פוטומאקי פוטוגני: מדריך להכנת רולים של סושי טבעוניים וצבעוניים

המדריך לצובע הבריא פרק ד' - הכתומים והצהובים: תוספות משמחות לפלטת הצבעים שלכם שיעשירו את המנות בבטא קרוטן, בנוגדי חמצון עוצמתיים ורכיבים מזינים אחרים

ענבר חוברה

|

20.12.18 | 09:36

סושי טבעוני וצבעוני (צילום: Derek Simpson Photography)
סושי טבעוני וצבעוני (צילום: Derek Simpson Photography)

ביום סגריר קר שכזה, כל מה שבא (לי, לפחות) זה להחזיר את השמש. וכל עוד שאאפשר לתפוס טיסה מהירה למקום חמים, אפשר להסתפק במנות שמרימות את המצב רוח בצבעוניות הנהדרת שלהן, שהיא גם יפה וגם מזינה. בפרקים הקודמים דיברתי על הכחולים, הירוקים, הוורודים והסגולים, על היתרונות והדרכים היצירתיות שניתן להשתמש בהם ועכשיו נשאר להוסיף את הכתום כדי להרים את המצב רוח.

 

הכתומים/הצהובים - למה הם טובים לנו?

הפיגמנטים הכתומים/צהובים מכילים בטא קרוטן, נגזרת של ויטמין A. הוא שייך למשפחה רחבה של קרוטנואידים שמעניקים את הגוונים הללו לירקות ולפירות. צריכה מוגזמת של ויטמין A אינה מומלצת ועלולה אף לגרום להרעלה אך שימוש בבטא קרוטן נחשבת לבטוחה ולאפקטיבית יותר.

 

בטא קרוטן הוא נוגד חמצון שמתמוסס בשומן ולכן הוא משפיע בעיקר ברקמות שומניות ובקרומי התאים. הוא משפיע על ראיית לילה, מסייע בהורדת הכולסטרול ומקטין את הסיכון למחלות לב וכלי הדם. בהיותו נוגד חמצון עוצמתי, בטא קרוטן עשוי לסייע במלחמה נגד סרטן, בכך שהוא מעודד יצירת תאים יחודיים שתפקידם לפעול כנגד גידולים ולמנוע את התפתחותם.

 

>> לצבע צהוב: אבקת כורכום שורש מיובש וטחון בעל סגולות רבות וצבע מרהיב. מוצאו בהודו, שם משתמשים בו גם במטבח וגם ברפואה ובטקסי פולחן. הכורכום ידוע ביכולתו הנוגדת דלקות, הוא תורם לתפקוד המוח והלב, מסייע כנגד דלקות מפרקים וכנגד דיכון ופועל כנגד הזדקנות התאים.

 

>> לצבע כתום: אבקת דונליאלה סלינה. דונליאלה היא אצה המסוגלת להתקיים בתנאים קיצוניים של מליחות וחום. האצה מכילה כמות גבוהה מאוד של בטא קרוטן והיא עשויה לסייע לאנשים עם בעיות עור (למשל אקזמה, פריחות שונות או רגישות יתר לשמש). הרכיבים המזינים שבה מבריאים את העור ומשמשים בתעשיית הקוסמטיקה.

 

היכן משיגים?

האבקות השונות נמכרות בחנויות מקוונות בארץ ובחו"ל (באתרים הסיניים, אמזון, אתרים יעודיים לתוספי תזונה ולמוצרי בריאות וגם באתרים מתמחים, למשל באתר המרהיב הזה) ואפשר אף למצוא את חלקן בחנויות טבע בארץ. 

 

הסושי לא חייב להיות מגולגל (צילום: Derek Simpson Photography)
    הסושי לא חייב להיות מגולגל(צילום: Derek Simpson Photography)

     

    סושי טבעוני וצבעוני

     

    מרכיבים

     

    לאורז סושי

    • 2 כוסות (400 גרם) אורז לסושי
    • 2 כוסות מים (עדיף מינרליים)

     

    לטזו (חומץ סושי ביתי, אפשר לקנות אם לא רוצים להכין)

    • 2 כפות (30 מ"ל) חומץ אורז חום (או חומץ יין אורז)
    • 1 כף מים
    • 1 כפית דבש או אגבה
    • 1 כפית מלח ים או הימלאיה

     

    לצבעים

    • 1 כפית אבקת ספירולינה כחולה או אפונת הפרפר
    • 1 כפית אבקת פיטאיה
    • 1 כפית אבקת מאטצ׳ה או ספירולינה ירוקה
    • 1 כפית אבקת דנוליאלה סלינה או כורכום

     

    למילוי

    • 10 מקלות אספרגוס
    • 2 מנגו, בינוניים או פפאיה
    • 200 גרם פטריות שיטאקי או אוייסטר
    • מעט רוטב סויה (לקפצת הפטריות)
    • 4-3 עלי קייל או תרד, שטופים ויבשים
    • תוספות שאוהבים: טופו, בצל ירוק, מקלות סלק, גזר או מלפפון, אבוקדו, קנפיו וכו' 
    • 1 חבילה דפי אצות נורי לגלגול

     

     

    אופן הכנה

    1. האורז: שוטפים את האורז היטב בתוך מסננת גדולה מתחת למים זורמים. משפשפים את גרגירי האורז אחד בשני בעדינות רבה כדי להוציא את העמילן, אבל לא חזק מדי כדי שהגרגירים לא ישברו.
    2. כשהמים שעוברים דרך האורז שקופים, משרים את האורז במים נקיים למשך 30 דקות.
    3. מסננים היטב את האורז, מעבירים אותו לסיר (עדיף סיר נון סטיק גדול עם תחתית עבה) ומוסיפים שתי כוסות מים.
    4. מדליקים את האש על להבה גדולה עד שהמים רותחים. כשיש רתיחה, מכסים, מנמיכים את האש לאש נמוכה ומבשלים 15 דקות.
    5. מכבים את האש, ומניחים לאורז לעמוד בסיר 10 דקות.
    6. הטזו: בזמן שהאורז מתבשל, מערבבים יחד את כל המרכיבים.
    7. כשהאורז מוכן, מעבירים אותו בעזרת כף עץ או פלסטיק לקערה גדולה.רצוי שהקערה תהיה מאוד רחבה, כדי לאפשר לאורז להצטנן טוב יותר.
    8. משטחים את האורז בקערה בעדינות, ויוצקים את הטזו (או חומץ סושי קנוי) מעל האורז בצורה שווה ככל הניתן.
    9. מקפלים את האורז מצד אחד לשני, כדי שהחומץ יצפה את כל הגרגירים. משתדלים לא לשבור או למעוך את הגרגירים.
    10. האורז מוכן לשימוש כאשר השכבה העליונה לא רטובה או לחה. מכסים במגבת מטבח עד לשימוש.
    11. הצביעה: מחלקים את האורז לארבע קערות.
    12. מכינים ארבע קערות (אחרות) קטנות או צנצנות, ומוזגים לכל אחת רבע כוס מים חמימים. מוסיפים לתוך כל קערה קטנה אבקת סופרפוד בצבע אחר.
    13. יוצקים בהדרה מעט צבע על רבע מכמות האורז ומערבבים. משרים ל-5 דקות ושופכים את הנוזל שנותר בתחתית לכיור.
    14. המילוי: קוטמים את קצוות האספרגוס ומקלפים בעזרת קולפן את הקליפה בחלקם התחתון של הגבעולים. חולטים את הגבעולים בשלמותם, מסננים ומניחים בצד.
    15. מקלפים ופורסים את המנגו או הפפאיה לגפרורים דקים.
    16. פורסים את הפטריות ומקפיצים אותן כשתי דקות על מחבת עם מעט רוטב סויה.
    17. קוצצים דק את עלי הקייל ונפתרים מהגבעולים. מכינים את שאר התוספות אם משתמשים.
    18. הגלגול: מכינים מגבת מטבח נקייה ולחה וקערת מים חמימים בצד. אלה ישמשו אותנו כדי לנגב את הסכין בין כל פעולת חיתוך, כדי למנוע את ההתפרקות של הסושי. המים דרושים גם כדי ללחח את הידיים לפני שמפזרים את האורז על האצה.
    19. עוטפים את מחצלת הגילגול בניילון נצמד, כדי לשמור עליה נקייה. מניחים אותה במרכז קרש חיתוך.
    20. מניחים דף נורי כאשר הצד המבריק פונה כלפי מטה, על המחצלת.
    21. מרטיבים את הידיים ומפזרים שכבה דקה ואחידה של אורז צבעוני על האצה. לאפקט מודגש, אפשר לשלב כמה צבעים על אצה אחת. משאירים 3 ס"מ ריקים מאורז בקצה האצה הרחוק מכם.
    22. מסדרים את הירקות החתוכים לפי טעמכים בקצה הקרוב אליכם, אל תעמיסו יותר מדי, כדי שהרולים לא יתפוצצו בחיתוך.
    23. בעזרת אגודלים מרימים את קצה המחצלת הקרוב אליכם ומגלגלים אותו יחד עם האצה מעל הירקות, כך שאתם סוגרים עליהם ויוצרים גליל. ממשיכים לגלגלים תוך כדי הידוק - אבל לא צמוד מדי לכיוון האצה ללא אורז. מעבירים אצבע לחה על הקצה הריק של האצה ומגלגלים על הרול לגליל שלם וסגור. לוחצים בעדינות להידוק הסגירה, פותחים את המחצלת ומניחים את הרול בצד.
    24. פורסים את הרול: כדאי לשים לב שעל האצות יש סימנים עדינים שמראים היכן יש לחתוך את הרול. פורסים את הרול בסכין חדה ולחה מעט (מהמגבת שהכנו קודם) בתנועה אחת. מנגבים את הסכין בסוף החיתוך, כדי שתישאר נקייה ולחה. חוזרים על התהליך עם שאר הרולים שהכנתם.

     

     

    >>>>בפרקים הבאים: פנקייקס, סמודי, פיצה ועוד - בכל צבעי הקשת

     

    • ייעוץ מקצועי: ליאורה חוברה , דיאטנית קלינית M.Sc ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה
    • ענבר חוברה היא בעלת בלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות
    • לאתר של הצלם דרק סימפסון
    • כאן ניתן להשיג את אבקות הסופרפודס שהוזכרו למעלה

     

      בפרק הקודם בסדרת צבע בריא - המבורגרים צבעוניים

       

       לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)
      לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      כשר פרווה
      טבעוני
      דרגת קושי קלה
      דירוג הגולשים (1 מדרגים)
      לחצו על הלבבות כדי לדרג