צילום: שי יחזקאל

מה באמת מסתתר מאחורי המסכה? מסכות הטיפוח במבחן המציאות

האם שפע מסכות הטיפוח המפתות שקורצות מכל פינה באמת עושות בשבילך את העבודה? רונית שגב, ביולוגית ומפתחת מוצרים לעור, עושה סדר על המדף

פעמים רבות המסכה היא רק  גימיק אהוב, שנותן לנו תחושה טובה של טיפול אינטנסיבי יותר.
פעמים רבות המסכה היא רק גימיק אהוב, שנותן לנו תחושה טובה של טיפול אינטנסיבי יותר.
כולנו אוהבות את מסכות הפנים - הפינוק שאנו מייחלות לו בתום הטיפול אצל הקוסמטיקאית. מכיוון שהמגוון עצום וכל מסכה מבטיחה לטפל בצרכים שונים של העור, איך תדעי אילו מהן באמת יגרמו לעור שלך להרגיש ולהיראות נפלא? רונית שגב, ביולוגית ומפתחת מוצרים לעור, עושה סדר על המדף ובודקת את היעילות של כל מסכה אל מול ההבטחה:

 

מסכות במבחן המציאות

 

מסכה למיצוק

ההבטחה: למצק ולעבות את העור, שעם הגיל הופך לפחות מוצק בעיקר בגלל הירידה בכמות הקולגן והחומצה הההיאלורונית בעור.

מבחן היעילות: "ישנם מרכיבים פעילים, שיכולים לעודד ייצור של קולגן ושל חומצה היאלורונית חדשים כמו: רטינול, חומצות הידורקסי, ויטמין C ופפטידים פעילים, מסבירה שגב. "אבל המרכיבים הללו עובדים כאשר הם נמרחים מדי יום, ונשארים על העור, ולא אחת לשבוע (במקרה הטוב) ל-15 דקות, ואז נשטפים".

בשורה התחתונה: "כל המרכיבים האלה כן נמצאים בקרמים לשימוש יומיומי, כך שהדרך האפקטיבית להשיג מיצוק של העור היא עם קרם, ולא עם מסכה".

 

מסכה מזינה

ההבטחה: להזין את העור ולטפל בעור יבש, לרוב באמצעות רכיבים שומניים המצויים במסכה.

מבחן היעילות: "העור היבש אכן מפיק תועלת ממרכיבים שומניים, וישנם רבים", אומרת שגב. "אבל, עור יבש לא ישנה את טבעו או את מרקמו בגלל מריחה של מרכיבים שומניים אחת לשבוע (והסרה שלהם כעבור 15 דקות). אם כך, מה ההבדל בין מסכת הזנה לבין קרם מזין?"

בשורה התחתונה: "הדרך ההגיונית והבדוקה לשפר את תחושת היובש היא באמצעות מריחת קרם פעמיים ביום", משיבה שגב. "העור שלנו איננו עובד ב'העמסות מרוכזות' ואין לו מחסנים פנימיים לאגירת מרכיבי המסכה (ושחרורם המושהה מדי יום בהתאם לצרכיו), אלא מגיב בכל יום ובכל שעה למה שמצוי עליו באותו הזמן. כך, שמסכת הזנה איננה באמת תורמת לעור בריא יותר או למראה טוב יותר. קרם עשיר, שהותאם היטב לעור, יעשה זאת הרבה יותר טוב".

 

מסכת ויטמינים

ההבטחה: ויטמינים תורמים למלחמה ברדיקלים חופשיים, בעור ובכלל בגוף.

מבחן היעילות: "ויטמינים הם אכן נוגדי חמצון ונזקי רדיקלים חופשיים מתרחשים בעור מדי יום ואף מדי שעה. לכן נשאלת השאלה: מדוע למרוח את הוויטמינים לרבע שעה אחת לשבוע, ואם הם כה טובים - מדוע להסיר אותם אחר כך? מדוע בעצם לא להשאיר? מחקרים מראים שנוגדי חמצון מועילים לעור במגוון דרכים. אולם, כל המחקרים מדברים על מריחה יומיומית, לרוב פעמיים ביום. במחקרים לא נעשה שימוש במסכה אלא בקרם. גם כאן יש לזכור, שהעור איננו אוגר בתוכו את מרכיבי המסכה. הוא צורך מרכיבים, הנחוצים לו לתפקוד, ברמה יומיומית. בדיוק כמו שהגוף איננו אוגר מזון לשבוע או יותר, אנו אוכלים מדי יום ומספר פעמים”.

בשורה התחתונה: "גם כאן, ישנם קרמים עם נוגדי חמצון, שהם הדרך הנכונה להעביר אותם לעור ולקבל מהם תועלת. מסכת ויטמינים, מהסיבה הזאת, איננה יעילה".

 

מסכה מכווצת

ההבטחה: לכווץ את הנקבוביות הפעורות בעור הפנים.

מבחן היעילות: "ניתן, לזמן קצר, להשיג אפקט של כיווץ נקבוביות", מדגישה שגב. "ישנם מרכיבים קוסמטיים שעושים כיווץ זמני. הוא מחזיק כרבע שעה עד חצי שעה, ואז העור חוזר למראהו הטבעי. יש לזכור, שנקבוביות פעורות הן נתון גנטי. זהו חלק מהפיזיולוגיה של העור".

בשורה התחתונה: "ניתן לצמצם מעט את קוטר הנקבוביות באמצעות שימוש יומיומי במרכיבים אחרים מאלה שעושים כיווץ זמני. מרכיבים כמו רטינול וחומצות הידרוקסיות, בקרם", מסבירה שגב, "ואכן, יש לא מעט קרמים המכילים את המרכיבים הללו. אבל אם נחזור למסכה המכווצת, אפקטים שמושגים מהר, גם חולפים מהר. את מבנה העור לא משנים בדקות, אלא בטיפול

עקבי ויומיומי".

 

מסכת לחות

ההבטחה: שיפור בלחות העור.

מבחן היעילות: "גם לחות העור היא נתון שניתן לשינוי בטיפול יומיומי ולא שבועי (במקרה הטוב)”, אומרת שגב. "מרכיבי לחות ישנם בכל קרם לחות. מה ההבדל בין מסכת לחות לבין קרם לחות? ישנם קרמי לחות בכל המרקמים, מהעשיר לקל ביותר”.

בשורה התחתונה: "כל מרכיב שיש במסכה, אפשר לשלב גם בקרם. ונזכור שוב, שהעור איננו אוגר מרכיבים. מה שלא נחוץ לו - מתפנה".

 

מסכת הבהרה

ההבטחה: להבהיר כתמי עור או להבהיר את גוון העור הכללי.

מבחן היעילות: "זוהי מסכה אהובה ופופולרית במיוחד, אבל, פופולריות מעולם לא הייתה ערובה לאיכות", אומרת שגב. "נסתכל על שתי המטרות: ראשית, הבהרת כתמי עור. כתמי עור ניתנים להבהרה. המרכיבים שמבהירים כתמים עובדים באחד משני אופנים: או מקלפים (ואז מתבצע קילוף של תאי עור המכילים עודף פיגמנט), או מפחיתים את ייצור הפיגמנט העודף, בעומק העור. בטיפולי ההבהרה אנו זקוקים למרכיבים משני הסוגים. הן המקלפים והן מפחיתי ייצור הפיגמנט נחוצים בשימוש יומיומי, וגם בשימוש יומיומי התוצאה מתחילה להיראות כעבור כחודש שימוש לפחות, כאשר תוצאה סופית מושגת כעבור כמה חודשים.

בשורה התחתונה: "אף שינוי במצבם של כתמי העור לא יכול להיות מושג כעבור רבע שעה", מסבירה שגב. "אגב, אם ניתן היה לראות שינוי ברבע שעה, מדוע להסיר את המסכה הנהדרת הזאת ולא להשאיר אותה עד להיעלמות הכתם? המסכה גם איננה מחזקת את השימוש בחומרים הביתיים לטיפול בהבהרה. היא גימיק אהוב, שנותן לנו תחושה טובה של טיפול אינטנסיבי יותר. לגבי הנושא של הבהרת הגוון הכללי: לפעמים מסכות הבהרה מכילות פיגמנט בהיר או זוהר, שמשתלב בחריצים המיקרוסקופיים בעור, ועם הסרת המסכה נותר גוון עור בהיר יותר - עד לשטיפה יסודית של העור עם סבון. זהו אפקט פיזיקלי, לא שינוי קבוע בעור. המסכה איננה משפיעה על הגוון הטבעי, שהוא נתון גנטי שלנו".

 

שווה את הכסף? מסכת זהב (צילום: Shutterstock)
    שווה את הכסף? מסכת זהב(צילום: Shutterstock)

     

    רגע, זה סתם גימיק?

    לאור מבחן המסכות, נראה שרוב ההבטחות הפרסומיות לא ממש מתממשות – ברוב המקרים, נראה ששימוש בקרם יכול לעשות את העבודה ביתר יעילות, ובכל זאת, השוק מוצף במסכות טיפוח קורצות עם שלל הבטחות.

     

    האם באמת מסכות פנים הן רק גימיק פופולרי?

    "נראה לנו טבעי שאפשר להזין את העור אחת לשבוע ב'העמסה מרוכזת' של רבע שעה, אבל כמעט כל השינויים שהיינו רוצות לחולל בעור באמצעות המסכות מצריכים שימוש רציף ויומיומי. והמפתיע הוא, שישנם קרמים שמחוללים בדיוק את השינויים הללו"

    "תלוי איזו מסכה" מדגישה שגב. "יש גם כאלה שכן יעילות, אבל לפני הכל, כדאי שנסתכל על רעיון המסכות בצורה יותר מפוכחת והגיונית. הרעיון של מסכות מהלך עלינו קסמים. אנו מאוד אוהבות אותו ומחוברות אליו - לעתים דרך מקומות שלא מובנים גם לנו עצמנו, שלא שאלנו את עצמנו מספיק שאלות על ההיגיון ש(אולי) עומד מאחוריהן. נראה לנו טבעי שאפשר להזין את העור אחת לשבוע או יותר ב'העמסה מרוכזת' של רבע שעה. העור פועל בדיוק כמו הגוף, הוא איבר מאיברי הגוף. האם היינו מזינות את הגוף אחת לשבוע? אדרבא: לגוף יש יכולת כלשהי, מוגבלת, ליצור מאגרי מזון שיפורקו מאוחר יותר, אבל לא מאוחר בהרבה, כמובן. לעור אין את היכולת הזאת. הוא משתמש במה שנמרח עליו כעת, ומה שלא השתמש בו לא יישאר. כמעט כל השינויים שהיינו רוצות לחולל בעור באמצעות כמעט כל המסכות מצריכים שימוש רציף ויומיומי. והמפתיע הוא שישנם קרמים שמחוללים בדיוק את השינויים הללו".

     

    מדוע אנחנו חושבות שהדרך הנכונה להשיג את השינוי היא דווקא מסכה?

    "טיפוח לא חייב לכלול הרבה שלבים או מוצרים. הוא יכול להיות קצר, זול ואפקטיבי"

    "סיבה אחת היא שאנו מסתכלים על המסכה כעל מטרה במקום לזכור שהיא רק אמצעי, ועשינו זאת באופן תת מודע", משיבה שגב. "כשאנו מבינות שמסכה היא למעשה אמצעי להשגת מטרה, אנו מבינות שקודם כל חשוב לשאול מה רצינו לשנות בעור (המטרה), ואז - מה הדרך היעילה ביותר להשיג את השינוי הזה - במקום לשאול את עצמנו 'איזו מסכה כדאי לקנות'. כאילו שמסכה היא מטרה טיפולית", משיבה שגב.

     

    "הגישה הזאת אפשרה למעשה את הנהייה שלנו אחר מסכות שנראות יפה באינסטגרם אבל אינן תורמות כלום לעור, כמו מסכות הזהב ומסכות בשלל צבעים, או מסכות עם מרכיבים שלא עובדים כמו קוויאר, תאי גזע ועוד, מרכיבים שלא חודרים (קולגן, אלסטין, חומצה היאלורונית, גרגרי שיבולת שועל או קווקר), או הטרנד האהוב - להוציא פירות וירקות מהמקרר ולמרוח על העור בלי לדעת מה אחוז המרכיבים הפעילים הקיים בפרי, מה האחוז שנמצא במחקרים כפעיל והאם בשימוש חד פעמי או יומיומי. ונגעתי כאן רק במעט מיתוסים הקשורים לשימוש במסכות".

     

    מסכות שכן עובדות

    אבל האם יש גם מטרות טיפוליות שכן אפשר להשיג עם מסכות הטיפוח?

    "ישנם במכוני הקוסמטיקה מסכות מחטאות, שנחוצות לאחר ביצוע טיפולים מסוימים שפגעו בשלמות המחסום העורי", משיבה שגב, "טיפולים כמו ניקוז שומנים, אפילציה, מזותרפיה ועוד. המטרה היא מניעת זיהום חיידקי. ישנה גם מסכת ההרגעה, שמטרתה הרגעת עור אדמומי ומגורה, פעולה שיכולה להיות או נקודתית או מתמשכת. נקודתית - למשל, בתום טיפול קוסמטי בו העור מגורה, כמו: לאחר פילינג, לאחר טיפולי חידוש למיניהם, אפילציה, מריטת שיער, ניקוז קומדונים, מיקרונידלינג ועוד. אגב, פעמים רבות הקוסמטיקאית מסירה, כעבור 10-20 דקות, את רוב המסכה אבל לא את כולה. את יתרת החומר, היא מספיגה אל העור כך שהיא בלתי נראית אבל ממשיכה להשפיע. הרגעה יכולה להיות גם מתמשכת ולאו דווקא נקודתית".

     

    ומה לגבי שימוש במסכות ההרגעה האלה גם בבית?

    "מסכות הרגעה לשימוש ביתי חיוניות למקרים כמו: פריחות מגרדות, אדמומיות משלל סיבות כמו כוויות, עקיצות, שפשפות, גירוי שנלווה לשימוש בקרמים מחדשים, טיפול חידוש שנעשה בקליניקה או עור מגורה בשל פצעי אקנה", אומרת שגב. "אפשר להשתמש בהן באופן יומיומי, כאשר פעמים רבות נשארים איתן כמה שעות או אף לכל הלילה - מורחים שכבה נדיבה, משאירים כמה זמן שצריך, מסירים את הרוב ומספיגים שאריות אל העור".

     

    מתקבל הרושם שרוב המסכות לא באמת עומדות בהבטחה. אפשר לסיים עם משהו אופטימי בנושא?

    "הבשורות הטובות הן, שהתקציב שמיועד למסכות שאינן תורמות יכול להתפנות למה שכן עובד", מעודדת שגב. "למשל, לקרמים הטובים שכן מחדשים, מזינים, מלחלחים ומטפלים בכתמים. טיפוח לא חייב לכלול הרבה שלבים או מוצרים. הוא יכול להיות קצר, זול ואפקטיבי".

      

    מסכת הרגעה רב שימושית: קאלמינג  (צילום: ביופור)
      מסכת הרגעה רב שימושית: קאלמינג (צילום: ביופור)

       

      מסכת הרגעה רב שימושית: קאלמינג להרגעה אפקטיבית של העור האדמומי והמגורה. מסייעת בכוויות, אדמומיות עקב פצעונים ועור בעייתי, שפשפות, עקיצות, מריטות שיער, הרגעה ושיקום תוך כדי טיפולי חידוש העור.

      להשיג במכוני הקוסמטיקה. לאיתור קוסמטיקאית מומלצת: www.getbeauty.co.il

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד