ארץ יצורי הפרג: הגעתם למקום שבו תפגשו המון עוגות טעימות לפורים!

עם שוקולד וקוקוס, בתוספת תפוחים או בתוך רולדת שמרים – אסנת לסטר מציעה שלל עוגות פרג שיהפכו את החג שלכם לעוד יותר שמח

אסנת לסטרפורסם: 14.03.19 10:39
עוגת פרג עם שוקולד, אגוזים וקוקוס (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
עוגת פרג עם שוקולד, אגוזים וקוקוס (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

עוגת פרג עם שוקולד, אגוזים וקוקוס

מתכון של רבקה נדיב מטבעון.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 28-26 ס"מ

 

  • 1 כוס (100 גרם) פרג טחון טרי (חשוב להשתמש בפרג שנטחן מול עיניכם – פרג שנטחן מראש יהיה מריר)
  • 1 כוס (100 גרם) קוקוס טחון
  • 1 כוס (כ-150 גרם) שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ דק
  • 1 כוס (כ-100 גרם) אגוזי מלך, קצוצים דק
  • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1 שקית סוכר וניל
  • 2 ביצים, מופרדות
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן קוקוס בכבישה קרה
  • 1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוזים

 

לציפוי
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 100 גרם שוקולד מריר
  • 1 כף קורנפלור
  • 2 כפות חלב

 

 

 (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
     

    >> רוצים לדעת איך להכין בשיא הקלות את אוזני ההמן הכי טעימות? הקונדיטורית תמי רוברג תלמד אתכם מחר (שישי) בין 11:00 ל-13:00 בתוכנית סיר לשבת ברדיו קול רגע. רוצים לשאול אותה שאלות? התקשרו לטלפון 04-6767222

     

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את התנור ל-150 מעלות.
    2. העוגה: מערבבים בקערה את הפרג, הקוקוס, השוקולד צ'יפס, האגוזים, הקמח, אבקת האפייה וסוכר הווניל.
    3. שמים את החלבונים בקערת המיקסר ומקציפים במהירות בינונית. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף עד שנוצר קצף יציב ומבריק.
    4. מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום ומוסיפים את החלמונים בזה אחר זה. מוסיפים גם את השמן ומערבלים עד שהוא נטמע בבלילה. עוצרים.
    5. מוסיפים לקערה את תערובת המרכיבים היבשים ומערבבים באמצעות כף עץ או לקקן עד שמתקבלת בלילה אחידה. מוסיפים את מיץ התפוזים ומערבבים שוב עד לאיחוד.
    6. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים כ-50 דקות. מוציאים מהתנור ומקררים מעט.
    7. הציפוי: מחממים את השמנת (אבל לא מביאים אותה לרתיחה).
    8. ממסים את השוקולד במיקרוגל או על הכיריים. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. על הכיריים: שמים את השוקולד בסיר קטן (או בקערת נירוסטה קטנה), ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
    9. מוסיפים את השמנת לשוקולד המומס ומערבבים.
    10. מערבבים את הקורנפלור עם החלב לבלילה אחידה ללא גושים. מוסיפים לרוטב השוקולד ומערבבים היטב.
    11. לפני ההגשה יוצקים על העוגה את הרוטב החם.

     

     

    עוגת פרג עם תפוחים

    מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

     

    עוגת פרג עם תפוחים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      עוגת פרג עם תפוחים(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      תבנית בקוטר 26 ס"מ

       

      • 300 גרם חמאה או מרגרינה בטעם חמאה, רכה
      • 1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר
      • 6 ביצים, מופרדות
      • 2 כוסות (200 גרם) פרג טחון טרי (חשוב להשתמש בפרג שנטחן מול עיניכם – פרג שנטחן מראש יהיה מריר)
      • 2 תפוחים חמוצים, מגוררים (אין צורך לקלף אותם)
      • 3 כפות קמח

       

      לקרם
      • 100 גרם שוקולד מריר
      • 2 כפות אבקת קפה נמס
      • 3 כפות קוניאק (אם אין, אפשר להשתמש במים)

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
      2. שמים את החלבונים בקערת המיקסר ומקציפים במהירות בינונית. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים בהדרגה 1/2 כוס מהסוכר וממשיכים להקציף עד שנוצר קצף יציב ומבריק. מעבירים את קצף החלבונים לקערה ומכניסים למקרר.
      3. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה (אפשר לעבוד גם עם מיקסר ידני). שמים בקערת המיקסר את החמאה ויתרת הסוכר ומעבדים דקה-שתיים.
      4. מוסיפים את החלמונים ומעבדים עד שהם נבלעים בבלילה. מוסיפים את הפרג ואחר כך גם את התפוחים המגוררים. מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום, מוסיפים את הקמח ומעבדים רק עד שהוא נטמע בבלילה.
      5. מקפלים את קצף החלבונים לתוך הבלילה.
      6. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
      7. שמים בסיר קטן את כל מרכיבי הציפוי ומחממים על אש נמוכה ככל האפשר, תוך ערבוב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין. יוצקים את הקרם על העוגה החמה ומניחים לה להתקרר.

       

       

      שושני שמרים במילוי פרג

      מתכון של אנה תם מקצרין. הוראות ההכנה מתייחסות ללישה ביד, אך כמובן שאפשר להכין את הבצק גם במיקסר.

       

      שושני שמרים במילוי פרג (צילום: אסנת לסטר)
        שושני שמרים במילוי פרג(צילום: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        כ-15 מאפים

         

        לבצק

        • 4 כוסות גדושות קמח
        • 1 קובייה (50 גרם) שמרים + 1 כפית סוכר + 2 כפות חלב פושר (במקום בשמרים טריים אפשר להשתמש ב-2 כפות שמרים יבשים. במקרה זה, אין צורך להוסיף לשמרים את כפית הסוכר ו-2 כפות החלב)
        • 1 כוס חלב
        • 200 גרם חמאה או מרגרינה
        • 1/2 כוס סוכר
        • 3 ביצים
        • 1 כפית תמצית וניל
        • קליפה מגוררת מלימון אחד

         

        למילוי

        • 100 גרם (1 כוס גדושה) פרג טחון טרי (חשוב להשתמש בפרג שנטחן מול עיניכם – פרג שנטחן מראש יהיה מריר)
        • 1/2 כוס מים (או חלב)
        • 1/2 כוס סוכר
        • 1 כף (כ-15 גרם) חמאה
        • 1 כף מיץ לימון
        • קליפה מגוררת מלימון אחד
        • 1 כף דבש
        • 1/2 כוס צימוקים

         

        לסירופ

        • 1/2 1 כוסות סוכר
        • 1/2 כוס מים
        • 3-2 כפות מיץ לימון

         

        אופן ההכנה

        1. שמים בצלוחית את השמרים, הסוכר ו-2 כפות החלב הפושר. מערבבים ומחכים כ-10 דקות, עד שהשמרים מתחילים לתסוס.
        2. שמים בסיר קטן את כוס החלב, החמאה והסוכר. מחממים תוך ערבוב רק עד שכל המרכיבים נמסים ומתקבלת בלילה חלקה (חשוב לא להביא לרתיחה).
        3. שמים את הקמח בקערה גדולה. ומערבבים יחד עם השמרים.
        4.  יוצרים גומה במרכז הקמח ויוצקים לתוכה את תערובת השמרים ותערובת החלב. מערבבים.
        5. מוסיפים לבצק את הביצים, תמצית הווניל וגרדת הלימון. לשים מעט ומעבירים למשטח העבודה. לשים 5 דקות לפחות, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק (אם הבצק רך מדי, מוסיפים לו מעט קמח; אם הוא קשה מדי, מוסיפים לו מעט מים או חלב).
        6. שמים את הבצק בקערה ומכסים בניילון. מתפיחים כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
        7. בזמן שהבצק תופח מכינים את מילוי הפרג: מבשלים יחד את הפרג, המים והסוכר עד שהסוכר נמס ומתקבלת תערובת אחידה. מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים.
        8. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
        9. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים. מרדדים כל חלק לעלה מלבני בעובי 5-4 מ"מ.
        10. מורחים את המילוי על עלי הבצק (משאירים שוליים של כ-1 ס"מ ללא מילוי לאורך הצלעות הארוכות). מגלגלים כל עלה לרולדה מאחת הצלעות הארוכות.
        11. חותכים את הרולדות לפרוסות בעובי של כ-7 ס"מ.
        12. מסדרים את הפרוסות בשכיבה בתבנית – חשוב לשמור על מרווח של כמה ס"מ ביניהן, כי הן יתפשטו באפייה.
        13. מתפיחים כ-30 דקות.
        14. אופים 25-20 דקות, עד שהמאפים מזהיבים.
        15. מכינים את הסירופ: מבשלים בסיר קטן את הסוכר והמים תוך כדי ערבוב, עד שנוצר סירופ מעט סמיך. בסוף הבישול מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים.
        16. יוצקים את הסירופ על המאפים בעודו חם מאוד.

          

         

        רולדות שמרים במילוי פרג

        מתכון שמצאתי בפנקס של סבתא חנה, אמו של בעלי צבירה. זהו בצק שמרים קר טעים מאוד, שמתאים גם להכנת אוזני המן.

          

        רולדות שמרים במילוי פרג (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
          רולדות שמרים במילוי פרג(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

           

          מרכיבים

          4 רולדות או כ-20 אוזני המן גדולות

           

          לבצק

          • 50 גרם שמרים טריים או 2 כפות שמרים יבשים
          • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
          • 3 כפות סוכר
          • 4 כוסות (560 גרם) קמח
          • קורט מלח
          • 1 ביצה
          • 3 חלמונים
          • קליפה מגוררת מלימון אחד
          • 1/2 כוס (120 מ"ל) מי סודה
          • 300 גרם חמאה או מרגרינה, חתוכה לקוביות

           

          למילוי

          • 1/2 1 עד 2 כוסות (200-150 גרם) פרג טחון
          • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
          • מיץ מ-1/2 לימון
          • 1 כוס (200 גרם) סוכר
          • 100 גרם חמאה או מרגרינה

           

          לציפוי

          1. 1 ביצה, טרופה

           

          אופן ההכנה

           

          הבצק

          1. מערבבים את השמרים עם המים וכפית מהסוכר ומניחים לכ-10 דקות, עד שהשמרים מתחילים לתסוס.
          2. שמים בקערת המיקסר את הקמח, יתרת הסוכר והמלח ומערבלים כדקה. מוסיפים את תערובת השמרים, הביצה, החלמונים, קליפת הלימון ומי הסודה ולשים עד שמתקבל בצק אחיד.
          3. ממשיכים ללוש ומוסיפים את החמאה (או המרגרינה) קובייה אחר קובייה. לשים עד שמתקבל בצק רך ונעים לעבודה.
          4. מכסים את הקערה בניילון ומניחים במקרר ל-8 עד 36 שעות.

           

          המילוי

          1. שמים בסיר קטן את הפרג, המים, מיץ הלימון והסוכר ומביאים לרתיחה תוך ערבוב. מוסיפים את החמאה (או המרגרינה) ומבשלים 12-10 דקות על אש נמוכה, תוך ערבוב, עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
          2. מעבירים לקערה, מכסים ומניחים במקרר לשעתיים לפחות (התערובת תתגבש ותתייצב בקירור).

           

          העיצוב והאפייה

          1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מקמחים קלות את משטח העבודה.
          2. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים ומרדדים כל אחד מהם לעלה בעובי3 מ"מ.
          3. מורחים כל עלה ברבע מכמות המילוי ומגלגלים לרולדה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, כשה"תפר" פונה כלפי מטה, ומברישים בביצה טרופה.
          4. אופים כ-20 דקות, עד שרולדות הפרג מזהיבות. 

           

          ואם רוצים להכין מהבצק אוזני המן? 
          • מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים ומרדדים כל אחד מהם לעלה בעובי 3 מ"מ.
          • קורצים מהבצק עיגולים ומניחים במרכז כל אחד מהם מהמילוי. מקפלים את שולי העיגול בשלושה מקומות כלפי המרכז, ליצירת צורת אוזן המן, ומהדקים את הקיפולים זה לזה, כדי שהמאפים לא ייפתחו באפייה.
          • מברישים בביצה טרופה ואופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שאוזני ההמן מזהיבות.

           

          • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)