צילום: שי יחזקאל

נחיתה רכה: למה כדאי לכם
לדלג על ארוחות ליליות במטוס

שמונה צעדים בבית ובאוויר שיעזרו לכם לעבור את הטיסה בקלי קלות וגם מדריך לתרופות שיסייעו לכם להערים על הג'ט לג ואלו שיובילו אתכם לתוצאה ההפוכה

חרדת טיסות? לפני הטיסה מרחו על הרקות טיפה של שמן לבנדר בכל צד (צילום: Shutterstock)
חרדת טיסות? לפני הטיסה מרחו על הרקות טיפה של שמן לבנדר בכל צד (צילום: Shutterstock)

עונת החופשות בעיצומה, ועם כל הכיף וההתרגשות שבדבר, טיסות עשויות להיות דבר מייגע ולהוציא את גופנו מאיזון. הנה כמה צעדים שכדאי לאמץ אם אתם רוצים לזמזם לעצמכם איי לאב יו טרמינל בקלילות ולנחות ביעד מאושרים ומאוששים.

 

בבית

1. השתדלו לישון היטב 2־3 ימים לפני הטיסה. הצעד הפשוט הזה יקטין את הפוטנציאל לג'ט לג, שגורם לתופעות לא נעימות כמו כאב ראש, בעיות עיכול, בחילות, עצבנות ותשישות.

 

2. אכלו מזון חם ומבושל. העדיפו מזון חם, מבושל, לח ושמנוני כמו מרק או תבשיל אורז וירקות. על פי האיורוודה (הרפואה ההודית המסורתית), הוא עוזר לקרקוע (Grounding, במובן של חיבור לאדמה), וזאת בניגוד למזון חי, כמו סלט למשל. כמו כן, השתדלו להימנע ממזונות קרים, יבשים ומלוחים שעשויים להחליש את העיכול. גם בטיסה עצמה השתדלו לשמור על אכילה דומה, למרות מגבלות התפריט.

 

3. עסו את גופכם בשמן. העיסוי יועיל לזרימת הדם בגוף ואף עשוי לסייע במניעת הסיכון להיווצרות קרישי דם ברגליים. לפני הטיסה עסו את כל הגוף בשמן חמים (שומשום או שקדים) למשך 20 דקות לפחות, ולאחריו התקלחו במים חמימים ללא סבון. לא הספקתם לפני? עשו זאת לאחר ההגעה ליעד.

 

באוויר

4. שתו המון מים. במהלך הטיסה הגוף נוטה לאבד לחות, לכן הרבו בשתיית מים, אכלו פירות עסיסיים והימנעו ממשקאות כמו אלכוהול וקפה שעשויים לגרום להשתנה מרובה ולהתייבשות. המשיכו לשתות הרבה מים גם במהלך השעות שלאחר הטיסה.

 

5. ספקו לחות גם לעור. העור נוטה להתייבש באוויר המטוס. כדי למנוע זאת מרחו עליו קרם לחות במהלך הטיסה.

 

6. אל תחרגו מדי מהשגרה. אתם בטיסת לילה והדיילת מגישה ארוחה? אתם לא חייבים להיענות לקריאה. אין סיבה לאכול בשעות השינה, ואין צורך לאכול יותר ארוחות ממה שאתם מורגלים להן. חשוב לא להכביד על מערכת העיכול.

 

סובלים מכאבים ולחץ באוזניים? השתמשו באטמי אוזניים מסיליקון. הם יסייעו בהקלה על התופעה
7. קומו מדי פעם. השתדלו לקום מדי פעם ולבצע מתיחות והליכות קצרות כדי להפחית את הסיכון לפקקת ורידים המתבטאת בנפיחות ברגליים ובקרסוליים ואף עשויה לגרום להתפתחות קרישים מסכני חיים. במידת הצורך אפשר להיעזר גם בגרביים אלסטיים.

 

8. שמרו על חום הגוף באמצעות לבוש מתאים, שמיכה ושתיית משקה חמים, מכיוון שבטיסה אנו גם חשופים לטמפרטורה של כ־22 מעלות וגם לירידה בטמפרטורת הגוף בשל חוסר בתנועה. כמו כן לבשו בגדים נוחים מבדים נושמים והימנעו מלבוש צמוד ולא נוח.

 

מתמודדים עם חרדת טיסות?

יום לפני הטיסה הרבו בשתיית חליטות תה (קמומיל, פסיפלורה, ורבנה, טיליה או מליסה). לפני הטיסה מרחו על הרקות טיפה של שמן לבנדר בכל צד, או לחלופין טפטפו 2־3 טיפות שמן לבונה או שמן מליסה על מטפחת והריחו. אפשר גם להתפנק לפני הטיסה באמבט המכיל תערובת של שמן לבנדר, לבונה ומליסה. ממלאים אמבט במים חמימים, מטפטפים פנימה 5־10 טיפות של תערובת שמנים מרגיעים וטובלים למשך כ־15 דקות.

 

נחיתה רכה

ג'ט לג (יעפת) יכול לחרב חופשות, לחבל בפגישות עסקים, לגרום למיחושים ולכאבים ולדחות את ההסתגלות לשגרה. העצות הרגילות — להיחשף לאור השמש בבוקר, להתאים את לוח הזמנים של הארוחות למקום היעד, להימנע מקפה ואלכוהול בטיסה, לצאת להליכות — חביבות אבל לא תמיד מספיקות, ולכן רבים פונים לעזרת התרופות. אבל אילו מהן יעילות להשגת המטרה ואילו לא? פרופ' ירון דגן, מנהל מרפאות שינה אסותא, עושה סדר במזוודת התרופות:

 

אלו תרופות באמת יעילות למיגור הג'ט לג? (צילום: Shutterstock)
    אלו תרופות באמת יעילות למיגור הג'ט לג?(צילום: Shutterstock)
     

     

    מלטונין

    המלטונין הוא ההורמון שמנהל את מנגנון השינה והערות שלנו ולכן תוקף באופן מיטבי את הג'ט לג, שהוא שיבוש בשעון הביולוגי, ומסייע להסתנכרן עם ארץ היעד. מחקרים הוכיחו את יעילותו למניעת ג'ט לג, וגם צוותי אוויר מרבים להשתמש בו.

    המלצה: יעיל מאוד

    טיפ: כדי ליהנות מהשפעת המלטונין יש ליטול 3־6 מ"ג זמן קצר לפני השינה אם טסתם מערבה (לארצות הברית), ושעתיים לפני השינה אם טסתם מזרחה (ליפן).

     

    תרופות מעוררות

    תרופות שמגבירות ערנות וריכוז (כמו פרוביג'יל או נוביג'יל) לא יסדירו את השעון הביולוגי, אבל עשויות לסייע למניעת ישנוניות במהלך היום ולהגברת הערנות, ולכן יכולות להיות פתרון טוב להכחדת האפשרות שתנקרו בארוחת הצהריים עם מנכ"ל החברה הבינלאומית.

    המלצה: יעיל

    טיפ: התנסו בתרופה לפני הנסיעה כדי שתדעו איך היא משפיעה עליכם.

     

    תרופות שינה

    הדבר היחיד שעבורו תרופות השינה באמת יעילות (למרות שלא מאוד מומלצות) הוא להעביר את הטיסה בשינה. הן יטשטשו וישרו עליכם שינה לא איכותית ולא יסייעו לכם להסתגל ליעד שבו נחתתם. בנוסף, אתם עשויים לסבול מבלבול, כבדות, טשטוש ועייפות כשתתעוררו.

    המלצה: לא יעיל

     

    תרופות הרגעה

    תרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים (כמו בונדורמין או לוריוון) יסייעו להתגבר על חרדת טיסה, אבל לא יעזרו לכם להתמודד עם הג'ט לג, והן גם עלולות לגרום לטשטוש, בלבול, ירידה בערנות ואפילו דכדוך.

    המלצה: לא יעיל

     

    תרופות נגד אלרגיה

    תרופות אלה (שנמכרות ללא מרשם רופא) ניטלות לעתים בשל תופעת הלוואי שלהן, שהיא השריית שינה. אבל בתור תרופות שינה לא מדובר בתרופות יעילות, והן בוודאי שלא מסוגלות לסייע באיפוס השעון הביולוגי.

    המלצה: לא יעיל

     

    אראלה טהרלב בן־שחר

    ______________________________________________________

     

    איך לחזור מהחופשה עם אותה הגזרה? כנסו למדריך

     

    במלכודת הבּוּפה (צילום: Shutterstock)
    במלכודת הבּוּפה (צילום: Shutterstock)

     

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד