פגיעה מינית: אילו טיפולים מומלצים, וכיצד נדע אם מישהי קרובה נפגעה?

רונית חיימוב, המטפלת בחרדות וטראומה, מדברת על הסטיגמות השגויות סביב הטרדות מיניות, דרכי הטיפול שמתאימים לנפגעות ועל החוויה הקשה שעברה בעצמה

רונית חיימוב: "כאשת מקצוע ומטפלת בחרדות וטראומה, קל לי להציג את הנושא מנקודת מבט אקדמית או דרך סיפורי מטופלות, אך האמת הכואבת היא שאני יכולה לספר על הטרדות מיניות גם מניסיון אישי" (צילום: Shutterstock)
רונית חיימוב: "כאשת מקצוע ומטפלת בחרדות וטראומה, קל לי להציג את הנושא מנקודת מבט אקדמית או דרך סיפורי מטופלות, אך האמת הכואבת היא שאני יכולה לספר על הטרדות מיניות גם מניסיון אישי" (צילום: Shutterstock)
מרכזי הסיוע חושפים כי כל אישה עברה הטרדה מינית. גם גברים עוברים הטרדות מיניות - אך בושה ושתיקה מסתירות את היקף התופעה. המספרים מזעזעים! אחת מכל שלוש נשים חווה פגיעה מינית במהלך חייה. אחת מכל חמש נשים עוברת אונס. כ-60% מהנפגעות והנפגעים הם קטינים - עד גיל 18. כ-36% מהפגיעות הנן הטרדה מינית או מעשה מגונה, אך רק שישה אחוזים מהפגיעות המיניות מדווחים לרשויות. מחקרים מראים גם כי בכ-80% מהמקרים התוקף הוא אדם מוכר, אהוב ומוערך.

 

כאשת מקצוע ומטפלת בחרדות וטראומה, קל לי להציג את הנושא מנקודת מבט אקדמית או דרך סיפורי מטופלות, אך האמת הכואבת היא שאני יכולה לספר על הטרדות מיניות גם מניסיון אישי. כבעלת חזה גדול, מצאתי את עצמי לא פעם מושא לרמיזות, הערות והצעות מטרידות. אפילו במסגרת עבודתי במערכת הציבורית, היה רופא שניצל את הנתונים הפיזיים שלי כדי להתקרב אליי ולהציע את שירותיו בייעוץ, אם אשקול לעבור ניתוח להקטנת חזה.

 

כמטפלת, אני נחשפת לבלבול הקיים בין הצורך בחום ואמפתיה, או אפילו החיפוש אחר אינטימיות ורומנטיקה, ובין הגלישה לסיטואציה מטרידה. שנדור פרנצי, תלמידו של פרויד, דיבר על ההבדל בין שפת הרוך - המחפשת אינטימיות - ובין שפת התשוקה ועל הבלבול הקיים בין השפות הללו.

 

חשוב להבין ולהפריד - הטרדה או תקיפה מינית הן, קודם כל, אקט של אלימות. אין בינן ובין רומנטיקה ואהבה ולא כלום. חשוב לעצור ולשאול את עצמנו: מה לא נעים לנו ומה פוגע בנו ולא להיתלות באמפתיה כלפי המטריד או הפוגע. חשוב עוד יותר להתגבר על תחושות הפחד, הבושה והאשמה המובילות את הנפגע לשמור את המקרה בסוד.

 

חשוב בימינו גם להיות ברורים ובהירים. אמירות, כגון: "הוא משך לך בצמות כי הוא אוהב אותך…" מבלבלות בתקופת הילדוּת בין אהבה לאלימות ונותרות בתודעתנו גם בבגרותנו, וכך אנו לא יודעות מתי להגן על עצמנו ולשים גבולות. וזאת יש לדעת: כשמגע, מבט או אמירה לא נעימים לנו, חובה עלינו לומר "לא!".

 

רונית חיימוב. "חשוב להבין ולהפריד - הטרדה או תקיפה מינית הן, קודם כל, אקט של אלימות" (צילום: אלבום פרטי)
    רונית חיימוב. "חשוב להבין ולהפריד - הטרדה או תקיפה מינית הן, קודם כל, אקט של אלימות"(צילום: אלבום פרטי)

    מהי הטרדה מינית או מעשה מגונה?

     

    הטרדה מינית היא התנהגות לא הולמת בהקשר מיני. למשל, שיחה בעלת אופי מיני או הבטחה בלתי הולמת לתגמול תמורת אינטראקציות מיניות.

    הטרדה מינית כוללת הערות, רמיזות או מגע מיניים גם במסגרת פעילות או שיח שאינם מיניים. הטרדות מילוליות או פיזיות בהקשר לגוף והזהות המגדרית, הומור או הצעה שעלולה ליצור אווירה שאינה נוחה - נחשבות לעבירה.

     

    כל שיחה, שאלה או הערה הקשורות למיניותו של אדם, ללא הסכמתו, נחשבות להטרדה מינית. שאלה פשוטה, כמו "האם יש לך בן/ בת זוג?" הינה שאלה לגיטימית, אך שאלות לגבי חוויות מיניות, כגון האם קיימת כבר יחסי מין או רמיזות פיזיות או בעלות אופי מיני, אסורות.

     

     

    איך נבחין אם מישהי חוותה הטרדה או תקיפה מינית?

     

    1. התנהגות שאינה תואמת לגיל - מינית ולא מינית, בין אם מבוגרת ובין אם רגרסיבית - הרטבת לילה וכו'.

    2. חוסר הערכה עצמית עד הזנחה פיזית והיגיינית וכן ירידה בתפקוד היומיומי.

    3. הסתגרות מוקצנת, התכנסות.

    4 . התנהגות כפייתית, כמו אכילה בולמוסית, טקסים התנהגותיים ועוד.

    5 . פחדים, חרדות, סיוטים.

    6. התנהגות אנטי-חברתית הרסנית, התמכרויות.

    7. הפרעה בוויסות הרגשי - תגובות קיצוניות של עצב, כעס או פחד.

    8. ניסיונות התאבדות.

     

    מחקרים מראים שלתגובה הראשונית של הגורם המטפל יש השפעה מהותית על ההחלמה. פעמים רבות לא ברור לנו כיצד בני נוער ומבוגרים לא הצליחו להתנגד. גם מילדים קטנים יש ציפייה שיגנו על עצמם - אבל זו כמובן אינה ציפייה ריאלית. גם בתקופה זו קשה לנו לקבל תגובה מושהית - הרבה פעמים גילוי האירוע ייעשה זמן רב אחרי הטראומה. כמטפלים, חשוב להיות אמפתיים, אוהבים ולא שיפוטיים, וחשוב לדבר על הנושא במרחב מוגן ובטוח.

     

    הטיפול בטראומת ההטרדה המינית חשוב מאוד. לממד הזמן יש חשיבות מכרעת בהחלמה ובהתגברות על הפגיעה. בין אם מטפלים בה באופן פרטי או במסגרות הציבוריות, חיוני ללכת לפחות לכמה מפגשים ולא לטאטא את האירועים מתחת לשטיח.

    כיום עומדים לרשות הציבור קווי חירום של המרכז הארצי לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית - מכל טלפון 1202 לבנות, 1203 לבנים,וכמובן – גם המרכז האינטגרטיבי לטיפול בחרדות טראומה בדרך של רונית מטפל במקרים אלו.

     

       

       

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד