הידעת שיש שני סוגי הֲנָעָה ורק אחד מהם יעזור לך להגיע למשקל היעד?

יש אנשים שמצליחים להשיג את המטרה שלהם וגם לשמור עליה לאורך זמן ויש כאלה שלא. לא מדובר רק על עבודה קשה והשקעה, הרבה פעמים זה רק עניין של מוטיבציה

ריטה שאוליאן

|

05.03.19 | 07:13

מוטיבציה מהסוג הנכון תצליח להקים אותך בבוקר מהמיטה (צילום: Shutterstock)
מוטיבציה מהסוג הנכון תצליח להקים אותך בבוקר מהמיטה (צילום: Shutterstock)

אם הפעם את נחושה לרדת במשקל, תשאלי את עצמך: מה המוטיבציה שלך? שהרי כל שינוי, כל תנועה מנקודה א' לנקודה ב' צריכים שיהיה מאחוריהם כוח מניע לעשות, להתמיד ולשמור על התוצאות. העניין הוא שלא מדובר רק על שינויים דרסטיים של עשרות קילוגרמים, גם אימוץ של כמה כללים פשוטים לאורח חיים בריא דורשים כוח מניע.

 

כך תוודאו שהכוח המניע אתכם הוא מהסוג הנכון: 

  • מוטיבציה חיצונית - Extrinsic Motivation: מוקד השליטה של הכוח הזה מגיע מבחוץ. התנועה נעשית כדי לקבל פרס/פיצוי או להימנע מ'עונש' שגם אחרים יכולים לראות והם גם המשתתפים הפעילים בתהליך. כך למשך: ירידה במשקל לקראת חתונה של אחד הילדים. המניע הוא המחמאות שאת עתידה לשמוע (על הגוף, על השמלה, על כוח הרצון שלך, על ההצלחה וכו') וגם הימנעות מ'עונש' - רכילות של בנות המשפחה בדבר המראה שלך, שיפוט של אחרים, לבישה של הבגד שרצית וכו'.

 

אנשים שמונעים ממוקד שליטה חיצוני יחפשו פתרונות מהירים, כאלה שייסייעו להם להנות מהפרסים החיצוניים כמה שיותר מהר. הם יעדיפו פתרונות שמבטיחים את התוצאות הדרמטיים ביותר מבלי שיצטרכו להיות מושקעים בהם מבחינה נפשית, מבלי לעשות סוויצ' בראש. דוגמאות לפתרונות אלה יכולים להיות ניתוח בריאטרי, דיאטת כאסח, כדורי ואבקות הרזייה - כל אלה ללא שינוי שינוי אמיתי של דפוסי החשיבה או התזונה.

 

הבעיה בפתרונות אלה היא הצורך ב'פרסים גדולים יותר' מדי פעם. אם פתאום הסביבה לא שמה לב לירידה שלכם במשקל, יש נטייה לתחושת חוסר אונים, חיפוש אחר דרכים קיצוניות יותר להשגת תגובות מהסביבה וגם אפשרות לשבירה (כי ממילא אף אחד לא שם לב). השבירה עצמה עלולה להגיע מהר מאוד והיא גם מגיעה בעוצמות גבוהות יותר לעומת היכולת לגייס כוחות פנימיים לקום ממנה ולחזור לתהליך - שנותרת נמוכה.

 

מוטיבציה פנימית- Intrinsic motivation: מוקד השליטה של הכוח הזה מגיע מבפנים. התחלת התנועה נעשית מתוך החלטה פנימית מתוך הבנה והפנמה כי התהליך חיוני לכם ונועד לרווחתכם. אותם הרווחים הם פנימיים ולא ניתן ממש לראות אותם מבחוץ - כך למשל תחושת הישג והנאה שנובעים כתוצאה מהידיעה כי אתם פועלים כדי לשפר את איכות החיים שלכם, את הבריאות, מחזקים את הגוף והנפש ונפטרים מהדברים שמזיקים לכם. רווח נוסף הוא גם תחושה פיזית טובה יותר שגם הוא אינו גלוי לאחרים.

 

מוטיבציה פנימית יציבה הרבה יותר ותחזיק לאורך זמן. היא אומנם לא מבטיחה לכם תהליך נטול מעידות פה ושם אך הקימה מהמעידות עשויה אף לחזק אתכם כי איננה נחשבת ל'סוף העולם'. הנעה פנימית מביאה לשינוי בחשיבה - סוויצ' בראש, מצב שבו אורח חיים ישן אינו אופציה, דפוסי אכילה קודמים אינם באים בחשבון כי הם אינם תואמים את ראיית העולם החדשה.

 

על מנת לזכות במוטיבציה פנימית חשוב לוודא כי יש לכם בבסיס שתי אבני יסוד:

>> תחושת עצמאות - אוטונומיה להחליט על הדרך שלכם. אתם מתחילים את התהליך כי אתם רוצים: כי אתם בטוחים שזה מה שיעשה לכם טוב לאורך זמן וכי זה השינוי שנכון עבורכם. התחלת כל תהליך שהוא (שינוי תזונתי, הפסקת עישון, התעמלות וכו') מתוך הבנה כי אתם רוצים עבור עצמכם, ללא תלות בדעותיהם של אחרים או בתמריצים חיצוניים.

 

>> תחושת מסוגלות - אתם יודעים שאתם מסוגלים להצליח בתהליך הזה - אתם יכולים ממש לראות את עצמכם 'החדש' בסיומו. במקביל אתם גם יודעים שמי שמעכב את השינוי הוא אך ורק אתם - אתם אלה שצריכים לקבל החלטה ולהתחיל לזוז בכיוון הנכון. תחושת המסוגלות נוגעת גם במכשולים שיצוצו בדרך. כאשר ההנעה היא פנימית, אתם יודעים שרק אתם יכולים להקים את עצמכם מוקדם בבוקר כדי לצאת לרוץ, להגיד 'לא' לקינוח מושקע שמוצע לכם או לסרב לסיגריה במצבי לחץ. הנפילות לא ישברו אתכם, אלא יגרמו לכם להבין איך תנהגו אחרת בפעם הבאה.

 

לכן, כל מוטיבציה שנבנית עם מטפל או יועץ צריכה לבוא בשתוף פעולה מלא איתכם, כאשר המטפל משקף ומחדד את רצונכם האמיתי. רק ככה תוכלו להתמיד לאורך זמן ולא תעשו פעולות רק בשביל לסמן וי. אנשים עם מוקד שליטה פנימי עתידים יותר להצליח ולשמר את התוצאות לאורך זמן בדיוק בגלל שהם מרגישים שהדרך הישנה אינה אופציה יותר.

 

איך מקדמים הנעה פנימית? בעזרת עבודה עצמית רבה - חשוב להיות כנים מאוד עם עצמכם ולא לסלף או לייפות את האמת הפנימית שלכם.

  • לפני הכול עליכם לברר קודם כל מה אתם רוצים להשיג ומדוע אתם חייבים להשיג את זה.
  • בררו עם עצמכם מה המחיר שאתם משלמים על הישארות במצב שלכם כיום - המחיר יכול להיות חיצוני או פנימי, חשוב או זניח.
  • חשבו מה תרוויחו מהשינוי, גם הרווח יכול להיות חיצוני/פנימי/חשוב/זניח.
  • תראו אם השינוי כדאי לכם מבחינת שיקול קר של רווח מול הפסד.
  • תלמדו את השיח הפנימי שלכם - מתי הוא מעכב אתכם, כיצד הוא יכול למנוע מכם להשיג את המטרות? למדו את עצמכם לדבר אל עצמכם יפה.
  • בנו מערכת תמיכה שתסייע לכם לזכור למה אתם התחלתם את התהליך כל יום מחדש, שתזכיר לכם את הסיבות ואת רווחים שלכם ולא תניח לכם להפסיק להתקדם בכיוון הנכון.

 

 

ריטה שאוליאן היא תזונאית קלינית המתמחה בטיפול בהשמנה, גמילה מהתמכרות לסוכרים ודפוסי אכילה רגשית

 

    לא רק למוטיבציה יש סוגים, גם הרעב יכול להיות מהסוג השגוי

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד