מרב אבישי

חשבת שהבית שירשת לפני החתונה שייך רק לך? כדאי לבדוק את זה

אנשים נוטים לחשוב שהרכוש שבאו איתו לנישואים לא ייכלל בחלוקת רכוש במקרה של גירושים. עו"ד מרב אבישי מסבירה מתי זה לא בדיוק נכון ואיך תשמרו על רכושכם

עו"ד מרב אבישי

|

12.09.18 | 09:07

דברים שנראים פשוטים וברורים ביום החתונה, נוטים להיות יותר מורכבים כשמגיע רגע חלוקת הרכוש (צילום: Shutterstock)
דברים שנראים פשוטים וברורים ביום החתונה, נוטים להיות יותר מורכבים כשמגיע רגע חלוקת הרכוש (צילום: Shutterstock)

ליאת ואני גדלנו באותה שכונה. היכרות שטחית של מי שנעו במשך שנים באותם מעגלים חברתיים מבלי להיפגש ממש. זכרתי אותה כמסמר המסיבה - לאו דווקא הבחורה היפה ביותר בחדר, אבל ללא ספק זו שמושכת הכי הרבה תשומת לב. אנרגיה מתפרצת, צחוק מתגלגלת, חושניות נטולת מאמץ ויכולת להשיג כל מה וכל מי שתרצה בהינף אצבע.

 

אהבה גדולה - וקצרה

היא התבגרה. תחת עיניה היו עיגולים שחורים, שערה אסוף ברישול וסימני הריון ולידה טרייה ניכרים עדיין היטב בגופה ובבגדיה המוכתמים. חצי שנה קודם לכן נולד אורי, בנה הבכור. היא הייתה רווקה תל אביבית משך שנים ארוכות, ובניגוד לרבות אחרות, נהנתה מכל רגע. היא ניהלה כמה בארים ידועים ועברה מגבר לגבר, כשהיא מקפידה לחתוך תמיד רגע לפני שההנאה הופכת ל"מערכת יחסים". ביום הולדתה ה-34 התבשרה שאמה חלתה בסרטן אלים. היא התפטרה מעבודתה והתמסרה לטיפול בה, וכעבור שלושה חודשים מצאה את עצמה יושבת לצד מיטתה כשנשמה את נשימותיה האחרונות. היא הייתה בת יחידה לאם אנגלייה שהגיעה ארצה כמתנדבת בקיבוץ ולאב ישראלי. הוריה התגרשו כשהייתה תינוקת ואביה ניתק כל קשר איתה ועם אמה. ליאת ירשה את דירתה הצנועה של אמה בתל אביב ואחרי שסיימה לטפל בכל העניינים הבירוקרטיים הרגישה שהיא חייבת להתרחק מכאן. בהחלטה של רגע נרשמה ללימודי פסיכולוגיה בלונדון, שם התגוררה עדיין סבתה, ועלתה על מטוס.

 

זמן קצר אחרי שהגיעה ללונדון פגשה את יריב, שהגיע לרילוקיישן מטעם החברה בה עבד, וזו הייתה אהבה ממבט ראשון. הם עברו לגור יחד תוך ימים ספורים ואחרי חודש נכנסה ליאת להריון. כשהייתה בחודש חמישי הם שבו ארצה, התחתנו ברבנות בנוכחות קומץ בני משפחה וחברים וגרו בשכירות במשך כמה חודשים, בזמן ששיפצו את הדירה של ליאת. שבוע לפני הלידה עברו לדירה המשופצת ואפילו הספיקו לסדר יחד את חדר הילדים לפני שאורי נולד.

 

הנפילה שהגיעה אחרי הלידה הייתה חדה וכואבת. ליאת מצאה את עצמה מבלה ימים ארוכים לבד בבית עם התינוק, כאשר יריב חוזר הביתה מעבודתו בשעות הלילה המאוחרות. גילויי המצוקה שלה ובקשותיה כי יחזור הביתה מוקדם יותר וייקח חלק משמעותי בטיפול באורי נתקלו בקוצר רוח ובאמירות כמו, "איך את מצפה שאני אחזור מוקדם? מישהו צריך לפרנס את המשפחה הזאת".

 

כשיריב סירב ללכת לטיפול זוגי התחילה ליאת ללכת לפסיכולוגית, ולאחר כמה חודשים הגיעה למסקנה שקטנים הסיכויים להציל את מערכת היחסים. היא שוחחה עם יריב וביקשה שינסו להגיע להסכמות כדי להיפרד כחברים, ונדהמה לשמוע ממנו כי הוא דורש מחצית מהזכויות בדירה, אשר מרבית עלויות השיפוץ שלה מומנו על ידיו. "אני לא מבינה מה עובר לו בראש", אמרה לי ליאת מבעד לדמעות. "הדירה הזאת היא כל מה שיש לי, כל מה שאמא שלי הורישה לי. היא הייתה שלי עוד לפני שהכרנו".

 

זה שלי מהבית: מה קורה עם הרכוש מלפני הנישואים?

הסדר איזון המשאבים בחוק יחסי ממון, החל על זוגות נשואים, וחזקת השיתוף, החלה על בני זוג ידועים בציבור, קובעים שניהם כי רכוש שנצבר לפני הנישואים וכן ירושות ומתנות אינם בגדר רכוש משותף, ולכן לא יחולקו בין הצדדים במקרה של גירושים או פירוד.

 

למרות קביעה מפורשת זו, בפועל המצב המשפטי בכל הנוגע להגדרת הרכוש הנפרד איננו פשוט. לאורך השנים ניתן לראות מגמה הולכת וגוברת בפסיקה של טשטוש גבולות בין הרכוש המשותף לרכוש הנפרד. במקרים מסויימים נקבע כי עליית הערך או ההשבחה של הרכוש הנפרד במהלך הנישואים יחולקו בין הצדדים או לחילופין כי נכס אשר נרכש מכספים נפרדים או מתמורת מכירת נכס נפרד יהווה חלק מהרכוש המשותף. במקרים אחרים נקבע כי הנכס הנפרד עצמו, שאותו צבר אחד הצדדים לפני הנישואים או שנתקבל על ידי מי מהצדדים בירושה או במתנה, הוא רכוש משותף. סוג הנכס לגביו הנטייה לחרוג מן הכלל הקבוע בחוק היא הגדולה ביותר הוא דירת המגורים של בני זוג, אשר כונתה לא פעם, "גולת הכותרת של הנכסים המשפחתיים".

 

חריג זה בכל הנוגע לדירת מגורים אף הגיעה באחד מפסקי הדין לידי קביעה לפיה תהפוך הדירה לחלק מן הרכוש המשותף, אלא אם בן הזוג שהוא הבעלים המקורי של הדירה יבהיר מפורשות לבן / בת זוגו כי אין לו זכויות בנכס. גישה קיצונית זו עדיין איננה הנורמה, אולם קיימות מספר אינדיקציות אותן נוהגים בתי המשפט לבחון בבואם לקבוע האם נכס נפרד בכלל, ודירת מגורים נפרדת בפרט, יהפכו לחלק מהרכוש המשותף: אורך חיי הנישואים, האם מדובר בנישואים ראשונים, האם יש לצדדים ילדים משותפים, האם בוצעה השקעה משותפת של כספים ו/או של עבודה בנכס, האם לבן הזוג שאינו בעל הנכס יש נכס נוסף משלו. במקרה של דירת מגורים יינתן משקל רב לביצוע שיפוצים משותפים בדירה ו/או ללקיחת משכנתא משותפת.

 

הסברתי לליאת שלמרות שלפי לשון החוק הדירה נמצאת בבעלותה הבלעדית, הרי שישנו סיכון כי הזכויות בה יחולקו, ולכן המלצתי לה כבר במסגרת שלב המו"מ להציע ליריב להשיב לו לכל הפחות את הכספים אותם השקיע בשיפוץ, אותם ממילא סביר להניח שיקבל במסגרת הליך משפטי.

 

מסקנות אופרטיביות

  • לא כדאי לסמוך על הכלל לפיו רכוש שנצבר לפני הנישואים וכן ורכוש שנתקבל בירושה או במתנה הוא רכוש נפרד. בתי משפט נוהגים במקרים רבים להכניס גם רכוש זה לתוך הקופה המשותפת, בין אם בשלמותו ובין אם בחלקו. הדרך היחידה למנוע סיכון זה היא באמצעות עריכת הסכם ממון הקובע מפורשות אילו נכסים ייכללו במסגרת הרכוש המשותף ואילו נכסים יוחרגו ממנו.

 

  • חשוב לזכור כי הנכס העיקרי לגביו נוהגים בתי המשפט לחרוג מן הכלל לפיו רכוש מלפני הנישואים וכן ירושות ומתנות מהווים נכסים נפרדים הוא דירת מגורים משותפת. על כן, רצוי לחשוב היטב לפני שמכניסים בן/בת זוג להתגורר עמכם בדירה שבבעלותכם ולהקפיד לערוך הסכם הקובע מפורשות כי המגורים המשותפים אינם מקנים לבן/בת הזוג כל זכות בדירה.

 

  • גם אם עברתם להתגורר עם בן/בת זוג בנכס שבבעלותכם ולא ערכתם הסכם הקובע כי אין לבן/בת הזוג זכויות בנכס, רצוי מאוד שלא לערוך שיפוצים ו/או לקחת משכנתא עד ששאלת הבעלות לא תוסדר במסגרת הסכם.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכת דין לענייני משפחה בעלת משרד עצמאי. עוסקת בגירושים, הסכמי ממון, אימוץ והסכמי הורות, צוואות עזבונות ואפוטרופסות. מאמינה שתפקידו של עורך הדין בתחום דיני המשפחה הוא להעביר את הלקוח לצדו השני של הנהר הסוער הנקרא סכסוך משפחתי כשהוא בריא ושלם. מדובר במסע מפרך והקשר שנוצר במהלכו עם האנשים אותם יש לי הזכות ללוות היא הדבר שגורם לי לקום כל בוקר בשמחה לעבודה.
הכאב והכעס שמתעוררים במהלך סכסוך משפחתי מובילים במקרים רבים להידרדרות במדרון חלקלק והרסני. אני משתדלת, ולשמחתי בדרך כלל גם מצליחה, לעזור ללקוחות שלי לא רק להגיע לתוצאה טובה מבחינה כלכלית, אלא גם למזער את הפגיעה במערכת המשפחתית כדי שתוכל להמשיך לתפקד גם אחרי שההליך המשפטי יסתיים.