צמחים רעילים וכדים נופלים: איך לתכנן גינת מרפסת בבית עם ילדים?

מבנה העציצים, גובה האדניות, סוגי הצמחים ושיטת ההשקייה: אדריכל הנוף אייל מליון מציע כמה נקודות למחשבה רגע לפני שאתם מעמיסים אדניות וצמחים במרפסת משפחתית צעירה

אייל מליון

|

10.10.18 09:20

לשימוש הכתבה בלבד DIY מרפסת עם ילדים ליריופה
לשימוש הכתבה בלבד DIY מרפסת עם ילדים ליריופה (צמחים גדולים במעט עציצים יעניקו לכם תחושת גינה ואת המראה הירוק המבוקש)

מרפסת בבית עם ילדים ממוקמת על התפר שבין הרצון להוריק את המרחב המרפסתי שלכם, לבין הצורך לשמור אותו בטיחותי ונוח לכל בני המשפחה. בנוסף, ובהיותכם מטופלים בשניים-שלושה ילדים וכלב, קרוב לוודאי שאין לכם עודף זמן ואתם לא ממש רוצים לטפל בגינה. זו היא שאמורה לשרת אתכם, ולא אתם אותה. אגב, זה נכון לדעתי גם אם אתם רווקים וחופשיים, אבל בואו נתמקד בנושא שלשמו התכנסנו.

 

הצמחים: רב שנתיים

מומלץ להתמקד בצמחים רב-שנתיים, הווה אומר: צמחים שאין כל צורך להחליף מדי עונה. אולי מעט לגזום, אולי טיפה לנקות עלים מהרצפה, אבל בגדול - צמחים רב שנתיים, חזקים ועמידים.

 

מה למשל?

 

צילום: Shutterstock
ליריופה – מתאימה לכל תנאי האור (צילום: Shutterstock)

 

צמח אחד בכד אחד

הסתפקו במעט צמחים. ריבוי אדניות ועציצים יביא עמו ריבוי צמחים באופן טבעי, כלומר יותר צמחים לטפל בהם ולמי יש זמן, כבר אמרנו.

 

בחרו בצמחים גדולים. צמחים גדולים במעט עציצים יעניקו לכם תחושת גינה ואת המראה הירוק המבוקש, ביעילות גדולה הרבה יותר מאשר אוסף של עשרות עציצים וצמחים קטנים. בצמחים גדולים הכוונה לצמח אחד שיימלא את הכד או האדנית.

 

הרשימה ארוכה ויש מבחר גדול. למשל:

 

צילום: Shutterstock
עץ תפוז סיני – קומקווט (צילום: Shutterstock)

 

צילום: משתלת ירוק ישראלי
אוג מכחיל (צילום: משתלת ירוק ישראלי)

 

טיפ: במרפסת עם ילדים תמיד אעדיף מיכלי שתילה שתולים עם צמח אחד רב שנתי, וללא צמחיה משתרעת סביב שפת המיכל. צמחיה הנשפכת / משתרעת אל מחוץ למיכל נתלשת בקלות על ידי הילדים ולעתים מזמינה לעיסות בלתי רצויות של הצמחים.

 

זהירות צמחים רעילים

כשאתם במשתלה, ציינו את העובדה שאתם מעצבים מרפסת בבית עם ילדים, והדגישו את החשיבות בבחירת צמחים שאינם רעילים או עלולים להיות כאלו. ומהסיבות הברורות, הימנעו גם מצמחים קוצניים.

 

דוגמה לצמחים רעילים נפוצים מהם חשוב מאוד להימנע במרפסת לילדים ובכלל:

 

צילום: Shutterstock
זהירות רעיל 1. דיפנבכיה (צילום: Shutterstock)

 

צילום: Shutterstock
זהירות רעיל 2. הרדוף (צילום: Shutterstock)

 

צילום: Shutterstock
זהירות רעיל 3. דורנטה (צילום: Shutterstock)

 

האדניות הנכונות

החומר המועדף לאדניות ומיכלים במרפסת עם ילדים הוא פלסטיק כמובן, בהיותו קל משקל ובלתי שביר. תרצו להזיז? תזיזו. כך גם תימנע עוגמת הנפש כשכדור או מכונית יתנגשו בכד היוקרתי אך השביר שלכם.

 

צורה ומבנה: מרובע, מלבן או עגול - הכל הולך, רק שימו לב לא להניח במרפסת כדים בעלי מבנה צר בתחתית ורחב בחלקם העליון. ניסיון טיפוס על כדים בעלי מבנה כזה, הוא מתכון כמעט בטוח להתהפכות.

 

צילום: Shutterstock
צר למטה ורחב למעלה – ממש לא לילדים (צילום: Shutterstock)

 

גובה מומלץ לאדניות: 50 ס"מ ומעלה – מספיק גבוה כדי שיהווה מכשול לטיפוס. האדניות הנמוכות, שגובהן כ-20 ס"מ הן פגיעות למדי ומתהפכות בקלות.

 

מיקום: אל תמקמו אדניות או כדים צמוד למעקה, אלא רק במרחק מה ממנו. זה גם בטיחותי יותר וגם מקל על הניקיון מסביב. ידעתי שאשכנע אתכם עם עניין הניקיון.

 

אדניות תלויות על המעקה הן פתרון מושלם – גבוה ורחוק מהישג ידם של הילדים.

 

צילום: איריס בלומנשטיין, תכנון גינה: מירב תכנון גינות
אדניות תלויות - פתרון מצוין (צילום: איריס בלומנשטיין, תכנון גינה: מירב תכנון גינות)

 

השקיה נבונה

בהתחשב בעובדה שאין לכם זמן, חשק ואנרגיה סביר להניח שתלכו על מערכת ממוחשבת. מערכת כזו משקה את הצמחים כמה פעמים ביום, ואם לא דאגתם למערכת ניקוז מרכזית או ל"כדים חכמים" שאינם נוזלים על הרצפה, אתם תפגשו בכל מחזור השקיה נחל קטן אבל נחוש מכל כד או אדנית שחוצה את המרפסת בדרך לפתח הניקוז ומהווה מפגע בטיחותי ואסתטי.

 

אייל מליון הוא הנדסאי אדריכלות נוף ומומחה לגינון במרפסות, בעל הבלוג אדנית

______________________________________________________

 

איך נגדל בקלות ירקות במרפסת? הקליקו למדריך

 

צילום: אייל מליון
DIY אדנית עגבניות אייל מליון (צילום: אייל מליון)

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד