מחמם את האווירה ויוצר הפרדה בחלל בלי קירות: כל בית צריך שטיח

צמר או דמוי פרווה? אוזבקי או אפגני? סינתטי או טבעי? והאם אפשר למקם שלושה שטיחים שונים באותו חלל? כך תבחרו את השטיחים הנכונים שיוסיפו קצת עניין לבית

עיצוב: חיה חנן, שטיח מהגלריה לווינטג' של נויה כרמל בגבעת ברנר (צילום: אסף ברנר)
עיצוב: חיה חנן, שטיח מהגלריה לווינטג' של נויה כרמל בגבעת ברנר (צילום: אסף ברנר)
צרו פלטת צבעים הרמונית. מתוך קולקציית עילית הלבשה לבית (צילום: designers guild studio)
צרו פלטת צבעים הרמונית. מתוך קולקציית עילית הלבשה לבית (צילום: designers guild studio)
שטיחים מקוריים הם נשמה. דגם טיבט, רשת כרמל פלור דיזיין (צילום: סאשה פרילוצקי ל-DVISION)
שטיחים מקוריים הם נשמה. דגם טיבט, רשת כרמל פלור דיזיין (צילום: סאשה פרילוצקי ל-DVISION)
 
הסברה הרווחת היא שבית בלי שטיחים (וגם בלי וילונות, אבל זה לפעם הבאה) הוא בית עירום, ואנחנו נוטות להסכים. לשטיחים יש כמה תפקידים: חימום האווירה, יצירת הבדלה או דווקא חיבור בין חלקי החלל השונים, תוספת של חומר טבעי (גם אם השטיח נארג במכונה תעשייתית הוא עדיין מדמה טאץ' טבעי) ועוד. הנה הטיפים שלנו לשילוב שטיחים בצורה הנכונה ביותר בחלל הבית:

  

שטיח תחילה

מעצבות פנים רבות טוענות שקודם בוחרים שטיח, ורק אחר כך את יתר הרהיטים והפריטים שנגזרים מהצבעוניות ומהחומריות שלו. "שטיחים מקוריים הם נשמה. כשאני פורשֹת את השטיח אני מניחה את האומנות על הרצפה, והוא מחבר לי את החלל כולו", אומרת מעצבת הפנים חיה חנן.

 

כבוד לעבודת היד

שטיחים סרביים, אפגניים, טורקיים, אוזבקיים, הודיים, מרוקאיים, קווקזיים, פרסיים ועוד הם שטיחים יקרים ואיכותיים שיחזיקו מעמד שנים רבות בזכות חומרי הגלם שמהם הם עשויים והייחודיות הטמונה בצבעוניות ובטקסטורה שלהם. כל אלה הופכים אותם לנצחיים.

 

שטיח הפרדה

"שטיח תוחם חלל ומעניק לו מסגרת. סביבו נמקם את הספה, הכורסאות, שולחן הקפה, מזנון הטלוויזיה, הספרייה ועוד, ולכן חשוב לבחור בשטיח בגודל מתאים, שיתווה את סידור יתר הרהיטים בחלל הרלוונטי"

"אם החלל המרכזי בבית שלכן משמש לכמה פונקציות, שילוב של שטיחים יכול לעזור ליצור הפרדה בין אזור אחד לאחר, בלי שיהיה צורך לסגור אותו באמצעות קירות", אומרת קרן וברמן־דקל מ"עילית הלבשה לבית". "כך, למשל, אם פינת האוכל ממוקמת בסמוך לסלון, תוכלו ליצור הבדלה בין שני האזורים בעזרת שטיחים שונים. באופן כללי, שטיח תוחם חלל ומעניק לו מסגרת. סביבו נמקם את הספה, הכורסאות, שולחן הקפה, מזנון הטלוויזיה, הספרייה ועוד, ולכן חשוב לבחור בשטיח בגודל מתאים, שיתווה את סידור יתר הרהיטים בחלל הרלוונטי".

 

שטיח צמר, הביטאט (צילום: הביטאט)
    שטיח צמר, הביטאט(צילום: הביטאט)

     

    טובים השניים

    אין שום מניעה להשתמש ביותר משני שטיחים כדי לעצב את החלל, להפך. בעיצוב פנים נהוג להשתמש במספר אי־זוגי כדי להמחיש מגמה, למשל שלושה שטיחים באותו חלל. רוצים ליצור מראה אוריינטלי? בחרו בשטיחים רקומים, צבעוניים עם הדפסים משתנים ופרנזים בצדדים שמדברים באותה "שפה" עיצובית ושלבו אותם באותו חלל.

     

    שטיח כמגרש משחקים

    "לשלב שטיחים עם הדפסים שונים זו דרך מצוינת להכניס קצת עניין לבית. כדי להכניס דרמה אפשר ליצור ניגוד, כזה שמתקבל למשל משילוב שטיח עם הדפסים גדולים לצד שטיח עם הדפסים קטנים, או משילוב של שטיח עם הדפס של צורות מרובעות לצד כזה עם צורות מעוגלות"

    גם אם הרהיטים שלכן משעממים וסטנדרטיים, תוכלו ליצור משחק בחלל בעזרת שימוש בשטיח אחד צבעוני וייחודי, או בעזרת שילוב של כמה שטיחים שונים שמשלימים זה את זה. לדברי וברמן־דקל, "לשלב שטיחים עם הדפסים שונים זו דרך מצוינת להכניס קצת עניין לבית. כדי להכניס דרמה אפשר ליצור ניגוד, כזה שמתקבל למשל משילוב שטיח עם הדפסים גדולים לצד שטיח עם הדפסים קטנים, או משילוב של שטיח עם הדפס של צורות מרובעות לצד כזה עם צורות מעוגלות. עם זאת, שימו לב לעשות זאת במינון ועם אצבע על הדופק כדי לא ליצור מראה מקושקש ומבולגן. כדי למנוע מקרה כזה הקפידו שלשטיחים יהיה מוטיב דומה ומקשר על אף השוני ביניהם".

     

    קשה לכן לשלב כמה שטיחים בחלל? לכו על בטוח עם צבעים חלקים בפלטת צבעים קרובה, למשל כמה שטיחים חלקים בגוני תכלת וכחול מאותו סוג, או אפילו תפרשֹו בחלל מסוים כמה שטיחים זהים זה לצד כדי ליצור רצף ויזואלי ותחושת מרחב וגודל.

     

     

    זה לא רק הצבע

    לדברי וברמן־דקל לא חייבים שטיחים עזי צבע או עתירי מוטיבים כדי ליצור חמימות. "זכרו שצבעים הם לא הדרך היחידה שבה אפשר לשחק עם השטיחים ולשלב ביניהם, שכן יש את עניין הטקסטורות החשוב לא פחות. אם שימוש בצבע עז קיצוני מדי עבורכן, הפתרון יהיה שילוב של שטיח פרוותי לצד שטיח מסורתי יותר באותו גוון. גם פה חשוב להקפיד על מוטיב מקשר, ולכן זה המקום לבחור גוונים דומים, צורה או גודל זהה לשניהם".

     

    שטיח מסדרת טיבט, קולקציית החורף ברשת ביתילי (צילום: ג'ורג' טיילור)
      שטיח מסדרת טיבט, קולקציית החורף ברשת ביתילי(צילום: ג'ורג' טיילור)

       

       

      שטיח לכל סגנון

      אין סגנון עיצובי ששטיח לא משתלב בו טוב, בין אם זה עיצוב נורדי וסקנדינבי שמאדיר את הכנסת הטקסטיל האתני בעבודת יד לחלל, ובין אם מדובר בסגנון ים תיכוני, ששטיח ברברי בצבעי שחור־לבן ישתלב בו היטב וימתן את הצבעוניות. מי שביתה מתאפיין בסגנון צבעוני ואקלקטי או שפשוט מתקשה לבחור בין שלל הסגנונות, יכולה לרכוש שטיח מודרני בצבע אחיד (אפור, למשל). מילה שלנו: אל תפחדו מצבע.

       

       

      לא לפחד מצבע. שטיח בגוון ורוד של פלורליס (צילום: סטודיו_פלורליס)
        לא לפחד מצבע. שטיח בגוון ורוד של פלורליס(צילום: סטודיו_פלורליס)

         

        פלוסים ומינוסים

        לכל חומר יש יתרונות וחסרונות: שטיחי צמר, לדוגמה, הם רכים ומפנקים. "אחד היתרונות הבולטים שלהם הוא עמידות יוצאת דופן בפני כתמים בזכות שמן טבעי שיש סביב החוטים, המונע מהלכלוך להיצמד אליהם והופך אותם לאידיאליים לחללים כמו הסלון ופינת האוכל", מסבירה וברמן־דקל. "החיסרון? שטיחים מצמר בעבודת יד עולים אלפי ועשרות אלפי שקלים, קשה למצוא שטיח גדול בפחות מ־2,500 או 3,000 שקלים", היא מוסיפה. לעומתם, שטיחים מסיבים טבעיים הם לא רכים, והחמימות שלהם נובעת מתכונות אחרות. "טווייה של סיבי צמחים מקנה לחלל תחושה של חזרה לטבע כקונטרסט לעיצוב מודרני ומנוכר", אומרת וברמן־דקל, "לשטיחים אלו יש מראה קליל יותר, שמשתלב היטב עם ריהוט עץ ועיצוב כפרי יותר, והם מתאימים לחורף ולקיץ כאחד".

         

        עוד סוג הם שטיחים דמויי פרווה שמשדרים חורף, אולם הם עדינים ונוטים להתלכלך יותר בקלות; ושטיחים העשויים מסיבים סינתטיים, מחומרים כמו פוליאסטר, אקריליק וניילון, המחקים את השטיחים הטבעיים, אך הם זולים משמעותית וקלים יותר לניקוי. בזכות מחירם האטרקטיבי ניתן להחליפם אחת לתקופה ולרענן את העיצוב מבלי להכביד על התקציב.

         

        מ-195 ועד 29,700 שקל

         (צילום: יונתן בלום, בועז לביא, אפרת אשל)
          (צילום: יונתן בלום, בועז לביא, אפרת אשל)

           

          1. טולמנ'ס דוט, 1,485 שקל; 2. הביטאט, 4,600 שקל; 3. טולמנ'ס, 29,700 שקל; 4. איקאה, 195 שקל; 5. גוף אנד קו; 6. גלוריה מונדי, 990 שקל; 7. פוקס הום, 679 שקל;

           

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד