מעז יצא מתוק: למה כדאי לכם להתחיל לאהוב אשכוליות?

לא לחינם נחשבת חצי אשכולית לארוחת בוקר דיאטטית ומטיבה עם הבריאות, אבל האם תדעו שחוץ מעניין הקלוריות יש לפרי הדר החמוץ-מריר הזה יתרונות נוספים?

סיון ורקר-פלג

|

28.02.19 | 09:30

פרי הדר שדואג לא רק למשקל שלכם, אלא גם ללב, לעורקים, לרמת הסוכר בדם ועוד (צילום: Shutterstock)
פרי הדר שדואג לא רק למשקל שלכם, אלא גם ללב, לעורקים, לרמת הסוכר בדם ועוד (צילום: Shutterstock)

האשכולית הראשונה גדלה בארץ אי שם בשנות ה-20 של המאה ה-19 בפרדס בפתח תקווה. הפירות הטרופיים הללו מבשילים ונקטפים מאמצע החורף עד סוף האביב וטעמם משתנה בהתאם לסוגם. האשכוליות עשירות ברכיבים מזינים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, מה ששם אותן גבוה במדרג פירות ההדר מבחינת הבריאות.

 

פרי אחד, במשקל 500 גרם יכיל רק 165 קלוריות, 5.5 גרם סיבים תזונתיים וכ-15 ויטמינים ומינרלים וביניהם: ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, אשלגן, מגנזיום ואחרים. בנוסף, האשכוליות עשירות בפלבנואיד הנקרא נרינגנין הנחשב לנוגד חמצון רב עוצמה. פלבנואידים הינם תרכובות שנמצאות באופן בלעדי בעולם הצומח ולחלקן השפעות ביולוגיות חיוביות מאוד על בריאות האדם.

 

פלבנואידים של אשכוליות נחקרו בין היתר באשר ליכולתם המפתיעה, להפחית את הסיכון למחלות לב. מחקר מ-2015, שהתפרסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition בדק את ההשפעה של מיץ אשכוליות על התקשות העורקים. מצב זה מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי הדם במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

 

משתתפות המחקר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות. קבוצה אחת נתבקשה לשתות בכל יום 170 מ"ל מיץ אשכולית לבנה עם ארוחת הבוקר וכמות זהה עם ארוחת הצהריים. קבוצת הביקורת שתתה מיץ בעל כמות קלוריות זהה, אך ללא שום תכולה של הפלבנואיד הנבדק: נרינגנין. התקשות העורקים נבדקה על ידי בדיקת דופק בעורק ספציפי באיזור הירך.

 

>> תוצאות המחקר הראו כי בקרב אלה שצרכו מיץ אשכוליות, נצפתה פחות התקשות עורקים בהשוואה לקבוצה השנייה בצורה משמעותית ומובהקת סטטיסטית.

 

שילוב האשכולית בתפריט באופן קבוע עשוי להועיל למערכת החיסון שלכם. בנוסף לוויטמין C, נוגד חמצון בעל יכולת להגן על התאים, הרכיבים המזינים האחרים שהיא מכילה עשויים לחזק את מערכת החיסון, כמו למשל ויטמין A שידוע כנוגד דלקות.

 

כמו כן, לצריכת אשכוליות יש פוטנציאל למנוע תנגודת אינסולין. מחקרים (כמו זה או זה או זה) מצאו כי המשתתפים שאכלו אשכוליות טריות כחלק באופן קבוע, נטו פחות לפתח תנגודת אינסולין וסיכון לחלות במחלת הסוכרת ירד.

 

עם היתרונות שהוזכרו, כדאי לדעת כי האשכוליות מכילות חומרים שעלולים להפריע לפעילותן, פירוקן וסילוקן של תרופות שונות מהגוף. אם אתם נוהגים לשלבו בתפריט יש להיוועץ ברופא בעניין זה. באם קיימת מגבלה שכזו, בררו האם האשכולית היא חלק ממאכלים המוגשים לכם, על מנת למנוע נזק אפשרי.

 

מה לגבי דיאטת אשכולית?

עולם הדיאטות מאופיין בטרנדים שונים שמבטיחים כי הפעם הם אלה שהביאו את הבשורה להרזיה מהירה ויעילה. המידע עליו מתבססת דיאטת האשכוליות, נשען על ממצאים מחקריים שמצביעים על כך כי לנרינגנין יש השפעה על שריפת השומן בכבד. אך לצערנו לא כל ממצא מדעי יכול להפוך לפתרון קסם חד משמעי ויעיל.

 

אחד המחקרים שבדקו את השפעתו של מיץ האשכוליות על ירידה במשקל נערך בשנת 2011 בארצות הברית. המחקר בדק 85 בני אדם בגילאי 50-21 בעלי BMI שנא בין 39-30 (מדד המצביע על השמנה). בשלב הראש, התבקשו כל משתתפי המחקר לעקוב אחר דיאטה עם הגבלה קלורית של 12.5% מסך הקלוריות אותן היו רגילים לצרוך.

 

בשלב השני, חולקו הנבדקים לשלוש קבוצות. קבוצה אחת התבקשה לאכול 1/2 אשכולית שלוש פעמים ביום (כ-20 דקות לפני ארוחת הבוקר, הצהריים והערב). קבוצה שנייה התבקשה לשתות שלוש פעמים ביום 127 גרם מיץ אשכוליות. הקבוצה השלישית התבקשה לשתות 127 גרם של מים. 

 

תוצאות המחקר הראו ירידה של כ-13.3% במשקל הנבדקים בתקופת המחקר הראשונית בה נערכה הגבלה קלורית בלבד. לאחר מכן, חלק מהנבדקים ירדו מעט במשקל, אך לא היה הבדל מובהק סטטיסטית בין שלושת הקבוצות.

 

>> לסיכום, לאשכולית השפעות תזונתיות ובריאותיות אפשריות, לחלקן יש סימוכין חזק במדע ולחלקן פחות. כך או כך כמו עם כל בכל דבר בחיים, ובעיקר בתזונה, רצוי לצרוך כמתינות כחלק מתפריט מגוון הכולל כמובן גם פירות וירקות נוספים.

  

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

     עוגת הדרים נהדרת של סיון

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: אבירם פלג)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: אבירם פלג)

     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד