"הגעתי לבדיקת אולטרסאונד שגרתית בקיץ האחרון ושמתי לב שכשהטכנאית החדירה לי את המכשיר, היא לא חיטאה אותו וגם לא שמה עליו קונדום", מספרת לי צ', בת 38, ממרכז הארץ. "קצת נבהלתי, אבל לא ממש ידעתי את הנהלים אז לא אמרתי כלום. אחרי הבדיקה קראתי קצת והבנתי שהבדיקה סיכנה אותי ושהנהלים אומרים אחרת".
"מתמר וגינאלי" הוא צירוף מילים שנשמע מקצועי, נשמע אמין, נשמע הכרחי, ובעיקר - נשמע סטרילי. צירוף מילים סטרילי, ואנחנו גם מניחות שהמתמר עצמו סטרילי. או לפחות מחוטא. כי מה, מדובר במכשיר רפואי שנכנס לנו לתוך הגוף, דרך הנרתיק. לא ברור מאליו שחיטאו אותו בין מטופלות? אז זהו, שלא. אני חוזרת: תדע כל אישה בישראל שיתכן שמכניסים לך לנרתיק מתמר לא מחוטא, ועושים את זה בניגוד להנחיות משרד הבריאות.
"הבנתי שנחשפתי לסיכון"
החודש הוגשה תביעה נגד מכבי שירותי בריאות, בטענה כי רופאי וטכנאי הקופה אינם מבצעים את נוהל החיטוי ולמעשה עושים שימוש במתמרים וגינאליים מזוהמים בבדיקות אולטרסאונד. אז הללויה, אבל האם זה רק במכבי? מעשרות הפניות שמגיעות אלי – עושה רושם שמדובר בתופעה רחבה הרבה יותר.
"כשהבנתי את הנהלים, כתבתי למרפאה מכתב", ממשיכה צ' (שאגב, היא מטופלת של קופ"ח אחרת, לא של מכבי), לספר לי. "אחרי חודשיים קיבלתי תשובה שפנייתי נבדקה מול הטכנאית שבדקה אותי ותשובתה היתה שהיא תמיד מחטאת מול עיני המטופלת ומכסה בקונדום. כשיצאתי מהבדיקה, הייתי מוטרדת מנושא החיטוי, אבל רק לאחר שהתקבלה התשובה בה היא טוענת שהיא תמיד מחטאה מול עיני המטופלת ומכסה בקונדום, מה שבוודאות לא קרה איתי, הבנתי שנחשפתי לסיכון".
לפני מספר חודשים, כשהגיעו לידי עוד ועוד פניות מנשים אשר טוענות שהמתמר בבדיקת האולטרסאונד שעשו להן לא חוטא, התחלתי לחקור את הנושא. הבנתי שהנהלים בנושא הם נהלים חדשים יחסית, שיצאו רק בינואר 2017 בחוזר מנכ"ל של משרד הבריאות בנושא נהלי ניקוי וחיטוי למתמרים וגינאליים. הנוהל נשען על קביעות והתייחסויות מטעם משרדי וגופי בריאות מובילים בעולם, כגון ה-CDC האמריקאי (המרכז לבקרת ומניעת מחלות) והאגודה האמריקאית לאולטרסאונד וקובע כי על הרופא/ה המבצע/ת בדיקה באמצעות מתמר לדני (וגינאלי) לחטא את המתמר בתחילת כל יום עבודה ובין מטופלת למטופלת, בנוסף להחלפת הקונדום ולא במקומה.
למען הסר ספק, הנחיות משרד הבריאות הן הנחיות המחייבות רופאים וטכנאים בבתי החולים, בקופות החולים, בקליניקות הפרטיות, במכונים ובכל מקום בו מבוצעות בדיקות אולטרסאונד באמצעות מתמר וגינאלי. כל אישה בהריון, בטרימסטר הראשון, שעוברת אולטרסאונד דרך הנרתיק, וכל אישה בכלל, חשופה להעברת זיהומים עקב חוסר קיום הנוהל המחייב שהוציא משרד הבריאות כאמור בינואר 2017.
כשיצא הנוהל, נתן משרד הבריאות לרופאים "תקופת חסד" להיערכות בשטח לנוהל החיטוי החדש והחל מקיץ 2017, כל רופא וטכנאי שאינם מחטאים מתמרים על פי הנוהל, פועלים ככל הנראה ביודעין בניגוד לנוהל ובאופן שאינו עולה בקנה אחד עם שמירה מקסימלית על בריאות הנבדקות.
אז איך יתכן בעצם, שרופאים מתנגדים לקיום הנוהל הכל כך הכרחי הזה? איך יתכן שנוהל כזה יוצא במדינת ישראל רק בשנת 2017, וזוכה להתנגדות מצד הרופאים, התנגדות שככל הנראה לפחות בחלקה היא אקטיבית - כלומר, החיטוי פשוט אינו מתבצע?
האם הרופא שלך שומר עלייך?
כשנחשפתי לאותה התנגדות של רופאים לבצע את נוהל החיטוי, התחלתי לבדוק מה נעשה בשטח. הדבר הראשון שהיה ברור לי כאמור, זה שנשים לא מעלות בדעתן שהרופאים לא מחטאים את המכשיר לפני שהם מעבירים אותו מואגינה לואגינה. רוב מכריע של הנשים חשבו שלהחליף קונדום זה מספיק, כי אם זה מה שהרופא עושה זה בטח נכון. וזה לא.
במסגרת בדיקותיי, כשבכל צעד שאני מתקדמת אני רק נחרדת עוד ועוד, נתקלתי בסקר שערכה "קרן בריאה - למען נשים ובריאותן", באפריל 2017, בנושא החוויה של נשים בבדיקה גינקולוגית. הסקר הקיף שאלות רבות עליהן ענו 6,500 נשים, מבוטחות כל קופות החולים, אך שאלה לגבי חיטוי מתמרי אולטרסאונד וגינאליים לא נשאלה בו. הרי לא עולה על הדעת שיש צורך לבדוק האם מחטאים מכשיר רפואי לפני שמכניסים אותו לגוף של אישה? כולנו מניחות כמובן שלא מעבירים מתמרים מואגינה לואגינה בלי לחטא אותם.
בקיץ 2018 פניתי ל"קרן בריאה" עם חששותיי והמידע שבידי בנושא וביצענו יחד בדיקה מדגמית נוספת עליה ענו כמה מאות נשים. כולן היו בטוחות שהרופא עושה כל הנדרש על מנת לשמור על בריאותן, לרבות חיטוי המתמר.
בואו עוד כמה מילים בעניין הקונדום. כשהתחלתי לבדוק את העניין הזה של מתמרים לא מחוטאים שמוחדרים לגופן של נשים, גם אני חשבתי שקונדום זה מספיק ולכן הנחתי שכך חושבות רוב הנשים, אם לא כולנו. ואכן, בבדיקה שערכתי עם כמה עשרות נשים (משכילות, מודעות, אימהות), התגובה הרווחת היתה, "אבל הרופא שם קונדום" או "בדיקה וגינלית עם מכשיר מזוהם? לא האמנתי שהרופא שלי יסכן אותי", "לא האמנתי שהרופא שלי ישתמש במכשיר מזוהם". אנחנו לא מעלות בדעתנו שייתכן מצב בו הרופאים/ות שלנו יסכנו את בריאותנו, שאנחנו פשוט מניחות שאם יש קונדום, זה מספיק. וזה לא. זה לא!
תדרשי לדעת
עכשיו בואי נדבר על זה. אני יודעת שאת חושבת שאין מצב שהרופא שלך מכניס לך לנרתיק מכשיר רפואי שהוא לא חיטא. אני יודעת שאת סומכת עליו ועל משרד הבריאות שהם עושים הכל כדי לשמור על הבריאות שלך, אבל זה לא תמיד המצב. ו"אבל החלפתי קונדום" זו התשובה הכי עלובה שאפשר לדמיין לעניין הזה, ואין צורך לדמיין, כי זה מה שהרופאים המתנגדים לנוהל החיטוי שהוציא משרד הבריאות אומרים. בלי להתבייש.
בוא נתחלף, דוקטור, מה אתה אומר? אתה תשכב על המיטה במקומי, ואני אחדיר לגוף שלך (לא חשוב מאיזה פתח), מכשיר רפואי שלא חוטא, אחרי שהיה בגופו של המטופל שלפניך. אה, לא? לא זורם? ברור שלא. הרי אתה רופא, ואתה יודע למשל, שווירוסים עוברים ככה יופי. אתה הרי יודע שקבוצת וירוסי הפפילומה עוברים (באחוזים נמוכים יותר אמנם) גם עם קונדום.
אז אנא, נשים, קחו אחריות על גופכן. לפני כל בדיקה וגינלית ודאו בעצמכן שהרופא מחטא את המתמר ומכסה אותו בקונדום. תדרשו לדעת. זו זכותכן.