מוותרים מעט על אוטומט ועוד כמה החלטות לשנת תשע"ט בריאה יותר

מתכננים לאמץ אורח חיים בריא יותר גם השנה? קבלו 7 צעדים קטנים שיעזרו לכם להצליח, בלי לעבוד קשה מדי ובלי מילה אחת על חסה, גלוטן או קלוריות

סיון ורקר-פלג

|

09.09.18 | 09:54

אולי עדיף לקרוא ספר? גם כי זה טוב לדיאטה (צילום: Shutterstock)
אולי עדיף לקרוא ספר? גם כי זה טוב לדיאטה (צילום: Shutterstock)

כל שנה זה קורה, בין אם אנו עורכים עם עצמנו חשבון נפש או אנו מסתכלים לאחור על השנה שחלפה ובודקים מה נרצה לשנות או לייחל לעצמנו לשנה שבפתח. הפיתוי הוא להתחיל בשינוי דרסטי שיהלום את המהפך המשמעותי שאנו חפצים בו, אבל רק למקרה שהחלטות מסוג זה מלחיצות אתכם, קבלו שבעה רעיונות להתחלות קטנות של שינוי, לשנה חדשה ובריאה יותר:

 

1. פעם בשבוע - יותר הכנות ופחות החנות

זה ממש בסדר לתת לעצמיכם לפעמים מנוחה מבישולים, או להימנע מהם לגמרי. כל עוד טוב לכם עם זה ואתם דואגים לבחור לעצמיכם את האופציות הבריאות ביותר.

יחד עם זאת, אין זה סוד שאוכל ביתי הוא בריא יותר ואנו יודעים בדיוק מה מכיל. על מנת לקדם את הגוף שלכם לשנה בריאה יותר תזונתית, בדקו מה אתם יכולים ומעדיפים להכין בעצמכם, יכול להיות שתמצאו כי יש מאכלים שהם לא כל כך מסובכים להכנה ואף מתבשלים מהר יותר מהזמן שלוקח להזמין משלוח.

 

2. עוד לפני הסלט - פחות אוטומט

שאלו את עצמיכם: האם אתם תמיד הולכים לסופר עם אותה הרשימה, מכינים את אותם המאכלים ולא מנסים מוצרים לא מוכרים? מתי בפעם האחרונה קראתם תווית מזון או לא ניגשתם למקרר ברגע שהגעתם הביתה? האם השעה חמש מסמנת אוטומטית קפה ונשנוש ובבוקר אתם לא מסתדרים בלי המאפה?

לרוב הפעולות האלה הן פעולות אוטומטיות שאנחנו לא עוצרים לחשוב עליהן ופשוט עושים אותם מתוך הרגל ולא מתוך תכנון או צורך אמיתי. אם תצאו לכמה רגעים מהמצב של הטייס האוטומטי ותשימו לב לפעולות היומיות הרגילות תוכלו לראות כי יש מצרכים מסוימים ברשימת הסופר שכבר פחות מתאימים וכדאי לאמץ אופציות בריאות יותר, בשעה 17.00 לא באמת חייבים משהו מתוק עם הקפה וכמות השומן במוצרים שהם הדיירים הקבועים במקרר היא באמת לא הגיונית.

כמובן שלא כל הרגל שלכם חייב שינוי וזה ממש בסדר להמשיך לחיות עם המאפה בבוקר, רק שחשוב להיות מודעים ולא לפעול מתוך אוטומט.

 

3. שנה טובה - שינה טובה: כבו מסכים שעה אחת מוקדם יותר

לא נרחיב שוב את הדיבור על נוכחותם הרבה מדי של המסכים בחיינו ועל החסרונות שקיימים בכך, אך אם חשקה נפשכם בבריאות טובה יותר בשנה הקרובה, דעו כי שינה טובה - משמעותה הפרשה תקינה של הורמון המלטונין במוח. תאורת לד מפריעה להפרשה תקינה של ההורמון ובעקבות כך גם פוגעת באורך ובאיכות השינה. והשינה? שינה איכותית היא אחת המתנות הבריאות שאתם יכולים לתת לעצמכם. 

אם אתם ממש מכורים, היפרדו מהמסכים בהדרגה: כבו את המסכים שעה אחת מוקדם יותר לפני השינה.

 

4. פעם ביום - מחשבה שלילית מוחלפת בחיובית

לא רק סכסוכים גדולים, גם עניינים של האדם עם עצמו יכולים להיפטר ביד הלשון. ניסוח נכון יכול לעשות פלאים בכל תחום שהוא. אני ממליצה לכם לנסות את זה על עצמכם:.מחשבות מורידות ומדכאות המתרכזות בעיקר בכישלונות ימנעו מכם  להתקדם. כל התקדמות רצופת מהמורות וכדאי להתרכז דווקא בדרך כמכלול ולא בנפילות הקטנות. דברו עם עצמיכם בצורה מכבדת וחיובית ותתפלאו כמה זה עובד.

 

5. שנו את מנהג המתנה לחג

מתערבים שיש לכם יותר ממספיק כלי המטבח, אגרטלים וקערות לפירות. קבלו רעיון למתנה קצת אחרת: הכינו קופונים שונים עם מתנות בריאות לשנה החדשה והעניקו אותם לאהובים עליכם. מה רושמים בקופונים? התחייבות חד משמעית ובלתי חוזרת לביצוע פעולה כלשהי, למשל: 'פס' ליציאה לפעילות גופנית פעמיים בשבוע לבן/ת הזוג, התחייבות להכנת ארוחת בוקר בריאה לכולם בשבת או כרטיסיה ל-5 סלטים אישיים, התחייבות לערב ללא מסכים, הסכמה ליציאה לא שגרתית (כמו שיעור סלסה, הליכה על חוף הים, פיקניק רומנטי, שיעור בישול וכו'). הקופונים אמורים להיות כמובן לדברים שהבן/ת הזוג שלכם ישמחו לקבל. אפשר כמובן להחליט שכל בני המשפחה מכינים קופונים עם מחוות שהם עושים לטובת כל המשפחה - והבונוס? המתנות האלה לחג יכולות לא לעלות לכם שקל אחד.

 

6. פעם ביום - לא עומדים במקום

זה אולי נשמע לכם קצת מצחיק, אבל מסתבר שסך התזוזה היומית שלנו, ללא קשר לפעילות גופנית מכוונת, יכול לעזור לנו לשרוף כמות לא מבוטלת של קלוריות. נסו ללכת במקום תוך כדי צפייה בטלביזיה או לעשות תרגילי התנגדות עם מתקנים בגינת השעשועים ליד הילדים, ליזום משחק תופסת ספונטני בפארק, לרקוד עם מוזיקה תוך כדי הכנת השניצלים, פשוט ללכת בזמן שיחות טלפון ועוד. 

 

7. מיצג לכבוד החג

זה ידוע שאנחנו אוכלים עם העיניים והדבר נכון פי כמה אצל ילדים. לכן, אם הקטנים פחות מתחברים למאכל מסוים, למשל לירקות. נסו לאתגר את עצמכם ולהגיש את המאכל בצורה מושקעת במיוחד. כמובן שאין צורך בכך בכל יום כי לא תמיד יש זמן, אבל בכל פעם שתצליחו ליצור פרצוף או רכבת מירקות, אתם תחברו בין 'כיף' לבין 'ירקות' ותהנו מאווירה כיפית סביב נושא האכילה ותגרמו להם לרצות להתנסות יותר.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

הנה משהו שאפשר בקלות ליישם: קריאת תוויות מזון. להלן מדריך:

 

 לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד