חופשה חורפית בפולין: לשבת לבד בחושך בספא - וליהנות!

מורשת יהודית, בילוי כיפי בערים, קניות אטרקטיביות, אתרי ספא מיוחדים ומגוון אפשרויות לסקי במחירים זולים - והכל במרחק ארבע שעות טיסה בלבד

אפשר גם להתפנק. ספא רפואי בקריניצה־זדרוי (צילום: לשכת התיירות של פולין)
אפשר גם להתפנק. ספא רפואי בקריניצה־זדרוי (צילום: לשכת התיירות של פולין)
נבנתה מחדש אחרי המלחמה. ורשה, כיכר השוק (צילום: Shutterstock)
נבנתה מחדש אחרי המלחמה. ורשה, כיכר השוק (צילום: Shutterstock)
קשה לדבר כיום על טיול תיירותי בפולין מבלי להתייחס לפיל שבחדר: העימות הישראלי־יהודי מול ממשלת פולין והפרלמנט שלה בנושא השואה. "אנחנו לא אחראים", טוענים כיום הפולנים, "גם אנחנו היינו קורבנות של הגרמנים". ואנחנו אומרים – "נכון, אתם קורבנות, אבל היה מיעוט ששיתף פעולה, כמו גם במדינות השכנות – אוקראינה וליטא ועוד, ולזה אי־אפשר להתכחש".

 

כך או אחרת, כ־250 אלף ישראלים מבקרים בפולין מדי שנה. חלקם הם קבוצות תלמידים המבקרים במחנות ההשמדה, אבל בשנים האחרונות מגלים ישראלים רבים את ההיבטים התיירותיים של המדינה: ורשה – שהתחדשה וזכתה ללוק מערב אירופי נאה, כולל מרכזי קניות משתלמים; קרקוב היפהפייה – עיר קסומה שלא נפגעה במלחמת העולם השנייה; ומגוון ערים שבהן נוחתות טיסות לואו קוסט של חברות תעופה כמו וויז וריינאייר לצד לוט הפולנית, ליעדים כמו פוזנן, גדנסק, וורוצלב, קטוביץ ועוד.

 

אז לא פלא שערי פולין כבר משובצות במסעדות כשרות או בכאלה שמציעות תפריט יהודי־ישראלי, ובמקומות שבהם ניתן להשיג מזון כשר. בקרקוב, למשל, פועלת מסעדת־בר בשם "סבבה", שעל קיר הכניסה שלה רשום: Israeli Restobar Hummus & Happiness, והיא מלאה לא רק מבקרים ישראלים, אלא גם המון מקומיים חובבי חומוס. עוד בעיר חומוסייה מגניבה בשם Hummus Amamamusi, שלבעלים שלה, פולני מקומי חביב (ולא יהודי) בשם ברט סודר, יש סיפור מגניב לא פחות: לפני כעשור הגיע למזרח התיכון במטרה לבקר בכלל בסוריה, ואחרי שלא הורשה להיכנס החליט לקפוץ לישראל. כאן נחשף לראשונה לחומוס, התאהב והחליט לפתוח חומוסייה במולדתו. טעמנו, ובהחלט אפשר לומר שהחומוס לא מבייש שום חומוסייה ישראלית. אגב – בתפריט מצאנו גם שקשוקה

 (hummus-amamamusi.pl).

 

ואי־אפשר לדבר על פולין בלי שופינג: שערו של המטבע המקומי, הזלוטי, עומד על כ־95 אגורות לשקל, כך שקל מאוד לחשב ולהבין שבמקרים רבים, המחירים בפולין זולים ביחס למדינות מערב אירופה וגם ביחס לישראל. זה עדיין לא אומר ששווה לטוס לפולין רק כדי למלא מזוודה בבגדים ובנעליים. ביקור ב־Arkadia, הקניון הגדול בעיר ורשה, מגלה שתלוי מאוד במה שקונים: אפשר, למשל, למצוא שם שעוני סווטש או מעילים דמויי עור של זארה שעולים כמאה שקל פחות מהנהוג בישראל, אבל בסניף H&M לא ראינו פערי מחיר משמעותיים, וחיפוש אחר מגפי עור גילה, למרבה האכזבה, שגם אחרי הסיילים המחיר גבוה מאשר בישראל.

 

כך שפולין היא עניין של גם וגם: אטרקציות תיירות לצד שופינג, אוכל ואופציות נוספות, כמו ספא ואף סקי, וכמובן - זיכרונות מהעבר היהודי המפואר והטרגי. כשמשלבים ביניהם, לפולין יש הרבה להציע.

 

ערים מרכזיות

ורשה (Warsaw), בירת פולין והעיר הגדולה במדינה, מרוחקת מעט יותר מארבע שעות טיסה מנמל התעופה בן־גוריון. עשינו את הדרך בחברת התעופה הפולנית "לוט", שמפעילה 22 טיסות לשישה יעדים בפולין: ורשה, קרקוב, גדנסק, לובלין, וורוצלב וזשוב.

 

ורשה שוכנת על גדות נהר הוויסלה, וכך, אחד מאתרי החובה של העיר הוא טיילת הוויסלה (Bulwary Wislane), שבה יש בין היתר נקודות תצפית, בתי קפה וברים הפועלים בסירות.

עוד המלצות בוורשה: העיר העתיקה (שנבנתה מחדש אחרי המלחמה), מוזיאון פארק לאז'ינסקי (שבו תמצאו חממת צמחים אקזוטיים, אמפיתיאטרון וגן סיני) וכן ארמון התרבות והמדע - הנחשב לבניין הגבוה ביותר בפולין ואייקון מודרני של העיר. טיפ: טפסו למרפסת התצפית, בקומה ה־30.

 

לא לוותר על הפן ההיסטורי הכואב ולבקר בין היתר באתר גטו ורשה, במוזיאון מרד ורשה, במוזיאון לתולדות יהודי פולין ובחומת הגטו.

 

כיבוש ומרד. אנדרטת המלחמה, ורשה (צילום: Shutterstock)
    כיבוש ומרד. אנדרטת המלחמה, ורשה(צילום: Shutterstock)

     

    קרקוב (Krakow), העיר השנייה בגדולה בפולין, שוכנת גם היא על גדות נהר הוויסלה ונחשבת ליפה במדינה. בין השנים 1038-1056 שימשה בירת פולין והייתה גם מקום מושבם של מלכי פולין.

     

    הכיכר המרכזית של קרקוב נחשבת לאחת המרשימות באירופה. הכיכר וסביבתה גדושות מבנים יפים, אבל האטרקציה העיקרית היא בזיליקת הבתולה מריה, שנבנתה במאה ה־15 ומדי רבע שעה נשמעת מחלון המגדל שלה תרועת חצוצרה - כל פעם לכיוון אחר. מה הסיפור שלה? מקור המנהג בימי הביניים, אז ניצב על המגדל שומר שתפקידו היה להתריע על אויבים קרבים. על פי מסורת מקומית, השומר הצליח להתריע מפני פלישה של הטטרים, אבל נהרג מחץ שפגע בצווארו. זו הסיבה שתרועת החצוצרה מסתיימת בקטיעה. החצוצרן, אגב, שבתום התרועה מנופף לשלום מהחלון, שייך לשירות מכבי האש העירוני ומבצע את עבודתו יחד עם חצוצרנים נוספים, שעובדים במשמרות סביב השעון. אחלה ג'וב.

     

    עוד אגדה מקומית קשורה לדוכנים הרבים הפזורים ברחבי העיר ומציעים בובות של דרקונים. מתברר (לפי האגדה, כן?), שלפני אלפי שנים חי במערה על גדת נהר הוויסלה דרקון שהטיל אימה על תושבי העיר, אכל את הכבשים ולקינוח טרף בתולות. כולם רעדו מפחד עד שנפח צעיר הציע למלך סטארט־אפ גאוני: למלא עור של כבשה בגופרית. הדרקון התנפל על הפיתיון, הגוף שלו התחיל לבעור, הוא קפץ לנהר ושתה עצמו למוות. מול המערה, ניתן לחזות בפסל דרקון שניצב שם מ־1970 ובו מנגנון המדמה יריקת אש מדי חמש דקות.

     

    והצד היהודי: עד מלחמת העולם השנייה חיו בקרקוב כ־60 אלף יהודים, שהיוו חמישית מתושבי העיר. רובם נרצחו בשואה, רוב הנותרים היגרו בין השנים 1947-1951 עקב האנטישמיות.

    לאחר נפילת השלטון הקומוניסטי בפולין, בסוף המאה ה־20, שוחזר הרובע היהודי קז'ימייז' (Kazimierz). ב־1992 צילם כאן סטיבן ספילברג את "רשימת שינדלר" והמבנה ברובע שמדמה בסרט את הגטו היהודי הפך למוקד עלייה לרגל לתיירים. יעד חובה נוסף הוא "מוזיאון מפעל אוסקר שינדלר", המתאר את סיפורו של התעשיין הגרמני, שהציל ממוות כ־1,200 יהודים.

     

    כל רבע שעה תרועת חצוצרה. הבזיליקה בקרקוב (צילום: Shutterstock)
      כל רבע שעה תרועת חצוצרה. הבזיליקה בקרקוב(צילום: Shutterstock)

       

      ספא

      פולין מפורסמת בתחום ה"תיירות הרפואית". תיירים לא מעטים מגיעים אליה במיוחד כדי להיפטר ממחלות ומבעיות בריאות שונות, בהן בריחת סידן, ראומטיזם, מחלות לב ועצבים ובעיות אורתופדיות. ברחבי המדינה פועלים יותר מ־40 אתרי נופש ובריאות.

       

      חלק מבתי המרפא הללו (שכדי להישמע מודרניים יותר נקראים "ספא רפואי") נמצאים בקריניצה־זדרוי (Krynica-Zdrój), שבדרום המדינה, או בקרבתה. קריניצה ידועה כ"מכה" של המים המינרליים, שלהם מיוחסות סגולות שונות: טובים לבעיות בקיבה ובכבד ועוזרים בהורדת כולסטרול; נלחמים בדלקות ובאלרגיות; טובים לניקוי רעלים ולהוצאת אבנים מהכליות; טובים לטיפול באנמיה, בשרירים ועוד. בבניין Pijalnia wód, הממוקם בלב העיר, תוכלו לקנות מים מכל סוג. טעמתי מים שאמורים להועיל לשרירים ולנקות את הגוף מרעלים. לא הרגשתי שינוי דרמטי, אבל המאמינים בסגולות המים יטענו מן הסתם שלא די בכוס אחת.

       

      כדי לחוות את הטיפולים שניתנים בספא הרפואי, נסענו לבוסקו־זדרוי (Busko-Zdrój), עיר ספא המרוחקת כשעה וחצי נסיעה מקרקוב. הספא, Bristol Art & Medical Spa, בהחלט אינו פינוק רגיל, כמו שאנחנו מכירים מישראל. אמנם, אם ממש מתעקשים, אפשר למצוא בו גם מסאז' שוודי קלאסי, אבל רוב הטיפולים הניתנים בו ייחודיים וניתנים רק אחרי פגישה עם רופא, שמשוחח עם המטופל, עורך תחקיר לגבי הבעיות שמהן הוא סובל ותרופות שהוא נוטל, ומרכיב לו בהתאם תוכנית טיפולים אישית. אגב, כדי שהיא תעבוד, לדבריהם, מומלץ לשהות בספא מינימום שבוע.

       

      למזלי, לא הייתה לי בעיה רפואית לדווח עליה, זולת העובדה שאני נוהגת לרוץ לעתים קרובות וסובלת פה ושם משרירי רגליים תפוסים. לכן הורכבה בשבילי התוכנית הבאה:

       

      שהייה למשך דקה בתא קור (Cryo Chamber – All Body Cryotherapy). התבקשתי לעשות זאת על הבוקר, ואני חייבת להודות: זה היה מפחיד.

      בשיחה עם הדוקטור הבהיר הלה שאוכל לסרב לכל טיפול שלא נראה לי, אבל עניתי בנחישות יהירה: "אני עיתונאית, מתפקידי לנסות הכל". רק כשהמשיך וציין שמדובר בתא שמקורר לטמפרטורה של מינוס 160 מעלות, הבנתי שהסתבכתי.

      לתא נכנסים עם מינימום לבוש: מכנסיים וטי־שירט קצרים מכותנה, מגן אוזניים, כפפות וקבקבי עץ. אדים לבנים ממלאים את החלל ובתוך זמן קצר הדלת נפתחת ויוצאים. צוות הספא הסביר שהשהייה בתא מחזקת את המערכת החיסונית, עוזרת למטבוליזם, שורפת תאי שומן, מחדדת את המוח, עוזרת למפרקים, ממריצה את הדם ומחזקת את השרירים. מאחר שמומלץ לאחר מכן גם לעשות פעילות קרדיולוגית של מינימום חמש דקות, בחרתי בריצה הקבועה שלי ובפירוש רצתי מהר יותר. לא ברור לי אם זה היה בגלל הקור בתא או בגלל הפחד.

       

      אמבטיית גופרית (Sulphide Bath). טבילה של 15 דקות באמבטיה מלאה מי גופרית. התחושה הייתה של טבילה באמבטיית מים חמים, זולת העובדה שגון המים היה ירקרק. התוצאה, כך הובטח לי, אמורה לחזק את המפרקים והלב ולטפל בבעיות עור שונות.

       

      תרפיה מנואלית (Manual therapy). שילוב בין שיאצו למסאז'. טיפול שמטרתו לזהות ולתקן הפרעות תפקודיות שמקורן בחוליות עמוד השדרה. המטפל שאל היכן הכי כואב לי, ואחרי שהשבתי "ברגליים" - הוא לחץ עליהן בחוזקה במקומות שונים במשך כחצי שעה. באופן מפתיע ומשמח: אחרי הטיפול אכן לא חשתי כאב כלל.

       

      טיפול גוף פונטיה (Body Treatment Fontia). כמו טיפול פנים, רק שלכל הגוף. המטפלת מורחת על כל גופך מסכת פילינג, מבקשת להיכנס למקלחת ולהסיר אותה, לשוב למיטת הטיפול למריחת קרם מיוחד, ואז מכסה בשמיכת מים חמה למשך 20 דקות. המשך הטיפול: עוד מקלחת ועוד קרם על כל הגוף, שעמו נשארים כמה שעות, כדי שהמינרלים יחדרו לעור.

      התחושה בסופו של דבר נעימה, ובנוסף אפשר לי הטיפול לחמוק באלגנטיות מהשלב האחרון שהוצע לי: שהייה בתא סאונה קטן ולוהט. "אני לא יכולה", השבתי. "לא עברו מספיק שעות כדי שהמינרלים של הקרם ייספגו בגופי". בכל זאת, אני בפולין. כמה אני יכולה לסבול בחום, בחושך, ולבד?

       

       

       

      רכבל ושבעה מסלולים. אתר הסקי קריניצה־זדרוי (צילום: A. Marciniak)
        רכבל ושבעה מסלולים. אתר הסקי קריניצה־זדרוי(צילום: A. Marciniak)

         

        מגיעים בחורף? אל תחמיצו את אתרי הסקי

        חובבי הסקי והסנוברד בישראל מעדיפים בדרך כלל לגלוש במדינות כמו איטליה, אוסטריה וצרפת. אבל מתברר שגם בפולין פועלים כמה אתרי סקי יפים ולא רעים כלל, והכי חשוב - זולים בהרבה מהמדינות המתחרות. זכרו זאת לחופשת הסקי ב־2020.

         

        אתרי הסקי ממוקמים בדרום פולין, במרחק כשלוש שעות נסיעה מקרקוב. בילינו בעיירת הסקי, הספא והנופש קריניצה־ זדרוי (Krynica-Zdró), ב־Hotel Spa Dr Irena Eris, שהוא מלון יפהפה עם מרפסות שמשקיפות על מדרונות אתר גלישה סמוך, ששמו יאבוזינה קריניצקה (jaworzynakrynicka.pl).

         

        מדובר באתר גדול למדי במושגים של פולין, עם רכבל ענקי ושבעה מסלולים ברמות גלישה שונות. יש גם מקומות לגלישת ילדים, בית ספר לסקי ותאורה המאפשרת גלישת לילה. במלון עצמו תמצאו ספא נחמד ואפשרות לסיים את יום הגלישה במגוון טיפולים לא יקרים במיוחד, שבהחלט יכולים להוות פינוק נהדר.

         

        במרחב קריניצה־זדרוי כלולים חמישה אתרי סקי נוספים. באחד מהם, סלוטוויני־ארנה (slotwinyarena.pl/en), שנחשב לקטן בממדיו, יש אטרקציה גדולה: מגדל תצפית עשוי עץ בגובה

        49.5 מטר, שהעלייה אליו היא בשביל עץ ארוך. חוויה, במיוחד לנופשים עם ילדים. 

         

         
        • הכותבת הייתה אורחת משרד התיירות של פולין וחברת התעופה לוט

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד