שובו של הטלפון הטיפש: יוזמה חדשה של הורים תופסת תאוצה

איך קרה שיותר ויותר הורים עומדים בלחץ ולא קונים סמארטפון? זה התחיל משתי אמהות נמרצות, שסחפו את כל השכבה ועכשיו כבר מריצות את הרעיון בכל הארץ

גלי לויטה ליבוביץ

|

17.09.18 | 08:58

תמר וחברותיה: "לקרוא לטלפון טיפש מנוגד למה שהוא באמת עושה. הטלפון החכם גורם לנו להתעסק בעניינים שלא מתאימים לגיל שלנו"
תמר וחברותיה: "לקרוא לטלפון טיפש מנוגד למה שהוא באמת עושה. הטלפון החכם גורם לנו להתעסק בעניינים שלא מתאימים לגיל שלנו"
נעמה גלעדי ובנה עידן. "עידן לא אוהב את היוזמה, בלשון המעטה. כששמע שלא יקבל טלפון חכם הוא בכה יומיים ואמר שהוא לא מבין למה הוא צריך טלפון שאין בו משחקים"
נעמה גלעדי ובנה עידן. "עידן לא אוהב את היוזמה, בלשון המעטה. כששמע שלא יקבל טלפון חכם הוא בכה יומיים ואמר שהוא לא מבין למה הוא צריך טלפון שאין בו משחקים"
הנדנדות הנטושות. איור הפרויקט "תנו לגדול על שקט - טלפונים טיפשים לילדים חכמים" (איור: דבי גולוב)
הנדנדות הנטושות. איור הפרויקט "תנו לגדול על שקט - טלפונים טיפשים לילדים חכמים" (איור: דבי גולוב)
"איך אוכל לתקשר עם הילד שלי ללא סמארטפון?", "אני לא יכולה למנוע ממנה טלפון, לאחותה הגדולה יש!", "אתן לא תצליחו למנוע את הקדמה", "פרויקט מגניב – אבל אין לכן סיכוי", "מה ההבדל אם אתן לו טלפון חכם עכשיו או בעוד שנה"? התגובות המתנגדות לפרויקט של נעמה וסיגל לא הפסיקו לזרום, אבל השתיים לא ויתרו והרימו את מיזם "תנו לגדול על שקט – טלפונים טיפשים לילדים חכמים".

 

למה הסמארטפון מסוכן ומה אומר על כך סטיב ג'ובס

נעמה גלעדי, נשואה ואמא לשלושה - עידן (8), גלעד (6) ונועם (3) וסיגל רובין-שהם, נשואה ואמא לתמר (8) ואיה (7), החליטו כנגד כל הסיכויים והסמארטפונים, לפעול לדחיית רכישת הטלפון החכם לילדים עד כמה שניתן. החלופה – טלפון טיפש / בטוח. המטרה - דחיית ההתמכרות למסך שבכף היד וההשלכות הכרוכות בשימוש תדיר ברשתות חברתיות בשלב כה מוקדם של ההתפתחות החברתית, הפסיכולוגית והאישית. המהלך שהתחיל בשתי ערים בשרון לפני שנה, הולך וצובר תאוצה, וכיום מדובר על פריסה רחבה, כולל ערים וישובים, כמו, הוד השרון, רעננה, כפר יונה, מזכרת בתיה, גדרה, ראשל"צ, תל אביב, גדרות, עמק יזרעאל, יבנה, מודיעין ועוד.

 

כשנפגשתי עם השתיים, לקחתי לידי את הצעצוע השחור הקטן שהזכיר לי נשכחות. התקשיתי לתפעל את הנייד-ארכיון הזה, למרות שבאנדרואיד האישי שלי אני די שולטת. אחרי הסבר קצר הצלחתי. הבנתי שזה הדבר הנכון לעשות, ויחד עם זאת, בתוך עמי אני חיה. לצד ההתלהבות שאחזה בי, שאלתי אותן מי בעצם יכול על הטלפון החכם, מה עושים כשאתה מיעוט ברוב שרוצה, חושב או פועל אחרת?

 

"אני לא נגד קידמה וטכנולוגיה" מסבירה לי נעמה. "מובן לי גם הצורך של הורים להיות בקשר עם ילדיהם. אנחנו התרוצצנו ברחובות מבוקר ועד ליל, בזמן שלהורים לא היה מושג איפה אנחנו. המציאות השתנתה, ועדיין, השימוש בסמארטפון דורש כישורים שאינם מפותחים דיים בגילאי בית הספר היסודי. חציית כביש מותרת מגיל תשע ומעלה, אז מדוע טלפון נייד חכם, שדורש הרבה מעבר לאומדן מרחק ויכולת קשב, ניתן לילדים קטנים, שאינם בשלים לתפעל אותו?"

 

סיגל מוסיפה: "בעמק הסיליקון, שם עובדים ההייטקיסטים הגדולים ביותר, ההורים מונעים מילדיהם שימוש בטלפון חכם לפני גיל 12. הם מבינים את המשמעות של ההתמכרות ואת ההשפעות ההרסניות. אפילו סטיב ג'ובס (מייסד אפל) אמר שלא יאפשר לילד שלו טלפון חכם לפני גיל 14!"

 

האם אנחנו הישראלים מפספסים משהו שהעולם כבר הבין?

נעמה: "ברור! רק אנחנו ירדנו מהפסים. צרפת אוסרת כניסת סמארטפונים לבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים. בכל אחת מארצות אירופה מגבילים ההורים את השימוש בטלפון החכם לגיל 12 לפחות. רק בישראל ילדים שעדיין לא יודעים קרוא וכתוב, אמורים לשלוח הודעות ווטסאפ".

 

הכל עניין של שיווק. חלוקת הטלפונים הבטוחים בבית הספר
    הכל עניין של שיווק. חלוקת הטלפונים הבטוחים בבית הספר

     

    הכירו את הטלפון הטיפש / בטוח

    לגבי השם – ישנן שתי אסכולות, תבחרו אתם (אני הולכת על 'בטוח'). אופן השימוש - הכי פשוט שיש: שיחות ללא הגבלה, אפשרות למשלוח הודעות טקסט, מצלמה ועוד משחק או שניים שאיש אינו מכיר, כדוגמת "סנייק", וזהו. מחירו נע בין 100-120 ש"ח, תלוי בחברה, שילוב מצלמה ועוד. מה אין בו? אינטרנט המאפשר שימוש באפליקציית ווטסאפ, מיוזקלי, אינסטגרם, יוטיוב ומשחקים מתקדמים.

     

    איך הכל התחיל?

    "'אין לי עם מי לשחק! כולם מבלים כל היום בטלפון הנייד!' כך הצהירה תמר בתי כשהייתה בכיתה ב'", מסבירה סיגל. "זה עשה לי קווטצ' בבטן. הבנתי שהשימוש בטלפון הנייד בלתי נמנע, ויחד עם זאת, רציתי לשמור על הביטחון שלה, גם במחיר שלכולם יש ולה אין".

     

    כשעידן, הבן של נעמה, למד בכיתה ב', היא נחשפה לכמות ההולכת וגדלה של הסמארטפונים בשכבה בה הוא למד. "זה היה מנוגד לעולם הערכים שלי. פניתי לאימהות נוספות כדי לעצור את התופעה. כולן הסכימו איתי, אבל הביעו חוסן בכך אמון שנוכל לשנות".

     

    שתי נשות הקריירה שלא אוהבות את המילה 'לא', הצליחו לגייס בזמן קצר את וועדי הכיתות ואת ההורים בשכבה בה לומדים הילדים, כפי שמתארת סיגל: "התגובות היו הרבה יותר טובות משצפיתי. באתי עם הרבה חששות וקיבלתי את המסר שרוב ההורים איתנו. נתנו גם מענה להורים שרצו לדחות את הרכישה של הטלפון החכם לכיתה ד' או ה' - זה היה פתרון נפלא".

     

    נעמה: "מתוך שכבה של ארבע כיתות, שלוש הצטרפו למהלך, בכולן רוב מוחלט של הורים שרכשו את הטלפון הבטוח".

     

    סיגל רובין-שהם ובתה תמר, שדווקא תומכת מאוד בפרויקט של אמא
      סיגל רובין-שהם ובתה תמר, שדווקא תומכת מאוד בפרויקט של אמא

       

      מה הייתן עושות במידה ורוב התלמידים היו רוכשים טלפון חכם?

      אחרי כמה רגעים של שתיקה, נעמה עונה: "זו שאלה קשה. המצב שאת מתארת היה מצריך ממני להנהיג את הילד שלי ולהראות לו את הדרך הנכונה, למרות שהוא נמצא בעמדת מיעוט. יכול להיות שהייתי נכנעת ורוכשת סמארטפון לפני כיתה ו' - מה שכרגע מבחינתי לא יקרה".

       

      סיגל: "היוזמה הזו הורידה את הלחץ מכל ההורים. בעלות על טלפון חכם כבר אינה סמל סטטוס, ויחד עם זאת, אני לא הייתי משאירה את הבת שלי מחוץ לגבולות הווטסאפ, במידה ולא היה רוב כיתתי שתומך במיזם".

       

      איך הגיבו הילדים?

      תלוי את מי שואלים. "עידן לא אוהב את היוזמה, בלשן המעטה", צוחקת נעמה. "כשהסברתי לו שלא יקבל טלפון חכם בכיתה ג', הוא בכה יומיים ואמר שהוא לא מבין למה הוא צריך טלפון שאין בו משחקים. נראה לי ששכחנו למה נועד הטלפון הנייד. בשלב מסוים הוא גם הבין שאני עומדת מאחורי היוזמה, ואז כעס עלי יותר והתמרד. עד היום הוא לא מרוצה מהשינוי, למרות שפה ושם אני רואה הבלחות של הבנה. אין לו ברירה. זה לא פשוט לעמוד מול הילד בכל תחום בחיים. הרבה יותר קל לתת לו להתענג על כוס שוקו או ממתק עתיר סוכר, מאשר לפתוח קופסת מלפפונים חתוכים או להגיש לו כוס מים. זה בדיוק השילוב בין אהבה וגבולות ובחשיבה לטווח הארוך".

       

      "שמחתי וגם לא שמחתי", מספר לי עידן (8), שקיבל את הטלפון הבטוח לפני שלושה חודשים. ידעתי שהטלפון הזה הוא בטוח ולא יקרה לי בו כלום, אבל רציתי טלפון כמו של הגדולים. אני רוצה לבחור איזה משחקים שבא לי ושתהיה לי גלישה חופשית, כמו, מיינדקראפט, גוגל ויוטיוב. אני גם מבין שההורים שלי מגנים עלי מפני סכנות. אנשים רואים איך אני משחק ומה אני עושה, בלי שאני יודע".

       

      תמר (8) לעומת זאת, קיבלה בהבנה את המהלך והפכה לתומכת נלהבת, ולדוברת הצעירה של המיזם. בתחילת שיחתנו היא מבקשת להדגיש כי מדובר בטלפון בטוח ולא טיפש, שמשרת את הצרכים שלה ושל חברותיה בצורה נהדרת: "לקרוא לטלפון 'טיפש' מנוגד למה שהוא באמת עושה", היא מסבירה: "הטלפון החכם גורם לנו להתעסק בעניינים שלא מתאימים לגיל שלנו. היה יכול להיות מגניב אם היה לי סמארטפון, אבל בגילי, אני לא יכולה לקבל כל מה שאני רוצה. אני מאוד גאה בפרויקט של אמא ושמחה שילדים מתגאים שיש להם טלפון כזה, ולא מתעסקים בכמה הוא עלה ושל מי יותר חדש".

       

      הפרויקט מגיע למזכרת בתיה
        הפרויקט מגיע למזכרת בתיה

         

        האם ניתן לאפשר לילד טלפון טיפש בעולם חכם?

        פרופ' עמיחי המבורגר, מומחה לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט, ותומך נלהב של המיזם, מסביר כי "ילד שנחשף מגיל אפס לרשתות החברתיות דרך הסמארטפון בשילוב המולטי-טסקינג החברתי האינסופי, הופך להיות נרקומן של מחיאות הכפיים של הסביבה. הוא מאבד את היכולת שלו לבנות את עצמו. הטלפון הבטוח מאפשר לו לגדול בשקט. גם ילד שמשתמש בטלפון הכי פשוט שיש, יוכל להגיע רחוק – כל עוד הוא לומד מגיל צעיר להשתמש במיומנויות החברתיות שלו. אני חושבת שמי שיצא מהמסך ינצח את שוק העבודה – שמחפש כיום עובדים עם כישורים חברתיים, כתנאי קבלה".

         

        סיגל: "בבית שלי יש גישה חופשית למסכים, כמו מחשב וטאלבט, בניגוד לטלפון הנייד, שמבחינתי משמש כמושא להתמכרות. האם זה הופך את הילדים שלי לטכנולוגיים פחות? אני לא חושבת. החוכמה היא לעשות שימוש נבון בטכנולוגיה, ובהתאם לגילו של הילד".

         

        אתן לא מרגישות שאתן פוגעות בילדים מבחינה חברתית?

        סיגל: "לא. בזכות המיזם היא לא יוצאת דופן, אלא להיפך. המפגשים החברתיים שלה הרבה יותר איכותיים, התקשורת שלה עם החברים היא בלתי אמצעית והיא לומדת, כמו שכולנו למדנו להכיר, באופן רגיש, את הסביבה שלה: קשר עין, שיחה, והבעה בעל פה".

         

        נעמה: "זה בדיוק הקאץ' של היוזמה הזו. יחד עם זאת, הסיכוי לפגיעה חברתית הוא הרבה יותר גבוה כשילדים בני 8-9 נמצאים בפייסבוק ובווטסאפ, ללא תיווך של מבוגר. העובדה שקבוצה משמעותית של ההורים בכיתה משתפים פעולה וממצבים את הנורמה החדשה – תורמת גם כן".

         

        נעמה מכנה את דור ההורים 'דור אבוד', ונוטעת תקווה בדור הצעיר שיוביל את השינוי: "אנחנו כבר מכורים לטלפון הנייד. הילדים שלנו יהיו יותר מודעים. את יודעת מה הילד שלי עשה לי ברגע שזרקתי בקבוק פלסטיק לפח רגיל, או כשעברתי כביש ושוחחתי בטלפון הנייד? כמו שאנחנו לא אהבנו את ריח הסיגריות של ההורים שלנו – שנחשבו בזמנו בטוחות לשימוש, גם הם יפתחו מתישהו חוסר חיבה למסכים. זו גם אחריות שלנו, לקבוע ולעבוד איתם על מה נכון ומה לא, כהכנה לשימוש עתידי בטלפונים חכמים".

         

        בימים אלו עסוקות השתיים מבוקר ועד ליל בפיתוח, רכישה ומענה להורים ברחבי הארץ, שמעוניינים לקחת חלק בפרויקט החשוב. בנוסף, הן מקדמות תכנית חינוכית בה ישולב הנושא במערך השיעורים של בית הספר, במטרה לצייד את הילדים בכלים מעשיים להתמודדות עם הסמארטפון בחייהם. הפיילוט יחל בחודש אוקטובר בבתי ספר ברעננה, חולון, הוד השרון ותל אביב. בנוסף, צפוי מהלך כולל בשיתוף משרד החינוך.

         

        אז איך עושים את זה גם?

        רגע לפני שאתם רצים לרכוש טלפון טיפש / בטוח - קבלו את כל השאלות המאתגרות / מעצבנות, ואיזה מענה אתם יכולים לתת לעצמכם ולהורים שסביבכם:

         

        1. אבל האחים הגדולים בבית משתמשים בטלפון חכם

        על המושג 'סמכות הורית' שמעתם? תסבירו להם שככל שהם יגדלו, כך יגדלו זכויותיהם וחובותיהם, וסכמו את זה במשפט: "כשתגיע לגיל של אח שלך נצייד גם אותך בסמארטפון".

         

        2. אבל לכולם יש...

        השימוש בטלפון חכם בגיל צעיר הוא גם פונקציה של מיקום גאוגרפי ומצב סוציואקונומי. זו בדיוק ההזדמנות שלכם לעשות שינוי.

         

        3. אבל הוא בוכה / לא רוצה / לא יכול...

        סמכות הורית – אמרנו?

         

        4. מה ההבדל בין רכישה של טלפון חכם עכשיו או בעוד שנה-שנתיים?

        הבשלות. כמו שחוצים כביש או מתחילים לנהוג בגיל מסוים ולא רגע לפני. וגם, זה זול (גם אם הילד יאבד את הטלפון 3-4 פעמים, עדיין לא הגעתם לסכום האסטרונומי של טלפון חכם) ובנוסף לרווח הכלכלי, הילד מקבל עוד קצת ילדות ותום.

         

        אני השתכנעתי וגם הילדים שלי בעניין. במידה ואתם רוצים גם, אתם מוזמנים לפנות למייל של נעמה וגם להצטרף לקבוצה תנו לגדול על שקט.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד