מהסרת שיער עד מתיחת פנים: האם את בגיל הנכון לפרוצדורה אסתטית?

שוקלת טיפולים אסתטיים או ניתוח פלסטי? ייתכן שכדאי לך להזדרז, כי חלקם מאבדים יעילות או אפילו אסורים רשמית בגיל מבוגר. חסרונות ומגבלות יש גם בגיל צעיר מדי

יש טיפולים אסתטיים שאסורים בגיל ממבוגר או  צעיר מדי (צילום: Shutterstock)
יש טיפולים אסתטיים שאסורים בגיל ממבוגר או צעיר מדי (צילום: Shutterstock)
 

איך יודעים מהו הגיל האידיאלי לפרוצדורה אסתטית? פנינו למומחים, וחזרנו עם כל התשובות.

 

 

ניתוח להצמדת אוזניים

גיל מינימום: שש

גיל מקסימום: אף פעם לא מאוחר

"בדרך כלל מבצעים את הניתוח מגיל שמונה ומעלה, אבל אם הילד או הילדה סובלים חברתית אפשר לבצע אותו כבר בגיל שש", מסבירה ד"ר אואנה מאייר, מומחית לכירורגיה פלסטית העוסקת באסתטיקה. "בגיל זה האוזניים מגיעות ל־80 אחוז מהגודל שלהן, והניתוח מתבצע בהרדמה מלאה. במטופלים בוגרים יותר, אפשר לבצע אותו בהרדמה מקומית. יש הרבה שיטות לביצוע הניתוח, והמשותף לכולן הוא שהצלקות נסתרות, מאחורי האוזניים. לגבי גיל מבוגר – אין מגבלה, אפשר להגיע גם בגיל 80".

 

יישור שיניים

גיל מינימום: שש־שבע

גיל מקסימום: אף פעם לא מאוחר

"מומלץ להגיע עם הילד או הילדה לבדיקה ראשונית אצל אורתודנט בגיל שש־שבע", אומר ד"ר ששי צדוק, מומחה לאורתודנטיה, יישור שיניים ולסתות. "בגיל הזה בודקים אם יש בעיה בסגר, ואם אכן קיימת בעיה אפשר לטפל בה בתוך זמן קצר יחסית. אנחנו בודקים גם אם יש שיניים כלואות, ואם כן, מחפשים לזה פתרון. בסביבות גיל תשע וחצי מומלץ להגיע שוב, ואז כבר צופים מה יהיו הבעיות העתידיות ומתכננים טיפול. רוב הטיפולים מתחילים בגיל עשר וחצי עד 12.

"לגבי גיל מבוגר – יש גם מטופלים בני 80. להזיז שיניים אפשר בכל גיל, והרבה מבוגרים עושים את זה. כתרים לא מפריעים ליישור שיניים, אבל שתלים אי־אפשר להזיז. שתל שלא נמצא במקום הנכון עלול להפריע, אבל שתל שנמצא במקום הנכון יכול אפילו לסייע בתהליך".

 

בעלון לרופא יש המלצה לא להזריק מעל גיל 65 (צילום: Shutterstock)
    בעלון לרופא יש המלצה לא להזריק מעל גיל 65(צילום: Shutterstock)

     

    הזרקות בוטולינום טוקסין

    גיל מינימום: עם הופעת הקמט הראשון

    גיל מקסימום: 65

    "לגבי הגיל המוקדם ביותר, זה משתנה בין המטופלים אבל עקרונית מתחילים לטפל כשהעור מתחיל להתקמט", אומרת ד"ר פנינה שמש רוזנשפיר, רופאת עור מומחית העוסקת בתחום האסתטיקה ויועצת לחברת אלרגן. "ככל שמתחילים מוקדם יותר, התוצאה תהיה טובה יותר ותחזיק מעמד זמן ארוך, אבל לא נטפל כשאין בכלל קמטים. ההמלצה שלי היא להתחיל לטפל בגיל 35-30 או כשהקמטים הראשונים מתחילים להופיע.

    "לגבי גיל מבוגר, בעלון לרופא יש המלצה לא להזריק מעל גיל 65. אולי יש לזה סיבות רפואיות, ובכל אופן זה פחות עוזר בגיל הזה. יש כמובן הבדל בין אישה שטיפלה בקמטים לאורך השנים, ובין אישה שלא טיפלה בכלל. יש נשים שהעור שלהן במצב טוב והן ממשיכות להזריק גם בגיל 80 פלוס אף על פי שהעלון ממליץ אחרת. מי שלא טיפלה בכלל יכולה למצוא פתרונות אחרים, כמו הזרקה של חומצה היאלורונית או פילינג לשיפור איכות העור".

     

    הגדלת חזה והקטנת חזה

    גיל מינימום: 17

    גיל מקסימום: אף פעם לא מאוחר

    "גם הגדלת חזה וגם הקטנת חזה מבצעים בדרך כלל אחרי גיל 17", אומר ד"ר צח שרוני, כירורג פלסטי בעל קליניקה בחיפה. "אלו ההנחיות של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, אבל זה לא חקוק בסלע. יש ילדות שיש להן חזה גדול מאוד בגיל מוקדם יותר, ובמקרים כאלה אנחנו חורגים. רוב המנתחים ידרשו מכתב מפסיכיאטר או מפסיכולוג לגבי נחיצות הניתוח בגיל צעיר מאוד. המנותחת הכי צעירה שלי הייתה בת 15. כשמדובר בהגדלת חזה, אנחנו מנתחים מתחת לגיל 17 רק במקרים חריגים של מומים מולדים, למשל כשיש א־סימטריה בולטת, ואז אפשר להקדים קצת.

    "לגבי גיל מבוגר, אפשר להקטין חזה ואין עם זה בעיה. היו לי בנות 60 ו־70 עם כאבי גב ופטרת מתחת לחזה, זה מאוד הפריע להן וניתחתי. להגדלות חזה יש פחות ביקוש בגיל מבוגר, רוב הנשים מגיעות בסביבות גיל 20 או בגיל 40־45. בגילים מאוחרים יותר הן כבר לא מגיעות, אבל אם תגיע בת 60 ותספר שזה מאוד מפריע לה, ננתח".

     

    על פי ההנחיות של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, הגדלה והקטנת חזה מבצעים בדרך כלל אחרי גיל 17  (צילום: Shutterstock)
      על פי ההנחיות של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, הגדלה והקטנת חזה מבצעים בדרך כלל אחרי גיל 17 (צילום: Shutterstock)

       

      מתיחת פנים

      גיל מינימום: 40

      גיל מקסימום: כשאת לא רוצה להיראות פתטית

      "סימנים ראשונים של התרופפות הפנים מתחילים להיראות בסביבות גיל 40-35", אומר ד"ר עמי אייל, מומחה בכירורגיה העוסק באסתטיקה ובלייזר רפואי. "קשה להגדיר טווח גילים מדויק, אבל בגדול, בסביבות גיל 50-40 זה הגיוני. בטח לא מתחת ל־40. חשוב לציין שיש היום טכנולוגיות מדהימות שאפשר להשתמש בהן במקום ניתוח או בנוסף לו. ניתוח הוא יקר, כואב, חודרני ויש בו סיכונים, והתוצאה לא מחזיקה מעמד לכל החיים.

      "לגבי גיל מבוגר, אי־אפשר לעשות לאישה בת 70 פנים של ברבי. טכנית כן, אבל זה לא יתאים למראה הכללי שלה וזה ייראה מגוחך. אפשר לומר שזה תלוי במצב הספציפי של האישה, ואם היא ניגשת לניתוח בגיל מבוגר, חשוב לשמור על מראה הפנים הטבעי שלה כך שתישאר דומה לעצמה".

       

      ניתוח אף

      גיל מינימום: 16

      גיל מקסימום: אף פעם לא מאוחר (בהנחה שאת בריאה)

      "ניתוח אף מתבצע בדרך כלל בגיל צעיר, בעיקר מסיבות חברתיות. לרוב נשתדל לא לנתח לפני גיל 16, ובמקרים קיצוניים בגיל 15, רק עם מכתב מפסיכולוג שמעריך שהציפיות מהניתוח ריאליות", מסביר ד"ר רונן גלזינגר, מומחה בכירורגיה פלסטית. "לפעמים אני מבקש מכתב גם בגיל מבוגר יותר, בהתאם להתרשמות שלי.

      "לגבי גיל מאוחר אין מגבלה, בהנחה שהמצב הבריאותי תקין. ניתחתי גם אחרי גיל 60, אישה שהאף הפריע לה כל השנים, אבל רק אחרי שהבת שלה עשתה ניתוח היא קיבלה אומץ ורצתה גם. הגבול העליון הוא כשהמצב הבריאותי לא תקין והניתוח עלול לסכן את המטופל/ת. במקרה כזה לא נבצע ניתוח אסתטי שאינו מציל חיים".

       

      ניתוח אף. לא לפני גיל 16 (צילום: Shutterstock)
        ניתוח אף. לא לפני גיל 16(צילום: Shutterstock)

         

        הסרת שיער בלייזר

        גיל מינימום: 15

        גיל מקסימום: אף פעם לא מאוחר (אלא אם כן השיער הלבין)

        "מגיעות אלינו ילדות בנות 12 שרוצות להסיר שיער, אבל אנחנו מעדיפים לא לטפל לפני גיל 15", אומרת יעל סבג, מנהלת תחום הלייזר ברשת מרפאות פרופורציה. "המלצה נוספת היא לא לטפל לפני שעברו שלוש שנים מקבלת הווסת. אצל בנים זה קצת יותר מורכב ותלוי באופן הצמיחה, כי צריך לחכות שהצמיחה תגיע לשיאה. אם נתחיל מוקדם מדי, זה לא יהיה אפקטיבי. בדרך כלל כדאי לחכות לגיל 20.

        "לגבי גיל מבוגר, עקרונית אין מגבלה, כל עוד מצב הבריאות תקין. עם זאת, כשהשיער מלבין אין אפשרות להסיר אותו בלייזר, ובמקרה כזה רק שיטת האפילציה תהיה אפקטיבית".

         

        זריקות מילוי (חומצה היאלורונית)

        גיל מינימום: 25

        גיל מקסימום: אינדיבידואלי

        "תהליך ההזדקנות של הפנים מתחיל כבר בגיל 21, ומתבטא בפירוק מואץ גם בשכבות היסודות – העצמות והשומן שמתחת לעור – וגם בשכבת העור", מסבירה ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור העוסקת בטיפולי אסתטיקה ויועצת לחברת ג'ובידרם.

        "נשים שמגיעות אליי אחרי גיל 30, מגיעות עם עשר שנים של נזק. כדי לחזק את היסודות מזריקים חומצה היאלורונית סמיכה במקומות שבהם העצם והשומן הידלדלו. ככל שהנזק גדול יותר כך צריך להזריק כמות גדולה יותר של חומצה, והטיפול יהיה מורכב ויקר יותר. לכן, יש כאן חשיבות לאבחון מוקדם והייתי ממליצה להגיע לאבחון כבר בגיל 25. לגבי גיל מבוגר, זה אינדיבידואלי. כשרפיון העור משמעותי, אפשר לשלב זריקות מילוי עם ניתוח פלסטי, כי ניתוח בפני עצמו לא משחזר נפחים. במקרה כזה אני ממליצה להתייעץ עם כירורג פלסטי, ואם הלקוחה לא מעוניינת בניתוח, אני אעשה איתה תיאום ציפיות ואסביר לה שהטיפולים שלי לא יעלימו את הרפיון".

        ד"ר נמרוד פרבר, מומחה בכירורגיה פלסטית ויועץ לחברת אלרגן, מוסיף: "כשמדובר בזריקות מילוי למטרת תיקון ויופי, כמו תיקוני אף, סנטר נסוג, מילוי שפתיים וכדומה, אפשר להתחיל לטפל כבר בגיל 16".

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד