צילום: שי יחזקאל

גיל כרונולוגי: 63, גיל ביולוגי: 56, תוחלת חיים צפויה: 111 שנה

עוד לא נולד מי שיכול לעצור את הזמן, אבל תכירו את האנשים שנראים ומרגישים צעירים בהרבה מגילם. שלחנו אותם לבדיקות כדי לגלות בן כמה הגוף שלהם באמת

הגיל הביולוגי הוא מדד מחקרי המעריך איך החיים שלך ייראו וירגישו.  שמעון בלאו, סמדר הירש ואילנה דנקנר (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)
הגיל הביולוגי הוא מדד מחקרי המעריך איך החיים שלך ייראו וירגישו. שמעון בלאו, סמדר הירש ואילנה דנקנר (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)

אנחנו כבר יודעים שכדי לשמור על הבריאות צריך לאכול טוב, לישון מספיק ולהתאמן, וגם שלא משנה מה נעשה, אי אפשר לעצור את מחוגי הזמן. הגיל שלנו הוא נתון קבוע ששום קסם בעולם לא יוכל לשנות, אבל בשנים האחרונות מונח חדש מצליח למתוח קצת את הגבולות האלה: גיל ביולוגי. "הגיל הביולוגי הוא מדד מחקרי להערכת תוחלת החיים, חיים ללא מחלות ותכולת חיים - או בפשטות, איך החיים שלך ייראו וירגישו", מסביר ד"ר יוני ירום, שותף ומנהל במרכז לרפואת ספורט, מדיקס תל אביב, בהדר יוסף שעוסק ברפואת ספורט זה 30 שנה. "הגיל הביולוגי הוא למעשה הגיל האמיתי של מכלול התאים של הגוף, והוא מושפע מכמה גורמים: כ־30% גנטיקה, 40% אורח חיים, המצב הסוציו־אקונומי משפיע על עוד כמה אחוזים, האזור הגאוגרפי שבו חיים (שירותי הבריאות, איכות המים והאוויר) וכמובן סטרס.

 

"עוד נתון שמתייחסים אליו הוא 'הגיל הבריאותי'. בשונה מהגיל הביולוגי, הגיל הבריאותי הוא נתון 'יבש' ומתייחס אך ורק לפרמטרים בריאותיים: מחלות רקע, תזונה, תרופות והיסטוריה משפחתית. זה בעצם שקלול של הגיל שלך ביחס לסיכון שלך לחלות במחלות כרוניות קשות — סרטן, התקפי לב ושבץ. הגיל הביולוגי, לעומתו, מביא בחשבון הרבה יותר פרמטרים ומתייחס גם לאורחות החיים".

 

במילים אחרות, הבחירות שאנחנו עושים באורח החיים שלנו יכולות במידה מסוימת לקבוע את הגיל הביולוגי שלנו, ולעתים הוא עשוי להיות מעודד יותר מהגיל הכרונולוגי. "אורח החיים קשור לבחירות שאנחנו עושים מדי יום: היקף הפעילות הגופנית שאנחנו מבצעים, ממה התזונה שלנו מורכבת, האם אנחנו ישנים מספיק, לא מעשנים ולא שותים אלכוהול ונהנים מרמות סטרס נמוכות", מסביר ד"ר ירום. "רמות הסטרס יכולות להיקבע על ידי גורמים אנדוגניים וגנטיים, ומושפעות משמעותית גם מגורמים חיצוניים, החל במספר החופשות שאנחנו לוקחים, דרך המצב המשפחתי והחברתי, התחביבים שלנו ועד הבחירה אם כן או לא לגדל חיית מחמד. מחקרים מראים, למשל, שאנשים נשואים חיים יותר מרווקים ושאנשים אופטימיים חיים שבע שנים יותר מאנשים פסימיים".

 

האם אכן אורח החיים שלנו יכול לפתוח פער משמעותי ביחס לגיל הכרונולוגי ולנפק תעודת זהות ביולוגית ורפואית צעירה בהרבה? ביקשנו מד"ר ירום לבדוק מהו הגיל הביולוגי של שלושה אנשים שזוכים כמעט בכל יום להערות בסגנון "וואו, זה הגיל שלך? את/ה לא נרא/ית!". השלושה, מדריכים ומורים לספורט שגילם הכרונולוגי נע בין 50 ל־67, הגיעו אל ד"ר ירום כדי לבדוק עד כמה גדולה התרומה של הפעילות הגופנית היומיומית למדדי בריאות שונים, ולהדגים אם גם אתם יכולים לזכות בגיל ביולוגי צעיר מהגיל הכרונולוגי שלכם אם תאמצו את אורח החים שלהם.

 

את שלושת הנבדקים בדק ד"ר ירום בעזרת הצלבת נתונים בין שני שאלונים תקפים ומפורטים שמחשבים את הגיל הביולוגי והבריאותי בתחומים שונים, החל בנתונים הרפואיים (גובה, משקל, היקף מותניים, לחץ דם, רמות כולסטרול, סוכר, מחלות ידועות ושימוש בתרופות), דרך שאלון על הרגלים כמו עישון ושתיית אלכוהול, שעות שינה והתפריט היומי והשבועי, ועד בחינה של דרך החיים - האם הם נשואים או לא, גרים לבד, מתראים הרבה עם חברים והאם הם בסטרס. "גורמים נוספים שמשפיעים על תוחלת החיים ותכולת החיים הם רמת הסיכונים שאדם לוקח במהלך חייו, וגם גורמים אלה נבדקו", מוסיף ד"ר ירום. "כמה שעות אדם מבלה על הכביש, האם עוסק בספורט אתגרי - כל אלה יכולים להשפיע על הערכת תוחלת החיים הצפויה ועל איכותם".

 

שמעון בלאו: "כשכולם יושבים על חוף הים, אני גולש"

שמעון בלאו: "אני שומר על היציבה עם תרגול של עמידה על רגל אחת, הרבה פעילות על קצות האצבעות" (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)
    שמעון בלאו: "אני שומר על היציבה עם תרגול של עמידה על רגל אחת, הרבה פעילות על קצות האצבעות"(צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)

     

    מי אני: בן 67, אב לשני ילדים, מדריך ספינינג ופילאטיס בהולמס פלייס בתל אביב ופתח תקווה והנדסאי גז

     

    לו"ז הכושר שלי: "בעברי הייתי שחקן כדור מים ואני בכושר טוב. שוחה שלוש פעמים בשבוע, גולש בסאפ פעמיים בשבוע ועושה טיולי אופניים פעם בשבועיים בשבת. בעבודה עושה ספינינג שלוש פעמים בשבוע".

     

    מה המרכיב הכי חשוב בפעילות: "יציבה, יציבה, יציבה. זה המרכיב הראשון בפעילות הגופנית. עם הגיל אנחנו הולכים ומאבדים את היציבה והאיזון באופן טבעי. אני שומר על היציבה עם תרגול של עמידה על רגל אחת, הרבה פעילות על קצות האצבעות וגם באמצעות הרכיבה".

     

    אם לא הייתי מתאמן: "הייתי מרגיש בן 67. כרגע אני מרגיש צעיר, רענן ובועט. ההבדל ביני ובין אנשים שלא מתאמנים הוא שאני יותר נמרץ. כשכולם יושבים על חוף הים, אני גולש. במסיבות כולם יושבים ואני רוקד. כשעושים טיולי הליכות אני סוחב את כולם".

     

    התזונה שלי: "הרבה פירות וירקות, מדי פעם בשר ודגנים — בגדול אני אוכל הכל אבל במהלך רוב היום אין לי הרבה זמן לארוחות של ממש, אז פירות וירקות".

     

    למתאמנים מבוגרים שעכשיו נזכרו להתחיל, אני אומר: "הגיל הוא רק מספר. אפשר להתחיל בכל גיל, להתחיל במינון נמוך ולעלות בהדרגה ובמידה".

     

    הגיל של שמעון בבדיקות: גיל בריאות: 47. גיל ביולוגי: 59. תוחלת חיים צפויה: 101.

     

    "תוחלת החיים הצפויה של שמעון גבוהה בין השאר מסיבות גנטיות — הוריו הגיעו לגיל 90 ומעלה, אבל הנטייה שלו לקחת סיכונים הורידה לו מעט שנים מהגיל הביולוגי"

    דבר המומחה: "שמעון חי נכון, המדדים שלו מצוינים, הוא מקפיד להיות כל הזמן בתנועה ושומר על כושר, לא מעשן ולא שותה אלכוהול בכלל ואוכל מעט ומאוזן. תוחלת החיים הצפויה שלו גבוהה בין השאר מסיבות גנטיות — הוריו הגיעו לגיל 90 ומעלה, אבל הנטייה שלו לקחת סיכונים ולאתגר את הגוף שלו ברכיבה, גלישת גלים וספורט אתגרי הורידה לו מעט שנים מהגיל הביולוגי. לעומת זאת, העיסוק במגוון פעילויות ספורטיביות שכוללות אימוני כוח ואירובי מספק לו תועלת בריאותית שמורידה לו שנים".

     

    סמדר הירש: "גם לרקוד על השטיח בבית זה כושר"

    סמדר הירש: "לא תמצאי אותי יוצאת לרוץ פתאום, אבל כן אקפוץ על כל הזדמנות לטיול רגלי בטבע" (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)
      סמדר הירש: "לא תמצאי אותי יוצאת לרוץ פתאום, אבל כן אקפוץ על כל הזדמנות לטיול רגלי בטבע"(צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)

       

      מי אני: בת (כמעט) 50, אמא לילד בן 5.5, מאמנת לשיקום בסטודיו לפילאטיס מכשירים שבבעלותי, "פילאטיס בנגה" ביפו, ובעלת בלוג על הקשר בין גוף לנפש בראי הפילאטיס

       

      לו"ז הכושר שלי: "לצערי אין לי לו"ז קבוע, אבל אני משתדלת מאוד להיות פעילה ככל האפשר כל הזמן. גם לרקוד על השטיח בבית זה כושר. יש שבועות שבהם אני מרגישה כמו הסנדלר שהולך יחף בגלל העומס בעבודה, אבל כשיש לי הזדמנות אני מאוד משתדלת לא לוותר על פילאטיס, גם אם זה רק כמה תרגילים ביום, על שחייה מדי פעם ועל הליכה ואופניים ככלי תחבורה עירוני תמיד. לא תמצאי אותי יוצאת לרוץ פתאום, אבל כן אקפוץ על כל הזדמנות לטיול רגלי בטבע".

       

      אם לא הייתי מתאמנת, הייתי מרגישה בת: "אני לא יודעת, אבל ג’וזף פילאטיס, ממציא השיטה, אמר שבן 90 עם שלד גמיש מרגיש צעיר, ובן 30 עם שלד נוקשה מרגיש זקן. גבר בן 50 שרץ, מרים משקולות ומנפח שרירים אבל לא יכול להתכופף להרים משהו שנפל לרצפה כי הוא מקוצר מכדי להגיע, לא נחשב בעיניי לאדם שיש לו שליטה על חייו. אני מאמינה בתרגול שמאפשר סינרגיה טובה של השלד והשרירים".

       

      התזונה שלי: "פירות וירקות, אגוזים וגרעינים, דגים ולפעמים גם בשר. מדי פעם אני גם מנשנשת שוקולד ועוגות כי קשה לנצח את הגנים".

       

      למתאמנים מבוגרים שעכשיו נזכרו להתחיל, אני אומרת: "שאף פעם לא מאוחר מדי. שעצמות אמנם אי אפשר לבנות מחדש, אבל לשרירים אפשר להחזיר את הגמישות בעזרת עבודה קבועה תוך הקניית הרגלים חדשים. אני מוצאת שהעבודה העיקרית הראשונית שלי עם מטופלים מבוגרים היא עבודת השכנוע לנשום. ללמד אותם לנשום לעומק, כך שהתנועה מתבססת על הנשימה ולא להפך. תנועה ש'רוכבת' על נשימה נכונה לעולם לא תפצע אותך".

       

      הגיל של סמדר בבדיקות: גיל בריאות: 32. גיל ביולוגי: 41. תוחלת חיים צפויה: 92.

       

      "אמנם הגנטיקה של סמדר גרועה, אבל אורח החיים שלה מאוד שלו ורגוע ונטול סיכונים. המודעות שלה לגוף מדהימה, וכך גם לנשימות - שעוזרות להפחית סטרס"

      דבר המומחה: "הבריאות של סמדר מצוינת, היא מקפידה על אורח חיים פעיל ובריא, על חיי חברה ומשפחה עשירים ועל תזונה מאוזנת בדרך כלל. היא לא מעשנת, אבל כן שותה אלכוהול מדי פעם באירועים חברתיים, ואחת הסיבות ש'הורידו' לסמדר כמה שנים מתוחלת החיים היא שההורים שלה וסבא וסבתא שלה מתו בגיל צעיר. אז אמנם הגנטיקה שלה גרועה, אבל אורח החיים שלה מאוד שלו ורגוע ונטול סיכונים. המודעות שלה לגוף מדהימה, וכך גם לנשימות - שעוזרות להפחית סטרס".

       

       

      אילנה דנקנר: "לפחות שבע שעות שינה בלילה וכוס יין אדום ביום"

      אילנה דנקנר: "מאמינה בתנועה, כוח וגיוון בשילוב עם הקפדה על תזונה נכונה"  (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)
        אילנה דנקנר: "מאמינה בתנועה, כוח וגיוון בשילוב עם הקפדה על תזונה נכונה" (צילום: לירן מור, סגנון: מאור אומזגין)
         

         

        מי אני: בת 63, אמא לשלושה, מאמנת אישית ומאמנת ברשת הולמס פלייס בשיעורי פילאטיס, עיצוב, מתיחות, ספינינג, פיטבול, Trx ו־Core

         

        לו"ז הכושר שלי: "אני מדריכה באופן פעיל ומתאמנת בשיעורי הסטודיו שלי בממוצע שני אימונים ביום. בנוסף אני מתאמנת בחדר הכושר עם מאמן אישי פעמיים בשבוע. בשעות הפנאי עושה רכיבת שטח ואימוני שחייה. עובדת על כל מרכיבי הכושר - אירובי, אנאירובי, מאמינה בתנועה, כוח וגיוון בשילוב עם הקפדה על תזונה נכונה".

         

        מה אני עושה כדי להסיג את הגיל לאחור: " אני מתמקדת באימוני התנגדות ו־Core ומקפידה לכל הפחות על שבע שעות שינה בלילה ושותה כוס יין אדום ביום".

         

        התזונה שלי: "בעיקר ירקות ופירות, חלבונים ושומנים מן הצומח. ממעיטה בפחמימות ריקות וסוכר".

         

        למתאמנים מבוגרים שעכשיו נזכרו להתחיל, אני אומרת: "הסוד הוא להתחיל בהדרגה, להיות קשובים לגוף ולבחור פעילות שתואמת את הצורך והעניין שלכם. חשוב להתמיד ולא לוותר על תנועה".

         

        הגיל של אילנה בבדיקות: גיל בריאות: 31. גיל ביולוגי: 56. תוחלת חיים: 111.

         

        "אם היה ספר הדרכה לחיים נכונים ובריאים, אילנה הייתה כותבת אותו. המדדים שלה מעולים, התזונה מדויקת, היא מקפידה להתאמן בכל יום, והחיים שלה מלאי פעילות אבל נטולי סטרס"

        דבר המומחה: "אילנה פשוט חיה נכון. אם היה ספר הדרכה לחיים נכונים ובריאים, היא הייתה כותבת אותו. המדדים שלה מעולים, התזונה שלה מדויקת, ויש לה אחוזי שומן נמוכים ומסת שריר גבוהה. היא מקפידה להתאמן בכל יום, אבל דואגת להיות קשובה ולא להגזים. היא מקיפה את עצמה במשפחה ובחברים, והחיים שלה מלאי פעילות אבל נטולי סטרס. היא לא נוטה לקחת סיכונים מיותרים, מגדלת חיית מחמד, מעולם לא עישנה ולא נטלה תרופות באופן קבוע, מקפידה להיבדק בדיקות תקופתיות ולמלא אחר הוראות הרופאים, והסיכון שלה לחלות במחלה מסוכנת כמו סוכרת או מחלות לב וכלי דם נמוך ביותר".

         

        איפור: עדי סולומון /// שיער: אלמוג כהן /// ע. צלם: עדן חלמיש

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד