מגזין "לאשה" מציג: כך התמונה עם אנגלה מרקל היתה יכולה להיראות

תמונתה של קנצלרית גרמניה עומדת לצד ראש הממשלה כשהיא מוקפת ביזמים, כולם גברים, עוררה מחאה גדולה. הנה 20 יזמיות מבריקות שיכלו להיכנס בקלות לפריים

Original Image תמונת הגברים
Modified Image גרסת "לאשה"
גללו ימינה וצפו איך התמונה הייתה יכולה להיראות (תמונת מקור: אבי דודי, צלם משרד החוץ. עיבוד תמונה: אליסה אושמיאן)
ביום חמישי האחרון הצטלמה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, במסגרת מפגש בנושא חדשנות במוזיאון ישראל כשהיא מוקפת בגברים בלבד, אנשי עסקים, יזמים גרמנים וישראלים, ולצד בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל. הקנצלרית העירה על כך לראש הממשלה: "אני שמחה על המפגש, אני שמחה על הדיון. אך אם תהיה בפעם הבאה תהיה פה גם אישה – זה יהיה נחמד".

 

הצילום המקורי מהמפגש גרר ביקורת רבה מצד הנשים בקהילת ההייטק הישראלית. רבות מהן צפויות להגיע ביום רביעי לכיכר רבין על מנת להצטלם לתמונה אלטרנטיבית. עוד לפני כן, כתגובה לצילום שעורר מחאה נשית, החליט מגזין"לאשה" להילחם בהדרה ולהציג את תמונה האלטרנטיבית של 20 יזמיות ישראליות מבריקות, שהיו יכולות בקלות להיכנס לפריים.

 

הנה דבר היזמיות, המופיעות בתמונה על פי גרסת "לאשה":

 

מרים שוואב: "הרגשתי ייאוש"

בת 42, נשואה + 7, תושבת אפרת. מייסדת ומנכ"לית של Strattic, סטארט־אפ שמציע פתרון לאבטחת אתרי אינטרנט ושיפור הביצועים שלהם. הקימה בעבר את חברת "אילומינאה" לפיתוח אתרים.

 

 

מרים שוואב. מייסדת ומנכ"לית של Strattic (צילום: יצחק וולף)
    מרים שוואב. מייסדת ומנכ"לית של Strattic(צילום: יצחק וולף)

     

    מה הרגשת כשראית את התמונה?

    "ייאוש. כל הזמן מדברים בארץ על MeToo# ומרגישים שמתחולל שינוי. אבל אני לא רואה שינוי. הכל ברמת הדיבורים ולא מעבר לזה, התמונה הזו היא עוד הוכחה לכך".

     

    מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

    "אחד הקשיים המשמעותיים הוא גיוס השקעות בארץ. המשקיעים רגילים לשטנץ מסוים, פרופיל מסוים של יזם, ואנחנו, הנשים, לא מתאימות לו. יש לי מכרים ערבים שחווים אותו דבר. התמונה הזאת, שבה כולם גברים לבנים, מייצגת את האנשים האלה. אני כל כך לא מתאימה לפרופיל: אני אישה דתייה שהולכת עם מטפחת, אני עומדת בראש סטארט־אפ ירושלמי ואני עולה אנגלוסכסית, אז יש הרבה מאפיינים שפועלים נגדי כשאני נכנסת לפגישה עם משקיעים. הם מסתכלים עליי ותוהים מאיפה נחתתי. המשקיעים הראשונים שלנו הם מחו"ל ולהם זה לא מזיז, כי הסטיגמות המקומיות לא משפיעות עליהם".

     

    עולא בכר סלאמה: "זו סטירת לחי"

    בת 38, נשואה + 2, תושבת עכו. ביולוגית בעלת תואר שני בניהול סביבתי מאוניברסיטת חיפה, מייסדת ומנכ"לית GrowOn, משרד לליווי עסקי למיזמי ביוטק במגזר הערבי ומקימת מרחב עבודה בשם GrowOn Spaces לעובדי הייטק וביוטק ערבים ויהודים באזור הצפון, שייפתח ב־2019.

     

    עולא בכר סלאמה. מייסדת ומנכ"לית GrowOn (צילום: זהר שחר)
      עולא בכר סלאמה. מייסדת ומנכ"לית GrowOn(צילום: זהר שחר)

       

      מה הרגשת כשראית את התמונה?

      "כמנכ"לית ערבייה קיבלתי תמיכה גדולה מאוד מהרשות לחדשנות, ולראות את התמונה זה כמו סטירה על הלחי - האפליה היא כפולה - אף אישה ואף יזם או יזמית מהמגזר הערבי לא היו בה. יש לא מעט גברים ונשים מהמגזר הערבי שראויים וראויות להיות בתמונה הזאת, מבלי לגרוע מכבודו של מי שנכח באירוע".

       

      מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

      "זה לא פשוט, לא לערבייה ולא ליהודייה לנהל עסק או להיות יזמית. היא צריכה לג'נגל בין הקמת העסק על כל מה שכרוך בכך לוגיסטית וטכנולוגית, וגם לדאוג לבית ולילדים. גברים לא מפרגנים לנשים - הם מצפים מהן לשבת במשרת אם ולדאוג לילדים כמו שעשו לפני 50 שנה. אני מקבלת תמיכה בעיקר מנשים, רק הן יכולות להבין מה עובר עליי. חוץ מזה, אנחנו יודעות לנהל יותר טוב - וזה מבוסס מחקרית".

       

      עדי זמיר: "תמונה צורמת"

      בת 43, נשואה + 3, תושבת כפר־סבא. יזמית, מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ Pink Of View, שמפתחת אינדיקטור להערכת הסיכון של נשים לחלות בסרטן השד על רקע שאינו גנטי או משפחתי ומאפשר לנשים לנהל את הסיכון שלהן. לשעבר מנכ"לית חברת "אמרלד", שפיתחה טכנולוגיה לזיהוי מוקדם של סרטן העור.

       

      עדי זמיר. מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ Pink Of View
        עדי זמיר. מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ Pink Of View

         

        מה הרגשת כשראית את התמונה?

        "התמונה צרמה לי. זה כאילו שמישהו אמר לנו שאנחנו לא קיימות, שאין דבר כזה נשים יזמיות בארץ".

         

        מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

        "יזמיות מגיעות פעמים רבות מעולם התוכן, הן ראשונות שמזהות צורך מסוים וצריכות למצוא שותף טכנולוגי. לכל היזמים יש קושי בגיוס כספים, ולנשים בפרט קשה כיוון שרשת הקשרים שלהן פחות ענפה. את המצב הזה אנחנו מנסות לתקן בקהילת WMN, שמטרתה לחבר בין יזמיות צעירות לוותיקות ומרושתות".

         

        ד"ר יהודית אברמס: "כעס ותסכול"

        בת 42, גרושה + 1, עולה חדשה מסן־דייגו, תושבת ירושלים. מייסדת ומנכ"לית MonitHer, מערכת אולטרסאונד ידנית ביתית לנשים, לבדיקה ופיקוח על ליקויים ברקמת השד, וסמנכ"לית בחברת סטארט־אפ רפואי נוסף בתחום האולטרסאונד, רופאה ומהנדסת מכונות, בעבר שימשה כמדענית בנאס"א.

         

        ד"ר יהודית אברמס . מייסדת ומנכ"לית MonitHer (צילום: אלכס קולומויסקי)
          ד"ר יהודית אברמס . מייסדת ומנכ"לית MonitHer(צילום: אלכס קולומויסקי)

           

          מה הרגשת כשראית את התמונה?

          "כעס ותסכול. הקריירה שלי בהנדסת מכונות התחילה כשהייתי סטודנטית אחת בכיתה של 70 גברים, בבניין שאפילו לא היו בו שירותי נשים נורמליים. אני קופצת על כל הזדמנות להיות יחידה במינה ומנסה לשנות את המצב".

           

          מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

          "המשקיעים יעדיפו להשקיע בחברה שבה כל צמרת הניהול היא נשית מאשר בחברה שבה אישה מנהלת גברים. אני חושבת שאותי לוקחים ברצינות בזכות הרקע שלי בנאס"א, זה מפצה על היותי מנכ"לית אישה חרדית והופך את היתר ללא רלוונטי".

           

          איריס שור: "הבעיה עמוקה הרבה יותר"

          בת 37, נשואה + 1, תושבת רמת־השרון. יזמית סדרתית, כיום מנכ"לית "אוריבי", חברת סטארט־אפ שמציעה גישה חדשה להנגשת ניתוח נתונים.

           

          איריס שור. מנכ"לית "אוריבי" (צילום: צביקה טישלר)
            איריס שור. מנכ"לית "אוריבי"(צילום: צביקה טישלר)

             

            מה הרגשת כשראית את התמונה?

            "זה לא משהו חדש. הבעיה היא לא התמונה הספציפית הזו, אלא הדברים העמוקים ביותר שמובילים לכך שרוב הכנסים נראים ככה - גם הקהל וגם הדוברים על הבמה, גברים בלבד או במקרה הטוב 90 אחוז מהם".

             

            מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

            "אני בגישה שונה מזו של עמיתותיי למקצוע. לי נראה שבמובנים רבים לנו יותר קל: לצד האתגרים, יש יתרונות בלהיות יזמית אישה - אני מרגישה שאנחנו נמצאים כיום בנקודת זמן שמשקיעים מחפשים להשקיע בנשים ושקל להן יותר לגייס עובדים".

             

            חנה רדו: "חטפתי דיכאון"

            בת 59, נשואה + 3, סבתא לנכדה, תושבת תל־אביב. יזמית עסקית־חברתית שמטפחת תעסוקה בפריפריה. מייסדת מקאן ואלי ו"מדבר תשעשרה" במצפה רמון; "ספרינג ואלי" בעמק המעיינות ו"לב תשעשרה" בצפת. נשיאת "סופרסונס", מיזם לשוויון מגדרי בנקודות ההשפעה ושותפה בסטארט־אפ הטכנולוגי־אנושי Innovesta. רדו הייתה מהראשונות שמחו בפייסבוק נגד תמונת היזמים הישראלים.

             

            חנה רדו. יזמית עסקית־חברתית שמטפחת תעסוקה בפריפריה (צילום: יריב כץ)
              חנה רדו. יזמית עסקית־חברתית שמטפחת תעסוקה בפריפריה(צילום: יריב כץ)

               

              מה הרגשת כשראית את התמונה?

              "חטפתי דיכאון. למען האמת אף אחד לא רואה אותנו ממטר. זה נורא. כל כך הרבה גברים חשובים הצטלמו - ואף אחד מהם לא חשב על זה חוץ מאנגלה מרקל".

               

              מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

              "רק 11 אחוז מההון שייך לנשים למרות שחלקן באוכלוסיה הוא 50 אחוז. על כן נקודת ההתחלה שלהן נמוכה מאוד. גברים אוהבים להשקיע בגברים שדומים להם, לכן נשים זוכות לחלק קטן מאוד מעוגת ההשקעה. לי יש ארבעה עסקים חברתיים מדהימים, וכמעט אין לי משקיעים כי אני אישה. עצוב".

               

              שני טולדנו: "תמונה מבאסת מאוד"

              בת31, נשואה, תושבת גבעתיים. יזמית טכנולוגית, מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ HTBioImaging, שמפתחת מערכת דימות לגילוי סרטן. 

               

              שני טולדנו. מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ HTBioImaging (צילום: כפיר זיו)
                שני טולדנו. מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט־אפ HTBioImaging(צילום: כפיר זיו)

                 

                מה הרגשת כשראית את התמונה?

                "זה היה מבאס מאוד ומוזר, כי סטטיסטית יש לפחות אישה אחת על כל חמישה גברים בתחום, זו לא העדפה מתקנת - זו המציאות בשטח. איך קרה שהן לא הוזמנו לכנס הזה?"

                 

                מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                "הקושי העיקרי הוא הבדידות. לרוב את לבד בכנסים, לבד בחדרי דיונים, בטח בפורומים שבהם מדברים על השקעות וכסף".

                 

                יהלי הררי: "חשבתי שזו בדיחה"

                בת 52, גרושה + 2, תושבת יפו ומנהטן. יזמית הייטק בתחומי בלוקצ'יין, ניהול ידע וסייבר, מנכ"לית חברת "אינובסטה" - פלטפורמת בלוקצ'יין לבדיקת נאותות (due diligence) בעזרת חוכמת המונים; שותפה מייסדת בארגון "סופרסונה".

                 

                יהלי הררי. מנכ"לית "אינובסטה" (צילום: דניה סנדר)
                  יהלי הררי. מנכ"לית "אינובסטה"(צילום: דניה סנדר)

                   

                  מה הרגשת כשראית את התמונה?

                  "בשנייה הראשונה חשבתי שזאת בדיחה, מעין 'הפוך על הפוך'. ואז התהפכה לי הבטן. בעיקר, עם כל מה שקורה בארצות־הברית בשבועות הללו. במקום להתקדם אנחנו הולכות אחורה".

                   

                  מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                  "בנושאי גיוס הון, למשל, הנתונים מדברים על כך שמתוך כל עשר חברות שבראשן עומד גבר, רק חברה אחת שעומדת בראשה אישה תצליח לגייס השקעות. אנחנו צריכות לעבוד קשה יותר כדי לקדם עסק ורעיון מעולה. האפליה קיימת, בין אם המשקיעים הפוטנציאליים שואלים את השאלות או רק חושבים עליהן. מעניין שבעולם גיוס ההשקעות בעזרת המונים (crowd founding) דווקא נשים מובילות, כי שם פחות שמים דגש על המצב המשפחתי.

                  "ביומיום, ליזמיות קל וקשה כמו לגברים. אני חושבת שאנחנו, באופן טבעי, יודעות לנהל כאוס ולהתמודד מעולה עם שינויים. יזמיות שאני מכירה לא מוותרות בקלות. לכן, בהנחה שעברנו את מכשול גיוס ההון, אנחנו גם מצליחות באופן נפלא".

                   

                  איריס צידון: "איזו אכזבה"

                  בת 50, נשואה + 3, תושבת ראש־העין. שותפה, מייסדת ומנ"כלית "אוקאפי", חברת סטארט־אפ שפיתחה תוכנה מבוססת בינה מלאכותית לשליחת התרעות לשיפור מצוינות תפעולית, ארגונית ועסקית. מדובר במוצר הממוקד בשוק ניהול הנכסים, בניהול רצפות ייצור ובחברות עתירות לוגיסטיקה.

                   

                  איריס צידון. מייסדת ומנ"כלית "אוקאפי"
                    איריס צידון. מייסדת ומנ"כלית "אוקאפי"

                     

                    מה הרגשת כשראית את התמונה?

                    "אכזבה. כי תמונה שווה אלף מילים. יש מספיק נשים שהן יזמיות ומובילות חדשנות, כדי שלא כך תיראה תמונת החדשנות והיזמות הישראלית. זה תהליך ששותפים בו גופים נפלאים שמקדמים יזמות נשים וחרתו על דגלם לקדם את הנושא.איזו אכזבה שלא פנו אליהם להצגת תמונה מאוזנת ואיזו אכזבה שכל מי שמעורב בכך לא פיתח די מודעות לראות את חוסר האיזון".

                     

                    מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                    "לפני כשנה הוזמנתי כבוגרת הטכניון לפאנל למען נשים יזמיות שהתקיים בו. באולם היו כ־250 סטודנטיות מהטכניון שחיפשו השראה מיזמיות ותיקות. שם הבנתי כמה חשוב להעביר להן את המסר שזה יעד אפשרי ונגיש לכל מי שרוצה, מסר שיהדהד בקרב יותר ויותר נשים שרוצות אך חוששות או לא מכירות מודל של נשים יזמיות, וחסרות את ההשראה ואת הביטחון שמדובר בדרך שפתוחה בפניהן.

                    "אז נכון שלנשים יזמיות יש יותר קשיים בהשוואה ליזמים, חלקם בדיוק כמו בעולם העבודה של שכירות בעולם שרובו גברים, וחלקם כי העובדות מראות שיזמיות זוכות לפחות השקעות מיזמים, וזו אבן נגף כבדה במסע הזה.

                    "אבל יש גם יתרון בקושי - אנחנו נתאמץ להגיע מהר יותר ונהיה יצירתיות יותר כדי לקדם את המוצר שאנחנו מאמינות בו ונמצא את מי שמגדר ודעות קדומות לא משחק אצלו תפקיד".

                     

                    אפרת רומן: "תמונה מתנשאת ואטומה"

                    בת 51, גרושה + 2, תושבת תל־אביב מייסדת ומנכ"לית EZBRA, המייצרת חבישה ייעודית מתקדמת לניתוחי שד.

                     

                    אפרת רומן. מייסדת ומנכ"לית EZBRA (צילום: אביגיל עוזי)
                      אפרת רומן. מייסדת ומנכ"לית EZBRA(צילום: אביגיל עוזי)

                       

                      מה הרגשת כשראית את התמונה?

                      "התמונה נראה לי פתטית. זה כל כך עיוור, מתנשא ואטום לארגן פגישה לקנצלרית אישה ולא לשים לב לכך שהיא תהיה האישה היחידה באירוע. בישראל, שהיא מעצמת יזמות, יש המון יזמיות נשים שוות ערך, שאין ספק כי חלקן עולות על מי שנכח בפגישה ואשר יכלו לייצג בכבוד ובתבונה את מה שיש לישראל להציע בתחום".

                       

                      מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                      "הקושי הכי דרמטי הוא שלנשים הרבה יותר קשה לגייס משקיעים, כי 'לא אכלנו מאותו המסטינג'. הקושי השני הוא החלוקה המאתגרת בין קריירה למשפחה".

                       

                      ענבל שינפלד: "תחושות קשות של החמצה"

                      בת 40, נשואה + 2, תושבת קיבוץ בית־ניר. שותפה מקימה וסמנכ"ל תפעול של חברת "דויה מדיקל" העוסקת בפיתוח מוצר רפואי, שייתר צורך בניתוח פולשני שמבוצע כיום במיליוני ילדים בשנה ומחייב הרדמה מלאה. בנוסף היא אנג'לית פעילה שמשקיעה בחברות הזנק.

                       

                      ענבל שינפלד. שותפה מקימה וסמנכ"ל תפעול של חברת "דויה מדיקל" (צילום: פול קאוג'יסקי)
                        ענבל שינפלד. שותפה מקימה וסמנכ"ל תפעול של חברת "דויה מדיקל"(צילום: פול קאוג'יסקי)

                         

                        מה הרגשת כשראית את התמונה?

                        "בעיקר תחושות קשות של החמצה של סקטורים שלמים בתעשייה. הייתה פה הזדמנות לפיתוח עסקי משמעותי, להצעיד קדימה ולהנגיש יזמים שיכלו להפיק ממנה תועלת. באומת הסטארט־אפ יש להנהגה חובה ואחריות לעודד מעורבות מכל המגזרים והמגדרים".

                         

                        מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                        "אני מכירה את הנושא הן כסטארטאפיסטית והן כמשקיעה, שבפורטפוליו ההשקעות שלה שיעור ניכר של נשים המובילות חברות ומהוות אחת־אחת סיפור הצלחה. גיוס הכספים הראשוני למיזם נתקל בקשיים שככל הנראה גברים לא היו נתקלים בהם, בעיקר סביב שאלות על יכולתנו לנהל חיי משפחה והורות במקביל לניהול החברה. למזלי הרב, את הגיוס שלנו מוביל יגאל טמיר, משקיע מנוסה, שמבחינתו הנושא המגדרי הוא יתרון והוא מסתמך על ניסיונו כמשקיע ועל הצלחותיו הקודמות ומדגיש בפנינו את יתרון הרבגוניות.

                        "את הסטארט־אפ שלי הקמתי עם שותפה שהגתה את הרעיון, ד"ר גלית אביאור, מנתחת ראש צוואר, ועם המהנדס תנחום פלד, ואני רואה את החוזקה שמייצר הצוות ההטרוגני, גם מבחינה מגדרית וגם מבחינת עולמות התוכן שכל אחד מאתנו מייצג. חשיבות הרבגוניות בצוות קריטית להצלחה".

                         

                         

                        אורית חשאי: "ריחמתי על הקנצלרית"

                        בת 40, בזוגיות, אם לילד, תושבת רמת־השרון. מייסדת ומנכ"לית חברת "בריולה", חנות אונליין להלבשה תחתונה הגדולה בעולם, המאפשרת באמצעות טכנולוגיה ייחודית לקנות חזייה בלי למדוד.

                         

                        אורית חשאי. מייסדת ומנכ"לית חברת "בריולה"
                          אורית חשאי. מייסדת ומנכ"לית חברת "בריולה"

                           

                          מה הרגשת כשראית את התמונה?

                          "לצערי, אנחנו רואים לא מעט תמונות דומות, וזה תמיד מזעזע מחדש. במקרה הזה אפילו קצת ריחמתי על הקנצלרית מרקל, שנאלצה להיות חלק מזה".

                           

                          מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                          "אני יזמית יחידה (ללא שותפים) של חברה עבור נשים, שבמהלך ההיריון שלה גייסה עשרה מיליון דולר מיזמים גברים. כלומר, אני אישית לא הרגשתי אפליה. בעולם היזמות יש מלא קשיים, וכשאני עולה על במה כדי לתת השראה ליזמים או ללמד על יזמות, אני אומרת שבעולם היזמות כל הקשיים וכל הטיפים שאני הולכת לדבר עליהם מתאימים לגברים ולנשים, וזה אכן כך. תמיד קשה לכולנו - גברים ונשים כאחד, וזה חלק מהדרך של כולנו".

                           

                          תניה אטיאס: "הופתעתי מאוד"

                          בת 30, נשואה + 1 ומצפה לבת בחודש הקרוב, תושבת תל־אביב. שותפה מייסדת ומנכ"לית חברת "מדינט - מדיקל אינטליג'נס", שמשימתה העצמת מטופל שמתמודד עם מחלות קשות ומורכבות על ידי הפיכת עולם הידע האינסופי לתובנות רפואיות. זאת, באמצעות חוקרים שמיישמים שיטות וטכנולוגיה מעולם הדאטה, מנתחים מידע רפואי ומזקקים אותו, כדי שמטופלים יוכלו לקבל החלטות ממקום של ידע.

                           

                          תניה אטיאס. שותפה מייסדת ומנכ"לית חברת "מדינט - מדיקל אינטליג'נס" (צילום: דניס קופל)
                            תניה אטיאס. שותפה מייסדת ומנכ"לית חברת "מדינט - מדיקל אינטליג'נס"(צילום: דניס קופל)

                             

                            מה הרגשת כשראית את התמונה?

                            "האמת שהופתעתי מאוד. הייתי בטוחה שכבר יש הרבה יותר מודעות ונוכחות נשית בעולם היזמות. התאכזבתי לגלות שאין".

                             

                            מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                            "אני הקמתי את החברה במהלך ההיריון הראשון שלי, וכשפניתי למשקיעים כדי לגייס כספים עם בטן הריונית גדולה, תמיד עלתה השאלה, גם אם לא באופן ישיר: 'מתי את יולדת ואיך זה ישפיע על המיזם?'

                            "היום אני בהיריון שני ובכל פגישה אני שומעת הערות לא ענייניות שקשורות להיריון. למזלי, הצוות שלי והשותף שאיתו הקמתי את החברה מתייחסים אליי בהתאם ליכולותיי ולכישוריי. אבל אני יודעת שלא מעט חברות שלי חוששות להקים משפחה, כי זה יפגע בקריירה שלהן".

                             

                            ד"ר קירה רדינסקי: "תמונה מוזרה"

                            בת 32, נשואה + 1 ובהיריון, תושבת זכרון־יעקב. יזמית מוערכת שהקימה את הסטארט־אפ SALES PREDICT, אשר נרכש ב־2016 על ידי חברת eBay העולמית. כיום דירקטור מדעי הנתונים של eBay העולמית ופרופסור מבקר בטכניון.

                             

                            "דר קירה רדינסקי. דירקטור מדעי הנתונים של eBay העולמית (צילום: איתמר רותם)
                              "דר קירה רדינסקי. דירקטור מדעי הנתונים של eBay העולמית(צילום: איתמר רותם)

                               

                              מה הרגשת כשראית את התמונה?

                              "חשתי אכזבה שזה מה שאנחנו משדרים כלפי חוץ. יש לנו בארץ הרבה יזמים ויזמיות מוכשרים וצעירים ובתמונה הזאת לא היה אף אחד מהדור הצעיר, שהוא הדור שעוסק בחדשנות. זו הייתה תמונה מוזרה שלא מראה את מה שאנחנו רוצים לשדר".

                               

                              מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                              "זה ברור וזה עולה מהנתונים העולמיים: מתוך כלל היזמים רק שמונה אחוזים הן יזמיות. רוב הבעיות נובעות מכך שנשים נוטות לקחת פחות סיכונים בשלב הקמת המשפחה. הסיבה לכך תרבותית: אנחנו אוחזים עדיין באותה תפישה פטריארכלית וישנה, שלפיה האחריות על המשפחה היא של האישה, לא של בן הזוג ולא של שניהם. משום כך, פחות נשים פונות ליזמות.

                              "אני באופן אישי הרגשתי דווקא שניסו מאוד לקדם אותי. קשה לי לדעת אם זה נבע מסיבות אובייקטיביות או מהיותי אישה".

                               

                              לירון סלונימסקי־שמי: "התמונה לא מייצגת את המציאות"

                              בת 33, נשואה + 1, תושבת תל־אביב. יזמית ומרצה, שותפה מייסדת ומנכ"לית הסטארט־אפ Awear Solutions, מועדוני לקוחות חכמים שמתגמלים לקוחות של חברות אופנה על לבישת פריטים.

                               

                              לירון סלונימסקי.  שותפה מייסדת ומנכ"לית הסטארט־אפ Awear Solutions (צילום: מיכל מילשטיין)
                                לירון סלונימסקי. שותפה מייסדת ומנכ"לית הסטארט־אפ Awear Solutions(צילום: מיכל מילשטיין)

                                 

                                מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                "זה צרם לי מאוד, אבל היא לא מייצגת את המציאות שאני חיה בה, שבה יש המון יזמיות חזקות בישראל".

                                 

                                מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                "במשך חמש שנים לא נתקלתי באף מכשול מגדרי, הפעם היחידה שבה חוויתי אפליה הייתה כשניסיתי לגייס כסף בחודש התשיעי להיריון. אז הרגשתי במאה ה־17. לכל מי שאמרו לי שאני עלולה למות בלידה, כתבתי אימייל ממיטת בית החולים - שילדתי ואני עדיין בחיים".

                                 

                                ליאת מרדכי הרצנו: "תהיתי מה האחריות שלנו"

                                בת 40, נשואה + 3, תושבת גני־תקווה. יזמית, מייסדת שותפה ומנהלת השיווק של 24me, סטארט־אפ שמפתח עוזר אישי וירטואלי לניהול זמן ויישום מטלות.

                                 

                                ליאת מרדכי הרצנו. מייסדת שותפה ומנהלת השיווק של 24me,
                                  ליאת מרדכי הרצנו. מייסדת שותפה ומנהלת השיווק של 24me,

                                   

                                  מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                  "התמונה צרמה לי. דווקא בישראל הקטנה יש כל כך הרבה נשים מדהימות בתחום ההייטק והחדשנות והרגשתי שזה לא בא לידי ביטוי במפגש חשוב מעין זה. כמו כן, שאלתי את עצמי, מה האחריות שלנו כנשים בתרומה לתמונה כזו ומה אנו יכולות לעשות לגבי זה? מספר הנשים המסיימות תואר במדעי המחשב מצוי במגמת ירידה ברמה העולמית. כדי שהמצב ישתנה, עלינו לחשוף את בנותינו מגיל צעיר למקצועות המדע והטכנולוגיה, ללמדן שהן מסוגלות לכל, שמותר להן לשאול כל שאלה ולפתח את החשיבה היצירתית והיזמות העסקית - כי לאלה אין מגדר״.

                                   

                                  מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                  "נשים חוות אתגרים שונים מגברים בתקופה שבה הן נדרשות להתקדם בקריירה ובמקביל להקים משפחה. לרוב זה קורה בין גיל 30 ל־40, שבו שני המסלולים הללו מקבילים. לכן כדאי לתת דחיפה רצינית לקריירה כבר בשנות ה־20, לייצר כמה שיותר ניסיון וקבלות מוכחות".

                                   

                                  גילי גולנדר: "מחדל ברמה בינלאומית"

                                  בת 43, נשואה + 3, תושבת תל־אביב. יזמית, מייסדת ומנהלת שיווק בסטארט־אפ Bazaart שמפתח אפליקציות לעריכת תמונות ועיצוב, מייסדת פודקאסט "הסטרטאפיסטיות" במסגרת פעילותה לקידום יזמיות.

                                   

                                  גילי גולנדר. מייסדת ומנהלת שיווק בסטארט־אפ Bazaart (צילום: גופרמן סטס)
                                    גילי גולנדר. מייסדת ומנהלת שיווק בסטארט־אפ Bazaart(צילום: גופרמן סטס)

                                     

                                    מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                    "האמת? הייתי בשוק. זה מחדל ברמה לאומית. זאת כמו תמונה מכנס ברפובליקת גלעד ('סיפורה של שפחה'). אבל אנחנו לא באמת צריכים שאנגלה מרקל תבוא אלינו מגרמניה ותעשה לנו נו נו נו כדי שדברים כאלה לא יקרו".

                                     

                                    מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                    "אישה צריכה להילחם בהטיות לא מודעות. ככל שיש יותר נשים בעולם היזמות, ואנחנו מקדמות אחת את השנייה ויוצרות מועדון משלנו, יותר קל לנו. אני בעד לחבור אל הגברים כי יחד אנחנו הרבה יותר חזקים מאשר בנפרד".

                                     

                                    זיוית כץ: "זה פשוט מבייש"

                                    בת 36, נשואה + 2, תושבת רמת־גן. אדריכלית, מייסדת ומנכ"לית DesignMatcher, פלטפורמה שמסייעת לאדריכלים ומעצבי פנים למצוא פריטי עיצוב לפרויקטים שלהם.

                                     

                                    זיוית כץ. מייסדת ומנכ"לית DesignMatcher (צילום: ארקדי רסקין)
                                      זיוית כץ. מייסדת ומנכ"לית DesignMatcher(צילום: ארקדי רסקין)

                                       

                                      מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                      "חשבתי שזה פשוט מבייש, בישראל של 2018, להזמין רק גברים לאירוע כזה ולא למצוא אפילו אישה אחת ראויה למעמד הזה".

                                       

                                      מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                      "זו תעשייה שהיא ברובה גברית, רוב המשקיעים ומנהלי הקרנות שיכולים להאיץ את המיזמים שלנו הם גברים. אנחנו נדרשות להבריק בכל תחום אפשרי כדי להילקח בחשבון והדרך שלנו ארוכה יותר".

                                       

                                      יונית סירקין: "תחושת פספוס"

                                      בת 35, נשואה + 3, תשובת מודיעין . מנכ"לית מסצ'אלנג' ישראל, האקסלרטור הגדול בארץ. תוכנית האצה לסטארט־אפים המוגבלת בזמן שבה יזמים מקבלים חלל לעבוד בו, ייעוץ וליווי בדרכם לפיתוח המיזם שלהם. סירקין שימשה בעבר סגנית ראש הסגל לפיתוח כלכלי בעיריית ניו־יורק תחת מייקל בלומברג.

                                       

                                      יונית סירקין. מנכ"לית מסצ'אלנג' ישראל (צילום: איציק שוקל)
                                        יונית סירקין. מנכ"לית מסצ'אלנג' ישראל(צילום: איציק שוקל)

                                         

                                        מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                        "תחושת פספוס. חבל שלא סיפרנו לה את הסיפור המלא, המרגש והמכיל של היזמות הישראלית, שכוללת אנשים ונשים ממגוון רקעים"

                                        .

                                        מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                        "לאישה קשה יותר לגייס כסף מאשר למקבילה הגברי. מחקר שעשינו במסצא'לנג' הוכיח שחברות עם מגוון אנושי ומגדרי הן רווחיות יותר, אבל ייקח זמן עד שהמשקיעים יתרגלו למציאות הזאת.

                                        "אנחנו כבר לא באותו מקום בהשוואה לעבר, יש הרבה יותר גישה לנשים ועלינו למנף אותה ולהמשיך לעזור אחת לשנייה. ברוב החברות הגדולות מספר הנשים הולך וגדל, אך עדיין בקצה הפירמידה מספרן מצטמצם באופן משמעותי לעומת הגברים. כך שהדרך עוד ארוכה".

                                         

                                        רים יונס: "תמונה שמשקפת עמדה"

                                        בת 54, נשואה + 3, תושבת נצרת. מייסדת שותפה של אלפא־אומגה, חברה גלובלית לפיתוח ציוד רפואי ומחקרי בתחום המוח. פעילה בכמה עמותות לקידום יזמות, תעסוקה וחינוך.

                                         

                                        רים יונס. מייסדת שותפה של אלפא־אומגה
                                          רים יונס. מייסדת שותפה של אלפא־אומגה

                                           

                                          מה הרגשת כשראית את התמונה?

                                          "אחרי אישור חוק הלאום תמונה כזאת לא מפליאה אותי. היא משקפת עמדה. נראה שאנשי העסקים שעמדו והצטלמו שם לא הרגישו רע עם עצמם. הלא לכל אחד מהם יש אישה, בנות ואמהות, לא יכול להיות שהם שכחו שיש נשים בעולם. נראה שהעניין המגדרי מעניין רק נשים ושלגברים לא אכפת ממנו בכלל".

                                           

                                          מה הם הקשיים שאופייניים ליזמיות בהשוואה ליזמים?

                                          "כדי שאישה תצליח היא צריכה גבר תומך ולהפך, אבל בחברה הערבית עדיין לא הגענו למצב שבו בעלה של האישה הקרייריסטית מוכן לקחת על עצמו את מלוא האחריות על הילדים והבית. כדי שאני אגיע לאותו מעמד של גבר עם אותו רעיון וניסיון כמו שלי - אני צריכה להתאמץ לפחות פעם וחצי. אבל הדברים האלה לא יעכבו מישהי עם חלום וחזון שבאמת רוצה לעשות שינוי, ואותי הם אף פעם לא עצרו".

                                           

                                           

                                          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                                          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                                           
                                          הצג:
                                          אזהרה:
                                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד