כאן צומחים בכיף: איך לאמץ בהצלחה את טרנד צמחיית הפרא

אדנית עם נענע זה כבר לא מספיק. אם לא הקדשתן פינה בבית לג'ונגל פראי, אתן לא בלופ. הטרנד האקולוגי נכנס הביתה בענק, ואנחנו עושות לכן סדר בערוגה

עציצי סטייטמנט גדולים בעלי נוכחות מרשימה ישדרגו כל חלל מגורים ויהפכו את הקן שלכן למלא סטייל (צילום: פיורי)
עציצי סטייטמנט גדולים בעלי נוכחות מרשימה ישדרגו כל חלל מגורים ויהפכו את הקן שלכן למלא סטייל (צילום: פיורי)
גם בדירות קטנטנות החפצים מפנים את מקומם לטובת צמחיית פרא (צילום: פיורי)
גם בדירות קטנטנות החפצים מפנים את מקומם לטובת צמחיית פרא (צילום: פיורי)
קיר אמנותי של קפסולות עם ייחורים (צילום: עדי סמואל)
קיר אמנותי של קפסולות עם ייחורים (צילום: עדי סמואל)

חוקרי טרנדים ומיליוני משתמשי פינטרסט הכריעו - ירוק הוא עדיין הצבע הכי נכון. ולא סתם, הצבע הירוק הוא כנראה התשובה הכי טובה שיש לנו לשינויים האקולוגיים המטרידים, לאורבניות המנוכרת ולחיים הווירטואליים החלולים והמנותקים. הטבע שממנו הגענו עדיין משרה עלינו חמימות ונינוחות ומפיג מעט את הסטרס.

 

כבר כמה שנים שהירוק מלבלב אצלנו בבית: ריפודים ירוקים, הדפסים בוטניים על הקירות וקקטוס קטן ולא מזיק על שולחן הקפה. המחמירים יבדילו בין שני גוונים ויאלצו אותנו לבחור: ירוק מרווה דהוי לחובבי הבוהו־שיק או ירוק אמרלד עמוק ויוקרתי. אבל אנחנו לא אוהבות אפליות ועבורנו כל הירוקים יפים ונכונים, במיוחד אם מדובר בכאלה שמגיעים עם עלי ענק מבריקים או גבעולים מפותלים שמטפסים על הקירות או נוזלים מהתקרה.

 

ג'ונגל ביתי (צילום: פיורי)
    ג'ונגל ביתי(צילום: פיורי)

     

    באופן די מפתיע, אל מול טרנד המינימליזם והצמצום שאפשר לזהות בעולם עיצוב הפנים בשנים האחרונות, בתחום העציצים אנחנו לחלוטין הולכים על כל המרבה הרי זה משובח. הלוק המדויק של הטרנד הצומח, תרתי משמע, מציע עומס ויזואלי, עד כדי תחושה של ג׳ונגל טרופי בלתי נשלט, כשגם בדירות קטנטנות החפצים מפנים את מקומם לטובת צמחיית פרא.

     

    אחרי עשורים רבים שבהם צמחי בית היו מקור ללעג והעלו בנו אסוציאציות מדכאות לבית הדחוס של סבתא, בשנים האחרונות הם מתקמבקים והופכים לאקססורי הכי נכון לחלל הביתי שלנו. עוד לא התמקצענו בהגייה נכונה של המונח סוקולנט, והנה צריך להתחיל לגלגל על הלשון שמות כמו סנסיווריה ופיקוס ננסי. עציצי סטייטמנט גדולים בעלי נוכחות מרשימה ישדרגו כל חלל מגורים ויהפכו את הקן שלכן למלא סטייל.

     

    לא תמיד מה שרואים בתמונות יעבוד אצלנו בבית. מומלץ להתייעץ ולקבל הוראות טיפול מדויקות בעת הקנייה (צילום: פיורי)
      לא תמיד מה שרואים בתמונות יעבוד אצלנו בבית. מומלץ להתייעץ ולקבל הוראות טיפול מדויקות בעת הקנייה(צילום: פיורי)

       

      שגיא פיורי ושבי סרוסי, הבעלים של שתי חנויות פרחים וצמחים נחשבות בתל אביב הנושאות את השם Fiori, עוסקים בשנים האחרונות גם בייעוץ ועיצוב מרפסות, גינות פרטיות ואירועים. כל המוצרים שאיתם הם עובדים הם טבעיים, ולטענתם עובדה זו היא שמאפשרת להם לגוון, לגלות ולחדש בתחום. ״פינטרסט מציג בפנינו חומר ויזואלי עשיר והשראה אינסופית, אך לא תמיד מה שרואים בתמונות יעבוד אצלנו בבית. המלצתי היא להתייעץ ולקבל הוראות טיפול מדויקות בעת הקנייה״, מציע פיורי. ״כשאנחנו ניגשים לפרויקט אנחנו מתחילים בפגישה עם הלקוח אצלו בחלל. אנחנו בודקים את נקודות האור ואת כיווני האוויר של הבית, כמות החשיפה לשמש והמיקום הנכון ביותר עבור הצמח לפי הפרמטרים הללו. צריך כמובן להבין מה מתאים לסגנון העיצובי של הבית. זה יכול להיות בסגנון הג׳ונגל הטרופי שמאוד טרנדי עכשיו, או סגנון כפרי עם הרבה שיחים פרועים, ועד משהו יותר מינימליסטי עם חלוקי נחל וסוקולנטים״, מוסיף פיורי.

       

      עציץ לקשר מחייב

      חלק מהצמחים נוחים יותר לגידול ויהיה קשה יותר "להרוג" אותם, וחלקם מגיעים עם חוברת הפעלה אימתנית כאילו היו רהיט של איקאה. צריך לזכור שגידול צמח הוא התחייבות לטווח ארוך. מעבר לטיפול היומיומי שמצריך אור, מים ויחס אוהב, כעבור כמה חודשים כנראה תצטרכו להעביר את הצמח לכלי גדול יותר ולחדש את אדמת השתילה. ממש כמו עם זוגיות חדשה, בהתחלה זה נשמע מבהיל, אבל אם שרדתם שלושה חודשים, אתם כנראה עושים את זה נכון.

       

      בשונה מחפצים דוממים כמו ערימת מגזינים או אגרטל, הצמחים שימלאו לנו את החלל צריכים להיות מרוצים ושמחים בחלקם. ״אסור לשכוח שלצמחים יש חיים משלהם. לפעמים לא טוב להם במקום שבו חשבנו שיש להם את התנאים האידיאליים. זו האחריות שלנו, כמגדלים, להיות קשובים ולהזיז אותם אם יש צורך״, מסביר פיורי.

       

      ייחורים ונהנים

      עדי סמואל אולי מוכרת לחלקנו כמעצבת טקסטיל העומדת מאחורי המותג המקסים Heidi לתיקים ולמוצרי לייף סטייל לאימהות, אבל רק מי שעוקב אחריה באינסטגרם יכול לקבל הצצה לתחביב האהוב עליה - לעשות ייחורים והנבטות לצמחים וסוקולנטים. סמואל מעידה על עצמה שתמיד אהבה צמחים והייתה מחוברת לערכים של חומרים טבעיים, ירוק ומיחזור. לאחרונה הבית שלה הפך למפעל להפריית צמחים, פרויקט שהחל מתוך רצון להכניס עוד ירוק הביתה, התפתח לתחביב, והיום היא אפילו מקבלת הזמנות ליצירת קיר אמנותי של קפסולות עם מיני צמחים.

       

      עדי סמואל שותלת את הייחורים הקטנטנים בקפסולות אספרסו ריקות וממקמת על מתקן מיוחד (צילום: עדי סמואל)
        עדי סמואל שותלת את הייחורים הקטנטנים בקפסולות אספרסו ריקות וממקמת על מתקן מיוחד(צילום: עדי סמואל)

         

        לכל מי שעוצרת עכשיו ונבהלת שהפכנו למגזין גינון, נסביר בקצרה: ייחורים היא דרך מופלאה לרבייה של צמחים. עושים זאת על ידי לקיחת איבר שאינו חלק ממערכת הרבייה של הצמח (שורש, גבעול או עלה), ניתוקו מגוף צמח האם וגידולו עד שהוא הופך לצמח נפרד בעל תכונות גנטיות זהות לגמרי לתכונות צמח האם שממנו הוא נלקח.

         

        ״רוב האנשים מחכים שהצמח הקטן שלהם יגדל כדי להעביר אותו לכלי גדול יותר. אני עושה בדיוק ההפך״, מספרת סמואל. ״ברגע שאני מזהה שהצמחים שלי מתחילים להתפתח ולהתפרשֹ לכל הכיוונים, אני גוזמת להם כמה עלים וענפים ומעבירה לכלי קטנטן, שם הם מתחילים את כל התהליך מההתחלה״.

         

        את הייחורים הקטנטנים היא שותלת בקפסולות אספרסו ריקות וממקמת על מתקן מיוחד שבנתה, ועל הדרך גם נותנת לפרויקט הייחורים פן אקולוגי.

         

        תהליך הגידול לא מהיר במיוחד, מצריך סבלנות ותשומת לב רבה, היות שכל צמח דורש תנאים מעט אחרים. בשלב הזה סמואל עוצרת את שטף הדיבור ומבקשת להדגיש: ״אנחנו חיים בתקופה שבה הכל מאוד אינסטנט, כולם מחפשים סיפוקים מיידיים, אבל כאן זה ממש לא המקרה. לעתים זה מצליח ולפעמים יש צמחים שלא שורדים. סוקולנטים, למשל, לא צריכים הרבה. הם מתרבים בעצמם וזו הדרך שלהם לשרוד בטבע. כל עלה כותרת שנופל מצמיח פרח חדש. אבל לא כל הצמחים כאלה״. ובכל זאת, הלוק המתקבל ותחושת הסיפוק כשהגידול כן מצליח לחלוטין שווים את כל המאמץ.

         

        השרשות או לא להיות

        ואם אין לכן כוח לנסוע למשתלה ולחפש את העציצים עם השמות המפוצצים, או להתחיל לגדל עלי כותרת של סוקולנטים, לא תאמינו אבל אפילו אצלכן בבית קיימים צמחים עם פוטנציאל השתלטות לא רע בכלל. השרשת גלעיני אבוקדו, בטטות ושורשים כמו ג׳ינג׳ר היא לחלוטין הדבר הבא בטרנד הירוק.

         

        השרשת גלעיני אבוקדו, בטטות ושורשים כמו ג׳ינג׳ר היא לחלוטין הדבר הבא בטרנד הירוק. סטודיו Be Longing (צילום: לירון זנדמן)
          השרשת גלעיני אבוקדו, בטטות ושורשים כמו ג׳ינג׳ר היא לחלוטין הדבר הבא בטרנד הירוק. סטודיו Be Longing(צילום: לירון זנדמן)

           

          צריך רק כמה קיסמים וכלי אלגנטי. סטודיו Be Longing (צילום: לירון זנדמן)
            צריך רק כמה קיסמים וכלי אלגנטי. סטודיו Be Longing(צילום: לירון זנדמן)

            ההשרשה יכולה להתרחש בכוס מים, וכל שאתן צריכות הם כמה קיסמים וכלי אלגנטי, בעדיפות לאחד שקוף, כדי לצפות ולתעד את כל היופי הזה. גם פה סבלנות היא שם המשחק, אבל לפחות תוכלו למצוא היום בשוק כלים ייעודיים שיגרמו לשיעור טבע מהיסודי להיות מלא סטייל.

             

            מהם ששת הצמחים הכי פופולריים לגידול בבית? ומה לעשות אם לא נולדתם עם חוש צמחי? הכתבה המלאה בגיליון מרץ של מגזין Gostyle 

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד