משתעשעים בשעועית: 3 מרקים עם הקטנית הלבנה שיגרמו לכם לחייך

אין הרבה דברים שעושים שמח בלב כמו מרק שעועית ביום גשום. אז קבלו שלושה מתכונים מצוינים שלו: עם תפוחי אדמה, עם גרונות הודו – או בגרסה רומנית

אסנת לסטרפורסם: 20.12.18 10:34
מרק שעועית לבנה עם תפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
מרק שעועית לבנה עם תפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

מרק שעועית לבנה עם תפוחי אדמה

מתכון של אתי בן עזרא מנצרת עילית.

 

התבלינים הם שהופכים את המרק הפשוט הזה למיוחד, ולכן חשוב לטעום אותו לפני סיום הבישול ולתקן את הטעם אם יש צורך.

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

מרכיבים

כ-4 מנות

 

  • 1/2 2 כוסות שעועית לבנה יבשה
  • שיניים קלופות מראש שום שלם
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1/2 1 כפות כמון
  • 1/2 1 כפות פפריקה אדומה מתוקה
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כף מלח
  • אפשרות: 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 3 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות

 

    אופן ההכנה

    1. משרים את השעועית במים במשך לילה. מסננים, שוטפים ומעבירים לסיר.
    2. מוסיפים לסיר 4 כוסות מים ומחממים עד שהמים רותחים ומצטבר על פניהם קצף. שופכים את המים ומחזירים את השעועית לסיר.
    3. יוצקים לסיר מים עד לגובה של 3 ס"מ מעל פני השעועית. מוסיפים את שיני השום, השמן והתבלינים. מביאים לרתיחה, מכסים, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים כשעה (אם יש צורך, מוסיפים קצת מים חמים).
    4. מוסיפים לסיר את תפוחי האדמה ומבשלים שעה נוספת.
    5. טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול.

     

     

    מרק שעועית לבנה עם גרונות הודו ובצקיות

    מתכון של רבקה ליבוביץ מכרמיאל.

     

    לרבקה יש שיטה מיוחדת להכנת השעועית: היא מוותרת על ההשריה, ובמקום זאת מרתיחה ומסננת אותה כמה פעמים. לטענתה, בדרך זו גם השעועית הופכת לקלה יותר לעיכול ויוצרת פחות תופעות לוואי בתהליך העיכול.

     

    מרק שעועית לבנה עם גרונות הודו ובצקיות (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      מרק שעועית לבנה עם גרונות הודו ובצקיות(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      4 מנות

       

      • 2 כוסות שעועית לבנה יבשה
      • 1 גרון הודו, חתוך לחלקים
      • 1/2 כוס שמן
      • 1 בצל גדול, מגורר
      • 2 גזרים, קלופים ומגוררים
      • עלים קצוצים מ-3 גבעולי סלרי
      • 1/2 כוס שמיר קצוץ
      • 2 כפות רסק עגבניות
      • 1 כף מלח
      • 1 כפית פלפל שחור טחון
      • להגשה: מעט שמיר קצוץ

       

      לבצקיות

      • 1 ביצה
      • 2 כפות מים
      • כ-3/4 כוס (כ-105 גרם) קמח

       

      אופן ההכנה

      1. שמים את השעועית בסיר, ממלאים אותו במים, מביאים לרתיחה ושופכים את המים. חוזרים על התהליך עוד פעמיים ולבסוף מעבירים את השעועית לקערה.
      2. שמים בסיר את גרונות ההודו, ממלאים את הסיר במים ומביאים לרתיחה. שופכים את המים ומעבירים את הגרונות לקערת השעועית.
      3. יוצקים לסיר את השמן ומחממים. מוסיפים את הבצל והגזר ומטגנים 3-2 דקות. מוסיפים את עלי הסלרי והשמיר הקצוצים ומטגנים דקה-שתיים נוספות.
      4. מוסיפים לסיר את השעועית, גרונות ההודו, רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים. מוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל פני המרכיבים שבסיר ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כשעתיים, עד שהשעועית מתרככת (אפשר להכין את המרק גם בסיר לחץ – מוסיפים מים רק עד לגובה המותר ומבשלים שעה בדיוק מרגע השריקה).
      5. הבצקיות: מערבבים את הביצה והמים. מוסיפים בהדרגה את הקמח, תוך ערבוב, עד שמתקבלת בלילה רכה, אבל לא נוזלית.
      6. בוצעים מהבצק חתיכות קטנות בעזרת האצבעות וזורקים לתוך מרק השעועית הרותח. מכסים את הסיר חלקית ומבשלים כ-10 דקות, עד שהבצקיות מוכנות.
      7. בהגשה מפזרים על כל מנה מעט שמיר קצוץ.

       

       

      מרק שעועית לבנה רומני

      מתכון של יוליה פיביק, שעלתה לישראל מהעיר יאשי שברומניה.

       

      כדי להעשיר את טעם המרק, אפשר להוסיף לו כמה עצמות בקר או נתחי בקר שטוגנו במעט שמן עד להשחמה.

       

      מרק שעועית לבנה רומני (צילום: אסנת לסטר)
        מרק שעועית לבנה רומני(צילום: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        כ-10 מנות

         

        למרק

        • 400 גרם (2 כוסות) שעועית לבנה שהושרתה לילה במים
        • 5-4 נקניקי קבנוס חתוכים לפרוסות בעובי של כ-2 ס"מ בערך
        • 2 בצלים קצוצים
        • 2 גזרים חתוכים לקוביות
        • 1 שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך לקוביות
        • 1 שורש סלרי קלוף וחתוך לקוביות
        • 3 גבעולי סלרי חתוכים
        • 2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
        • 2 שיני שום קצוצות
        • 3-2 עלי דפנה (לא לשכוח להוציא אותם מהמרק בגמר הבישול)

         

        לסיום הבישול

        • 6-5 עגבניות מרוסקות
        • צרור קטן של פטרוזיליה
        • כמה גבעולים דקים של סלרי, עם העלים
        • 1 כף מלח
        • 1 כפית פלפל שחור טחון
        • אפשרות: 1/4 כפית טימין יבש
        • אפשרות: 1/4 כפית טרגון יבש

         

        אופן ההכנה

        1. מסננים את השעועית ממי ההשריה ומעבירים לסיר. מוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל השעועית ומביאים לרתיחה. מכבים את האש ושופכים את המים.
        2. מוסיפים לסיר השעועית את שאר מרכיבי המרק וכ-3 ליטר מים (רצוי רותחים). מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש בינונית ומבשלים שעה וחצי לפחות, עד שהשעועית מתרככת. מדי כמה דקות מסירים באמצעות כף את הקצף שנוצר על פני המרק.
        3. מוסיפים למרק השעועית את העגבניות המרוסקות ומבשלים 5 דקות נוספות. מוסיפים את הפטרוזיליה, עלי הסלרי, המלח, הפלפל, הטימין והטרגון, ומכבים את האש.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

          ויש גם 5 מתכונים למרקי עדשים עשירים - לחצו על התמונה

           

            (צילום: אסנת לסטר)

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)