בחירה של אלמנטים שונים, כמו המשטח, חזיתות המטבח, הידיות ועוד, עתידה להשפיע על ההתנהלות היומיומית בבית ועל שגרת הניקיון השוטפת.
"המטבחים כיום הם לב הבית וההתרחשות, מאוד פעילים וכתוצאה מכך - מתלכלכים בקלות", אומרת אורלי דווידי כהן, מנהלת תחום משלימים ברגבה. "בעבר המטבחים היו בתוך חדרים בעלי דלת מקשרת לסלון - כיום המטבח פתוח, מוצג לראווה ולכן קיימת חשיבות רבה בשמירת הניקיון והאסתטיות שלו באופן יומיומי. החומרים וגימורי החזיתות שקיימים כיום מקלים עלינו, וזה כבר לא הופך להיות פרויקט כזה גדול לנקות את המטבח", היא מוסיפה.
אין ישראלי שלא מכיר את טביעות האצבע על גבי החזיתות במטבח - ילדים שפותחים את הארונות, מבוגרים שמבשלים ועשייה מרובה בלב הבית. "כדי להימנע מטביעות האצבע המוכרות כל כך, חומר הגימור המתאים ביותר הוא פורמייקה בגימור נאנו טק". הנאנו TECH המקורי - ציפוי בטכנולוגיית נאנו (nano tech) שמשווה לפורמייקה מגע קטיפה עמיד במיוחד - מונע טביעות אצבע ועמיד ביותר לניקוי.
"טכנולוגית הנאנו מתוקף הפופולריות שלה בשנים האחרונות מביאה הרבה חיקויים זולים לשוק וחשוב לבדוק שמדובר ב-nano tech המקורי",אומרת דווידי כהן. לדבריה, בחזיתות הפורצלן והזכוכית יראו יותר את טביעות האצבע במגע ישיר, אך גם אותם ניתן לנקות בקלות מאחר ואלו חומרים שאינם סופחים.
"בתהליך תכנון ובחירת מטבח, צריך כל אחד להקפיד לבדוק את השימושים העתידיים בו, מאפייני ההתנהגות סביבו ומה חשוב והכרחי מבחינתו", אומרת דווידי כהן.
"קודם כל, ישנו נושא הצטברות הלכלוך בין המשטח לבין חיפוי הקיר. במידה וזו נקודה רגישה אצל המשתמש, מומלץ לבחור משטח תואם ללא חיבורים, כזה שקל מאוד לנקות. במקרה הזה לחלוטין מנצח הקוריאן, שהוא חומר מדהים למשטחים ללא חיבורים, והיחיד שהוא גם אנטי בקטריאלי".
שרוטים? גם לזה יש פתרון. אם משטח העבודה במטבח פעיל באופן יומיומי וחשוב לכם לשמור עליו מפני נזקי חום ושריטות - אתם אנשי הפורצלן, שבגלל דחיסותו עמיד בפני שריטות וחום. "יש אנשים שחותכים ישירות על המשטח או מניחים עליו תבניות חמות, ולכן מי שרגיש לשריטות - כיום יש פורצלנים נהדרים דמוי בוצ'ר, דמוי עץ, שהם עמידים לחום ולשריטות. אני חושבת שאנשים מחפשים מטבח מעוצב ומרשים ויחד עם זאת נקי ופשוט לתחזוק", אומרת כהן. "הם ניזונים ממגזינים, מקטלוגים, אבל לא פחות חשוב: הפרקטיקה בהיבט הניקיון משמעותית עבור מרבית האנשים".
ישנו כמובן אלמנט הידיות - כיום ישנו מגוון של ידיות מאוד עדינות שמקנות למטבח את המראה הנקי. "נכון שמראה מטבח ללא ידית כמו שרואים במגזינים הוא סקסי - אבל יש לקחת בחשבון שלחיצות על הדלת במקום פתיחה באמצעות ידית ישאירו כתמי לכלוך, שיהיה קשה להיפטר מהם. הידית הקדוחה או הרוכבת היא פתרון עיצובי ופרקטי מצוין לחזית מטבח בעלת מראה נקי ויפה, כמו שרואים במגזינים. מטבח נקי שקל מאוד להתאהב בו", מסבירה דוידי כהן.
אחד האזורים במטבח שמנקז אליו את מרבית הלכלוך הוא כמובן הכיור - הצטברות של לכלוך, עובש ופטרת סביב הכיור היא לצערנו מראה מוכר בכל בית. בשנים האחרונות התפתח והשתכלל תחום הכיורים והם הפכו לפונקציונליים יותר ונותנים מענה לבעיית הצטברות הלכלוך. ניתן למצוא כיורים שמכילים גם אזור ייבוש וחיתוך, אביזרים כדוגמת רשת וסלסלה שמתווספים לכיור - כל זאת בכדי למנוע מעבר של כלים רטובים ממקום למקום.
גם הברזים כיום מגיעים בציפויים שונים ועמידים כדוגמת ציפוי PVD . "ישנם ברזים שנפתחים בטאצ', כך שלא נצטרך לגעת בהם עם הידיים המלוכלכות ולהשאיר טביעות אצבע. גב כף היד נוגע בברז והוא פשוט מתחיל לעבוד", מוסיפה דווידי כהן.
אחד המכשירים שצובר הכי הרבה לכלוך בסופו של דבר זה קולט האדים, אשר ממוקם מעל הכיריים. קולט האדים מנקז אליו את כל אדי השומן והבישול, כך שהוא הוא לא רק פריט עיצובי. קולט אדים בתחזוק נכון שומר על ניקיון ונראות חזיתות המטבח. כיום הרבה קולטים מגיעים בתוך יחידות ארון "קלאפה", מה שמאפשר מטבח נקי מבחינה עיצובית ומסייע בתפקוד השוטף", מספרת דוידי כהן.
מגוון החומרים שקיימים כיום בשוק מאפשר למצוא פתרונות שלא היו בעבר, כאלו שישוו למטבח סדר וניקיון מופתיים. גם בתחום מוצרי החשמל יש לא מעט פתרונות: "המגמה כיום לחלוטין הולכת לכיוון של כיריים אינדוקציה, שקל מאוד לנקות אותם. יש גם תנורים שמנקים את עצמם, תנורים פירוליטיים עם תוכנית מיוחדת שממיסה את השומנים", מסכמת.