לחם ושעשועים: 5 מנות מעולות משאריות הלחם של שלשום

מפשטידה מהירה לאירוח ועד פודינג משגע - מבחר המתכונים מיועדים לשאריות הלחם שהתייבשו במגירה ( אבל האמת היא שמוצדק לקנות כיכר במיוחד בשבילם)

שבלולי לחם עם פסטו (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
שבלולי לחם עם פסטו (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

לנצל שאריות זה תמיד כלכלי ונבון, אבל במקרים מסוימים שאריות הן לא אילוץ אלא יתרון. למשל, כשרוצים להכין פודינג לחם – "ברד פודינג" (Bread Pudding). פרוסות לחם שהתייבש קצת סופגות נוזלים טוב יותר מפרוסות טריות, ולכן דווקא השאריות מאתמול ושלשום הן המתאימות במיוחד להכנת המנות השייכות למשפחה זו.

 

קיימות עדויות להכנת גרסאות קדומות של ברד פודינג. גרסאות שונות למאכל הזה הופיעו בתרבויות שונות – באירופה, במצרים וגם בהודו, והוא נחשב אז לקינוח של עניים: שאריות לחם יבש שנטבלו בבלילה ונאפו מחדש. רק בימי הביניים החלו לטבול את הלחם בשמנת לפני אפייתו. עם השנים, מעמדו שודרג והיום הברד פודינג נחשב ל"אוכל נחמה" מועדף, מהסוג שמכינים בבית אבל גם מזמינים במסעדות יוקרה.

 

התהליך הבסיסי, כאמור, פשוט: טובלים פרוסות לחם בבלילה, מוסיפים תוספות מתוקות או מלוחות – ואופים. בכתבה שלפניכם, לצד מתכון קלאסי (עם פירות יער) ואחד עם ירקות שורש, הצענו וריאציות קצת שונות, שמשתמשות בעיקרון הוותיק לאפיית מנות מהירות בטעמים מפתיעים ובצורות הגשה חדשות.

 

להכנת המנות אפשר להשתמש כמעט בכל סוג של לחם – לבן, שחור, מקמח מלא או ללא גלוטן.

 

  

 

פטנט: שבלולי לחם עם פסטו

פשטידה אלגנטית ומהירת הכנה במיוחד, נהדרת לאירוח קליל

 

שבלולי לחם עם פסטו (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
    שבלולי לחם עם פסטו(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

     

    המרכיבים

    (תבנית בקוטר 24-22 ס"מ)

    • 1 כיכר ( 17-15 פרוסות) לחם אחיד או אחר
    • 200 מ"ל ממרח פסטו מוכן
    • 1/4 כוס שמן זית
    • 5 ביצים
    • 1 גביע ( 250 גרם) גבינה לבנה
    • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
    • מלח, פלפל שחור גרוס
    • 1/4 כוס גבינת פרמזן או קשקבל מגולפת בעזרת קולפן ירקות

     

    ההכנה

    1. מחממים את התנור ל־190 מעלות ומשמנים את התבנית.

    2. פורסים את הלחם ל־17-15 פרוסות ומסירים מהן את הקרום הקשה (אין בו צורך).

    3. מערבבים את הפסטו עם שמן הזית ומורחים את התערובת על כל הפרוסות (מצד אחד בלבד). מגלגלים את פרוסות הלחם לשבלולים ומעמידים אותן בתבנית בצמידות זו לזו, כך שהתבנית תתמלא.

    4. שמים בקערה את הביצים, הגבינה והחלב, מוסיפים מלח ופלפל וטורפים היטב. יוצקים את הבלילה לתבנית.

    5. אופים 45-40 דקות, עד שהמאפה זהוב ומבעבע.

    6. מוציאים, מפזרים את הגבינה ומגישים.

    • איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.

     

     

    אישי: קישים מלחם מלא ובטטה

    למה להכין בצק, כשיש בבית לחם? טריק מהיר וקל שכדאי לאמץ.

     

     

    קישים מלחם מלא ובטטה (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
      קישים מלחם מלא ובטטה(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

       

      המרכיבים

      (14-12 יחידות בתבניות מאפינס)

      • 14-12 פרוסות גדולות של לחם מקמח מלא או אחר
      • 2 בטטות בינוניות, קלופות ומגוררות גס
      • כ־1/4 כוס שמן
      • מלח, פלפל שחור גרוס
      • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת, 32%-15% שומן
      • 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב
      • 4 ביצים
      • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
      • לעיטור: 1/3 כוס (כ־40 גרם) פיסטוקים קלופים
      • אפשרות להגשה: עלי מיקרו בייבי

       

       

      ההכנה

      1. מחממים את התנור ל־190 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו. משמנים גם את תבניות המאפינס.

      2. מפזרים את הבטטות המגוררות בתבנית התנור. מברישים אותן בשמן, זורים עליהן כ־1 כפית מלח וכ־1/4 כפית פלפל שחור גרוס ומערבבים. אופים כ־15 דקות, עד שהבטטות מזהיבות קצת. מוציאים ולא מכבים את התנור.

      3. בינתיים, מברישים את פרוסות הלחם במעט שמן. מסירים מהן את הקרום הקשה (אין בו צורך), ומניחים כל פרוסה בתבנית מאפין. דוחסים ומהדקים היטב, כך שתתקבל מעין צורת קערית.

      4. מחלקים את הבטטות בין התבניות כך שימלאו 3/4 מנפחן.

      5. שמים בקערה את השמנת, החלב והביצים, מוסיפים את המוסקט, מלח ופלפל וטורפים. יוצקים לתבניות עד לכיסוי כמעט מלא של הבטטות.

      6. מפזרים את הפיסטוקים ואופים את הקישים כ־20 דקות, עד שהמאפים מזהיבים. מוציאים ומצננים קלות. אם רוצים, מפזרים עלי מיקרו בייבי. מגישים.

      • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד חודש במקפיא. מחממים קלות לפני ההגשה.

       

       

      צבעוני: ברד פודינג כרשה וירקות שורש

      פשטידה צבעונית, מהירה וטעימה מאוד: טעמי האדמה של הירקות משתלבים נהדר בטעמי הלחם

       

      ברד פודינג כרשה וירקות שורש (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
        ברד פודינג כרשה וירקות שורש(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

         

        המרכיבים

        (5-4 מנות בתבנית אינגליש קייק גדולה)

        • 4 כפות שמן זית
        • 1 כוס עיגולי כרשה בעובי 3/4 ס"מ (כ־ 1כרשה בינונית)
        • 1 גזר, קלוף ומגורר
        • 1 גבעול סלרי, פרוס דק
        • מלח, פלפל שחור גרוס
        • 10-8 פרוסות לחם בריאות או לחם לבן
        • עלים מ-1 גבעול תימין טרי או 1/4 כפית תימין מיובש
        • 5 ביצים
        • 2 גביעים (300 מ"ל) יוגורט
        • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
        • אפשרות: 1/4 כוס גבינה צהובה או מוצרלה מגוררת

         

        ההכנה

        1. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה על להבה בינונית. מוסיפים את הכרשה, הגזר והסלרי ומטגנים כ־5 דקות, עד לריכוך והזהבה קלה. מסירים מהכיריים ומתבלים במעט מלח ופלפל.

        2. בינתיים, מחממים את התנור ל־190 מעלות ומשמנים את התבנית.

        3. מניחים בתבנית את פרוסות הלחם, מרווחים ביניהן ומניחים את הירקות. מפזרים את התימין.

        4. שמים בקערה את הביצים, היוגורט והחלב, מוסיפים מלח ופלפל וטורפים לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתבנית. אם רוצים, מפזרים את הגבינה.

        5. אופים 45-40 דקות, עד שהמאפה זהוב ומבעבע. מוציאים ומגישים חם.

        • איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.

         

         

        טוסט משפחתי: לחם במילוי גבינה ובצל סגול

        הטריק שלי לארוחה מהירה, כשאין לי כוח להתאמץ. מומלץ להגיש עם סלט או ירקות חתוכים. יש ערבים שממש מזמינים לחם במילוי! 

         

         

        לחם במילוי גבינה ובצל סגול  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
          לחם במילוי גבינה ובצל סגול (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

           

          המרכיבים (4 מנות)

          • 4 לחמניות צ'בטה או 1 בגט ארוך
          • 4 כפות שמן זית
          • 250 גרם גבינה צהובה, פרוסה לרצועות
          • 2 בצלים סגולים גדולים, קלופים ופרוסים דק

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־190 מעלות.

          2. פורסים לחמניות או בגט לפרוסות בעובי 1/2 1 ס"מ, אך חותכים כך שבסיס הלחם יישאר מחובר. מברישים צד אחד של כל הפרוסות במעט שמן זית. מכניסים בין כל שתי פרוסות לחם פרוסת גבינה צהובה וכמה טבעות בצל.

          3. עוטפים את הלחמניות או הבגט ברדיד אלומיניום. מניחים בתבנית ואופים כ־30 דקות, עד שהלחם הופך פריך והגבינה נמסה לגמרי. מוציאים ומגישים.

           

           

          מתוק: ברד פודינג עם פירות אדומים

          מלך ה"ברד פודינג" – המנה הכי קלאסית בתחום. אל תחמיצו.

           

           

          ברד פודינג עם פירות אדומים  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
            ברד פודינג עם פירות אדומים (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
             

             

            המרכיבים

            (כ־6 מנות בתבנית אובאלית או מלבנית מזכוכית חסינת חום, באורך כ־25 ס"מ)

            • 10 פרוסות חלה או לחם בריוש
            • 5 ביצים
            • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
            • 1/4 כפית קינמון טחון
            • 1 כפית אבקת אינסטנט פודינג וניל
            • 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
            • כ־250 גרם פירות יער אדומים, קפואים

             

            ההכנה

            1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.

            2. שמים בקערה גדולה את הביצים, הסוכר, הקינמון ואבקת הפודינג וטורפים כדקה. מוסיפים את השמנת ומערבבים למרקם אחיד. חותכים את פרוסות החלה לפי הצורך (לחצאים או רבעים), מכניסים אותן לקערה ומוודאים שהבלילה מכסה אותן. מוסיפים כ־1/3 מכמות פירות היער.

            3. מסדרים את פרוסות החלה בתבנית ויוצקים עליהן את הבלילה שנותרה בקערה. מפזרים את יתרת פירות היער.

            4. אופים 35-30 דקות, עד שהמאפה מזהיב. מוציאים ומגישים חם.

            • איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד