הפרעות אכילה, השמנה ודיאטות כושלות? תעברו לאכול כמו הסינים

אם היינו אוכלים כמו סינים הרבה בעיות לא היו נוצרות מלכתחילה. אבל גם כעת יש לרפואה הסינית דרך להחזיר אותנו לשפיות ולאיזון. ד"ר רויטל שבי מסבירה כיצד

הדרך הסינית לצלחת שפויה. ד"ר רויטל שבי (צילום: ד"ר רויטל שבי)
הדרך הסינית לצלחת שפויה. ד"ר רויטל שבי (צילום: ד"ר רויטל שבי)

רובנו אוכלים – בין אם מעט ובין אם יותר – אכילה רגשית. אכילה רגשית נוצרת כאשר אוכלים מתוך צורך רגשי או בשל הרגל, וללא קשר לצורך גופני ולרעב. כשאנו עצבניים - אנו אוכלים כדי להירגע, כשאנו בדיכאון - כדי לרומם את מצב הרוח. מתי  האכילה הרגשית הופכת לבעיה, למצב פתולוגי שדורש טיפול? הקו בין נורמטיבי לכפייתי הוא לא במשקל ולא דווקא בכמות, אלא בעיקר בתחושת חוסר האונים וחוסר השליטה מול האוכל. אצל רוב האכלנים הכפייתיים אין קשר בין אוכל ורעב, והאכילה המוגזמת גורמת לתחושות של גועל, אשמה ואף דיכאון מהמצב.

 

רוב אלה שסובלים מהתקפי אכילה חוו הרבה דיאטות בחייהם, הם מבינים מאוד בתזונה ומודעים לכל סוגי הדיאטות שקיימות. אך נראה שאכלנים כפייתיים משתמשים באוכל כדרך לשחרר את כל הקיטור שנצבר בחייהם, וזה מה שיוצר את הכפייתיות.

 

עניין של כמות

קיים הבדל בתפיסה החשיבתית בין המזרח למערב באשר לאוכל ולהגדרתו. כשאני למדתי בבית ספר לרפואה סינית בארצות הברית, כל המורים שלי היו סינים ואי אפשר היה שלא לראות את ההסתכלות השונה שלהן על האוכל, את צורת האכילה שלהם ואת המזון שהם צרכו. יתרה מזאת, לא ממש לימדו אותנו תזונה בסיסית, כי לסינים כל כך ברור איך צריך לאכול ומה צריך לאכול, שזה נראה להם שולי להתעכב על משהו שכולם יודעים ומבינים. ובכן, זה לא כך במערב, ולכן גם המטפל הסיני אינו פטור מלעסוק בעקרונות בסיסיים של תזונה.

 

בבסיס הטיפול הסיני נמצאת הבראת מערכת העיכול דרך תזונה מותאמת, דיקור וצמחי מרפא. הרפואה הסינית אינה מייחדת התייחסות לכמויות הנאכלות. עם זאת, לא תהיה תועלת בה כל עוד האדם אוכל כמויות שאינן קשורות כלל לצרכי גופו. לכן, כאשר מישהו מגיע לטיפול עם אכילה כפייתית, אתייחס בשלב הראשון לכמויות המזון שעליו לצרוך. עם זאת, וכדי להגיע למצב שהוא יצליח להסתפק בכמות שנחשבת לנורמטיבית - אטפל בעיקר בכבד ובקיבה. המטרה הראשונית תהיה "לקרר" את הכבד ואת הקיבה (המונחים הסיניים הם: stomach fire ,liver fire) ועל ידי כך להוריד את התיאבון, ואז יוכל האדם להתחיל כל דיאטה ולעמוד בה.

 

עניין של איכות

בשלב הבא נלמד את המטופל מה כדאי לו לאכול, וזאת משום שעל פי הרפואה הסינית יש להתאים את סוג האוכל שהאדם צורך לגילו, למגדרו ולמצבם של הכבד, הטחול והקיבה, שהם האיברים הקשורים ברפואה הסינית לתהליך העיכול. בשפה הטיפולית זה נקרא "MIDDLE JIAO".

 

כשאנו אוכלים, המטרה של האוכל היא להפוך לדם ולספק תזונה לכל תא בגוף. לשם כך נכנס האוכל שאנו בולעים לתוך הקיבה. אם נרצה להמשיך זאת בפשטות , נדמה את הקיבה לסיר ששמים על הכיריים. כדי שהאוכל בסיר יתבשל - יש להדליק את האש. גם פירוק המזון בקיבה דורש חימום, שנעשה על-ידי הטחול ובגיל מאוחר יותר גם על ידי הכליות. אם לא תהיה ה'אש' – החום הדרוש - האוכל לא יתפרק כמו שצריך ובמקום שהוא ייהפך לדם שמזין את הגוף, תצטבר הרבה ליחה שתגרום להשמנה.

 

השלב הבא יהיה בעיות של עצירות ושלשולים, הקשורים גם הם לבעיות עיכול, כי המעיים הם האחראים על פינוי הפסולת לאחר שהטחול והכליות מאפשרים לקיבה לעכל את האוכל.

הפיתרון למצב זה הוא צמחי מרפא לחימום הטחול (SPLEEN QI VACUITY) וכן תכנית תזונה שתכלול סוגי מזון שעוזרים לפירוק ולעיכול המזון. אינני יודעת אם שמתם לב שבסין ובמסעדות סיניות אין סלט חי. זה לא מקרי. הסינים מאמינים שסלט, ובכלל אוכל חי, קשים מאוד לעיכול, וממילא מהווים גם גורם עקיף להשמנה.

 

אם תשימו לב, תוכלו לחוש בעצמכם בהבדל ובהרגשה אחרי שאוכלים סלט גדול או מרק גדול. כאשר אוכלים מרק ירקות, לדוגמה, הטחול אינו מתאמץ יותר מדי לפרק את האוכל ופעולות העיכול נעשית בצורה טבעית ובלי מאמץ. לעומת זאת, כאשר אוכלים סלט זה מחייב את הטחול להיכנס לפעולה ולגייס את כל הצ'י שלו כדי לפרק את האוכל. כך שעל-פי הגישה הסינית, אכילת סלט מובילה - באופן עקיף - להשמנה. כמה זה שונה מהשיטה המקובלת במערב.

 

בעיה נוספת הקשורה באכילה הכפייתית היא המשיכה הבלתי נשלטת למתוק. יש אנשים שמתענגים על מתוקים וקשה להם מאוד להוריד אותם מהתזונה שלהם. הגורם לצורך הזה הוא חולשת הכבד, שכן הכבד אחראי על הצורך למתוק. במקרה כזה יתמקד בחיזוק הכבד.

 

עניין של התאמה

באופן כללי, עיקר הטיפול בכל בעיה שקשורה לאכילה הוא התאמה של הסינדרומים לאדם. אנו נתשאל , נאבחן ונבדוק מה מעורב: הטחול? הכבד? הקיבה? המעיים? כולם יחד? מה בדיוק בקיבה, חוסר או עודף? האם הרעב מוגזם וצריך לקרר את הקיבה, או שסוג האוכל אינו מתאים וצריך לחמם את הטחול?

 

הבחנה והתאמה מדויקות הן נקודת המוצא שממנה ועל פיה בונים את הטיפול. רפואה סינית במילה אחת היא איזון. ברגע שיש איזון בין האיברים, הכל יתחיל לעבוד, כמו דומינו.

הרפואה הסינית מסתכלת מאוד שונה על תזונה ועל אכילה ובסיס הטיפול הוא הבראת מערכת העיכול דרך תזונה מותאמת, דיקור וצמחי מרפא.

 

אז למרות שאכילה כפייתית בבסיסה היא בעיה רגשית, עדיין, כדי לטפל בה בדרך הסינית, אנו צריכים לאזן את איברי העיכול, ועוד קודם: לוודא שהגוף מקבל את כל מה שהוא צריך. לדוגמה, צמחונים שאינם אוכלים מספיק חלבון, תמיד יאכלו יותר מתוק, יהיה קשה להתגבר על המשיכה שלהם למתוק ועל הפרעת האכילה שלהם.

 

אם נגיע למצב שבו מטופל הסובל מהתקפי אכילה יהיה מסוגל לשנות את הרגלי האכילה שלו - הרי שפתרנו את שורש הבעיה, ומכאן זה רק עניין של זמן ושל התמדה עד שהשינויים יפכו לדרך חיים. בהמשך הרפואה הסינית תיתן ליווי ותמיכה לכל הבעיות הפיזיולוגיות שנוצרו עקב האכילה הרגשית המוגזמת, ועל ידי כך היא תעזור למטופל להגיע להחלמה מלאה.

 

לא לדיאטה

אנשים רבים "עושים דיאטה" – כלומר שומרים למשך תקופה על תזונה מסוימת, כשעיניהם נשואות למשקל היעד, שיאפשר להם להשתחרר מעולה של הדיאטה. אבל דיאטה שמביאה לריפוי היא כזאת שמכוונת מלכתחילה להפוך לדרך חיים. צריך להבין, שלתקן כל סינדרום כרוני זה תהליך, ודיאטה במילה אחרת היא התמדה.

 

אני תמיד אומרת כשיש רצון ונכונות לפתור את הבעיה, זה רק עניין של זמן ושל התמדה. אמנם זה לא נשמע פשוט, אבל בטיפול הסיני יש לא רק של התאמה תזונתית אלא גם ליווי של טיפול בצמחים ומחטים, שעוזרים להגיע לצלחת שפויה. ומשם זה עניין של זמן עד שייפך לדרך חיים. ההתחייבות הפנימית לאורח חיים - היא הבסיס לבריאות.

 

* רויטל שבי הינה מוסמכת לרפואה סינית D.O.M

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד