תומס אדיסון המציא מכשיר חדשני - והעיתון המציא מתיחה ל-1 באפריל

אלפי אמריקאים האמינו שהאיש שאחראי להמצאת הנורה החשמלית, הגה במוחו מכונה שמסוגלת לייצר מזון באמצעות אוויר, מים ואדמה. הם פשוט לא שמו לב לתאריך

טל עזרפורסם: 01.04.19 04:17
תומס אלווה אדיסון. "תשאלו אותי על זה מחר" (צילום: AP)
תומס אלווה אדיסון. "תשאלו אותי על זה מחר" (צילום: AP)

איך הייתם מגיבים אילו הייתם פותחים את העיתון ומגלים ידיעה גדולה וממוסגרת, שחושפת המצאה חדשנית שיכולה לשים קץ לרעב העולמי? קרוב לוודאי שהייתם מתרגשים מאוד, מנסים ליצור קשר עם הממציא הגאון כדי לשים ידכם על המכונה, ולא חושדים שמדובר במתיחה מצחיקה של 1 באפריל. זה מה שקרה לאלפי קוראים של העיתון האמריקאי "ניו יורק גרפיק" ב-1878.

 

שנה לאחר שתומאס אלווה אדיסון המציא את הפונוגרף, מכשיר ההקלטה וההשמעה הראשון בהיסטוריה, וקנה לעצמו פרסום עולמי כממציא חשוב ומוערך, החליט העיתון להתל בקוראיו ופרסם ידיעה גדולה, לפיה אדיסון המציא גם מכונה המסוגלת להפיק ביסקוויטים, בשר, ירקות ויין באמצעות אוויר, מים ואדמה בלבד. בתחתית הכתבה שולבה לכאורה תגובתו של אדיסון - "תשאלו אותי על זה מחר". זה היה רמז לכך שמדובר במתיחה של 1 באפריל, אבל אלפי קוראים רצו להאמין אחרת. עוד באותו יום הידיעה פשטה, הועתקה לאמצעי תקשורת אחרים וסחפה מומחים שהביעו התפעלות מהמוצר החדשני. היו אף שיצרו קשר מיידי עם אדיסון וביקשו לראות את המכונה במו עיניהם.

 

מי היה אדיסון? צפו:

 

 

תומאס אלווה אדיסון (1931-1847) נחשב עד היום לאחד הממציאים הגדולים בכל הזמנים. איש העסקים האמריקאי, שזכה לכינוי "הקוסם ממנלו פארק" – על שם העיירה בניו ג'רזי שבה הקים מעבדה לייצור פטנטים - המציא ושכלל מוצרים רבים שנועדו לצריכה המונית ורשם מספר שיא של 1,093 פטנטים ברחבי העולם. ההמצאה המפורסמת ביותר שלו היא כמובן הנורה החשמלית (1879), שנחשבת להמצאה החשובה ביותר בעת המודרנית, אבל היה זה הפונוגרף ששם אותו בשורה אחת עם גדולי הממציאים. לכן, כשהתפרסמה הידיעה על המצאתה של מכונת המזון המהפכנית, הציבור האמריקאי לא חשד שמדובר במתיחה.

 

"יוצר המזון", הגדיר "ניו יורק גרפיק" את המכשיר בידיעה שפרסם ביום שני, 1 באפריל 1878. "אדיסון המציא מכונה שתאכיל את הגזע האנושי! ייצור של ביסקוויטים, בשר, ירקות ויין באמצעות אוויר, מים ואדמה".

 

אדיסון (משמאל) עובד על פטנט חדש - לא מכונה לייצור אוכל (צילום: AP)
    אדיסון (משמאל) עובד על פטנט חדש - לא מכונה לייצור אוכל(צילום: AP)

     

    המנהג לבצע מתיחות ב-1 באפריל הוא עתיק מאוד. יש המייחסים את מקורו לתקופה קדומה, שבה כל מי שהקדים לזרוע את השדות שלו ב-1 באפריל במקום ב-1 במאי, והסתכן בנזקי מזג האוויר, נחשב לשוטה. אחרים מייחסים את הרעיון למלך צרפת שארל התשיעי, שהחליט ב-1564 לציין את תחילת השנה האזרחית ב-1 בינואר ולא ב-1 באפריל כפי שהיה נהוג בלוח השנה היוליאני, ובכך בלבל מדינה שלמה. הרפורמה הזאת אמנם נכנסה לתוקף 18 שנים לאחר מכן, עם המעבר הרשמי ללוח השנה הגרגוריאני, אבל באותה שנה שבה הכריז המלך הצרפתי על השינוי, נוצר בלבול: רבים בצרפת הופתעו לקבל מתנות והזמנות למסיבות ראש השנה ב-1 באפריל על אף שהחג עבר לינואר, והרעיון נעשה מנהג שנתי משעשע שחצה גבולות והגיע גם לאמריקה.

     

    העיתון האמריקאי שפרסם את המתיחה על אדיסון מיהר לפרסם במהדורתו השנייה ידיעה שנשאה את הכותרת "They Bite" (נפלתם בפח), ושהבהירה שהייתה זו מתיחה של 1 באפריל. התנצלות לא הייתה שם. אולי עורכי העיתון קיוו בסתר ליבם שיצליחו לשתול במוחו של הממציא הגאון רעיון לייצר כזה מכשיר מטורף. אדיסון עצמו לא הגיב למתיחה: הוא כנראה היה עסוק באחד מ-2,000 הניסיונות שלו לפתח את הנורה החשמלית. ההמצאה הזאת אמנם לא שמה קץ לרעב בעולם, אבל אין ספק שהיא שינתה אותו מהקצה אל הקצה.

     

    ובאיזו מתיחת 1 באפריל אתם השתתפתם? מה הייתה המתיחה הכי מצחיקה, הכי מופרכת והכי מוגזמת שלקחתם בה חלק? ספרו לנו בטוקבקים.

     

     

     

       

      הסופרת המפורסמת קיבלה תשובה שלילית ממו"ל - וזו לא הייתה מתיחה. הקליקו על התמונה:

       

      דבורה עומר עם אביה, משה מוסנזון. המכתב גרם לה לבכות. הקליקו על התמונה (צילום: Ori Mosenzon, cc)
      דבורה עומר עם אביה, משה מוסנזון. המכתב גרם לה לבכות. הקליקו על התמונה (צילום: Ori Mosenzon, cc)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      ילידת קיץ 1983. יוצרת תוכן, מפיקה, עורכת לשונית ומספרת סיפורים.

      לצד ניסיון מצטבר בעולם ההפקות, התחילה צעדיה ברשת כעורכת-יוצרת באתר "בא במייל" וכבלוגרית באתר "מהוזה" וצברה קהילת קוראים מגוונת.

      בדצמבר 2016 הוציאה לאור אסופה של סיפורים קצרים בשם "סיפורים קטנים", וייסדה את ליין "שורטס" כבמה ליוצרים שידם וליבם בסיפור הקצר.

      הבלוג "סיפור מכתב" משלב את האהבות הגדולות שלה - סיפורים, נוסטלגיה, דינמיקה ומערכות יחסים.