מפעל לחלקי משאיות הוסב לבית משפחתי ייחודי, שבלבו בריכה קטנה

אספני וינטג' רכשו ושיפצו מבנה לשימור בשכונת פיצרוי האופנתית במלבורן. שלוש חצרות פנימיות מכניסות אור ואוויר, והחדרים פונים אל הבריכה שנבנתה במרכזו

אורן פרבמן

|

21.03.19 08:36

אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (מבט מכיוון הסלון אל הכניסה, שבה עוצב גרם מדרגות מרשים. בריכה קטנה נבנתה במרכז הקומה, והיא מזוגגת ופתוחה אל השמיים)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (מפעל הסרנים הצנוע נבנה ב-1920 בשכונת פיצרוי, הנמצאת מזרחה למרכז העיר ההיסטורי. היא התאפיינה במבנים תעשייתיים ובבנייני דירות גדולים למעמד הפועלים)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (המבנה הוכרז לשימור בזכות ''שלד לבנים עם חזית מטויחת פשוטה, המודגשת על ידי תוספת יוצאת דופן של עיטור לבנים היקפי, פסי מתכת רוחביים ושלט עשוי פסי מתכת דקים, עם שם המפעל''. מאחורי שער הברזל ודלת החניה תוכננה חצר פנימית, כחיץ בין הרחוב והחזית לבית)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (דלת הכניסה מהחצר הפנימית הקדמית אל הבית (בתמונה מימין). היא נפתחת אל גרם מדרגות פיסולי, שניצב כמעט לבדו במרחב)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (מבט מכיוון הכניסה אל הסלון (משמאל נראה קצה המטבח). חמימות וחן הוסיפו הדיירים, שהביאו אתם אוסף אמנות, רהיטים ושטיחי וינטג')
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (בקצה אחד של הסלון פסנתר, ובשני פינת ישיבה מול אח, לצד חצר פנימית נוספת, שמכניסה אור ואוויר וצמודה גם למטבח)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (גרם המדרגות הקונכייתי בולט בקוויו המעוגלים בבית שבו שולטים קווים ישרים ונוקשים, ומזכיר את זה שעיצב לה קורבוזיה בווילה סבואה)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (מבט מהקומה השנייה אל פינת האוכל והבריכה, שמוקפת בקירות זכוכית ומאפשרת קשר עין בין החלקים השונים של הבית)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (הקומה השנייה היא תוספת מאוחרת למבנה, ובה חדרי השינה)
אדריכלות מלבורן Hola Projects
אדריכלות מלבורן Hola Projects (נעשה בה שימוש נרחב בעץ מלא (אשוח דאגלס, ממשפחת האורניים) ובטקסטיל, כדי לרכך בחדרים את האווירה)

סיפורו של בית ברחוב ג'ורג' במלבורן, אוסטרליה, הוא סיפור התפתחותה של עיר ושל שכונה ששינתה את פניה. הבית המעוצב, עם בריכה קטנה במרכזו, הוא גלגול של מבנה תעשייתי, ששימש בעבר כמפעל לייצור חלקי משאיות. 

 

מרכזה ההיסטורי של מלבורן, על בנייניו הוויקטוריאניים, נבנה באמצע המאה ה-19. אלה הם הבתים היקרים בעיר, ברחובות שהוכרזו לשימור. כעיר הנמל המרכזית של האזור, צמחו בה במהירות שכונות תעשייתיות, שבהן תמהיל של מפעלים ובנייני מגורים למעמד הפועלים. אחת מהן היא שכונת פיצרוי.

 

בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20 עברה פיצרוי תהליך של ג'נטריפיקציה: אוכלוסייה מוחלשת נדחקה ממנה החוצה בידי תושבים עם יכולות כלכליות גדולות יותר, שרכשו ושיפצו בה מבנים, ביניהם מפעלים ומחסנים שהוסבו לדירות מגורים. היום פיצרוי היא אחת השכונות הפופולריות במלבורן, ידועה בזכות אמנות הרחוב שבה, סצנה של מוזיקת פרינג' – ושלל מקומות בילוי.

 

צילום: MartineDF ,bypty/Shutterstock
שכונת פיצרוי במלבורן, אוסטרליה (צילום: MartineDF ,bypty/Shutterstock)

 

המבנה התעשייתי שאנחנו מציגים כאן הוסב למגורים לפני שנים, אך עבר באחרונה שיפוץ ועיצוב מחדש, בידי דייריו החדשים ומשרד האדריכלים האוסטרלי Hola Projects. האדריכלים הפכו בכישרון רב את המבנה הנוקשה והסגור לבית משפחתי שימושי ונעים, בעל אסתטיקה תעשייתית מעודנת.

 

הפרויקט הציב לא מעט אתגרים הנדסיים וטכנולוגיים, והתמודדות עם כללי השימור העירוניים. המבנה הוכרז ''ייחודי ומשמעותי מבחינה אדריכלית", בזכות החזית שנשתמרה מתחילת ימיו של המפעל, שהוקם בשנת 1920 עבור מר וויליאם תומאס, ומטרתו ייצור סרנים. במסמכי העיר פורטו הנימוקים להחלטה על שימור המבנה (בתרגום ובהפשטה): "מבנה תעשייתי חד קומתי צנוע, עשוי שלד לבנים עם חזית מטויחת פשוטה, המודגשת על ידי תוספת יוצאת דופן של עיטור לבנים היקפי, פסי מתכת רוחביים ושלט עשוי פסי מתכת דקים, עם שם המפעל".

 

צילום: Daniel Auslebrook
מבט מתוך אחת החצרות הפנימיות, אל החלונות שנפערו בקירות החדרים. הסגנון התעשייתי הולם את ההיסטוריה של המבנה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

בקומת הכניסה המקורית של המבנה תוכננו המרחבים המשפחתיים המשותפים, וחדרי השינה מוקמו בקומה שנייה, שנבנתה כתוספת מאוחרת. כדי להתמודד עם המחסור באור ובאוויר במבנה הסגור והנוקשה, תוכננו בו שלוש חצרות פנימיות ומזוגגות, שלכל אחת מהן ''תפקיד'': חצר הכניסה בחזית משמשת כאזור חיץ בין החוץ לפנים; בחצר שבמרכז הבית נבנתה בריכה קטנה, שסביבה נפרשת קומת המגורים; והחצר האחורית, הצמודה למטבח, מאפשרת חדירת אור שמש בחורף ורוח קרירה בקיץ.

 

צילום: Daniel Auslebrook
גרם המדרגות בכניסה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

רווח נוסף שנגזר מתוספת החצרות הוא קשר עין שנוצר בין חלקי הבית ושתי קומותיו, ומבט מעלה, אל השמיים, שמקנה תחושת רווחה ומרחב. בונוס חזותי של משחקי אור, צל והשתקפויות הנובעות מריבוי הזגוגיות, הוסיף נופך של צורות גיאומטריות מעניינות, משתנות לאורך היממה ועונות השנה.

 

מכיוון שהמבנה הוגדר לשימור, וגם מסיבות סנטימנטליות, נשמרה קליפת הלבנים ההיקפית שלו. הצורך לתמוך במעטפת עדינה זו ולשאת את משקל הקומה השנייה הביא לפתרון הנדסי של שלדת ברזל פנימית, מחזקת. את האתגרים התרמיים פתר בהצלחה צוות מומחים, שבודדו את הפנים באמצעי זיגוג ומערכות פאסיביות. בסופו של דבר ניתן לבית דירוג אנרגטי גבוה.

 

בעוד החזית מעוצבת בסגנון אר-דקו מאוחר - מבחינת חומרי הגמר וחלוקת המבנה הפנימית, ההקשר לסגנון האדריכלות הבינלאומית עולה כמעט מאליו. הצבע השולט בקירות הוא לבן, והשימוש בחומרים תעשייתיים בא כאן לידי ביטוי בשלד הברזל החשוף, שהודגש בצבע שחור. גם החלונות וקירות המסך מוסגרו בפרופילים שחורים, בגיאומטריות מלבנית אנכית. את הרמז הבולט ביותר להשראה שקיבלו מהסגנון הבינלאומי נותן גרם המדרגות הקונכייתי, שמזכיר את זה שעיצב לה קורבוזיה בווילה סבואה.

 

 

גרם המדרגות נמצא מיד בכניסה, ניצב לבדו כאלמנט משמעותי, פיסולי, במרחב, והוא בעל קווים זורמים ומעוגלים, חריגים בבית שבו שולטים הקווים הישרים והנוקשים.

 

צילום: Daniel Auslebrook
הפסנתר הוצב לצד המדרגות (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
בגב המטבח: קיר זכוכית, ממוסגר במלבנים שחורים (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
המטבח בצורת ר', עשוי נירוסטה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
המטבח והסלון פונים לחצר פנימית קטנה נוספת (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
עבודות האמנות רוכזו על קיר אחד מרכזי (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
מבט ממעלה המדרגות אל פינת האוכל (צילום: Daniel Auslebrook)

 

המדרגות מובילות מהקומה התחתונה, שעוצבה בהלימה לייעודו המקורי של המבנה – עם רצפת אבן אפורה ומטבח נירוסטה – אל קומת חדרי השינה. הטיפוס הספירלי ומדרכי העץ שנבחרו למדרגות כמו מבשרים על התרגעות וריכוך האווירה. בקומה השנייה נעשה שימוש נרחב בעץ מלא (אשוח דאגלס, ממשפחת האורניים), ונוספו פריטי טקסטיל ותאורה רכה.

 

צילום: Daniel Auslebrook
פינת המשפחה והעבודה בקומה העליונה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
כאן האווירה רגועה ונינוחה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

את המגע האחרון העניקו הדיירים, שעליהם מספרים האדריכלים שהם אספני עיצוב. כראוי למי שבחרו לגור במבנה לשימור, הם הביאו אתם רהיטים ושטיחי וינטג', עבודות אמנות וחפצי נוי, שמוסיפים לבית חלק גדול מהחמימות ומהחן שלו.

 

צילום: Daniel Auslebrook
חדרי השינה עוצבו בפשטות, עם וילונות ארוכים (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
ארונות וקירות שחופו בעץ (צילום: Daniel Auslebrook)

 

צילום: Daniel Auslebrook
העץ נכנס גם לחדר הרחצה (צילום: Daniel Auslebrook)

 

-----------------------------------

ובשיכון הקצינים בתל אביב, שופצה וילה משנות ה-50, עם מדרגות נזירים. לחצו על התמונה לכתבה המלאה:

 

צילום: אסי אורן
ליאת מולר בית שיכון הקצינים תל אביב (צילום: אסי אורן)

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד