תנו כתף: 3 מתכוני צלי בשר שכיף להגיש למשפחה בימי חורף קרים

כשקריר בחוץ ולא מיוזע יש פתאום יותר סבלנות לדברים. למשל, להכין צלי בשר עשיר בבישול אטי – עם פטריות ובטטות, שום וכמון או המון עשבי תיבול

ילנה ויינברג

|

16.01.19 | 10:29

צלי בשר ברוטב עשבי תיבול (צילום: ילנה ויינברג)
צלי בשר ברוטב עשבי תיבול (צילום: ילנה ויינברג)

צלי בשר ברוטב עשבי תיבול

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

מרכיבים

5-4 מנות

 

  • 1 ק"ג פילה מדומה
  • 3/4 כף פלפל שחור גרוס
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 בצלים, קצוצים גס
  • 1/3 כוס וויסקי
  • 2 כפות חומץ
  • 3 ענפי טימין טריים או 1/2 כפית טימין יבש

 

לרוטב

  • 1 צרור פטרוזיליה
  • 1 צרור כוסברה
  • 1 צרור בזיליקום טרי
  • שיניים מ-1/2 ראש שום
  • מיץ מ-1/2 לימון
  • 1/2 כוס שמן זית
  • מלח

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור לטמפרטורה המרבית במצב גריל. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מניחים את נתח הבשר בתבנית, יוצקים כף שמן זית, בוזקים את הפלפל השחור ומעסים מכל הצדדים. צולים 15-10 דקות, עד להשחמה.
  3. מחממים כף שמן זית בסיר בעל תחתית עבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ-10 דקות, עד שהבצל מתחיל להשחים. מוסיפים את הוויסקי, מערבבים ומבעירים בזהירות. כאשר הלהבה שוככת מעבירים את נתח הבשר לסיר.
  4. מוסיפים לסיר את החומץ, הטימין ומים רותחים עד לכיסוי. מכסים חלקית ומבשלים על להבה בינונית במשך שעתיים-שעתיים וחצי, עד שאפשר לנעוץ בנתח סכין בקלות. בזמן הבישול בודקים מדי פעם שיש מספיק נוזלים בסיר.
  5. בינתיים שמים מעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב וטוחנים במשך 2 דקות למחית אחידה. טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול.
  6. מוציאים את נתח הבשר מהסיר, מניחים לו להצטנן כמעט לגמרי וחותכים אותו לפרוסות בינוניות.
  7. שמים כשתי כפות מהרוטב בסיר עם נוזלי הבישול של הבשר. מערבבים, טועמים ומוסיפים מלח אם צריך.
  8. מחזירים את הבשר לסיר ומטים את הסיר כך שכל הפרוסות יצופו ברוטב. מבשלים כחצי שעה על אש בינונית.
  9. מעבירים את צלי הבשר לכלי הגשה, מעטרים ברוטב ומגישים חם.

 

 

צלי בשר בשום, כמון ופפריקה

 

צלי בשר בשום, כמון ופפריקה (צילום: ילנה ויינברג)
    צלי בשר בשום, כמון ופפריקה(צילום: ילנה ויינברג)

     

    מרכיבים

    8-6 מנות

     

    • 2-1.5 ק"ג נתח כתף לצלי, שטוף ויבש
    • 4 כפות שמן זית
    • 2 כפות פפריקה, רצוי מעושנת
    • 2 כפות כמון טחון
    • פלפל שחור גרוס
    • שיניים קלופות מראש שום שלם
    • 2 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים גס
    • 3 כפות חומץ
    • 1 ליטר ציר רותח (עוף, ירקות או בשר) או מים רותחים
    • מלח

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את התנור לחום המרבי במצב גריל. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
    2. משמנים את נתח הבשר ב-2 כפות שמן זית. מתבלים בכף פפריקה, כף כמון והרבה פלפל שחור ומעסים את הבשר בתבלינים. בעזרת סכין חדה יוצרים בבשר חתכים עמוקים כמספר מחצית משיני השום ונועצים בכל אחד מהם שן. צולים בתנור כ-15 דקות, עד שהנתח משחים.
    3. בינתיים מחממים בסיר 2 כפות שמן על אש בינונית-גבוהה ומטגנים את הבצל ואת יתרת השום במשך כ-10 דקות. מוסיפים את החומץ, הציר, כף פפריקה וכף כמון, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
    4. מניחים את נתח הבשר בסיר, ואם יש צורך מוסיפים ציר או מים עד לכיסוי מלא. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים שעתיים-שלוש, עד שאפשר לנעוץ בבשר סכין בקלות.
    5. מוציאים את הבשר מהסיר לקרש חיתוך ומניחים לו להצטנן כ-30 דקות. בינתיים מגבירים את האש לבינונית-גבוהה ומבשלים את הרוטב ללא מכסה עד שהוא מסמיך מעט. מוסיפים מלח ומערבבים.
    6. פורסים את הבשר ומחזירים אותו לסיר. מנמיכים את האש לבינונית, מכסים ומבשלים 45-30 דקות.
    7. מגישים את צלי הבשר עם הרוטב – מומלץ בליווי לחם, כרוב כבוש וחרדל.

     

     

    צלי בשר עם פטריות ובטטות 

     

    צלי בשר עם פטריות ובטטות (צילום: ילנה ויינברג)
      צלי בשר עם פטריות ובטטות(צילום: ילנה ויינברג)

       

      מרכיבים

      8-6 מנות

       

      • 1/2 1 ק"ג כתף או חזה בקר, נקי ויבש
      • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
      • 1 כפית טימין
      • שמן זית
      • 2 בצלים גדולים, קצוצים גס
      • 6 שיני שום, קלופות
      • 2 בטטות גדולות, קלופות
      • 3 סלסילות פטריות טריות, נקיות מחול
      • 10 גרגירי פלפל אנגלי
      • 1 כפית בהרט
      • 1 כף מלח
      • להגשה: שמיר קצוץ

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור לטמפרטורה המרבית במצב גריל. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
      2. פורסים את הבשר לקוביות בגודל 3 ס"מ ומניחים בתבנית. מפזרים מעל את הפלפל השחור ואת הטימין ומזלפים שמן זית. מערבבים, כך שכל הקוביות יהיו מצופות בתבלינים, ומסדרים את הבשר בשכבה אחת. צולים כרבע שעה במדף העליון של התנור.
      3. מחממים שמן בסיר גדול ורחב, שיוכל להכיל את הצלי, ומטגנים את הבצל והשום כ-10 דקות.
      4. מוסיפים לסיר את הבשר, ללא הנוזלים שהפריש בזמן הצלייה. מערבבים ומוסיפים לסיר מים רותחים עד לגובה של כמה ס"מ מעל הבשר. מבשלים שעה על אש גבוהה, ללא מכסה.
      5. חותכים גס את הבטטות והפטריות, מוסיפים לסיר יחד עם התבלינים ומערבבים. מוסיפים מים רותחים עד לכיסוי ומבשלים על אש גבוהה כשעה, ללא מכסה. הבטטות יפרקו בזמן הבישול הארוך וייווצר רוטב סמיך ועשיר.
      6. בהגשה, מפזרים על צלי הבשר שמיר קצוץ.

       

       

        ויש גם אסאדו בתנור עם ירקות שורש - לחצו על התמונה

         

          (צילום: אפרת מוסקוביץ)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        כשר בשרי
        דרגת קושי בינונית
        דירוג הגולשים (1 מדרגים)
        לחצו על הלבבות כדי לדרג