הסוף לסמארטפונים? 160 בתי"ס כבר הצטרפו לפרויקט הטלפונים הבטוחים

שתי אמהות שרצו לשמור על ילדיהן מהטלפונים החכמים והמסוכנים, הצליחו לסחוף אחריהן את כל הארץ ולהחזיר מאות ילדים לטלפונים הישנים והבטוחים. כך הן עשו זאת

גלי לויטה ליבוביץ

|

10.01.19 | 08:46

מימין: ינון, עידן, עידו ונועם מרעננה עם הטלפונים החדשים שלהם (צילום: אורנה לוינגר)
מימין: ינון, עידן, עידו ונועם מרעננה עם הטלפונים החדשים שלהם (צילום: אורנה לוינגר)
מימין: טל סלע-אורן ודקלה מילר, יוזמות הפרויקט בבית הספר "מעיינות": "היו לא מעט התנגדויות, במיוחד בכיתות הגבוהות" (צילום: אורי מילר)
מימין: טל סלע-אורן ודקלה מילר, יוזמות הפרויקט בבית הספר "מעיינות": "היו לא מעט התנגדויות, במיוחד בכיתות הגבוהות" (צילום: אורי מילר)
בית הספר "מעיינות" בכרכור ביום חלוקת הטלפונים (צילום: אורי מילר)
בית הספר "מעיינות" בכרכור ביום חלוקת הטלפונים (צילום: אורי מילר)

"'אמא, את יודעת שבשנה הבאה לכולם יהיה טלפון?' שאלה אותי הבת הגדולה שלי. זה היה בשנה שעברה, כשהיא הייתה בכיתה א'! זה הקפיץ לי את הפיוז", משתפת אותי יפעת גולדמן - אמא לבן 6 (כיתה א') ולבת 8 (כיתה ב') ומורה ליוגה טיפולית, מהיישוב 'להבים'. "כבר אמרתי לה שלפני גיל 12 אין טלפון. באותו לילה לא ישנתי מרוב דאגה. אפילו טלוויזיה אין לנו בבית. כמה ימים אחרי כן נתקלתי בכתבה על הטלפון הבטוח, שהתפרסמה אצלכם ואמרתי: 'הופה! מצאתי פתרון'. הכנתי מצגת על הנושא ופניתי לוועד ההורים שלנו כדי להתחיל".

 

רוצים לשחק? יש סנייק בשחור לבן

פרויקט 'תנו לגדול על שקט', שהתחיל אי שם באזור השרון לפני מספר חודשים, הופך בימים אלו לשיחת היום. שתי אמהות - נעמה גלעדי וסיגל רובין-שוהם, החליטו לדחות את הקץ ולהציע לילדים הפרטיים שלהן אופציה לטלפון החכם, בדמות טלפון בטוח / טיפש. זוכרים את הטלפון הפשוט שהיה לנו פעם, שמציע שיחות ואס.אמ.אסים בלבד ומשחק 'סנייק' בשחור לבן? בדיוק זה. במטרה ליצור סביבה בטוחה, הן ניסו לעניין את כל הכיתה וסחפו אחריהן מדינה שלמה.

 

"ברגע שהכתבה הייתה באוויר קיבלנו מבול של פניות", מספרת נעמה. "משהו מטורף! עשרות מיילים, מאות כניסות לעמוד הפייסבוק וטלפונים מבוקר ועד לילה. הורים אומרים לנו תודה שאנחנו מאפשרות משהו אחר, מבקשים שנסביר להם איך מתחילים, שואלים איך אפשר לשכנע הורים אחרים, מה אומרים לילדים ואיך מקדמים פרויקט חלוצי. לא יכולתי לדמיין שיהיו כל כך הרבה תגובות חיוביות למשהו כזה, גם בטוקבקים. אני ממש מרגישה שההורים רוצים לאפשר לילדים שלהם סביבה בטוחה יותר".

 

הפרסום יצר זינוק במודעוּת לפרויקט ועודד הורים, בתי ספר ואנשי חינוך, לקחת חלק, בנוסף לבית ספר 'שקד' ברעננה, בו לומד בנה של נעמה, שנרתם לעזור, כולל ההנהלה והנהגת ההורים. מאז ועד היום, הצטרפו לקבוצת "תנו לגדול על שקט" מעל 160 בתי ספר יסודיים מרחבי הארץ. הבהלה לטלפון הבטוח יצרה ביקוש מדן ועד אילת – קיבוצים, מושבים, ערים וישובים: מודיעין, רעננה, כפר סבא, פתח תקווה, אבן יהודה, צורן, חיפה, תפן, שוהם, משגב ועוד.

 

נעמה מספרת כי בעיר תל אביב נוצר חיבור מצוין עם העירייה, שכבר התניעה פרויקט "מחוץ למסך", כולל המלצה גורפת לרכוש טלפונים בטוחים כטלפונים ראשונים. השתיים קיבלו פנייה גם ממשרד החינוך, כדי לייצר יחד תכנית שתקיף את התלמידים, ההורים, המורים והמפקחים. "הורים רבים לא מאמינים שזה אפשרי. הם כל כך חוששים מההתנגדות של הסביבה, אבל הרוב רוצה לעשות שינוי. זהו חלק מהמאמץ והמחשבה שאנחנו משקיעים בחינוך של הילדים שלנו. כשאנחנו שומעות שזה קורה במקביל במקום הכי מתקדם בעולם, כדוגמת ה'סיליקון ואלי', אנחנו יודעות שאנחנו בצד הנכון, בצד המוביל ולא המובל".

 

ישיבת הורים וילדים של כיתות ו' מהישוב "להבים", בנושא פרויקט הניידים הבטוחים (צילום: יפעת גולדמן)
    ישיבת הורים וילדים של כיתות ו' מהישוב "להבים", בנושא פרויקט הניידים הבטוחים(צילום: יפעת גולדמן)

     

    חכם על קטנים

    יפעת מלהבים, מאיירת בעברה, החליטה לשדרג את המיזם. יחד עם בעלה, שהיה בעברו איש שיווק, הם מיתגו את כל הפרויקט עבור הישוב שלהם וקראו לו: 'חכם על קטנים – מרחב דיגיטלי בטוח לילדים', תכננו לוגו ייעודי וערכו סרטון (כאן למטה) בו משתתפות דמויות מפתח בקהילה, כולל ראש המועצה ומנהלת בית הספר. בנוסף, הם יצרו תשתית למעורבות הורים, אשר יתחילו להעביר בקרוב שיעורים בנוגע לשימוש חכם בטלפון.

     

    "כשהדברים נעשים במסגרת הקהילה, הם מחלחלים הרבה יותר מהר והופכים לחלק מהיום יום", מסבירה יפעת. "זו בדיוק הסיבה שההורים צריכים לקחת חלק פעיל: להעביר הרצאות, לבנות מערכי שיעור ולהדריך את תלמידי השכבות הגבוהות להיות שגרירים, כפי שאנו עושים אצלנו. יש לנו הורים שעובדים כפסיכולוגים, רופאי ילדים ואנשי חינוך, שעומדים להעביר תכנים במסגרת בית הספר. אנחנו גם מדריכים את תלמידי כיתות ו', כדי שיעבירו שיעורים לתלמידי הכיתות הנמוכות. זה לא פחות חשוב משיעור בנושא 'זהירות בדרכים'".

     

    יפעת מסבירה כי ישנה התגייסות מדהימה של הורים מכל הארץ שעוזרים אחד לשני בלי להיפגש אפילו, רק מתוך הנחישות והמטרה המשותפת: "הורים פעילים מעבירים מסר הרבה יותר אותנטי ונותנים דוגמא אישית לילדים שלהם ולשאר ההורים".

     

     

    כוחה של קהילה

    גם בבית הספר 'מעיינות' בכרכור הבינו שקהילה חזקה ופעילות של הורים – מאפשרת הובלת מהלך אל מול הילדים ויצירת כלים להתמודדות עם התנגדויות, כגון: "למה לאח הגדול שלי יש ולי אין?", "לחבר מהכיתה יש כבר טלפון חכם", "אני חייב/ת טלפון עם משחקים" ועוד.

     

    דקלה מילר, אמא לשלושה - בת 8 (כיתה ג'), בת 4 ובן 2 וטל סלע-אורן, אמא לבת 8 (כיתה ג׳) ובן 5, המובילות את הפרויקט בבית הספר, יזמו סדנאות והרצאות שמעבירים ההורים, כפי שמתארת טל, פסיכולוגית במקצועה, אשר מעבירה הרצאות גם למורים: "ברגע שהורים מעורבים יותר, הם מבינים את ההשפעות ההרסניות של הטלפון החכם, נוטלים אחריות ומעוניינים לקחת חלק במהלך חלוצי. כשאני מעבירה להורים וגם למורים הרצאה כאמא לילדה בבית הספר וכפסיכולוגית ילדים, זה גורם לכולם להבין שיש פה משהו אמיתי ונכון. אני גם מעבירה הרצאות למורים. הם יכולים לתווך את הנושא לילדים שלנו במסגרת השיעורים וגם אמורים לתת דוגמא אישית".

     

    מעורבות של הורים יכולה להשפיע גם על מי שרכש כבר טלפון חכם?

    טל: "אין ספק שהרבה יותר מאתגר לשכנע הורים לרכוש טלפונים בטוחים בכיתות ג' או ד'. מאוד קשה להחזיר את הגלגל אחורה, במצב בו לחצי כיתה יש סמארטפונים, בעיקר בגלל הלחץ החברתי ממנו מושפעים גם ההורים. הרבה שאלו אותי איך ייקחו לילד את הטלפון החכם ויחליפו אותו בטלפון כל כך פשוט? אחרים חוששים שהילד שלהם יישאר אחרון בכיתה ללא טלפון חכם וירגיש מבודד מבחינה חברתית. היו הורים שרצו לתת לילד הקטן טלפון, רק בגלל שלאחיו הגדול יש".

     

    הדרכות לשימוש בטלפון החכם, לכיתות הגבוהות בישוב "להבים"
      הדרכות לשימוש בטלפון החכם, לכיתות הגבוהות בישוב "להבים"

       

      דקלה: "היו לא מעט התנגדויות, במיוחד בכיתות הגבוהות. העובדה שמישהו עשה את זה לפנינו, כפי שתיארו נעמה גלעדי וסיגל רובין (יוזמות הפרויקט), גרמה לנו ולאחרים להבין שאפשר להצליח. לפני הפרסום שלכם לא ידענו שיש אופציה כזו וגם אם כן, לא חשבנו שנוכל לשכנע אחרים".

       

      יחד עם הבעלים ובתמיכה מלאה של מנהלת בית הספר, הקימו השתיים הפנינג ססגוני עם בלונים, שלטים ועמדת חלוקת טלפונים בטוחים, שנעטפו בנייר צבעוני, המושך את העין. "חלוקת עשרות הטלפונים, אליה הצטרפו תלמידים גם מבית הספר הדמוקרטי בעיר, התקיימה ביום שישי אחרי הלימודים, מועד שאפשר חשיפת הפרויקט להורים רבים. זה נתן לגיטימציה לטלפון הבטוח ויצר שיח שהוביל לדרישה נוספת ולקביעת מועד חלוקה שני, שיתקיים בסוף חודש פברואר ופעילות דומה באסיפת ההורים הבאה", מסבירה דקלה.

       

       

      גם בלהבים קיבלה הפעילות את ברכת הדרך מראש המועצה, מנהלת בית הספר ומוועד ההורים המרכזי וסחפה את כל הישוב. מעל 60% מההורים לתלמידי כיתות ב' נרשמו ומחכים לרכישה הראשונה. "לצערי, אצלנו מתוכננת כרגע רכישה לכיתות ב' בלבד. בכיתות הגבוהות יותר אנחנו עוסקים בהסברה על השימוש הנכון בטלפון החכם. גם זה חשוב", מסבירה יפעת. "בכיתות ג' יש כבר עכשיו אלימות בווטסאפ! הילדים הישראלים יושבים מעל 4 שעות ביום מול המסכים. אי אפשר להטיל את האשמה על בית הספר. הכל מתחיל בבית. אם כל ההורים ככלל היו מבינים כמה מסוכן המצב כרגע, מבחינת ההתמכרות לטלפון הנייד וההשלכות ההרסניות שלו, הם היו רצים לרכוש את הטלפון הבטוח גם בכיתות הגבוהות יותר".

       

      ההורים והילדים, יזמי הפרויקט בישוב להבים (צילום: יניב הוכמן)
        ההורים והילדים, יזמי הפרויקט בישוב להבים(צילום: יניב הוכמן)

         

        כך תצטרפו לפרויקט:

        החלטתם שגם אתם רוצים להוביל מהלך אצלכם בבית הספר או בקהילה? קבלו מספר טיפים מנעמה – איך עושים את זה נכון:

         

        • אל תעבדו לבד. כדאי לגייס עוד הורה אחד אתכם בכל כיתה.
        • לפני שמציגים את הנושא בווטסאפ הכיתתי (שמשקף את "הרוב הדומם") – וודאו בשיחות או התכתבויות 1:1 שיש לכם בסיס טוב.
        • הורים לילדים בכיתות ב' – אין עיתוי טוב כמו עכשיו. כדאי להתחיל לדבר גם עם שכבות נמוכות יותר.
        • עבדו בגישת "אנחנו מכבדים את כל הדעות והבחירות". אין 100% תמיכה, אבל יש לכם סיכוי להגיע לרוב משמעותי מאוד ולהתניע את היוזמה.
        • שקלו להוביל "אמנת טלפונים בטוחים" ולגייס את ההורים לחתום על מהלך של שנתיים-שלוש, כדי לדחות כמה שיותר את הקץ.
        • מוזמנים להצטרף לקבוצה "תנו לגדול על שקט", כדי לקבל עוד פרטים.

         

        רוצים לשמוע קצת יותר? בקרוב יתקיים כנס ראשון מסוגו שיזמו נעמה וסיגל - בשיתוף המכון לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט בבינתחומי בהרצליה, בו יהיו נוכחים טובי המרצים בישראל להרצאות טד על השפעות הסמארטפון על ילדים. להרשמה לחצו כאן

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד