אל תחמיצו: 5 המצאות עם מצות, מעראיס עם בשר ועד עוגת מרקיז

שוברים את הראש מה להכין לילדים במשך חג פסח? אל תשלחו ידיכם למצה עם שוקולד! הנה 5 אפשרויות פשוטות וטעימות בטירוף לשבוע נטול חמץ

עראיס מצה עם בשר בעשבי תיבול ובהרט (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
עראיס מצה עם בשר בעשבי תיבול ובהרט (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

 

מאפה מצות עם סלט טונה טוניסאי

את המתכון הזה כדאי לאמץ בכל ימות השנה: סלט הטונה מעולה גם כמלית לכריך. בונוס: יש גם מתכון לאריסה ביתית ומעולה!

 

 

מאפה מצות עם סלט טונה טוניסאי  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
    מאפה מצות עם סלט טונה טוניסאי (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
     

     

    המרכיבים

    (תבנית בגודל 27x23 ס"מ)

     

    • 6-4 מצות
    • 3-2 ביצים

     

    לסלט הטונה

    • 6 ביצים, קשות
    • 4 קופסאות (640 גרם) טונה בשמן, סחוטה היטב
    • 3 כפות לימון כבוש חתוך דק
    • 3 כפות אריסה
    • 2 תפוחי אדמה בינוניים, מבושלים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
    • 1 בצל סגול בינוני, קצוץ דק
    • 20 זיתים ירוקים מגולענים, חצויים
    • 10 פלפלי שיפקה (פלפלים ירוקים קטנים משומרים), פרוסים דק
    • 1/2 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

     

    ההכנה

    1. מחממים את התנור ל־180 מעלות. משמנים את התבנית במעט שמן זית.

    2. מרטיבים את המצות תחת זרם מים, מניחים זו על זו ועוטפים במגבת נקייה ל־10 דקות (כך יהיה אפשר לחתוך אותן בקלות).

    3. הסלט: קולפים את הביצים הקשות וחותכים לאורכן לרבעים. מניחים בצד. מערבבים בקערה את כל שאר מרכיבי הסלט, טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.

    4. הרכבת המנה: טורפים את הביצים (החיות) עם מעט מלח ופלפל ויוצקים לתבנית או לכלי שיכיל מצה שלמה. טובלים שתי מצות בביצים הטרופות ומניחים בתבנית, זו על זו. אם צריך, שוברים וטובלים עוד מצה, כדי למלא את התבנית. מוסיפים את סלט הטונה ומשטחים באופן אחיד. מסדרים עליו את הביצים הקשות. טובלים מצות נוספות בביצים הטרופות ומניחים אותן על המלית, זו על זו, לכיסוי מלא.

    5. אופים 20-15 דקות, עד שהמצות העליונות מתקשות קצת. מוציאים ומגישים חם או קר.

    • איך שומרים? עד יום, במקרר 

     

    אריסה ביתית מעולה

    המרכיבים

    • 120 גרם פלפלים מתוקים יבשים ובשרניים, ללא הזרעים (להשיג ברשתות השיווק ובחנויות תבלינים)
    • 50 גרם פלפלים חריפים יבשים ובשרניים, ללא הזרעים
    • 20 שיני שום, קלופות
    • 150 מ"ל שמן זית
    • 150 מ"ל שמן קנולה
    • מיץ מ־2 לימונים גדולים
    • 1 כף מלח

     

    ההכנה

    1. שורים את הפלפלים המתוקים והחריפים בהרבה מים כשעתיים. הפלפלים יתפחו וישקלו 380-350 גרם. מסננים ומעבירים למעבד מזון עם להב פלדה.

    מוסיפים את שאר המרכיבים ומעבדים עד שהעיסה חלקה. מעבירים לצנצנות קטנות ומכסים בשמן.

    2. האריסה נשמרת עד חודשיים במקרר. אפשר להקפיא לפי מנות ולהשתמש לפי הצורך. 

     

    עראיס מצה עם בשר בעשבי תיבול ובהרט

    המנה שהפכה לפופולרית מגיעה אלינו מהמטבח הערבי־פלסטיני. במקור, תערובת הבשר העסיסית, נצלית בתוך פיתה על המנגל. כאן הפיתה הוחלפה בכריך מצה מצוין. מומלץ לאכול עם סלט טחינה וסלסה עגבניות פיקנטית.

     

     

    עראיס מצה עם בשר בעשבי תיבול ובהרט  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
      עראיס מצה עם בשר בעשבי תיבול ובהרט (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
       

       

      המרכיבים (12 כריכים)

       

      • 6 מצות

       

      לתערובת הבשר

      • 1/2 ק"ג בקר טחון, מומלץ מנתח צוואר (אפשר גם להוסיף שומן כבש)
      • 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
      • 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
      • 1/2 צרור כוסברה, קצוץ דק (או עוד פטרוזיליה)
      • 10 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
      • 1 ביצה
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
      • 1/2 כפית בהרט (רצוי כזה שיש בו ציפורן)
      • לבלילת הביצים
      • 4 ביצים
      • 2 כפות מים
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
      • לטיגון: שמן קנולה 

       

      ההכנה 

      1. מרטיבים את המצות תחת זרם מים, מניחים אותן זו על זו ועוטפים במגבת נקייה. מניחים ל־10 דקות (כך המצות מתרככות ואפשר לחתוך אותן בקלות).

      2. תערובת הבשר: שמים בקערה את כל המרכיבים ולשים למרקם אחיד ולא דביק.

      3. מרפדים מגש בנייר אפייה. חותכים כל מצה לארבעה ריבועים שווים. מניחים על ריבוע אחד כף מלאה מהבשר ומשטחים. מכסים בריבוע נוסף, מהדקים היטב ומניחים במגש. מכינים כך את כל ריבועי המצה ותערובת הבשר.

      4. הבלילה: שמים בקערה את הביצים, המים והתבלינים וטורפים במזלג למרקם אחיד.

      5. יוצקים למחבת בינונית־גדולה שמן בגובה כ־2 ס"מ ומחממים על להבה גבוהה כ־6 דקות. טובלים כל כריך מצה משני צדיו בבלילה, מניחים במחבת ומטגנים 3-2 דקות מכל צד, עד שהוא מזהיב היטב והבשר מבושל לטעמכם. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מטגנים כך את כל הכריכים.

      6. חותכים למשולשים ומגישים. אפשר לאכול קר או חם.

      • איך שומרים? עד יום, במקרר.

       

       

      לזניה מצות וגבינות

      מנה פשוטה להכנה, משאל קצר בין מי שטעם אותה גילה שלא כולם שמו לב שהיא מבוססת על מצות.

       

       

      לזניה מצות וגבינות  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
        לזניה מצות וגבינות (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

         

        המרכיבים

        (תבנית בגודל 33x23 ס"מ)

         

        • 8-6 מצות

         

        לרוטב העגבניות

        • 3 כפות שמן זית
        • 4-3 שיני שום, קלופות ופרוסות
        • 1/2 כפית תימין יבש (לא חובה)
        • 1 כפית אורגנו יבש
        • 2 קופסאות
        • (800 גרם) שימורי עגבניות מרוסקות
        • 1/2 1 כוסות מים
        • 1 כפית מלח
        • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
        • 1 כפית גדושה סוכר

         

        לתערובת הגבינות

        • 2 קופסאות (500 גרם) גבינת קוטג' 5% שומן
        • 200-150 גרם גבינת פטה כבשים, מפוררת
        • 250 גרם גבינה צהובה, מגוררת
        • 1 ביצה
        • 1/4 כפית מלח
        • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

         

        ההכנה

        1. מחממים את התנור ל־180 מעלות.

        2. הרוטב: מחממים סיר על להבה בינונית. מוסיפים את שמן הזית, השום, התימין והאורגנו ומטגנים עד שהשום מזהיב. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, המים, התבלינים והסוכר ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד כ־5 דקות ומסירים מהכיריים.

        3. תערובת הגבינות: שמים בקערה את הקוטג', הפטה וכמחצית מהגבינה הצהובה. מוסיפים את הביצה והתבלינים ומערבבים למרקם אחיד.

        4. הרכבת המנה: יוצקים מהרוטב לתבנית ומורחים על התחתית באופן שווה. מניחים עליו שכבה של מצות, כך שיחפפו קצת זו לזו. יוצקים עליה מהרוטב. מורחים כמחצית מתערובת הגבינות ומניחים שכבה נוספת של מצות. יוצרים שכבה נוספת של רוטב עגבניות ותערובת גבינות ומכסים במצות (סה"כ 3 שכבות מצה). יוצקים את שארית הרוטב על גבי המצות ומפזרים מעליו את שארית הגבינה הצהובה, לכיסוי מלא.

        5. אופים כחצי שעה, עד שהגבינה מזהיבה. מוציאים ומגישים חם.

        • איך שומרים? עד יומיים במקרר, רצוי לחמם בתנור.

         

         

        עוגת שכבות מרקיז שוקולד־קפה עם קרם וניל

        העוגה הזאת כל כך טעימה, שאי־אפשר להפסיק לאכול ממנה. למי שחושש משימוש בביצים טריות: השוקולד המומס שמוסיפים להן מגיע לטמפרטורה של 100-80 מעלות כך שלמעשה נוצר תהליך של פיסטור.

         

        עוגת שכבות מרקיז שוקולד־קפה עם קרם וניל  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
          עוגת שכבות מרקיז שוקולד־קפה עם קרם וניל (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

           

          המרכיבים

          (תבנית בגודל 36X23 ס"מ)

           

          למרקיז שוקולד־קפה

          • 300 גרם חמאה
          • 300 גרם שוקולד מריר 70%-60% מוצקי קקאו
          • 3 כפות (30 גרם) אבקת קקאו
          • כ־3 כפות (30 גרם) קפה טחון איכותי או קפה נמס איכותי
          • 1/4 כוס (50 גרם) + 2 כפות (25 גרם) סוכר
          • 6 ביצים

           

          לקרם הווניל

          • 1 חבילה אינסטנט פודינג וניל
          • 3/4 כוס (180 מ"ל) חלב
          • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה 42%-32% שומן
          • 9-8 מצות

           

          לטבילת המצות: 2 כוסות קפה נמס מרוכז (ללא חלב), פושר

          לקישוט: שוקולד מגורר או שבבי שוקולד (כמו בתצלום)

           

          ההכנה

          1. המרקיז: ממסים בסיר אדים כפול (באן מרי) את החמאה, השוקולד, הקקאו, הקפה ורבע כוס סוכר. מערבבים מדי פעם, עד שהנוזל חלק ואחיד.

          2. בינתיים, שמים את הביצים ו־2 כפות הסוכר הנותרות בקערת המערבל. מקציפים עד שהבלילה תופחת ומשלשת את נפחה.

          3. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בעדינות את נוזל השוקולד, בזרזיף. ממשיכים להקציף עד שהמרקם אחיד.

          4. טבילת המצות והרכבת המנה: יוצקים את הקפה הפושר לכלי שיכול להכיל מצה בשלמותה. טובלים את המצות בקפה ומניחים בשכבה שתכסה את תחתית התבנית. אם צריך, אפשר שיחפפו קצת זו לזו. יוצקים כרבע מקרם השוקולד ומורחים באופן אחיד. יוצרים כך שכבות נוספות – סך הכל 4 שכבות של מצות וקרם. עוטפים את התבנית ומאחסנים במקפיא כשעה, לייצוב.

          5. קרם הווניל: שמים בקערת המערבל את אבקת הפודינג, החלב והשמנת ומקציפים לקרם יציב. מורחים את הקרם על העוגה ומיישרים. אם רוצים, מקשטים בשוקולד מגורר או בשבבי שוקולד.

          6. מאחסנים במקרר 8-6 שעות לפחות, לייצוב. מגישים.

           

          • איך שומרים? עד 4 ימים במקרר או עד שבועיים במקפיא.

           

           

          ברד פודינג ממצות עם פטל

          במקום ב"ברד" (כלומר, לחם) השתמשנו במצות, וקיבלנו מנה נהדרת לבוקר נינוח של חול המועד (היא תתאים גם לפיקניקים!).

           

          ברד פודינג ממצות עם פטל (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
            ברד פודינג ממצות עם פטל(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

             

            המרכיבים

            (תבנית אינגליש קייק רחבה)

             

            • 5 מצות
            • 2 כוסות פטל קפוא או פירות יער קפואים (אין צורך להפשיר) או תותים חתוכים לרבעים
            • 2 כפות (כ־25 גרם) סוכר

             

            לבלילה

            • 3 ביצים
            • 2 שקיקים (20 גרם) סוכר וניל
            • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 32%
            • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
            • 50 גרם חמאה, מומסת
            • קליפה מגוררת מ־1 לימון
            • 1 כוס (200 גרם) סוכר

             

            אפשרות: 3-2 כפות ליקר לימונצ'לו או ברנדי

            אפשרות להגשה: קצפת

             

            ההכנה

            1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך לשמן את התבנית).

            2. הבלילה: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים למרקם אחיד. אם רוצים, מוסיפים גם את הליקר או הברנדי.

            3. מרטיבים את המצות תחת זרם מים ושוברים לחתיכות קטנות. מוסיפים אותן לבלילה. מוסיפים גם את הפירות ומערבבים היטב.

            4. מעבירים לתבנית ומיישרים. זורים את שתי כפות הסוכר.

            5. אופים 55-45 דקות, עד שפני המאפה זהובים ופריכים, אך הוא עדיין קצת רוטט במרכז כשמנענעים את התבנית. מוציאים ומצננים קלות.

            6. מגישים, מומלץ לצד קצפת.

             

            איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. אפשר לחמם 20 שניות במיקרוגל לפני ההגשה.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: דניאל אלסטר, סגנון: גילי אלגבי)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: דניאל אלסטר, סגנון: גילי אלגבי)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד