אימהות יחידניות מודאגות מפיקות "אישור חיתון" רבני מיוחד לילדיהן

מפה לאוזן ובפורומים סגורים, אמהות יחידניות ממליצות זו לזו להשיג מהרבנות מסמך "בירור יוחסין", שיאפשר לילדיהן להתחתן בעתיד. האם באמת יש בו צורך?

"רציתי לאפשר להם לעשות כרצונם בבוא הזמן". מלי תאגורי וילדיה עומרי ועלמא (צילום: גדי קבלו)
"רציתי לאפשר להם לעשות כרצונם בבוא הזמן". מלי תאגורי וילדיה עומרי ועלמא (צילום: גדי קבלו)
לפני כשנה, בתחילת מרץ 2018, פניתי לראשונה בחיי לבית הדין הרבני. המשימה: קבלת מסמך ששמו "בירור יוחסין", ומטרתו להסדיר את נישואיה העתידיים של בתי בת התשע, שנולדה מתרומת זרע. אספתי מסמכים, שילמתי 274 שקל באשראי וקיבלתי זימון. אחרי שהמועד שנקבע לי נדחה פעמיים, הגעתי בדצמבר האחרון (10 חודשים אחרי פנייתי הראשונה!), וקיבלתי את המסמך המיוחל.

כשנפרדתי מהפקיד במקום, מלמלתי משהו בסגנון: "שהיא תתחתן איך שהיא רוצה".

"לא איך שהיא רוצה", הוא השיב, "כדת משה וישראל!" מה גרם לי, חילונית ואמא לתלמידת כיתה ג', להשקיע זמן ומחשבה ולהשיג לבתי מסמך שיוכל להסדיר את נישואיה הפוטנציאליים, אם תבחר להתחתן ברבנות?

 

זה התחיל בפייסבוק, לפני כחמש שנים. בקבוצות של אמהות יחידניות החלו לצוץ פוסטים בנושא "אישור חיתון" שיש להשיג כדי שילדים שנולדו מתרומת זרע לא יסורבו על ידי הרבנות בבואם להינשא. מדוע לסרב למי שנולד מתרומת זרע ולמה שיהיה בעצם פסול חיתון? זאת, כיוון שהוא נחשב "שתוּקי" – כלומר, ילד שיודעים מיהי אמו אך לא יודעים מיהו אביו (להבדיל ממזר שהוא ילד שנולד מיחסי מין אסורים, כמו גילוי עריות או אישה נשואה שהרתה מחוץ לנישואים).

 

השמועה פשטה בקבוצות כאש בשדה קוצים והדהימה את האמהות. מאז התפרסמו יותר מ־200 פוסטים בעניין זה בקבוצות השונות, ועוד ועוד אמהות יחידניות, רובן חילוניות לחלוטין, החליטו לגשת לאחד מבתי הדין הרבניים ולדאוג לכך שילדיהן יוכלו להינשא בעתיד.

 

האם מישהי מהאמהות הללו פגשה אדם שנולד מבנק הזרע ולא הותר לו להתחתן בבית הדין הרבני? לפי הבירור שערכתי, לא. אז מה מקור הפחד שהניע אמהות יחידניות לשלם סכום לא מבוטל ולעבור חוויה ביורוקרטית מייגעת בבתי הדין הרבניים?

 

נטלי: "חיכיתי שייגמר"

נטלי (50), מנהלת שיווק מאזור המרכז, אם יחידנית לשני ילדים, בני עשר ושמונה, שמעה על כך לפני חמש שנים בשיחה מקרית עם אם יחידנית אחרת. "לא היה לי מושג שהילדים שלי עלולים להיתקל בבעיות אם ירצו להתחתן ברבנות כשיגדלו, וזה הכעיס אותי", היא אומרת. "זה שם את הילדים שלי במעמד של אזרחים פחותים ולא ראויים. אם זה היה תלוי בי, אין מצב שהייתי הולכת לבית הדין הרבני, אבל רק בגלל המחשבה שהם יחליטו להתחתן בחתונה דתית, החלטתי לעשות את זה. הרגשתי שאני חייבת להם את זה".

 

את התהליך שעברה בבית הדין הרבני בבואה לקבל את האישור היא מתארת כמייגע. כמוה מתארות זאת עוד אמהות רבות."ביום הדיון הגעתי לבית הדין הרבני בתל־אביב והמתנתי מחוץ לאולם. מדי כמה רגעים יצא בחור אחר ואמר: 'עוד מעט יקראו לך'. בסופו של דבר חיכיתי שעתיים תמימות עד שנקראתי אל הרב. נכנסתי לחדר, ומולי, במרחק של כחמישה מטרים ובגובה של כארבעה מטרים מעליי, ישב הרב. ממש הרגשתי שהוא שם את עצמו למעלה בתור אלוהים כל יכול ועל פיו יישק דבר: הוא יפסוק אם הילדים שלי ראויים או לא ראויים.

נטלי: "אני מתבאסת מהסיטואציה שהביאה אותי למקום הזה, שאני לא מחבבת בכלל, מקום שלא הייתי מגיעה אליו באופן יזום משום סיבה אחרת"

"למעשה, הרב בכלל לא דיבר איתי, אלא רק שלח אליי את עוזריו עם שאלות ובקשות למסמכים. שאלו אותי 'למה לא התחתנת?' ומלמלתי משהו, וכל החוויה הייתה משפילה וטראומטית והשאירה אותי מאוד מעורערת וחסרת ביטחון. לא יכולתי אפילו להתנגד, כי הם היחידים שפוסקים בנושא החיתון. נאלצתי להישאר שם, קטנה, מסכנה, עלובה ומושפלת, ופשוט חיכיתי שהזוועה תיגמר".

 

למה בכלל חשוב לך שהילדים יתחתנו? הרי את הבאת לעולם ילדים בלי חתונה.

"ממש לא חשוב לי שהם יתחתנו, אבל אני לא רוצה להיות זאת שמונעת את זה מהם אם הם יחליטו שזה חשוב להם".

 

לא מוזר לך לחשוב על חתונה של ילדים בני עשר ושמונה?

"מאוד מוזר, אבל למה לדחות משהו שאני יכולה לטפל בו ולסיים איתו?"

 

אם היית מתחתנת, היית עושה את זה ברבנות?

"אני לא יודעת לענות על זה. אני משערת שזה תלוי מתי הייתי מתחתנת. אין לי אנטי נגד המוסד הזה, ואני לא יודעת אם הייתי מתעקשת על נישואים אזרחיים".

 

כלומר, היה לך חשוב לקבל חותמת ממוסד שאת לא לגמרי מאמינה בו.

"זו תהיה בחירה של הילדים שלי אם להאמין או לא להאמין במוסד הזה. אם לא הייתי עושה את התהליך הזה, הייתי מקשה עליהם להינשא ברבנות, אם היו בוחרים בזה".

 

שמתי לב שאמהות יחידניות לא מדברות על אישור החיתון מחוץ לקבוצות הסגורות בפייסבוק.

"אני סיפרתי על כך לחברים קרובים, אבל מעבר לזה גם אני לא מדברת על הנושא. אני לא מתביישת שהלכתי לבית הדין הרבני בשביל האישור, אבל כן מתבאסת מהסיטואציה שהביאה אותי למקום הזה, שאני לא מחבבת בכלל. אני מקווה שנגיע לזמנים שבהם לא נזדקק לפארסה הזאת".

 

מלי: "ניצול ציני"

כדי לקבל מסמך בירור יוחסין יש להציג ברבנות, בין היתר, אישור מבנק הזרע ובו פרטי התורם. לאמהות יחידניות שנעזרו בבנק זרע פרטי יש מספר סידורי של התורם, אך בבנקי זרע ציבוריים אין מספר תורם, רק כתוב במסמך שממנת הזרע שנקנתה נולד ילד. בכל מקרה, שם התורם ופרטיו אינם גלויים, "ובגלל זה כל ההליך לא רלוונטי", מתרעמת מלי תאגורי (43) מאשקלון. "בזמן הדיון שאלתי את הרבנים למה בכלל הם רוצים לדעת מי התורם, הרי ממילא היהדות נקבעת לפי האם וממילא תורם הזרע חסוי, והם ענו לי: 'את זה תשאירי לנו, אנחנו יודעים איך לעשות את זה...'" .

 

"הרגשתי שאני חייבת להם את זה" (צילום: גדי קבלו)
    "הרגשתי שאני חייבת להם את זה"(צילום: גדי קבלו)

     

    תאגורי, מנהלת תפעול של חברת הייטק ואמא לתאומים בני שלוש ושמונה חודשים, גדלה בבית מסורתי אבל מגדירה את עצמה כיום חילונית אדוקה. לבית הדין הרבני פנתה לפני כשנה וחצי. "רציתי לאפשר לילדים לעשות כרצונם בבוא הזמן", היא מבהירה. "חשבתי שיעשו להם את המוות אם לא יהיה להם האישור הזה. אם הם יגדלו כמו שאני מחנכת אותם, הם לא ירצו להתחתן דרך הרבנות, אבל אני לא יכולה לקבוע מראש מה הם ירצו. הם צריכים לבחור בעצמם. ואם אני יכולה להקל עליהם את הדרך, אעשה זאת.

    מלי תאגורי: "היום, בדיעבד, לא הייתי עושה את השטות הזו, שמרגישה לי כמו מסחטת כסף. זה תהליך מיותר"

    "גם לא חשוב לי שהם יתחתנו. מה שהם יבחרו, זה מה שחשוב. אני יכולה לבחור ללדת אותם לבד, אבל לא לבחור בשבילם שלא יתחתנו דרך הרבנות.

    "אני לא מאמינה במוסד הזה, אבל זה לא אומר שהם לא יאמינו בו. ההכוונה שלי בעניין הזה אינה בהכרח רלוונטית, כי אותי חינכו הפוך, בעד הקונבנציונלי והמקובל – ולא הלכתי בכיוון הזה. אני מחנכת את ילדיי לעצמאות מחשבתית ויצירת מציאות משל עצמם – ולא לחיים תחת תכתיבים".

     

    הילדים שלך עוד לא בני ארבע. למה להטריד את עצמך בחתונה שאולי ירצו בעוד שנים?

    "אני לא חושבת על החתונה שלהם, אלא מנסה למנוע מהם ביורוקרטיה מיותרת בעתיד הרחוק. פתחתי להם ג'ימייל, סרקתי את המסמכים ושלחתי להם במייל. אבל האמת היא שהיום, בדיעבד, לא הייתי עושה את כל השטות הזו, שמרגישה לי כמו מסחטת כסף וניצול ציני של הסיטואציה. כל התהליך מיותר לגמרי".

     

    הילה חי: "המליצו על בדיקה גנטית"

    הילה חי (49), מנהלת כספים מאור־עקיבא ואם לילד בן תשע, מנהלת בזמנה הפנוי ארבע קבוצות פייסבוק של הורים יחידנים: "אמהות מחפשות אחאים", "ילדים מתרומת זרע", "אחאים והסדרת תרומות זרע" ו"אמאבא יחידנים. נקודה". אישור חיתון היא השיגה לבנה כבר כשהיה בן שלוש. "חששתי שמא מסמכי תרומת הזרע יאבדו עם השנים, והחלטתי להכות בברזל בעודו חם. הבנתי שזה מה שהמדינה כופה עליי".

     

     

    "רציתי למנוע ממנו ביורוקרטיה" הילה חי ובנה יהב (צילום: אלעד גרשגורן)
      "רציתי למנוע ממנו ביורוקרטיה" הילה חי ובנה יהב(צילום: אלעד גרשגורן)

       

      חשוב לך שהבן שלך יתחתן?

      "זה לא עניין של חשוב או לא חשוב. מובן שגם אם הוא יחיה בזוגיות ללא חתונה, אקבל את זה. אני רק מנסה למנוע ממנו ביורוקרטיה שעלולה לעכב אותו אם ירצה להתחתן, לחסוך לו את ההתרוצצויות האלה אחרי מסמכים. תייקתי את האישור בקלסר וגם צירפתי עותק לצוואה שלי, ששמורה אצל עורך הדין שלי. בנוסף, עותק מהמסמך שמור ברבנות".

      הילה חי: "נשים נשואות שנעזרות בתרומת זרע לא צריכות לעבור את התהליך הכפוי הזה. למה לא מתייחסים במידה שווה לילדים שלנו?"

       

      ומה יקרה אם בעתיד לא יכירו באישורים האלה?

      "בדקתי עם עורכי דין: אישור חיתון כזה נחשב מסמך משפטי ואי־אפשר לבטל אותו".

       

      התהליך היה פשוט?

      "ממש לא. הגעתי לבית דין רבני במרכז הארץ, והתברר שהם מעולם לא הנפיקו אישור כזה קודם. הייתי החלוצה שם, אבל הם אמרו ששמעו על התקדים. בהתחלה שלחתי להם מייל וסיפרתי על עצמי, והרב שענה לי הודיע שהתייעץ עם רבנים אחרים ושהם ישמחו לפגוש אותי ולעזור לי.

       

      "הגעתי לבית הדין ואמרתי לפקידה שם שבאתי כדי להוציא אישור חיתון לילד. מילאתי טופס, ובנימוק לבקשה רשמתי: 'הילד שלי נולד מבנק הזרע'. היא הסתכלה עליי ואמרה לי: 'זה משהו חדש? אני לא חושבת שאנחנו עושים את זה'. הראיתי לה את ההתכתבות עם הרב, היא הראתה אותה לאחראי עליה, והוא אמר לי: 'אנחנו לא מוציאים אישורי חיתון לילדים ממזרים'.

      "עלה לי הסעיף. אמרתי לו: 'קודם כל, הילד שלי לא ממזר, כי אני רווקה אז הוא לא נולד מחוץ לנישואים. חוץ מזה, בוא תראה את ההתכתבות שלי עם הרב'. הוא ענה: 'זה לא מעניין אותי עם מי התכתבת, אנחנו לא נותנים אישורים כאלה'. סירבתי לזוז משם עד שקראו לרב, שהיה מאוד נחמד והתנצל בפניי.

      "כשהגעתי לדיון, הרבנים שאלו אותי: 'למה לא התחתנת?' סיפרתי שהייתי בזוגיות עם מישהו שלא רצה ילדים, ובגיל 36 השעון הביולוגי תקתק. הם שאלו: 'את מכירה עוד נשים שהביאו ככה ילד לעולם?' עניתי: 'המון!' וסיפרתי על הקבוצה שלי בפייסבוק. קיבלתי אישור שבו הומלץ שבבוא היום, לפני נישואיו, הבן שלי יבצע בדיקה גנטית מול כלתו לעתיד, כדי לוודא שאינם אחים".

       

      אם היית מתחתנת, היית עושה את זה ברבנות?

      "לא. מגיל צעיר ידעתי שלא אדרוך ברבנות. אני חושבת שחתונה זה עניין פרטי ושלא צריך לערב בעניין את מוסדות הדת של המדינה. עם זאת, אני לא מעבירה לילד שלי מסר נגד מוסדות הדת. הבאתי אותו לעולם לבד, אני אחראית לגורלו ומשתדלת להבטיח את עתידו ורווחתו האישית בכל הרבדים. הממסד הדתי אילץ אותי לבוא בשערי בית הדין הרבני כדי לדאוג לעתיד שלו, ומבחינתי זה משפיל ומתסכל".

       

      את נשמעת כועסת.

      "כן, כי אמהות יחידניות הן לא היחידות שמשתמשות בתרומת זרע, אבל אנחנו, בניגוד לנשים נשואות שנעזרות בתרומה מסיבות שונות, צריכות לעבור את התהליך הכפוי הזה. כל מה שנשואות נדרשות לו זה לקבל היתר מהמשרד לשירותי דת, כדי שהילד שלהן לא ייחשב ממזר. בנוסף לכך, הבעל חותם על מסמך שהוא מאשר את השימוש בתרומת זרע ומצהיר שהילדים שייוולדו יהיו מוגדרים ילדיו לכל דבר ועניין. ילד שנולד מתרומת זרע במשפחה הטרוסקסואלית לא נדרש לאישור חיתון, אז למה לא מתייחסים במידה שווה לילדים שלנו? במה הם שונים?!"

       

       

      מה צריך להביא כדי לקבל מסמך בירור יוחסין?

      • תעודת זהות של האם, כולל הספח שבו רשום הילד
      • כתוּבּה של הורי האם
      • תעודת לידה של הילד
      • אישור מבנק הזרע ובו פרטי התורם
      • 274 שקל

       

      לאחר הצגת המסמכים ייפתח תיק ויישלח זימון לדיון. ביום הדיון יש להציג שוב את המסמכים ולשוחח עם רב, ובכך מסתכם ההליך. 

       

      הרבנות: "ממליצים לא לחכות 20 שנה"

      הרב אליהו מיימון, מנהל אגף עגונות ובירור יהדות בבתי הדין הרבניים, אומר: "המונח התלמודי שתוקי מתייחס למצב שבו זהות האב אינו ידועה, דבר שעלול להביא למבוכות ועלול לגרום נזק. מה שחשוב הוא לוודא שהילד יוכל להתחתן כדת משה וישראל. חשוב גם לוודא שהילד לא מתחתן עם אחותו, כדי למנוע גילוי עריות.

      "אנחנו ממליצים לנשים שהתעברו מבנק הזרע לפנות כיום לבתי הדין הרבניים ולא לחכות 20 שנה, כי התהליך פשוט ועשוי למנוע מבוכה רבה בעתיד. אנו עושים מאמצים לעשות את התהליך קל ככל שאפשר".

       

      אדם שמתחתן בחתונה אזרחית ומעוניין להתגרש, נאלץ לבוא בשערי בית הדין הרבני. האם אדם שנולד מתרומת זרע ייתקל בבעיה אם לא יהיה ברשותו אישור חיתון?

      "בכל מגע עם בית הדין הרבני, שנוגע לקביעת מעמד אישי, תישאל שאלת זהות האב. בגירושים קיים אלמנט למי מותר לגרוש/ה להינשא בעתיד, וכאן העניין הזה רלוונטי". 

       

      • תודה לעו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן־פרידנברג המתמחה בדיני משפחה וירושה, ולעו"ד פנינה יחזקאל־כחלון (משרד עו"ד וגישור) על הסיוע בהכנת הכתבה.

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד