שקט מאוד בשכונות הוותיקות של כפר תבור ביום חורף. בתים פרטיים, רובם ותיקים, פזורים בחלקות משפחתיות, מוקפים ירוק ונהנים ממרווחים נאים זה מזה. הנוף הגלילי נשקף במלוא הדרו, והאווירה הכללית, לפחות זו שמרגישה אורחת, היא של שפיות מרגיעה.
במיקום גבוה יחסית ביישוב נמצא ביתה החדש של משפחה צעירה. בני זוג בני 40, הורים לשלושה (שני בנים בכיתות ב' ו-ג' ובת בת שלוש) ותאומים בדרך. היא עובדת סוציאלית שמנהלת פרויקט דיור מוגן לאנשים עם מוגבלויות; הוא חקלאי, דור חמישי לאחת ממשפחות המייסדים של היישוב, וכיום בעל עסק עצמאי למתן שירותים חקלאיים במטעי הסביבה - עיבוד, ריסוס, קטיף ועוד. שניהם גדלו במושבים שכנים, שדה אילן ושרונה, ולאחר שהתחתנו עברו להתגורר בכפר תבור, בתחילה בשכירות, ובהמשך בנו את ביתם הפרטי בנחלה המשפחתית.
על הנחלה, בת 3 דונמים, מותר לבנות ארבעה בתים בשטח כולל של 800 מטרים רבועים. כיום, לצד מגרש הכלים החקלאיים, מתגוררים כאן, באחד הבתים הראשונים של היישוב, גם אחיו וסבתו של בעל הבית.
"גל שעולה אל הנוף"
תהליך התכנון של הבית החדש התחלק לשניים. האדריכלות הופקדה בידי האדריכלים שחר לולב ועודד רוזנקיאר (SO architecture); ובשלב סיום השלד נכנסו לתמונה תמר סלע וענבר סיון (בעלות המשרד המקומי "סטודיו ענבר ותמר"), שהופקדו על עיצוב הפנים ועל הלבשת הבית.
"הדבר שהיה לנו הכי חשוב בתכנון הראשוני", מספר אב המשפחה, "הוא מפלסים. שתהיה הפרדה מפלסית בין הקומה הציבורית לקומת הילדים ולקומת ההורים". את הבקשה הזו תרגם האדריכל שחר לולב לקומפוזיציה של שני גופים מדרוניים, הנראים מרחוק כמו הפשטה של נוף הררי. אחד מהם מרכזי ונישא לגובה שלושת המפלסים, והשני עוטף אותו ונישא לגובה שני מפלסים. "הבית הוא בעצם סוג של גל שעולה אל הנוף", מסביר לולב. "הרעיון היה ליצור מפלסים עם חלל זורם ביניהם, בשפה של שביל העולה אל מעלה ההר".
הבית יושב על מפגש רחובות ומציג חזיתות לבנות ושטוחות - אטומות כלפי הרחוב הראשי במזרח, ונפתחות כלפי החצר הפרטית בכיוון צפון. המחווה יוצאת הדופן היא קו המדרון האלכסוני שמופיע בשני הגופים, ויוצר את האקספרסיביות הצורנית של המבנה.
השפעתו של הקו המדרוני ניכרת גם בפנים, שם היא יוצרת תקרות בעלות שיפועים ארוכים, שנמשכים כלפי מעלה. "את נכנסת והבית נפתח לקראתך", אומר לולב, "את עולה ומתקדמת בו, ולאורך הדרך יש לך מבטים אחרים לגמרי על החלל למטה. התנועה כלפי מעלה מתקיימת גם מבחוץ וגם מבפנים".
מרחב גדול, תקציב קטן
מבחינתן של המעצבות, הבית הציע מרחב גדול. "בעוד שבדירות שאנחנו עושות במרכז הארץ אנחנו צריכות תמיד להצטמצם בחללים", הן אומרות, "התפיסה פה היא של מרחבים, בלי אילוצים של גודל. יש כאן זרימה חופשית בין החללים, חדרים מרווחים, המון מקום אחסון, מזווה גדול, מחסן חוץ ופנים".
אך התקציב לא תאם את הגודל. "עיקר התקציב כאן הלך על האדריכלות", הן מספרות, "והתקציב לעיצוב ולהלבשת הבית היה מוגבל מאוד". בהתאם לתנאי הפתיחה האלה, עיקר עבודת העיצוב התמקדה באפיון צבעוני וחומרי ובהלבשה. "השתמשנו", הן אומרות, "בחומרי גמר לא יקרים, ברהיטי איקאה, פרקט במבצע ותמונות שנקנו באינטרנט ומוסגרו בארץ. לא רצינו צבעוניות יתר. הבסיס אפור, ועליו צבעים פסטליים".
בסך הכל יש כאן 270 מטרים רבועים הנחלקים לשלושה מפלסים ומרתף, גינה קדמית וחצר צד גדולה ופעילה עם גינת ירק, דשא וטרסות מגוננות, מעשה ידיו של בעל הבית וחבר.
ארונות ורודים במטבח
שביל קצר מוביל מהרחוב לכניסה הראשית. במבואה המרווחת יש ארונות שירות ושירותי אורחים. אחריה נפתח החלל אל אולם מלבני, מרוצף באריחים אפורים וצבוע בגוון שמנת. לאורך המלבן ויטרינת יציאה רחבה, הנפתחת אל החצר הגדולה, ומחדירה פנימה אור טבעי רב.
ראשון בסדר – המטבח. במרכזו אי שבסיסו כוסה באריחים מצוירים באפור-לבן. הארונות הנמוכים עשויים מעץ אלון מוכהה ומשטח העבודה מחופה בשיש קיסר אפור כהה. קיר הארונות הגבוהים צבוע בוורוד, לא צבע שגרתי, ואחת מהדלתות שלו נפתחת אל מזווה גדול. "לאט לאט, יחד עם הלקוחה, הבנו מהי האווירה הרצויה", מספרות המעצבות, "למזלנו היא מאוד זרמה אתנו, ולכן הצלחנו לעשות מטבח ורוד וקיר ורוד מולו".
זה לא מובן מאליו. "בניגוד למרכז", אומרות המעצבות, "פה בצפון אנשים עוד חושבים הרבה פעמים שעיצוב זה מותרות. אבל בשנים האחרונות זו מגמה שהולכת ומשתפרת. אם פעם היו לוקחים מהנדס או הנדסאי לתכנון הבית, היום יש יותר מודעות לאדריכלות איכותית, ועם זה מגיעה גם החשיבות של עיצוב הפנים".
פינת האוכל ניצבת במרכז החלל הפתוח, ובה שולחן עץ וכיסאות פלסטיק שקופים על שטיח צבעוני. בהמשך - הסלון. שתי ספות אפורות פונות אל קיר טלוויזיה נמוך, שנצבע גם הוא בוורוד. לצד הסלון מוביל גרם מדרגות מברזל שחור ומדרכי עץ לשני המפלסים העליונים ואל המרתף, שבו ממ"ד, חדר עבודה ואזור משחק.
במפלס השני, פינת משפחה קטנה "מוסתרת" מאחורי קיר הטלוויזיה הוורוד של הסלון. הריצוף אפור ועל קירות המסדרון הארוך הודבק טפט אפור בעל מרקם. לאורך המסדרון תוכננו שלושת חדרי הילדים, שלכל אחד מהם חלון לחצר המרכזית. במפלס הזה יש גם חדר רחצה משותף, וחדר כביסה עם יציאה לחצר אחורית. חדרי הילדים נצבעו בגוון שמנת ומרוהטים ברהיטי איקאה.
יחידת ההורים נמצאת במפלס השלישי. מוביל אליה גרם מדרגות ארוך יותר, התואם את תלילות המדרון בחזית שפונה לחצר. האריחים מתחלפים כאן בפרקט אלון. לאורך הקיר המרכזי שולחן ארוך מעץ בגוון תואם, המשמש לעבודה ולמסך הטלוויזיה. המיטה, במרכז החדר, נשענת על קיר נמוך ופונה לחלון המשקיף לחצר. מאחורי הקיר הנמוך, לרוחב כל הקיר האחורי של החדר, יש ארון קיר לבן, שנמשך עד לחדר הרחצה הזוגי.
גם לשני חדרי הרחצה בבית בחרו המעצבות צבעוניות נועזת. בחדר הרחצה של הילדים - אריחים מצוירים בגוונים כחולים ודוגמאות מתחלפות, פוגשים קירות שכוסו באריחים לבנים ושידת כיור "סלונית" מעץ כהה. בחדר הרחצה של ההורים אריחי רצפה מעוטרים בכחול בהיר נפגשים עם קירות בגמר טיח מינרלי אפור.
- נגרות: נגריית בול עץ
- רהיטי וינטג': Mon Cheri חידוש רהיטים
- קרמיקה: מודי
- חלונות: זאב אלומיניום
- רהיטים: קסטיאל AS IS
- שטיחים: Carpetism
----------------------------------------
לחצו על התמונה לווילה מפתיעה בקיבוץ ניר עם, ליד שדרות: