לפני קצת יותר משנתיים הגיע יזם הנדל"ן הצעיר זאב אפשטיין – מי שבגיל ארבעים וקצת כבר חתום על שפע של שכונות מגורים בהתנחלויות – לסיור בכפר עציון, במטרה לאתר שטח מתאים לפרויקט חדש של דיור מוגן. בקיבוץ חשבו שמתחם הלולים הישן, שפונה מתרנגולות כמה שנים קודם לכן בגלל שפעת העופות, יכול להתאים. אפשטיין הביט בלול הראשון – שלד מוארך ונטוש, אחד מתוך ארבעה – והחליט: לא. אבל באותו רגע ממש הוא גם ידע שמצא את הלוקיישן המושלם לחלום אחר שלו: מרחב עבודה משותף, בסגנון WeWork, בהתנחלויות.
זה לא היה רק המבנה הבסיסי, שאיפשר לדמיון להפליג, ולא רק המיקום בגוש עציון – רבע שעה מירושלים, באזור מיושב ועתיר בבעלי מקצועות חופשיים. זאת הייתה המלה "לולים" והמחשבה על חלל גדול, מלא בהמולת העובדים. כמו בית המדרש בישיבה שבה למד, כמו לול תרנגולות.
וזו באמת הייתה הבקשה הראשונה שקיבלו שתי המעצבות שנקראו להגשים את החלום – אביטל וייל ושירה רפלד, בעלות הסטודיו "אביטל ושירה". "הבקשה הייתה שלכל חללי העבודה במתחם תהיה תקרה משותפת – כדי שהרעש יהיה מדבק, וכל הזמן תהיה המולה", הן מספרות. בסופו של דבר, זה גם היה הסעיף היחיד בחזון שנשאר על רצפת חדר העריכה, אחרי שהתברר שהלקוחות בכל זאת מעדיפים פרטיות.
בכל שאר הנתיבים התנועה זרמה עם קונספט הלולים ללא הפרעה. ההחלטה העיצובית הייתה להביא אווירת וול-סטריט – טוב, אז לפחות תל אביב – אל לב הקיבוץ וההתנחלויות, בלי ליצור דיסוננס בין פנים לחוץ. החומרים, כך הוחלט, יישארו קשורים לסביבה, ויכללו רשתות לולים ושימוש בולט בברזל, זכוכית וחומרים דמויי נסורת.
הוחלט שהקשר עם הנוף הקיבוצי יהיה מרבי. ואכן, מתחם העבודה ''לולים'' מוקף חצר גדולה, שכוללת, חוץ מפינות ישיבה הצופות אל הלולים האחרים ואל הכרמים שמסביב, גם שולחנות פינג פונג ומנגל ("שאפשטיין הביא בעצמו, והוא אכן מגיע לפה מדי פעם כדי לעשות על האש", מספרת מנהלת המתחם, לילך ויינשטוק). חלונות גדולים ממסגרים את הנוף גם למי שנשאר לשבת בפנים, ולמסדרונות הפנימיים נבחרו טפטים של קקטוסים, כדי לשמר אווירה צברית וקיבוצית גם באור הפלורסנטים.
במתחם מרחבי עבודה בגדלים משתנים – מעמדות מחשב באופן-ספייס ועד משרדים גדולים יחסית (בין השאר יושבים שם משרד פרסום, משרד עורכי דין, הוצאה לאור וחברה בשם "לב העולם", שאפשטיין שותף בה, שמשווקת מוצרים מארץ הקודש ברחבי העולם – בעיקר לנוצרים אוונגליסטים בארצות הברית.
בין אלה לאלה אפשר למצוא גם אפשרויות לשימוש נקודתי, כמו מכולה שהוצבה בחלל המרכזי, נצבעה בצהוב וקירותיה הפנימיים חופו ב-OSB (לוחות מצופים שבבי עץ), שבה שני חדרי ישיבות עם אווירה מנותקת במיוחד; או שורה של תאי טלפון קטנטנים וצבעוניים, שנועדו לאפשר שיחות פרטיות.
כ-7 מיליון שקלים הושקעו בפרויקט, או במה שקוראים כאן עכשיו – שלב א' של הפרויקט. חלק גדול מהתקציב הופנה להכשרת המקום לתנאי עבודה מתקדמים והנגשת חשמל, מים, סיב אופטי ושאר תשתיות. כיוון שההחלטה הייתה להשאיר את רצפת הטראצו המקורית של הלול, אורגנה תוכנית העיצוב כך שהתשתיות ישולבו דווקא בגג, בלי להרים ולפגוע ברצפה.
הריהוט המשרדי הוזמן כולו ממפעל באוקראינה, שבו סיירו המעצבות יחד עם היזם. שאר הפריטים מערבבים בין הזמנות קאסטם-מייד לרכישות באיקאה. באקווריום הגדול שבחלל בציבורי ביקש אפשטיין לשים כריש. לעת עתה, הוא נאלץ להסתפק בדגים שאולי יש להם את הלוק, אבל פחות את הגודל.
900 המטרים הרבועים של מתחם "לולים" הושכרו תוך זמן קצר, ולמעט עמדה או שתיים באופן ספייס, התפוסה מלאה כמעט מהרגע שנפתח. לא רק מבחינת המקום – גם מבחינת השעות. חלק מאנשי העסקים שעובדים מכאן מנהלים קשרי עבודה עם ארצות הברית או עם סין, כך שמפגשים אקראיים במטבחון בשלוש בלילה, או מציאת הייטקיסטים מעולפים על הספה בחלל המרכזי בחמש בבוקר, אינם מחזה נדיר. אלה לפעמים גם רגעי נטוורקינג מפתיעים, שמביאים לשיתופי פעולה עסקיים.
ואמנם זו לא אופציה רשמית, אבל כמה מהשוכרים כבר קיבלו רשות להשתמש בו בסופי שבוע או בשעות שקטות לאירועים פרטיים ("כי בסופו של דבר", אומרת ויינשטוק, "זו לא עסקת נדל"ן חד פעמית, אלא מערכת יחסים מתמשכת"). רשימת ההמתנה ללולים, ועוד לקוחות קיימים שביקשו להתרחב, הובילה להחלטה על הגדלת הלול הראשון ב-600 מ"ר (העבודה נעשית בימים אלה), במקביל להכנות להכשרת הלול השני.
אל הלול השני, אומרות אביטל ושירה, הן באות משופשפות יותר, אבל ייתכן שעם דרישות חדשות. "כשיצא לשיווק הלול הראשון פנו אלינו הרבה מטפלים מסוגים שונים, והיזמים חשבו שזה לא המקום ולא אופיו של הפרויקט. עכשיו אנחנו שוקלים להקצות לול לבעלי מקצועות טיפוליים - מה שידרוש התייחסות עיצובית אחרת, שמותאמת לעבודה מול לקוחות שזקוקים לפרטיות, או לכלי עבודה אחרים".
במרחק כמה עשרות מטרים מהלולים צמח והתרחב בתקופה האחרונה מתחם מסחרי גדול, שמספק אופציות לא רעות בכלל של משלוחי אוכל או יציאה לסידורים. על אף שהמחשבה הראשונה הייתה מתן מענה לתושבי גוש עציון, שנאלצים לנסוע מדי בוקר לעבוד בירושלים או במרכז, התברר במהרה שלמתחם מגיעים גם לקוחות וחברות מירושלים, מדרום הר חברון ואפילו ממודיעין – כאלה שהחליטו להתנייד נגד כיוון הפקקים. עכשיו, כשעושה רושם שהלולים הטילו ביצת זהב ליזם, המחשבה היא להגדיל עוד יותר את התנועה מהעיר, או כמו שאומרת ויינשטוק, "להפוך את כפר עציון לשפיים של ירושלים".
- עיצוב גרפי: לוגו וטפטים ממותגים, סטודיו 02
- ריצוף וכלים סניטריים: בר עמי
- תאורה: אלפינה
- ספות וכורסאות: סיסרא
- טפטים: דקור טפט
- ריהוט חוץ: פנטהאוז
- ריהוט משרדי: ENRAN
- וילונות: Blinds Us
- אקווריום: א.ב. קוראל אקווריומי יוקרה
-----------------------------
איך נראות 6 הקומות של WeWork בענק המשרדים החדש של תל אביב? לחצו על התמונה: