עזבו את התירוצים על הספה, זה הזמן להידבק בחיידק הבריאות

יותר ויותר אנשים מסביב מקדישים זמן לספורט, שותים שייקים עם עשב חיטה ואף מביאים את ארוחת הצהריים שלהם מהבית, כך תתמכרו גם אתם לאורח חיים בריא

גל סנדלר קאראסיק

|

25.11.18 | 09:38

מכירים מישהו שהוא בתוך התהליך? נסו להידבק  ממנו (צילום: Shutterstock)
מכירים מישהו שהוא בתוך התהליך? נסו להידבק ממנו (צילום: Shutterstock)

 בשנים האחרונות רואים יותר ויותר אנשים מכורים לספורט, הם שותים שייקים מתרד וקייל ואף מקפידים להביא לעבודה ארוחות צהריים בריאות מהבית. אתם רוצים להיות כמוהם אבל לא מעיזים (כי למי יש זמן לכל הבריאות הזאת?), רק לפני שאתם מקנאים, חשוב שתזכרו כי אף אחד מהם לא נולד עם קינואה בפה. יכול להיות פשוט שהם נדבקו בחיידק הבריאות, עברו מהפך ואימצו את הכללים החדשים כחלק בלתי נפרד מחייהם.

 

מה מפריע לכם להידבק? 

כדי להדבק בחיידק הבריאות צריך להיות מודעים למחסומים המנהלים אותנו. אחרי שנדע מהם החסמים נמצא גם את הדרך להתגבר עליהם.

 

חוסר מודעות - לפעמים הדברים נעשים מחוסר ידיעה, רובנו לא למד תזונה ולא קורא מאמרים בתחום ולכן אנחנו לא תמיד מודעים למה שאנו אוכלים או איך הרגל מסוים עלול להשפיע על החיים שלנו.

 

בלבול ושפע אינפורמציה - עודף מידע, מחקרים עם תוצאות סותרות, מאמרים וכתבות שנועדו להפחיד את הציבור ועוד - כולם מבלבלים ומפריעים לפתח יחסים בריאים עם אוכל ואורח חיים בריא. 

 

יקר - זה נראה כי חומרי הגלם שנדרשים לתחזוק אורח חיים בריא לא זולים במיוחד וכך גם מנוי לחדר כושר או לשירותיו של מאמן/תזונאי. השיקול הכלכלי עלול לעכב את ההחלטה שלנו אבל חשוב לדעת לעקוף אותו בדרכים יצירתיות: ירקות רגילים לא יותר יקרים מהפיתה שאתם קונים בצהריים, הליכה בחוץ לא דורשת תשלום חודשי וקבוצות ייעודיות בפייסבוק עשויות לנתב אתכם בתוך שפע המידע התזונתי.

 

רגשות אשם – כל תהליך רצוף נפילות שמחזירות אותנו 20 צעדים אחורה. חשוב לדעת להתגבר עליהן ולהמשיך למרות הכול ולא לוותר. כן, גם אם הנפילה הייתה לפיצה שלמה עם תוספות. החוכמה היא לדעת ל'חזור למוטב' ולא להלקות את עצמכם.

 

קושי להתנהל בחוץ – לכאורה נראה שיש מודעות גדולה ורצון טוב מצד מסעדות להציע תפריטים בריאים יותר. עם זאת, מי שאוכל בריא יודע שההיצע עדיין קטן. המנות ה'בריאות' לעיתים שוות ערך לאחיותיהן ה'מזיקות'. אל תוותרו לעצמכם, תבררו על המזון המוגש, תלמדו מה חשוב לכם והכי טוב תהיו מוכנים מהבית.

 

מחסור בזמן - כמו הכסף גם הזמן מצרך שאנחנו לא אוהבים לבזבז. החשש מפני פרק הזמן שיקח לבשל, להתכונן, לבצע פעילות גופנית מונע מאיתנו לבצע את ההחלטה אחת ולתמיד. אין ספק שאפליקצית ההזמנות של פיצה והספה נראות הרבה יותר פשוטות וידידותיות אבל הן לא יביאו אתכם לשום מקום.

 

הפחד מלהיגרר לקיצוניות - רגילים לעשות דברים 'בגדול'? הפחד מהתמכרות, החשש מחוסר איזון, החשש מחוסר ההבנה של איך ומתי לשחרר, כל התחושות האלה עלולות לעכב אתכם מההתמכרות הטובה לחיים בריאים יותר.

 

גדול עליי - גם בלי כל הבריאות הזאת אתם די עייפים, אז איך תצליחו להתחייב לכל הפעולות הללו? אתם שומרים את ההצלחות האלה לאנשים אחרים, רק תזכרו רגע כיצד אתם מרגישים כשאחד מהם באמת מצליח.

 

התנהלות מול הסביבה - הסביבה שלכם ממש לא בעניין של החיים הבריאים ואתם אף יכולים לשמוע אותם לועגים לכם על ה'ניסיון הקטן' שלכם לשפר את עצמכם.

 

הפחד מלהצליח - מה יקרה כש...? כשאני אהיה בשיא שלי? כשאני אהיה כזו רזה? כשאני ארגיש כל כך מדהים עם עצמי? לא בטוח שמגיע לי בכלל להרגיש ככה

 

כך תדעו שאתם בדרך הנכונה

כמו כל חיידק, הופעתו מלווה בסימפטומים:

 

>> אתם חושבים טוב: במחקר שפורסם לפני כמה שנים, נשאלו נשים בתחילת הדיאטה שלהן, מהו לדעתן סיכויי ההצלחה שלהן. 70% ענו שהן הולכות להכשל. האם זה מפתיע שרובן אכן נכשלו? לאנשים שאוכלים בריא יש תודעה שמקדמת את הבריאות הזאת. המחשבות החיוביות מקדמות את ההצלחה כי זה המסר לפיו הגוף 'מתיישר'.

 

>> אתם אוכלים טוב: ממש אפשר להרגיש את זה: אתם חיוניים יותר, נטולים תסמינים של ההפרעה המטבולית, ללא כאבי בטן ובעיות עיכול וגם לא רעבים. לא משנה מהי שיטת התזונה שלכם, היא עושה לכם טוב - גם לגוף וגם לנפש.

 

>> אתם ישנים טוב: השינה שלכם מסודרת, אתם לכל הפחות מודעים למושג 'הגיינת שינה', משתדלים לשמור על שגרה ורואים כי זה עושה רק טוב.

 

>> אתם מתאמנים טוב: מצאתם פעילות גופנית שאתם אוהבים ואתם נהנים לבצע אותה.

 

כך תוכלו לייצר כלים שיסייעו לכם להצליח בתהליך:

1) אמונה - זה אפשרי! אתם צריכים להאמין בזה, אחרת כל צעד שתעשו בדרך להשגת היעד לא יצלח. אתם חייבים להתהלך בעולם בידיעה שאתם אוהבים לפחות סוג אחד של ספורט, שאתם נגמלים מההרגלים הרעים, שאתם נהנים מאוכל בריא ובאופן כללי שאתם בעיצומו של תהליך כיפי שמטיב עם הגוף והנפש שלכם. אחד הדברים שיעזרו לכם לחזק את האמונה הזאת ולתרגל אותה לאורך זמן הוא תיעוד: כותבים חזון, יעד, מטרות, שלבים ולא שוכחים את ההישגים שלכם.

 

 

תהליך שהוא מוגדר מראש הוא גם ברור וקל לתפעול. גם מטוס לא ממריא מעצמו. יש תהליך מוגדר של התנעה המורכב ממספר שלבים וכשהתהליך ברור - הכל פשוט יותר.

 

כאן ועכשיו: תבדקו עם עצמכם כמה השינויים הרצויים אפשריים בחייכם כבר עכשיו. ההחלטה כי התהליך אפשרי, תרדם אתכם לעשייה.

 

תגדירו לכם את היעד: קבעו יעד ריאלי (אחרת סתם תחוו תסכול ותחזרו 10 צעדים אחורה), למשל להכין ארוחה אחת חדשה בשבוע, לאכול ארוחה אחת ביום שהיא כולה סלט, לעשות הליכה בחוץ 3 פעמים בשבוע, לעלות במדרגות במקום במעלית וכו'. חשבו גם על השלבים הדרושים לביצוע המשימה.

 

הכינו את עצמכם להצלחה: אם זה לקנות ירקות לסלט או לפנות שעה בערב, ללא הכנה מראש לא תצליחו להגיע ליעד ותשתמשו בהיעדר תנאים מתאימים כבתירוץ לנטישת המטרות.

 

חיזוק חיזוק חיזוק! עידוד עצמי יכול לתת בוסט לכל התהליך: 'אני אלופה, אני יכולה, הצלחתי'. תשמחו גם מהצלחות קטנות ושימו עין גם על יעדים חדשים שאתם בוודאי יכולים לכבוש לאחר שהצלחתם בזה.

 

2) שחקו עם האוכל - אחד הכלים שעזר לי באופן אישי להצליח הוא ההבנה שאם לא אהנה מהאוכל, לא אצליח להתמיד. אתם חייבים להנות מהאוכל, לוודא שטעים לכם, שהמגוון מספק ושהארוחות מספקות לכם תחושות חיוביות.

 

3) תמיכה - אין כמו לעבור את זה יחד. זה מאוד מחזק לדעת שיש עוד אנשים שיודעים מה אתם עוברים. אם זאת קבוצה בפייסבוק, וואטסאפ, מעגל חברות, קרוב משפחה או איש מקצוע (מאמן, תזונאית), חשוב לשתף אחרים ולא רק בהצלחות אלא גם בקשיים היומיומיים שלכם.

 

4) איזון - האיזון הוא אחד הדברים הכי מאתגרים שיש, כי איזון מדובר על גבולות אישיים שלא רואים אותם. ולכן, הכלי הטוב ביותר שלי למציאת איזון הוא פשוט להתרגל לשאול את עצמכם שאלות. למשל, אם את רוצה לחרוג מהתפריט שקבעת לעצמך או לאכול משהו שהוא לא אידיאלי עבורך, את צריכה לבדוק עם עצמך עד כמה זה חשוב לך? האם זה ייעשה לך טוב והאם שווה לחרוג בשביל זה?  

 

גל סנדלר-קאראסיק נטורופתית ומומחית בהובלת שינויים משולבי תזונה-רגש-בריאות, תעביר הרצאה בנושא "להידבק בחיידק הבריאות" ההרצאה הקרובה תתקיים ב- 26.11 בשעה 20:00 באושימרקט כפר-סבא

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד