יש חיידקים מרזים - פרוביוטיקה שתעזור לכם להגיע למשקל תקין

הם לא רק ישמרו על שקט במערכת העיכול, יטיבו עם הלב ומערכת החיסון - חיידקי מעי מסוימים יגרמו לכם לאכול פחות ובאורח קסם גם להרגיש שבעים יותר

ליאורה חוברה

|

16.09.18 | 09:54

חשוב לנהל אורח חיים בריא במקביל לשמירה על המיקרוביום (צילום: Shutterstock)
חשוב לנהל אורח חיים בריא במקביל לשמירה על המיקרוביום (צילום: Shutterstock)

כשפרופ' אליה מצ'ניקוף גילה בתחילת המאה העשרים את החיידקים הפרוביוטיים הוא כנראה לא ידע שהם מועילים גם להרזיה אבל גם בלי המידע הזה, היה לו ברור שבידיו תגלית ענקית. גם מי שהחליט להעניק לו פרס נובל על הגילוי הזה, הבין זאת.

 

מאז זרמו הרבה חיידקים פרוביוטיים בנהרות היוגורט והיום למזלנו אנו כבר מבינים את החשיבות הפרוביוטיקה ועד כמה היא חשובה לבריאותנו. מערכת העיכול שלנו היא למעשה אכסניה ליותר ממאה טריליון חיידקים, שמושפעים מאוד מהתפריט שאנו אוכלים ומהתרופות שאנו נוטלים.

 

במקביל, לחיידקים האלה תפקיד חשוב בשמירה עלינו , בעיכול המזון לאחרונה אף מתברר שיש להם גם השפעה על ירידה או עלייה במשקל. מחקרים חדשים מצאו קשר בין הרכב החיידקים הנמצאים במעי למשקל הגוף ולמצב הרוח שלנו. כלומר, אנו יכולים להיות מרוצים או עצובים, לרזות או להשמין בלי להיות מודעים לכך שכל זה קורה כי אנחנו 'תחת השפעה'.

 

הסברה היא כי אנו לא עושים את הבחירות לגבי התזונה שלנו לבד, אלה מיליארדים של חיידקים, המאכלסים את המעי שכנראה משפיעים על הבחירות שלנו ועל איכות חיינו. מחקרים שבדקו את השפעתם על רמת התיאבון, המשקל ואפילו מצב הרוח העלו את ההשערה כי לחיידקי המעי יכולה להיות השפעה רבה מכיוון שהם גורמים לנו לצרוך את המזונות הנחוצים להם להישרדותם האישית.

אחד המאמרים שפורסם בכתב העת המדעי ActaPhysiologica, מצא למשל שהדחפים שלנו לאכול מזונות עתירים בפחמימות, הם בכלל לא שלנו, אלא של חיידקי המעיים שמשתלטים על גופנו ומכוונים את הרצונות שלנו.

 

הסימן הראשון לקשר בין המיקרוביום להרזיה התגלה במחקר שבו נלקחו דגימות צואה מתאומים זהים (כאשר תאום אחד נמצא במשקל תקין והשני סובל מעודף משקל). דגימות אלה הושתלו בעכברים ללא מיקרוביום (סטריליים) שהוזנו בדיאטה דלת שומן. העכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום שסבל מהשמנה עלו במסת השומן בצורה משמעותית בהשוואה לעכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום הרזה, למרות ששתי קבוצות העכברים הוזנו בתפריט זהה.

 

הסברה הרווחת היום היא כי המיקרוביום של אנשים בעודף משקל מגביר את תחושת הרעב בכך שהוא מדכא הפרשת הורמונים התורמים לתחושת שובע. כמו כן אותם החיידקים גורמים לתהליכים פרו-דלקתיים שמעודדים אגירת רקמת שומן. המיקרוביום של אנשים רזים לעומת זאת, מגביר את תחושת השובע בכך שהוא מעודד הפרשת ההורמונים הרלוונטיים ומדכא תהליכים פרו-דלקתיים.

 

איפה משיגים מיקרוביום מרזה?

עולם הפרויביוטיקה היום הוא עולם רחב והמחקרים הרבים שנערכים מביאים לייצור פרוביוטיקה ייעודית למצבים שונים: למשל פרוביוטיקה לשיפור תהליכי עיכול, פרוביוטיקה לילדים או לנשים וכו'.

 

B420 הוא שם קיצור לחיידק, בעל השם המסובך ביפידובקטריוםלקטיס 420 (Bifidobacterium animalis ssp. Lactis 420) שיש לו השפעה מיטיבה על תהליכי הרזיה או מניעת השמנה. במחקר התערבותי שנעשה בזן הפרוביוטי B-420 חולקו המשתתפים הסובלים מעודף משקל והשמנה באופן אקראי לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה את הזן הפרוביוטי (B420) והקבוצה השנייה קיבלה פלסבו. במהלך ששת חודשי המחקר לא ביצעו המשתתפים כל שינוי בתפריט שלהם או ברמת הפעילות הגופנית שעשו.

 

תוצאות המחקר הראו כי נטילת פרוביוטיקה עם B420, הובילה לצריכה של 300 קלוריות פחות מהצריכה הימית אליה היו רגילים המשתתפים, ירידה של 1.4 ס"מ בהיקף המותניים ואף מנעה עלייה במשקל ובמסת השומן. על מנת לסבר את האוזן: כל קילו של רקמת שומן בגוף מכיל 8100 קלוריות. כלומר נטילת החיידק במשך 27 יום תגרום לירידה של קילוגרם שומן אחד.

 

כיצד הוא פועל?

החיידק מעלה את הפרשת ההורמון GLP1 שגורם בין היתר לתחושת שובע, מה שמפחית כמובן את תחושת הרעב וגורם לצריכה קלורית מופחתת.

במקביל, החיידק מונע חדירה של רכיבים מעודדי דלקת אל זרם הדם - מה שמפחית את אגירת שומן בעיקר מסביב למותניים.

כמו לכל פרוביוטיקה, ל-B420 יש השפעות מיטיבות על מערכת העיכול. הוא תורם לעיכול תקין ומונע אי נוחות - מה שמאפשר אכילה בריאה של ירקות ופירות וספיגת החומרים המזינים שבהם. פעילות תקינה של מערכת עיכול חיונית לתהליך ההרזיה.

 

מתי כדאי לקחת?

 

>> אם אתם מרגישים שקשה לכם מאוד לרדת במשקל או רוצים סיוע בהרזיה במקביל לשינוי באורח החיים ובתזונה שאתם עושים. החיידק אמנם עושה קסמים אבל אם תאכלו 3000 קלוריות ביום, סביר להניח שה'קסם' שלו לא יפעל עליכם.

 

>> אם עשיתם דיאטות כסאח בעבר ויש חשש שחיידקי המעיים הידידותיים שלכם נפגעו.

 

>> אם צרכתם או אתם נוהגים לצרוך קמח לבן, סוכר לבן, מזונות שומניים, שומן מסוג טראנס ומזון מועבד – כל אלה פוגעים בפרוביוטיקה התקינה במעי וכדאי להוציאם מהתפריט בכל מקרה.

 

>> לאחר נטילת אנטיביוטיקה ואף במהלך נטילתה - שכן היא פגעה באוכלוסיית החיידקי המעי הידידותיים שלכם. הפרוביוטיקה חשובה לתיקון הנזקים ולא רק בתחום המשקל.

 

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד