזה שיש בכל קלמר של בית ספר. את משאירה את הדבק להתייבש על האף לכמה דקות ומקלפת אותו, ממש כמו שעושים עם מסכות פילינג. הבלוגריות מסתכלות על המצלמה ונשבעות שהן בדיוק נפטרו מכל השחורים שהיו להן, ושהאף שלהן כעת חלק ונעים למגע. האומנם?

       

       

       

      "החוק הראשון עם הגימיקים האלו, לדעתי, הוא שאם זה נשמע ממש מטומטם, כנראה שזה רעיון רע", מזהיר ד"ר ברגר. לדבריו, הפטנט המוכר של מדבקות שמורידות שחורים מהאף קיים מאמצע שנות ה־90 והוא זול ובטוח לשימוש, כך שבאמת אין סיבה שתחסכו כאן את הכמה שקלים המעטים הללו. "אני מבין שהשימוש בדבק פלסטי הוא פתרון זול וזמין, אבל הסכנה הגדולה פה היא שעלול להיווצר גירוי כימי בעור, מה שיכול להוביל לכוויות, תלישה של עור ופציעה של האף".

       

      3. מסכת וזלין נצמדת

      "אני כל כך מתרגשת לשתף את הווידאו הזה איתכם", הכריזה בלוגרית הביוטי Heyitsfeiii ליותר ממיליון מנויי עמוד היוטיוב שלה. "גיליתי דרך להמיס את הנקודות השחורות באף שלי בדרך טבעית שאפשר לעשות בכל בית. היא כוללת: וזלין, ניילון נצמד ולילה אחד", מבטיחה הבלוגרית. "זה כל מה שתצטרכו, ואתן חייבות לנסות את זה".

       

      "וזלין עשוי מ־100 אחוז ג'לי נפט, שלא סותם את הנקבוביות", פיי מסבירה. היא מפרטת איך להניח את הניילון הנצמד ומרגיעה שהוא גמיש, כך שזה לא צריך להיות מסובך במיוחד. את המסכה המאולתרת, ויש שיאמרו – חונקת, היא משאירה על פניה ללילה שלם, ולמחרת מסירה אותה מול המצלמה. "העור שלכן יהיה כל כך רך, ולמחרת, בעזרת מקלוני צמר גפן קטנים, תוכלו פשוט לטפוח קלות על האף כדי לנקות את השחורים מהנקבוביות. תראו! כל הנקודות השחורות יצאו החוצה".

       

       

      הסרטון הזה היה יכול להיתפס כקוריוז לולא הגיע למספר רב כל כך של צופים, כולל מישראל, שכן לסרטון הוויראלי הזה יש גם העתק עם כתוביות בעברית. ד"ר ברגר מזועזע. "אני כל כך מיואש שאני לא יודע מאיפה להתחיל, אבל נתחיל בסכנת חנק? למה שמישהו ירצה לשים ניילון נצמד על הפנים וללכת לישון עם זה? יש מסכות לילה שהוכחו כיעילות. אין ספק שווזלין מרכך את עור הפנים, אבל יש דרכים יותר נעימות לעשות את זה, שהן פחות מסוכנות. הווזלין עצמו אינו מסוכן, כמובן, אבל לשים ניילון נצמד ולישון עם זה יכול לגרום לחומר לזלוג לעיניים ולגרות אותן, הוא יכול להיכנס לאף, והכי נורא – לחנוק אותך בלילה", מסכם ד"ר ברגר.

       

      4. להיפטר מצלקות אקנה בעזרת מזו־רולר

      עוד טרנד ויראלי שוודאי נתקלתן בו הוא המזו־רולר הביתי, מעין ידית עם גלגל מחטים באורכים שנעים מ־0.25 מילימטר ועד 1 מילימטר ויותר. מטרת המחטים היא לעודד הזרמה של הדם אל האזור דרך יצירת מצב של פציעה מדומה. הביוטי־בלוגריות מדגימות כיצד הן משתמשות במכשיר, ואיך משימוש לשימוש מראה העור שלהן הופך לנעים וחלק יותר, והכי חשוב – כיצד צלקות האקנה שכל כך הפריעו לביטחון העצמי שלהן הולכות ונעלמות.

       

       

      ד"ר ברגר מאשר שמדובר בציוד שיש לו תועלת ידועה הנמצא בשימוש של קוסמטיקאיות כבר לא מעט שנים, אולם ממליץ להישאר עם השיטה הישנה והטובה ולסור לקוסמטיקאית השכונתית, במקום להזמין מוצר כזה אונליין הביתה. "אני לא בעד לעשות את זה לבד בבית, כי צריך שליטה מלאה בתהליך", הוא מסביר. "יד שאינה מיומנת יכולה לגרום לצלקות, בייחוד אם חוזרים על התהליך באותו אזור יותר מדי פעמים. הפעילות של המזו־רולר היא פציעה מבוקרת, כי היא גורמת לחידוש של העור. אלו דברים שאכן עובדים, בתנאי שעושים אותם בשיטה הנכונה ובעין מקצועית. בשימוש לא נכון אין סוף לנזק שאפשר לגרום".

       

      5. הלבנת שיניים בעזרת פחם

      בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים פונים להלבין את שיניהם בשלל דרכים כימיות. שיניים לבנות וצחורות מעניקות לאדם מראה מטופח, אסתטי, בריא ונחשק. מחקרים מראים שאנשים עם שיניים לבנות מצליחים יותר בראיונות עבודה ואפילו בדייטים. המסע אחר שיניים צחורות ומושלמות הגיע לדרגות אבסורדיות למדי, כשיותר ויותר בלוגרים החלו לצלם את עצמם מצחצחים שיניים בפחם פעיל שרכשו באחת מחנויות הטבע השונות.

       

      הגדילה לעשות בלוגרית־ביוטי ששמה Mama Natural, שהעלתה לפני שנתיים ליוטיוב וידאו שבו היא מצחצחת את שיניה במשחת פחם שרקחה מקפסולת פחם פעיל. "פחם פעיל הוא אחד החומרים הכי חשובים ברפואה", היא מספרת לעוקביה משל הייתה רופאה מוסמכת. "הפחם משמש בבתי החולים כסופח רעלים. באותו האופן הוא סופח חיידקים וכתמים, ואם נשתמש בו בשיניים שלנו, הוא יהפוך אותן ללבנות יותר".

       

       

      יש אמת בדבריה של Mama Natural, כמובן. לפחם הפעיל סגולות רפואיות בכל הקשור למערכת העיכול, טיפול בהרעלה או מנת יתר. התכונה המטהרת של הפחם הפעיל הופכת אותו לרכיב מרכזי בשלל שימושים, החל בפילטרים לקנקני מים וכלה בטיפולי חירום בבתי חולים. החומר עצמו סופג את הרעלים ומפריש אותם החוצה מהגוף. אבל האם אנו באמת יכולים להלבין את השיניים שלנו בעזרתו?

       

      "לפחם אכן יש סגולות רפואיות וגם מלבינות", מודה רופאת השיניים ד"ר ליאורי קטורזה. "הבעיה שלי היא עם שימוש DIY שעלול לגרום נזק. כל טיפול עצמי, גם אם קוסמטי, בשיניים, עשוי לייצר תוצאה בלתי הפיכה כשאדם שאינו מיומן עושה זאת לעצמו. חומר השן אינו רקמה מתחדשת, ולכן כל טיפול שיש עִמו תוצאות עלול לייצר גם נזקים. בכלל, בענייני הלבנה, יש חשיבות למעורבות של רופא שיניים בתהליך, לבחירה נכונה, בקרה ואחריות על החומרים, איכותם ואופן השימוש בהם כדי לקבל תוצאות יעילות ובריאות לאורך זמן", מסכמת

      ד"ר קטורזה.

       

      6. הלבנת שיניים בעזרת מכשיר LED ביתי

      אחת הטכנולוגיות הפופולריות ביותר כיום בכל הנוגע להלבנת שיניים נשענת על מנורת LED שעוצמתה מופחתת מזו של הלייזר ונחשבת לבטוחה יותר. בשנים האחרונות לא צריך יותר מגלילה אחת באינסטגרם כדי להיתקל בפרסומת למוצר ביתי המושתת על טכנולוגיה זו. גם היוטיוב מוצף באלפי סרטונים של בלוגרים שכבר הזמינו, ניסו, התנסו ולא שכחו לתעד את הפלא החדשני: "חיוך מושלם בלי לזוז מהבית", הם מכריזים. הנסיינים המאושרים מספרים שתוך חמישה ימים בלבד תוכלו לקבל שיניים לבנות ונטולות חיידקים, כאשר המכשיר עצמו מאפשר הלבנה של עד שבעה גוונים בהירים יותר בתוך פחות משבוע.

       

       

      "רופאי שינים משתמשים ב־LED כדי להאיץ את פעולת ההלבנה", מסבירה ד"ר קטורזה, "אבל בגלל שמדובר בתהליך שמאיץ ומחמם וגורם לפעולה חזקה, שאלת השליטה בעוצמה ואיך עושים את זה נכון כדי שלא תיגרם רגישות היא קריטית פה. צריך להיות עם האצבע על הדופק כשעושים את זה, ועדיף באופן כללי לא לטפל בעצמך, אלא ללכת לרופא שיניים כדי שהוא יבצע את ההליך כראוי".

       

      עוד במגזין Gostyle: קרם חלזונות וכל הסיבות למה לא כדאי להזמין אותו מהאינטרנט

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד