










הפעם הראשונה שאזרחי ישראל נקראו ללכת לקלפי ולהשפיע על אופי השלטון הייתה ב-25 בינואר 1949. למדינה הצעירה עוד לא מלאה שנה, והבחירות שנערכו באותו מועד היו לאסיפה המכוננת – הגוף שלימים ישנה את שמו וייקרא "הכנסת". בבחירות השתתפו כ-430 אלף איש מתוך כ-500 אלף בעל זכות בחירה, כך ששיעור ההצבעה היה גבוה מאוד ועמד על כ-87 אחוז – עדות להתרגשות הגדולה שעורר האירוע בציבור ולחשיבות הרבה שיוחסה לו.
>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק
מאז עברו 71 שנה, והבחירות נהפכו כאן לעניין שבשגרה: הארץ מתכסה שלטי תעמולה, המפלגות מתחרות על כל בוחר ובוחרת, וביום הבחירות, שמוגדר כשבתון, הולכים האזרחים לקלפי ומשלשלים מעטפה עם הפתק הנבחר. הריטואל לא משתנה, אבל מקבץ הצילומים שמתפרסם כאן, כולם מהארכיון של לשכת העיתונות הממשלתית (לע"מ), מעיד שבכל זאת דברים השתנו: כיום יש פחות אסיפות וחוגי בית, והתעמולה העיקרית מתרחשת ברשתות החברתיות, שהן הרבה פחות פוטוגניות מאירועים המוניים בכיכובם של נואמים כריזמטיים. העובדה שהתמונות ממערכות הבחירות הראשונות צולמו בשחור-לבן ולא בצבע, גם מעניקה לאירועים צביון תמים ורומנטי, אם כי גם אז, סביר להניח, הרוחות סערו.
כיצד תיזכר בהיסטוריה מערכת הבחירות הנוכחית? ימים יגידו. בינתיים, חג דמוקרטיה שמח לכולנו (בתקווה שלא נחזור שוב לקלפי בשנה הקרובה).







איך השפיע דודו טופז על תוצאות הבחירות ב-1981? הקליקו על התמונה: