
מדי שנה, ביום העצמאות, כולנו נפגשים לארוחות על האש, שהפכו למהות החגיגה הישראלית. אם פעם היה ברור למדי מה נקבל בצלחת (כל מיני בשרים וכמה בצלים ועגבניות על האש) הרי שהיום, בעולם המתחדש שבו אנו חיים, גם התפריט הזה משתנה. חושבים מחוץ לקופסה? עשו זאת גם כאן, ליד הגריל.
מכיוון שכיום לא כולם חסידים גדולים של בשר, אפשר להגיש למנה הראשונה שפע של ירקות צלויים, מנות אנטיפסטי, מטבלים וממרחים. ולאחר מכן להציע את הגבינות על האש – הגבינות המבעבעות שכבר מקובלות באזורנו, אגן הים התיכון, מזה שנים רבות. יש כאלה שאף מהמרים כי לא ירחק היום שבו הגבינות המבעבעות יתפסו מקום של כבוד על הגריל הישראלי.
מבט מהיר לעבר מטבחי האזור מגלה שבמטבח היווני הפכו את הצלייה של הגבינה לאומנות. מגבינת החלומי שלהם, בשילוב עם שפע של ירקות ועשבי תיבול, אפשר ליצור מגוון מנות נפלאות שמהן בחרתי שתי ראשונות ואהובות במיוחד: הסגנאקי – פרוסות חלומי זהובות, ושיפודי חלומי וירקות עם סלסה ורדה על מצע של ירוקים.
מצעד המנות ממשיך עם תירס צלוי ומוקרם (מנת גריל מקסיקנית), ותפוח אדמה נימוח בטעם של מדורה - שממלאים במוצרלה מעושנת. באגף העיקריות מוצע בתפריט המבורגר חלומי וירקות, שמתמודד ראש בראש עם מנת גריל מקומית ואהובה - העראיס. גם כאן השתמשתי בגבינת החלומי, שהיא ללא ספק גבינת הגריל האולטימטיבית. תיבלתי אותה בבהרט, בצל ועשבי תיבול, וצליתי בתוך פיתה שהופכת לזהובה ולפריכה. עכשיו תדמיינו את הביס שלה לצד סלט ירקות קצוץ טרי, ותאמרו לי אם יש מישהו שיכול לעמוד בפני התענוג הזה. כיוון שאין כאלה, רצוי שכולם פשוט ישבו סביב השולחן ויתענגו על כל ביס בארוחה הישראלית הזאת.
המבורגר חלומי וירקות
את קציצת הבשר מחליף נתח עסיסי של חלומי עמוס בטעמי אומאמי נפלאים.
חומרים (3 מנות)
- 1 חבילת חלומי של גד, פרוסה ל-3 פרוסות שמהן קורצים עיגולים
- 3 לחמניות המבורגר
- 3 כפות גבינת שמנת ניו יורק 30% שום שמיר של גד
- 3 עלי חסה
- 6 פרוסות עגבנייה
- 6 טבעות בצל
אופן ההכנה
1. קולים את הלחמניות בחלקן הפנימי, מורחים בגבינת שמנת ומניחים חסה ופרוסות עגבנייה ובצל.
2. צולים את החלומי, מניחים בלחמנייה, מגישים מיד.

עראיס גבינות
המנה הכי טרנדית, בגרסה שלנו. בזמן שהפיתה הופכת זהובה ופריכה מבחוץ, הגבינה המתובלת שבפנים מתחממת ומקבלת ניחוח מעושן.
חומרים (8-4 מנות)
- 4 פיתות קטנות חצויות או 2 פיתות רגילות, חתוכות לרבעים
- שמן זית להברשה
להגשה:
- סלט ירקות קצוץ דק
למלית:
- 200 גרם גבינת חלומי של גד, מגוררת
- 1 גביע גבינת שמנת ניו יורק 30% של גד
- 1 בצל סגול, קצוץ דק-דק
- 2 שיני שום, כתושות
- 3 כפות תערובת עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה ונענע), קצוצים
- מעט פלפל שאטה או צ׳ילי קצוץ
- 1 כפית בהרט
- מלח ופלפל לבן
אופן ההכנה
1. מערבבים את חומרי המלית.
2. ממלאים את רבעי או חצאי הפיתות במלית.
3. מברישים את הפיתות מבחוץ בשמן זית וקולים על הגריל עד להשחמה. בבית אפשר במחבת גריל או בטוסטר.
4. מגישים חם עם סלט.

תפוחי אדמה מעושנים
תפוחי אדמה עם טעם של מדורה, הם מהמאכלים הכי ישראלים שייש! כאן - בגרסה אמריקאית טעימה – תפוחי אדמה מוקרמים על האש עם גבינת מוצרלה מעושנת! מנה שתשמחו לאמץ ולהכין גם בתנור הביתי.
חומרים (3 מנות)
- 8 תפוחי אדמה
- מלח ופלפל
- 200 גרם מוצרלה מעושנת של גד, קצוצה דק בסכין
- 1 גביע גבינת שמנת ניו יורק 30% של גד
להגשה
- 1 גביע יוגורט כבשים של גד
- בצל ירוק ו/או פטרוזיליה קצוצה
- רוטב טבסקו
אופן ההכנה
1. אופים את תפוחי האדמה בתנור על מצע של מלח גס כשעה או עד לריכוך.
2. מערבבים את המוצרלה ואת גבינת השמנת.
3. חורצים את תפוחי האדמה על קליפתם בצורת צלב ומרווחים מעט בעזרת האצבעות. ממלאים בתערובת המוצרלה.
4. צולים את תפוחי האדמה על הגריל כרבע שעה או עד שהמוצרלה נמסה. לחילופין אפשר לאפות בתנור לוהט.
5. מגישים את תפוח האדמה הלוהט עם כף יוגורט, עשבי תיבול ומעט טבסקו.

סגנאקי
נתחי חלומי מתובלים באורגנו וצרובים עד להזהבה, מוגשים עם סלסת עגבניות רעננה וארומטית.
חומרים (4 מנות)
- 1 חבילת פרוסות חלומי אורגנו של גד
- שמן זית
לסלסה:
- 2 עגבניות קצוצות דק-דק
- חצי בצל סגול, קצוץ דק
- 2 כפות שמן זית
- 1 שן שום, כתושה
- מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה
1. מערבבים את חומרי הסלסה, מתבלים ושומרים עד להגשה.
2. מברישים את פרוסות הגבינה בשמן זית וצולים על הגריל או במחבת גריל במשך 3-2 דקות מכל צד עד להזהבה. לחילופין אפשר
לצלות על מחבת גריל משומנת.
3. מפזרים את הסלסה על פרוסות החלומי הצלויות ומגישים מיד.

תירס צלוי מוקרם
קונים קלחים עם קליפה, מבשלים 5 דקות, מסירים את החלק השעיר, מפשילים את הקליפה וקושרים ליצירת ידית אחיזה. צולים על הגריל או במחבת פסים עד להשחמה. מורחים אותם בגבינת שמנת ומגלגלים בשבבי פרמזן צ׳ילי וכוסברה.
חומרים (8 מנות)
- 8 קלחי תירס עם הגלימה הירוקה
- 1 גביע גבינת שמנת ניו יורק 30% או שמנת ניו יורק שום שמיר של גד
- 100 גרם פרמז’ן גרנה פדנו מגוררת של גד
- 1 פלפל צ׳ילי, קצוץ דק
- 2 כפות כוסברה קצוצה או אורגנו
אופן ההכנה:
1. מבשלים את הקלחים במי מלח רותחים במשך 5 דקות לריכוך קל.
2. צולים את התירס על הגריל או על מחבת פסים במשך 10 דקות. מדי כמה דקות הופכים כדי שייצלו באופן שווה.
3. כשהתירס מוכן, מורחים אותו בגבינת שמנת ומגלגלים בשבבי פרמזן, צ׳ילי וכוסברה או אורגנו ומגישים מיד.

שיפודי חלומי אורגנו וירקות עם סלסה ורדה
אם משתמשים בשיפודי עץ טובלים אותם במים, לפני שמשפדים, כדי שלא ייחרכו על הגריל. אחרי הצלייה מגישים עם סלסה ורדה מעל.
חומרים (4 שיפודים)
- 1 חבילת פרוסות חלומי אורגנו של גד
- 1 זוקיני פרוס
- 8 עגבניות שרי
- 2 בצלים סגולים קטנים, חתוכים לרבעים
- 8 פטריות קטנות
- מלח ופלפל שחור גרוס
- שמן זית, להברשה
לסלסה ורדה:
- חצי צרור פטרוזיליה
- חצי צרור עלי רוקט
- 2 שיני שום
- מלח ופלפל שחור גרוס
- 3 כפות שמן זית
- 1 כף מיץ לימון סחוט טרי
- מעט קליפת לימון מגוררת
אופן ההכנה
1. משפדים את קוביות החלומי ואת הירקות לסירוגין על שיפודים.
2. מכינים סלסה ורדה במעבד מזון, טועמים ומתקנים תיבול.
3. מתבלים את השיפודים עם שמן זית, לימון, מלח ופלפל.
4. צולים את השיפודים על הגריל או במחבת פסים עד להזהבה מכל
הצדדים. מגישים מיד עם זילוף של סלסה ורדה.

- מתכונים: אורלי פלאי-ברונשטיין