"הגוף שלי דוחה את זה": נשים שלא שותות בכלל מים כבר שנים

יותר ויותר אנשים נמנעים משתיית מים וחיים על קפה ומשקאות ממותקים. בארה"ב מדובר בבעיה של ממש, והיא מתחילה לחלחל גם אלינו. מה אומרים המומחים?

צמא הוא מנגנון סתגלתני, כמו רעב. אם מתעלמים ממנו לאורך זמן, הוא יושבת ויאותת רק במצב קיצוני של התייבשות (צילום: Shutterstock)
צמא הוא מנגנון סתגלתני, כמו רעב. אם מתעלמים ממנו לאורך זמן, הוא יושבת ויאותת רק במצב קיצוני של התייבשות (צילום: Shutterstock)

גוף האדם יכול לשרוד קרוב לחודש ללא מזון, אך הוא יתמוטט לאחר ארבעה ימים ללא נוזלים: לחץ הדם יֵרד, יופיעו סחרחורת וחולשה והמערכות יקרסו בזו אחר זו. אז נכון, נוזלים הם לא רק מים, ויש משקאות נוספים שיכולים לתרום למאזן הנוזלים בגוף, אך לפי כל המחקרים והמומחים, מים עדיפים לאין ערוך לבריאותנו על פני כל משקה אחר.

 

המלצות לחוד ומציאות לחוד. מתברר שיש אנשים רבים, שכבר שנים לא שותים מים. אתם אולי מכירים אותם, אלה שסחבו בקבוקי קולה משפחתיים לטיול השנתי, שמורידים אקמול עם מיץ ענבים, שעסוקים רוב היום בהכנת קפה במטבחון המשרד. הם כמובן מודעים להמלצה הגורפת לשתות כמה שיותר מים, אך הם בוחרים שלא ליישם אותה.

 

בפירמידת המזון של משרד הבריאות בישראל, המים נמצאים בבסיס וההמלצה היא לשתות בעיקר מים (עם עדיפות למי ברז). זו ללא ספק גם הבחירה הזולה ביותר. ליטר מים בבקבוק עולה פי מאה (!) מליטר מי ברז ולפי משרד הבריאות, אין בבקבוקי המים המינרליים כל תועלת בריאותית או תזונתית, בהשוואה למים שמגיעים אלינו הביתה. ולמרות זאת 70 אחוז מהישראלים לא שותים מי ברז.

 

לדברי פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, בהמלצות התזונה המעודכנות שמשרד הבריאות עומד להוציא, יינתן דגש על שתיית מים. "זאת, בהמשך לתקנות שהעברנו עם משרד החינוך בנושא תזונה בריאה בגני הילדים, בקיוסקים של בתי הספר, בצהרונים ובקייטנות", היא אומרת.

 

פרופ' רונית אנדוולט. "פעמים רבות אנחנו ממירים צמא ברעב" (צילום: עמית שעל)
    פרופ' רונית אנדוולט. "פעמים רבות אנחנו ממירים צמא ברעב"(צילום: עמית שעל)

     

    מה הם הנזקים של שתייה ממותקת?

    "שתייה קלורית (ממותקת) לא גורמת תחושת שובע אלא מגבירה את התיאבון ואת החשק למתוק. היא מעלה את רמות הסוכר בדם ואת הסיכון לכבד שומני. פעמים רבות אנחנו ממירים צמא ברעב. אם נשתה כוס או שתיים לפני כל ארוחה, התוצאה היא שנאכל פחות. חשוב לשתות לפני הארוחה, בזמן הארוחה ואחריה".

    פרופ' רונית אנדוולט: "שתייה ממותקת לא גורמת לתחושת שובע אלא מגבירה את התיאבון ואת החשק למתוק. היא גם מעלה את רמות הסוכר בדם ואת הסיכון לכבד שומני"

     

    מה הן ההנחיות לגבי פעוטות וילדים?

    "כשפעוט נגמל מהנקה כדאי להרגיל אותו לשתות מים מבקבוק ובגיל שנה לעבור לשתיית מים בכוס".

     

    הדור הבא הוא, בעצם, העניין. לפי סקרים אחרונים, 42 אחוז מכלל בני הנוער צורכים לפחות משקה ממותק אחד ביום. לירון אופק, מנהלת היחידה לתזונה במחוז דרום של שירותי בריאות כללית, מצביעה על קשר הפוך בין מצב סוציואקונומי לשתיית משקאות ממותקים. דווקא אנשים משכבות חלשות מוציאים כסף על משקה שהם יכולים לקבל במחיר אפסי ממי ברז.

     

    איך את מסבירה את התופעה?

    "זה עניין של סדרי עדיפויות. יש מגזרים שבהם לא מכובד להגיש לאורח מים. זה נותן רושם שלא השקעת מספיק באירוח. במחוז שלנו יש הרצאות לקידום בריאות בבתי ספר, במסגדים ובמתנסים מקומיים, שמיועדים לחולי סוכרת וטרום־סוכרת, ששמות דגש על מעבר לשתייה לא ממותקת. הבעיה, כאמור, מתחילה בילדות המוקדמת. אחרי שילד מתרגל למשקאות ממותקים קשה לו להתרגל לטעם האנמי של המים".

     

    לירון אופק. "אחרי שילד מתרגל למשקאות ממותקים קשה לו להתרגל לטעם האנמי של המים" (צילום: אלבום פרטי)
      לירון אופק. "אחרי שילד מתרגל למשקאות ממותקים קשה לו להתרגל לטעם האנמי של המים"(צילום: אלבום פרטי)

       

      את יכולה להבין אנשים שנגעלים ממים?

      "יש אנשים ששתיית מים ממש מעוררת אצלם את רפלקס ההקאה".

      לירון אופק: "מנגנון הצמא הוא מנגנון סתגלתני, כמו הרעב. אם מתעלמים ממנו לאורך זמן, הוא יושבת ויאותת רק במצב קיצוני של התייבשות"

       

      הם לא צמאים?

      "צמא הוא מנגנון סתגלתני, כמו רעב. אם מתעלמים ממנו לאורך זמן, הוא יושבת ויאותת רק במצב קיצוני של התייבשות. אבל גם אנשים ששותים מעט, ברגע שיתחילו לשתות יותר הם יעודדו את תחושת הצמא והצורך במים יורגש יותר".

       

      ד"ר ריי אסף, רופא ספורט ומומחה ברפואה פנימית, מנהל מרפאת הספורט של הדסה מדיקל, מחדד: "מי שמחליף את תצרוכת המים היומית במיץ ממותק מכניס לגופו כמות גדולה של קלוריות וממתיקים. אחד מהם הוא פרוקטוז, חד־סוכר שצריכתו עשויה להוביל להשמנה, להתפתחות סוכרת ולעששת. מלבד הממתיקים המלאכותיים, שמחקרים שונים הראו שהם מזיקים לבריאות בהיבטים רבים. במשקאות קלים יש חומרים מזיקים נוספים, מרביתם מכילים קפאין וחלקם מוגזים. מי ששותה בעיקר משקאות מוגזים שותה פחות".

       

      ד"ר ריי אסף. ""מי שישתה רק מים לאורך היום ירגיש טוב יותר" (צילום: אלבום פרטי)
        ד"ר ריי אסף. ""מי שישתה רק מים לאורך היום ירגיש טוב יותר"(צילום: אלבום פרטי)

         

        האם שתיית קפה יכולה לספק את תצרוכת הנוזלים של הגוף?

        "הקפאין שנמצא בקפה ובתה מביא לערנות ולתחושת נמרצות. מייחסים לקפאין תכונות בריאות בשלל מובנים, אבל הוא גם גורם להגברת נפח השתן. הקפאין הוא חומר משתן, כך ששתיית כל כוס קפה או תה מסתיימת במאזן נוזלים אפס. שתייה מרובה של אספרסו, שמכיל כמות גבוהה של קפאין וכמות מצומצמת של נוזלים, תגרום לאדם איבוד נוזלים רב".

        ד"ר ריי אסף: "הקפאין הוא חומר משתן, כך שכל כוס קפה מסתיימת במאזן נוזלים אפס. שתייה מרובה של אספרסו, שמכיל כמות גבוהה של קפאין, תגרום לאדם איבוד נוזלים רב"

         

        ומה לגבי אלכוהול?

        "אמנם מחקרים ישנים הראו ששתיית יין מדי יום בכמות מתונה טובה לבריאות, אך מחקרים חדשים מפריכים את הטענה. מאחר שגם אלכוהול הוא חומר משתן הוא אינו יכול להוות תחליף למים. מי ששותה, למשל, עשר כוסות בירה ביום במקום מים, עלול לפגוע במערכת העצבים שלו וכן לעלות במשקל, לפתח מחלות כבד ולהתנהג בצורה משובשת".

         

        בשורה התחתונה, אין תחליף למים.

        "מי שישתה רק מים לאורך היום ירגיש טוב יותר וייהנה מתפקוד אופטימלי של כל מערכות הגוף, כולל תהליכים מטבוליים ומערכת העצבים. שתיית מים מאוזנת משפיעה גם על חיוניות העור ומסייעת לערנות ולריכוז".

         

        אבל גם עם מים אסור להגזים.

        "כאמור, מומלץ לשתות ליטר עד ליטר וחצי מים ביום. מי ששותה כמות רבה יותר חושף את עצמו לדילול הדם וריכוז המלחים והחלבונים, מה שעלול לפגוע בתפקוד ובמצבים קיצוניים אף למוות". 

         

        "הרגשתי שאני נחנקת"

        שולה גואטה, 64, מפקחת על עובדי ניקיון ותחזוקה, נשואה, אם לשישה, סבתא לתשעה, תושבת יפו

         

        שולה גואטה.  (צילום: אלבום פרטי)
          שולה גואטה. (צילום: אלבום פרטי)

           

          "כולם מעירים לי על זה שאני לא שותה מים. בבית, בעבודה. לפעמים אנחנו יושבים כל הצוות לאכול וכשכל אחד לוקח משהו לשתות הם המומים שאני אוכלת ולא שותה, ככה זה מאז שהייתי ילדה".

           

          מה את כן שותה?

          "בעיקר נס קפה, חלש בלי סוכר. ולפעמים תה. פעם אהבתי לשתות מיץ פטל מרוכז, אבל לפני חמש־שש שנים הפסקתי".

           

          מה יש לך נגד מים?

          "טיפת מים גורמת לי להרגיש כאילו אני טובעת בתוך בריכה. הגוף שלי דוחה את זה. בפעם האחרונה שסיפרתי את זה לרופא שלי הוא ממש כעס עליי. עשיתי קיצור קיבה ואני חייבת לשתות לפחות ליטר וחצי מים ביום, אבל אני לא מסוגלת. הוא ביקש שאקח איתי בקבוק מים צמוד ואשתה ממנו במקום את הקפה. ניסיתי את זה יום אחד והרגשתי שאני נחנקת. עד שלא שמתי את האצבע בגרון והוצאתי את המים, לא נרגעתי. מאז אני משקרת לרופאים שאני שותה. אבל הם בודקים לי את העור ורואים שאני לא שותה מספיק".

           

          "בשבילי? שש כוסות אספרסו ביום"

          טלי דלאל, 58, מורה לסריגה, נשואה ואמא לשניים, תושבת תל־אביב

           

          טלי דלאל. "בעלי כמוני, שותה מיץ פטל וענבים ולא נוגע במים" (צילום: אלבום פרטי)
            טלי דלאל. "בעלי כמוני, שותה מיץ פטל וענבים ולא נוגע במים"(צילום: אלבום פרטי)

             

            "פעם אמרו שזה לא בריא לשתות הרבה קפה, אבל אני תמיד אמרתי שלי זה דווקא מאוד בריא. אני שותה שש כוסות אספרסו עם סוכרלוז ביום ומרגישה נהדר. אני אוהבת גם שייקים של פירות ומשקאות ממותקים, בעיקר מיץ פטל".

             

            אילו תגובות את מקבלת כשרואים אותך עם מיץ פטל ביד?

            "מדי פעם צוחקים עליי, ואני עונה שעוד לא התבגרתי. אני חושבת שמשקאות ממותקים דווקא מעודדים שתייה. כשהילדים שלי היו קטנים, הוספתי להם לבקבוק דבש או סוכר ענבים. פעם לא דיברו על זה שזה הורס את השיניים. כיום בתי מקפידה לקום בבוקר ולשתות מים והבן שלי מכור לקולה, אבל יודע לשתות מים. בעלי כמוני, שותה מיץ פטל וענבים ולא נוגע במים".

             

            מה הבעיה שלך עם מים?

            "זה לא נבלע לי. הם לא מספקים את התשוקה שלי למתוק. בקבוק מים עולה כמו אייס טי, אז למה לא ליהנות ועל הדרך לחסוך אכילת שוקולד? אני יודעת שאם הייתי מונעת מהגוף שלי את כל המתוקים האלה, הסוכר וצבעי המאכל שלא צריכים להכניס לגוף, הייתי הרבה יותר רזה ובריאה, אבל החישובים האלה לא מדברים אליי ולא מטרידים אותי כי אני בריאה.

             

            "פעם ראיתי בתוכנית בריאות בטלוויזיה רופא ששאל: 'מי אמר שצריך לשתות מים גם אם לא מרגישים צמא?' וסיפרו שם על אנשים שלוקחים איתם בקבוק של ליטר וחצי לשולחן ומכניסים את עצמם למשטר מים מיותר. איך שמחתי שיש רופא שחושב כמוני. זו גם דעתי, שצריך להקשיב לגוף ולדרישות שלו. בא לו שוקולד? מנגו? בא לו לישון? למלא את הבקשות שלו. אם בא לו מים - תנו לו, אבל הגוף שלי לא מבקש מים".

             

            "פעם הקולה נגמרה וכמעט התייבשתי"

            רונה אחדות, 30, סטודנטית בהסבה אקדמית לסיעוד, נשואה ואמא לתינוקת, תושבת תל־אביב

             

            רונה אחדות.  (צילום: אלבום פרטי)
              רונה אחדות. (צילום: אלבום פרטי)

               

              "בבית אני שותה משקאות מוגזים ללא סוכר ומיצים ממותקים, וכשאני בחוץ - קולה זירו. הרגילו אותי מילדות לא לשתות מים. כשהיינו קטנות ההורים שתו דיאט קולה ואנחנו מיץ, וכשגדלנו גם אנחנו רצינו דיאט קולה. עד היום אני לא אוהבת את הטעם של מים ולא אוהבת לשתות משהו שאין לו טעם. אני לא מרגישה שזה מרווה אותי. אמא שלי שותה בעיקר לימונדה שהיא מכינה ובארוחות משפחתיות אנחנו שותים רק זירו או דיאט, אבל האחיות שלי הרגילו את עצמן בשנים האחרונות לשתות קצת מים. פעם יצאנו לטיול משפחות ובמהלך המסלול נגמר לנו הדיאט קולה ונשארו רק מים. אני זוכרת שפשוט לא שתיתי וכשהגענו לסוף המסלול כמעט התעלפתי בגלל התייבשות".

               

              מה הרופא שלך אומר?

              "רופא המשפחה שלי הוא בן הזוג של אמא שלי, והוא בעצמו לא שותה מים. במשפחה של בעלי אנשים תמיד מופתעים ממני. הם פריקים של בריאות וכשנפגשנו בפעם הראשונה, הציעו לי מים ואמרתי שאני לא שותה. הם היו בשוק, אבל עכשיו הם כבר רגילים. תמיד מחכה לי שם בקבוק של תרכיז מיץ. בעלי ממשיך לאכול לי את הראש על זה. הוא נגד הממתיקים ונגד הקונספט של קולה באופן כללי. אגב, היום אני לא סובלת דיאט קולה, אוהבת רק קולה זירו".

               

              הבריאות שלך סבבה?

              "כן. כדי להגן על השיניים השתדלתי בלילות לשתות מים בטעמים שמהלתי במים, כדי להפחית בכמויות הסוכר. היום אני מוהלת את הפטל ביותר מים, שיהיה ורוד חיוור".

               

              מה את עושה כשמגישים רק מים?

              "או שלא אשתה או שאוסיף קצת לימון, או שאבקש תה או שאקח כמה שלוקים רק מתוך נימוס. אני לא מרגישה שמים מרווים אותי, אני נשארת צמאה".

               

              התינוקת שלך שותה מים?

              "כן. חשבתי מה אעשה כשהיא קצת תגדל ותראה שאמא לא שותה מים, מה אסביר לה. החלטתי להודות בפניה שזה הרגל גרוע מאוד, אבל בשבילה אני רוצה את הטוב ביותר, וכמו שאבא שותה רק מים - אנחנו רוצים שגם היא תשתה רק מים".

               

              "רק מיץ פטל"

              טלי ברייר, 21, סטודנטית למוזיקה וספרות, סייעת בחינוך המיוחד, רווקה, תושבת פתח־תקווה

               

              טלי ברייר (צילום: אלבום פרטי)
                טלי ברייר(צילום: אלבום פרטי)

                 

                "אני לא שותה משקאות חמים, כמו תה או קפה, ובטח שלא נוגעת במים".

                 

                מה את כן שותה?

                "מיץ פטל. אני מסכימה לשתות גם מיץ תפוזים ומשקאות ממותקים אחרים. אני נורא בררנית. מאז שאני קטנה זה ככה. תמיד היה לנו 'ויטמינצ'יק' בבית".

                 

                איך השיניים שלך?

                "אפס חורים כי אני שומרת עליהן ממש טוב. הגוף שלי מקבל את הפטל כמו מים, הוא רגיל לזה. באחד החורפים השתעלתי נורא. באמצע שיעור חליל המורה אמרה לי לצאת להכין לעצמי תה כדי שאוכל להמשיך לנגן. אמרתי לה שאני שותה רק פטל אז היא הציעה שאכין אותו עם מים חמים. מאז זה מה שאני שותה בחורף. זה לא כל כך טעים וחבר שלי תמיד צוחק עליי, אבל ביום ההולדת הראשון שחגגנו יחד, הוא הכין לי הפתעה בים, פונדו עם שוקולד ותותים ומיץ פטל. היה מדהים. גם הוא אוהב פטל אבל הוא מעדיף קפה ותה ושותה גם מים".

                 

                מה את עושה בחו"ל?

                "עדיין לא טסתי לחו"ל, אבל כשזה יקרה כנראה אקח איתי בקבוק עם תרכיז פטל".

                 

                טעמת פעם את פרי הפטל?

                "ניסיתי פעם אחת. זה היה סבבה, אבל פחות מתוק משציפיתי ופחות טעים מתותים".

                 

                 

                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד