העץ שנלחם בתת תזונה, אצת החלל והשורש לחיזוק הליבידו

אצת הספירולינה, עשב השעורה, עץ המורינגה ושורש מאקה - ארבעה סופר-פודס רבי מוניטין שכדאי לכם מאוד להכיר

מורינגה. הסופר-פודס תורמים לבריאות הכללית וגם המחקר המדעי מגלה בהם עניין בשנים האחרונות (צילום: Shutterstock)
מורינגה. הסופר-פודס תורמים לבריאות הכללית וגם המחקר המדעי מגלה בהם עניין בשנים האחרונות (צילום: Shutterstock)

אם אתם עושים ספורט או מתאמנים באופן קבוע, אם אתם צמחונים או טבעונים, ואפילו אם אתם מתקשים להקפיד על תזונה מאוזנת בשגרת היומיום התובענית, כדאי שתכירו את הסופר-פודס – מזונות העל הגדושים ברכיבי תזונה מזינים, מכילים חלבון צמחי זמין וקל לעיכול, תורמים לתחושת אנרגיה וחיוניות ואף יכולים לסייע לירידה במשקל.

 

בגישה הנטורופתית, מזונות-על (סופר-פודס) מהווים תת-קבוצה אשר מגשרת בין מזון לצמחי-מרפא. הם משולים למעין "תחנות כוח" עמוסות בנוטריינטים (חלבונים, פחמימות מורכבות, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים) ועל כן הם נחשבים למזון שלם וזמין לגוף. הערך המוסף שלהם טמון בתכולה גבוהה מאוד של רכיבים צמחיים ייחודיים ונוגדי חמצון עוצמתיים - ולכן יש להם ערך משולש: תזונתי, בריאותי ואנטי-אייג'ינג.

 

עושרם התזונתי הגבוה תורם לתחושת שובע והם דלי קלוריות בפני עצמם ועל כן הם מסייעים לשמירה על משקל גוף תקין. הם תורמים לבריאות הכללית וצריכתם הקבועה מקושרת בנטורופתיה להורדת הסיכון למחלות כרוניות. כולם יכולים ליהנות מיתרונותיהם, ובפרט צמחונים, טבעונים, אנשים המקפידים על שגרת פעילות גופנית, וגם אנשים שתזונתם ברובה מעובדת, הסובלים מעייפות, נשירת שיער, ציפורניים שבירות, קושי להתרכז על רקע חוסרים תזונתיים, בעיות עיכול ועוד. קבלו טעימה ממספר סופר-פודס שקנו לעצמם מוניטין רב בשנים האחרונות:

 

אצת הספירולינה – למה היא סופר?

עשב שעורה וספירולינה (צילום: Shutterstock)
    עשב שעורה וספירולינה(צילום: Shutterstock)

    זוהי אצה שמהווה את אחת מצורות החיים הקדומות ביותר על פני כדור הארץ: מעין שלב מעבר התפתחותי בין חיידק לאצה כחולה-ירוקה. אין לה דופן תא קשיח כמו לאצות אחרות, ולכן היא מאוד קלה לעיכול וספיגה ולרכיבי התזונה שלה זמינות ביולוגית גבוהה. זו גם הסיבה שבניגוד לאצות אחרות (כמו הכלורלה למשל), לא נדרש תהליך עיבוד כלשהו בכדי ליהנות מיתרונותיה.

     

    ארגון הבריאות העולמי מציין את הספירולינה כמקור לבטא קרוטן (ויטמין A צמחי), לסידן ולחלבון מלא ואיכותי (כ- 60% מתכולת האצה). בנוסף היא מכילה חומצות שומן חיוניות, קומפלקס מרשים של ויטמינים ומינרלים ואף נוגדי חמצון עוצמתיים. מסיבות אלו נעשה בה שימוש בפרויקטים לסיוע לילדים במצב תת-תזונה ואפילו על ידי אסטרונאוטים בחלל וארגון האומות המאוחדות כינה את הספירולינה "מזון העתיד".

     

    עשב השעורה – למה הוא סופר?

    השעורה היא צמח מזין ממשפחת הדגניים. כשהיא נמצאת בשלב העשבוני לאחר הנביטה, היא מכילה ערכים תזונתיים גבוהים משמעותית מאילו של הדגן הבוגר, וגם כמות הגלוטן שבעשב היא נמוכה ביותר.

     

    עלי עשב השעורה מכילים 16 ויטמינים, 23 מינרלים (לרבות אשלגן, סידן, מגנזיום, ברזל, נתרן, נחושת, זרחן, אבץ, מנגן), 18 חומצות אמינו, כלורופיל ונוגדי חמצון עוצמתיים, כולל האנזים SOD שמכונה "אנזים האנטי-אייג'ינג" מאחר ומדובר באנזים שמסייע לתקן דנ"א פגום. מעלי עשב השעורה הצעירים נהוג להפיק את הגרין-מגמה: זהו מיצוי המבוסס על מיץ עשב שעורה המרוכז פי 30 מהצמח עצמו.

     

    עץ המורינגה - למה הוא סופר?

    הוא זכה לכינוי "הצמח הנלחם בתת-תזונה" במדינות מתפתחות. שלושה ארגונים בינלאומיים ציינו את עלי העץ כרכיב טבעי מזין מאוד. בשנים האחרונות המחקר המדעי מגלה במורינגה עניין רב בהקשר של מחלת הסוכרת, כולסטרול לא מאוזן ואפילו בהקשר של הגברת תפוקת החלב במיניקות. באזורים טרופיים באסיה ובאפריקה נהוג לצרוך את העלים בתזונה, ואת האבקה המרוכזת מהעלים נותנים לילדים שנמצאים בתת-תזונה.

     

    עלי המורינגה מהווים את אחד מהמקורות הצמחיים העשירים לחלבון, לחומצות שומן שדומות בהרכבן לאלו שבשמן זית, לסיבים תזונתיים, לוויטמיני A, B, C, D, E, K ולמינרלים כגון סידן, ברזל, מגנזיום, וכן התגלו בו כ- 40 נוגדי-חמצון שונים. הוא מכיל את הרכיב הנחקר זיאטין - הורמון צמחי טבעי הידוע בתחום עולם היופי והקוסמטיקה כבעל יכולת לשמר את העור צעיר למשך זמן ארוך מהרגיל.

     

    שורש מאקה: למה הוא סופר?

    שורש מאקה. משמש מסורתית להעלאת רמות האנרגיה במצבי חולשה וחוסר ויטאליות, לאיזון הורמונלי ולשיפור הפריון (צילום: Shutterstock)
      שורש מאקה. משמש מסורתית להעלאת רמות האנרגיה במצבי חולשה וחוסר ויטאליות, לאיזון הורמונלי ולשיפור הפריון(צילום: Shutterstock)

       

      מדובר בצמח מאכל ומרפא ממשפחת המצליבים, שגדל במרומי האנדים הפרואנים בגובה של 4,000 מטרים מעל פני הים. הוא מצליח לשרוד בגובה כזה ובתנאי אקלים קיצוניים על ידי אגירת רכיבים תזונה ורכיבים אורגניים ייחודיים שנמצאים בקרקע הסלעית. השורש מכיל ריכוזים גבוהים של מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים בעלי ערך תזונתי גבוה. השילוב הייחודי של מרכיביו מקנים לו השפעה שמזינה את מאגרי האנרגיה.

       

      במשך אלפי שנים שימש המאקה את בני האינקה לא רק כמרכיב תזונתי אלא כבעל סגולות להעלאת רמות האנרגיה במצבי חולשה וחוסר ויטאליות, לאיזון הורמונלי ולשיפור הפוריות אצל נשים וגברים, כאפרודיזיאק המעלה את הליבידו ועוד, וכיום גם המדע מגלה בו עניין רב והמחקר עליו מתפתח לכיוונים מעניינים.

       

      • מאת: אורי גידאור, הרבליסטית קלינית (BSc. Cl.H)
      • התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים הנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.
      • למוצרי הסופרפודס באתר ברא צמחים
      • לפייסבוק של ברא צמחים

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד