ספר תהילים בכיס כבר לא: להחזיק את כל ספרי התנ"ך על אצבע אחת

מגלי מולדבסקי, בת למשפחת יהלומנים מבלגיה, חָבְרָה למחלקה לננו טכנולוגיה באוני' תל אביב כדי לייצר תכשיטים המכילים את התנ"ך בשלמותו. בקרוב גם בגרסת הקוראן

הכל התחיל במתנה שנתן שמעון פרס לאפיפיור. מגלי מולדובסקי (צילום: שי פרנקו)
הכל התחיל במתנה שנתן שמעון פרס לאפיפיור. מגלי מולדובסקי (צילום: שי פרנקו)
"רציתי לעשות משהו שעדיין לא נעשה, משהו שיש בו ממשק טכנולוגי אבל גם רוחני, ושיהיה גם לגמרי מגניב" (צילום: שי פרנקו)
"רציתי לעשות משהו שעדיין לא נעשה, משהו שיש בו ממשק טכנולוגי אבל גם רוחני, ושיהיה גם לגמרי מגניב" (צילום: שי פרנקו)

למרות שהיא דור שלישי למשפחה של יהלומנים ותכשיטים (משני הצדדים!), מגלי מולדבסקי (32), המנכ"לית והמייסדת של מותג התכשיטים TANAOR, אומרת שהכניסה לביזנס המשפחתי לא הייתה הבחירה הטבעית עבורה. "התחלתי את הקריירה שלי עם תואר במשפטים וכלכלה", היא מספרת. "הוסמכתי כעו"ד ועבדתי באחד מהמשרדים הגדולים בארץ, המתמחים בנדל"ן".

 

אבל אז היא נתקלה בכתבה שתיעדה את הגעתו של האפיפיור בנדיקטוס ה־16 לארץ, ואת המתנה שהאפיפיור קיבל מהנשיא פרס ז"ל: תנ"ך בגודל של גרגיר חול. "במהלך הלימודים באוניברסיטה לקחתי קורסים שונים שבמהלכם נחשפתי לעולם הננו־טכנולוגיה, שמאפשרת לקחת כמות אינפורמציה כמעט אינסופית ולמזער אותה לממדים קטנים ביותר. הכתבה החזירה אותי למחשבות על העולם הזה, ושם בעצם התחיל המותג שלי. רציתי לעשות משהו שעדיין לא נעשה, משהו שיש בו ממשק טכנולוגי אבל גם רוחני, ושיהיה גם לגמרי מגניב. עלה לי הרעיון של ליצור חיבור בין ננו־טכנולוגיה לבין עולם התכשיטים ולעצב תכשיטים שבתוכם יהיה צ'יפ קטן עם כל התנ"ך.

 

מעריכת דין לעיצוב תכשיטים. מולדבסקי  (צילום: שי פרנקו)
    מעריכת דין לעיצוב תכשיטים. מולדבסקי (צילום: שי פרנקו)

     

    "הוויז'ן היותר רחב היה לעשות משהו שיכול לחבר בין אנשים, משהו חוצה מין, דת ומגדר. רציתי לייצר תכשיטים שהם מצד אחד יוקרתיים אבל מצד שני יוצרים תחושה של נגישות. פניתי למחלקה לננו טכנולוגיה של אוניברסיטת תל אביב ויחד עם מומחים מטעמה פיתחנו את הצ'יפים הייחודיים של התכשיטים. כל תכשיט מגיע למעשה עם שתי תעודות אחריות ואותנטיות: אחת מהרב שהכין את הקובץ והתאים אותו לטכנולוגיה, ואחת מהאוניברסיטה".

     

    מתוך הקולקציה. כל תכשיט מגיע למעשה עם שתי תעודות אחריות ואותנטיות: אחת מהרב שהכין את הקובץ והתאים אותו לטכנולוגיה, ואחת מהאוניברסיטה (צילום: שי פרנקו)
      מתוך הקולקציה. כל תכשיט מגיע למעשה עם שתי תעודות אחריות ואותנטיות: אחת מהרב שהכין את הקובץ והתאים אותו לטכנולוגיה, ואחת מהאוניברסיטה(צילום: שי פרנקו)
       

       

      בקרוב: הקוראן

      הוויז'ן החדשני השתלם למולדבסקי בגדול, וכיום תכשיטי המותג שלה זוכים להתעניינות בכל העולם. "התכשיטים נמכרים בחנויות המוזיאון במוזיאון ישראל בירושלים, בעיר דוד בירושלים ובמוזיאון התנ"ך בוושינגטון", היא מפרטת. "הקולקציה הוצגה בתערוכות חשובות בארץ ובעולם כמו תערוכת התכשיטים JCK בווגאס ותערוכה שהתקיימה בחודש שעבר בבנייני האומה בירושלים לכבוד חגיגת 70 שנה למדינת ישראל".

       

      ולא מדובר בפיתוח ליהודים בלבד: המותג מבוקש דווקא בקרב הקהילה הנוצרית, עם גרסה שכוללת את הברית החדשה. גם הקוראן, אם תהיתן, מקבל בימים אלו התייחסות מצד היזמית

       

      חפש את הספר. "הוויז'ן היותר רחב היה לעשות משהו שיכול לחבר בין אנשים, משהו חוצה מין, דת ומגדר" (צילום: שי פרנקו)
        חפש את הספר. "הוויז'ן היותר רחב היה לעשות משהו שיכול לחבר בין אנשים, משהו חוצה מין, דת ומגדר"(צילום: שי פרנקו)

         

        מאיפה הזיקה האישית שלך לעולם הרוחני?

        "נולדתי בבלגיה, בבית עם זיקה למסורת, אבל לא רציתי 'ליפול' למקום של תכשיטי יודאיקה אלא ללכת למשהו שהוא מאוד פאשן ועכשווי. זה כמו מין ספר תהילים קטן שאתה נושא עליך גם אם אתה לא ממש קורא בו, והוא פשוט משרה תחושת בטחון ושלווה. חמישה אחוזים מכל הרווחים, אגב, הולכים לתרומה, ולקוחות יכולים לבחור במהלך הקנייה באתר לאן הם רוצים להעביר את הכסף: לפיתוח המחלקה הננו־טכנולגית־רפואית של אוניברסיטת תל אביב או לבית החולים אסותא באשדוד".

         

        איך ניגשת למלאכת העיצוב ללא הכשרה מקצועית קודמת?

        "גם כשהייתי באוניברסיטה הייתי מעצבת לעצמי תכשיטים ותמיד היו עוצרים אותי, מתרשמים ושואלים מאיפה התכשיט. בכל מה שקשור לעיצובים של המותג, פשוט הרגשתי שאני צריכה לזרום עם האינטואיציה שלי. וכמובן שצריך לזכור שממש גדלתי לתוך התחום הזה. המשפחה שלי מתעסקת באבנים טובות ובתכשיטים יקרים. ביססתי את העיצובים על כסף בציפוי זהב כדי שהתכשיטים יהיו נגישים".

         

        גם לגברים עם זיקה למסורת (צילום: שי פרנקו)
          גם לגברים עם זיקה למסורת(צילום: שי פרנקו)

           

          מה חושבת המשפחה המסורתית על ההרפתקה הזאת?

          "המשפחה שלי מאמינה בערכים יהודיים מסורתיים של אהבת אדם, אחווה וכבוד הדדי, והם לגמרי רואים בליין שלי משהו שמשקף את כל אלה. זה הפך לפרויקט משפחתי. הוא התחיל בוויז'ן שלי, אבל כולם נרתמו, הם נותנים את טביעת האצבע שלהם וכל אחד תורם מהידע, מהניסיון ומהעולמות שלו. מרגש לראות איך החלום שלי הפך לעבודה משפחתית כוללת".

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד