אדומים מבחוץ - בריאים מבפנים: למה כדאי לכם לאכול תותי שדה

הפירות האלה ממש לא צריכים יחסי ציבור, הם אהודים ומצויים בשפע בכל מקום שיש בו מזון (החל מיוגורטים עם חתיכות פרי וכלה בתמציות טעם) כך תאהבו אותם אף יותר:

סיון ורקר-פלג

|

07.03.19 | 09:36

עשירים בנוגדי חמצון, נוגדי דלקות ומטיבים עם הלב (צילום: Shutterstock)
עשירים בנוגדי חמצון, נוגדי דלקות ומטיבים עם הלב (צילום: Shutterstock)

אם יש פרי שלא צריך יחסי ציבור, הרי הוא תות השדה. בכל מקום שתפנו אפשר לראות אותו: אם זה כקינוח רומנטי (תותים בשוקולד), ריבה בעוגיות של סבתא, הטעם של הגלידה הורודה או היוגורט שילדים אוהבים, ועד מוצרי מזון מעובדים יותר שגודשים את המדפים בסופרים. מזדמן לכם סופ"ש שמשי פנוי ואתם הורים לילדים קטנים? מתערבת שתצאו לקטיף עצמי של הפירות הטעימים האלה או לכל הפחות תקראו את הספר החינוכי על האריה והעדפות המזון המשונות שלו, אבל גם אם אתם רוכשים אותו בחנות הקרובה יש כמה דברים שכדאי שתדעו עליו, כדי שתהנו ממנו עוד יותר.

 

>> לפני הכול, חשוב להדגיש כי כמו את שאר המאכלים, את התותים יש לאכול במידה ולא להגזים בצריכתם.

 

הרכב תזונתי: תות שדה מורכב מ-91% מים ו-8% פחמימות, האחוז הנותר מתחלק בין שומנים (0.3%) לבין חלבון (0.7%). כוס של תותים (כ-150 גרם) מכילה כ-3 גרם סיבים תזונתיים וכמויות של פולאט (ויטמין B9), אשלגן, מגנזיום, ברזל וסידן וזאת מבלי להזכיר את הכמות הגדולה של ויטמין C שאף עולה על הכמות היומית המומלצת.

 

התותים מכילים גם פוליפנולים ופלבנואידים, תרכובות צמחיות המצויות בצמחים והאחראיות על הצבע, הטעם והריח שלהם. תרכובות אלה בעלות תכונות נוגדות חמצון ודלקות ומגינות על התאים מפני נזקים של רדיקאלים חופשיים, קרינה אולטרה סגולה, פתוגנים ואחרים.

 

תכולת הרכיבים המזינים שהוזכרו קשורה במגוון תכונות גנטיות של זני התותים השונים, תנאי אקלים, מידת ההבשלה של הפירות ורמת ההדברה. המגדלים הצליחו למצוא שיטות שונות לגידול ולשימור נכונים של הפרי על מנת למקסם את תכולת הרכיבים המזינים. כך למשל, על פי מאמר שהתפרסם ב-2016 בכתב העט שעוסק בחקלאות וכימיה של מזון, תותים אורגניים עשירים יותר באנטוציאנין (פיגמנט אדום בעל תכונות נוגדות חמצון) ובחומצה אסקורבית (או בשמה הידידותי יותר- ויטמין C).

 

מעבר ליכולות נוגדות חמצון, כותבי המאמר מציינים גם את היכולת שלהם לנגוד דלקות. תהליכים דלקתיים כרוניים קשורים בהתפתחותן של מחלות שונות כגון מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, תסמונת מטבולית, סוכרת מסוג 2, אלצהיימר וגם סרטן. צריכה מבוקרת של פירות וירקות העשירים בנוגדי דלקות, עשויה להפחית את התפתחותן של מחלות אלו.

 

אם נתייחס לדוגמא למחלות לב וכלי דם, כותבי המאמר מציינים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין צריכת פירות יער (וביניהם תותים) לבין הפחתת הסיכון לחלות בהן. הכותבים מציינים כי צריכת אוכמניות ותותים עשויה להוריד את לחץ הדם, הודות לפלבנואידים השונים המצויים בפירות אלו.

 

במחקר אחר שבוצע על נשים בגיל המעבר (הגיל שבו גובר משמעותית הסיכון לאוטם שריר הלב אצל נשים), הודגם כי צריכה של לפחות שלוש מנות שבועיות של אנטוציאנינים מאוכמניות ומתותים, הפחיתה את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב בהשוואה לנשים אשר צרכו כמות נמוכה יותר של פירות אלה. במחקר נוסף שבדק מתנדבים בריאים שצרכו כמות דומה של פירות אלו במשך חודש, הודגמה ירידה ברמות השומנים בדם, כולסטרול LDL ( הכולסטרול הרע) וכולסטרול כללי.

 

במחקר אחר בו המשתתפים לא ידעו מה החומר אותו הם אוכלים, נצפה כי פוליפנולים מתותים הצליחו למתן את השפעתה של ארוחה עתירת שומן על מדדים שונים בדם, באוכלוסיה של נשים וגברים הסובלים מפרופיל שומנים לא תקין. אוכלוסיית המחקר חולקה לשתי קבוצות כאשר קבוצת המחקר, התבקשה לשתות משקה תותים ואילו קבוצת הביקורת שתתה משקה פלסבו. תוצאות המחקר הראו כי רמות LDL מחומצן ושומנים בדם היו נמוכות יותר בקבוצה ששתתה את משקה התותים לאחר צריכה של ארוחה עתירת שומן, בהשוואה לקבוצה השנייה.

 

במחקרים דומים נצפתה השפעה מיטיבה של התותים גם על התפתחותן של מחלות נוירו גנרטיביות הקשורות להתקדמות הגיל, סרטן וכן באופן מפתיע גם למחלת הסוכרת. כאן חשוב לציין ולהדגיש כי אין בכך להמליץ על צריכה מרובה של תותים על מנת להפחית את רמת הסוכר בדם, או כל מדד אחר. סביר להניח כי בגם במצבים של סוכרת מאוזנת, תהיה אפשרות ליהנות מצריכה מתונה ומבוקרת של תותים, אך על מנת לדעת בוודאות האם וכמה לאכול יש להתייעץ עם דיאטנ/ית קלינ/ית.

 

>> כך או כך, פירות וירקות טובים לבריאותנו ואין מדובר בחדשה מרעישה. כדאי לגוון את הצריכה ולדאוג שנאכל ממגוון הצבעים השונים על מנת שנוכל להכניס לגופנו כמה שיותר נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    ומה תעשו עם כל התותים? אפו עוגה בחושה נהדרת

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: אבירם פלג )
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: אבירם פלג )

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד