סוף סוף סופריטו: כשבחוץ מתקרר, זה הזמן להכין תבשיל בשר עשיר

בשר או עוף, תפו"א, תיבול פשוט ובישול ארוך – ויש לכם סופריטו, פאר המטבח היהודי-ספרדי. קבלו אותו בשלוש גרסאות: מצרי, טברייני או עם קינמון

אסנת לסטרפורסם: 15.11.18 11:26
סופריטו בשר מצרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
סופריטו בשר מצרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

סופריטו בשר מצרי

מתכון שקיבלתי מאנה תם מקצרין. אנה למדה את הכנתו מחמותה המצרית.

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

מרכיבים

8 מנות

 

  • 1/2 1 ק"ג כתף בקר
  • 1/3 כוס שמן
  • 1 כף גדושה רסק עגבניות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • 1 כפית כורכום
  • 10 שיני שום, קלופות
  • 1/4 כוס מיץ לימון (אפשר להוסיף גם פרוסות לימון)
  • אפשרות: 3-2 כפות יין לבן

 

להגשה

  • 5-4 תפוחי אדמה
  • שמן לטיגון עמוק

 

    אופן ההכנה

    1. חותכים את הבשר ל-8 פרוסות עבות למדי. שוטפים ומייבשים היטב.
    2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את פרוסות הבשר מכל הצדדים עד להשחמה. מכבים את האש.
    3. מסדרים את פרוסות הבשר בתחתית סיר רחב בשכבה אחת או שתיים.
    4. מערבבים את רסק העגבניות, המלח, הפלפל והפפריקה ומורחים בתערובת את נתחי הבשר. מפזרים מעל את שיני השום ומזלפים את מיץ הלימון (וגם יין, אם רוצים).
    5. מוסיפים מים רותחים עד למחצית מגובה פרוסות הבשר העליונות. מביאים לרתיחה, מכסים מעבירים לאש נמוכה ומבשלים את הסופריטו כשעתיים וחצי-שלוש, עד שהבשר רך. אם צריך, מעבירים את שכבת הבשר העליונה למטה בזמן הבישול.
    6. ההגשה: חותכים את תפוחי האדמה לטריזים ומטגנים בשמן עמוק עד שהם זהובים מבחוץ ורכים מבפנים.
    7. מעבירים את פרוסות הבשר לצלחת הגשה. מעבירים את תפוחי האדמה המטוגנים לסיר עם הרוטב ומערבבים. מגישים לצד הבשר.

     

     

    סופריטו עוף עם תפוחי אדמה

    מתכון של פרח הופמן מחיפה.

     

    סופריטו עוף עם תפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      סופריטו עוף עם תפוחי אדמה(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      8-6 מנות

       

      • 6-5 כרעי עוף, מחולקות לשוקיים וירכיים
      • 1/2 כוס שמן זית לטיגון העוף
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 1/2 כפית קינמון
      • 5-4 תפוחי אדמה
      • שמן לטיגון עמוק

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים 1/2 כוס שמן בסיר רחב ומטגנים את נתחי העוף מכל הצדדים עד להזהבה. מתבלים במלח, פלפל ו-1/4 כפית קינמון ומוסיפים מים עד שהם כמעט מכסים את הבשר.
      2. מביאים לרתיחה, מכסים ומעבירים לאש נמוכה.
      3. בזמן שהעוף מתבשל חותכים את תפוחי האדמה לרבעים ומטגנים אותם בשמן עמוק עד שהם זהובים מבחוץ ורכים מבפנים.
      4. מוציאים את נתחי העוף מהסיר. מוסיפים את תפוחי האדמה המטוגנים לסיר ומניחים עליהם את העוף. מתבלים שוב במלח, פלפל ו-1/4 כפית קינמון.
      5. מוסיפים מים כמעט עד לכיסוי המרכיבים שבסיר ומביאים לרתיחה. מכסים, מעבירים לאש קטנה ומבשלים את הסופריטו כשעה וחצי.

       

       

      סופריטו עוף טברייני

      מתכון של איילת יהושע-לוגסי מטבריה.

       

      סופריטו עוף טברייני (צילום: אסנת לסטר)
        סופריטו עוף טברייני(צילום: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        6-5 מנות

         

        • שמן לטיגון
        • 5 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
        • 1 בצל גדול קצוץ
        • 5 נתחי עוף (שוקיים או ירכיים)
        • 1 כף מלח
        • 1 כפית פלפל שחור טחון

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים 1 כוס שמן בסיר שטוח ורחב ומטגנים את קוביות תפוחי האדמה עד שהן מזהיבות. מוציאים את תפוחי האדמה מהסיר ושומרים בצד.
        2. מוסיפים למחבת את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מזהיב. מסירים מהאש.
        3. מחממים 1/2 כוס שמן בסיר רחב ושטוח ומטגנים בו את נתחי העוף עד שהם מזהיבים מכל הצדדים. מוסיפים לסיר מים עד לכיסוי העוף ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כשעה, עד שהעוף מבושל היטב והנוזלים בסיר הפכו לסמיכים.
        4. מסדרים 1/4 מקוביות תפוחי האדמה בתחתית סיר רחב. מניחים מעליהן את העוף, לאחר מכן את הבצל (יחד עם השמן שבו הוא טוגן) ולבסוף את יתרת תפוחי האדמה. מתבלים במלח ובפלפל.
        5. יוצקים לסיר מהנוזלים שבהם בושל העוף – הם צריכים להגיע עד למחצית מגובה המרכיבים.
        6. מכסים, מביאים לרתיחה ומבשלים את הסופריטו על אש קטנה 40 דקות. 

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

          ויש גם שני מתכונים קלים וטעימים לשוקי עוף בתנור עם תוספות. לחצו על התמונה

           

            (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)