צילום: שי יחזקאל

חמישה דברים שאת חייבת
לדעת על יוד וההריון שלך

מחקרים מוכיחים כי חסר ביוד בהריון עלול להוביל לפגיעה בהתפתחות העובר בינקות ובהמשך חייו. הכירי את המינרל ההכרחי להתפתחות תקינה של מוח העובר שבבטנך

מחקרים מצאו כי ישנו מתאם בין חסר ביוד בהריון לאינטליגנציה נמוכה של הילוד בהמשך חייו (צילום: Shutterstock)
מחקרים מצאו כי ישנו מתאם בין חסר ביוד בהריון לאינטליגנציה נמוכה של הילוד בהמשך חייו (צילום: Shutterstock)

בהריון או בדרך לאחד? בטח כבר שמעת על חשיבות החומצה הפולית להתפתחות התקינה של העובר שבבטנך ולמניעת מומים מולדים. סביר להניח ששמעת גם על חשיבות רמות נאותות של ברזל וויטמין D. כמו כל אם לעתיד, רוב הסיכויים שאת מקפידה גם על תזונה מאוזנת ונכונה הכוללת ויטמינים ומינרלים, אבל על ההמלצות החדשות של משרד הבריאות בנושא צריכת יוד שמעת? הנה חמישה דברים שאת צריכה לדעת על חשיבות המינרל בגופך, וחשוב עוד יותר - לעובר שבבטנך:

 

1. היוד חיוני לתפקודה התקין של בלוטת התריס

בלוטה זו משתתפת בתהליכים רבים וחשובים בגוף, כמו תפקוד תקין של המערכת ההורמונלית, חילוף חומרים תקין ושמירה על האנרגיה. חסר ביוד עלול לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס, וכתוצאה מכך לנשירת שיער, השמנה, עייפות ועוד.

 

script async src=httpswww.googletagmanager.comgtagjsid=AW-783073733script script window.dataLayer = window.dataLayer []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'AW-783073733'); script

2. חסר בו פוגע בהתפתחות התקינה של מוח העובר

בהריון ובמהלך ההנקה חשיבות היוד גדולה במיוחד, שכן חסר בו עלול להוביל לפגיעה נוירולוגית ולבעיות בהתפתחות של מוח העובר, ואף להפרעות בהתפתחות ובגדילה בהמשך חייו.

 

מחקרים מהעשור החולף הראו שלילדים שנולדו לאמהות שסבלו מחסר ביוד במהלך ההריון היו הישגים נמוכים בהבנת הנקרא, במוטוריקה עדינה ובתפיסה מרחבית. כך לדוגמה, בסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Paediatric and Perinatal Epidemiology ב־2012, נמצא כי תינוקות שנולדו באזורים שבהם יש חסר ביוד סבלו מתת פעילות של בלוטת התריס, משקל נמוך וציון התפתחתי נמוך. עוד נמצא כי באזורים אלה ממוצע האיי־קיו של האוכלוסייה נמוך ב־12־13.5 נקודות.

 

במחקר אחר, שפורסם בכתב העת Lancet ב־2013, נמצא כי חסר ביוד בגופה של האם בטרימסטר הראשון להריון מגביר את הסיכון לאינטליגנציה נמוכה של העובר בהמשך חייו. המחקר מצא כי ישנו מתאם בין חסר ביוד בהריון לאינטליגנציה, וכי הסיכון של תינוקות שהאמהות שלהם סבלו מחסר ביוד בהריון ליפול ברביעון הכי נמוך של ממוצעי הבנת קריאה, יכולת קריאה ויכולת ורבלית - גבוה פי 1.5 בהשוואה לילדים שרמות היוד בגופן של האמהות שלהם היו תקינות.

 

3. 85% מהנשים ההרות בישראל סובלות מחסר ביוד

ב־2017 פורסמו לראשונה תוצאותיו של סקר ארצי מקיף שערכו מכבי שירותי בריאות, בית החולים ברזילי והאוניברסיטה העברית שבדק את מצב משק היוד בקרב ילדים ונשים הרות בישראל. ב־62% מהדגימות שנלקחו מילדים נמצאו ערכים נמוכים מהסף התחתון המומלץ. מצב חמור יותר נמצא בקרב הנשים ההרות - אצלן כמעט תשע מכל עשר דגימות (85%) הציגו ערכים הנמוכים מהמומלץ.

 

4. משרד הבריאות ממליץ לנשים המתכננות הריון, הרות ומיניקות לצרוך תוסף יוד

בעקבות כל אלה החליט לאחרונה משרד הבריאות לעדכן את המלצות התזונה לנשים הרות, שכללו עד אז חומצה פולית, ברזל וויטמין D, ולהוסיף להם יוד. על פי המלצות אלה, נשים המתכננות הריון, נשים הרות ומיניקות צריכות לצרוך יוד במינון של 150־290 מק"ג ביום במהלך כל התקופה הזאת.

 

5. קשה להגיע לצריכת היוד המומלצת לנשים הרות באמצעות תזונה

כדי שתוכלי להגיע לכמות היוד המומלצת על ידי משרד הבריאות, תצטרכי לצרוך כמויות גדולות של מזונות מועשרים ביוד בכל יום ולנהל תפריט יומי קפדני במיוחד. אבל למה לך להסתבך? מדעני חברת סיקורה הצליחו לפתח סדרת תוספי תזונה על בסיס יוד מאצת אולווה אורגנית לנשים בתקופת טרום ההיריון, ההריון וההנקה המותאמת להמלצות העדכניות של משרד הבריאות. את הסדרה ניתן להשיג בבתי המרקחת ובבתי הטבע.

 

 

 

 

 

הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד