העוגה שלי לראש השנה: 5 הצעות נפלאות לסיום ארוחת החג

בחושה או קרמית, עם תפוחים או עם תאנים, פרווה, טבעונית, ללא גלוטן, וכמובן עם דבש – כותבות האוכל של 'לאשה' מציגות את העוגות שלהן לפתיחת שנה מתוקה

עוגת שכבות דבש-שקדים עם קרם חמאה-דבש (מתכון, צילום וסגנון: מילי אליהו)
עוגת שכבות דבש-שקדים עם קרם חמאה-דבש (מתכון, צילום וסגנון: מילי אליהו)

ביקשנו מהכותבות הקבועות של מדור האוכל לשתף אותנו בתוכניות המתוקות שלהן לחג. לכם נשאר רק לבחור:

 

עוגת שכבות דבש־שקדים עם קרם חמאה־דבש

המתכון של מילי אליהו

 

כן, נחוצה מעט השקעה של זמן, אבל לא מדובר בעוגה מסובכת להכנה, והיא לגמרי שווה את הטרחה.

 

המרכיבים

(שתי תבניות בקוטר 15 ס"מ)

 

לשימון התבניות

 

  • 20 גרם חמאה
  • 100 גרם שקדים מולבנים, פרוסים

 

לעוגות

  • 170 גרם חמאה, רכה
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן
  • 1/4 כוס + 2 כפות (80 גרם) סוכר דמררה או חום
  • 5 ביצים
  • 1/2 כוס דבש
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • 2 כוסות + 2 כפות (300 גרם) קמח תופח
  • 1 כף מחוקה קינמון טחון
  • 1/4 כוס קפה נמס או תה חזק, פושר
  • לציפוי השקדים
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) חלב
  • 1/4 כפית תמצית וניל
  • 100 גרם שקדים מולבנים, פרוסים
  • 2 כפיות דבש
  • לקרם החמאה־דבש
  • 250 גרם חמאה, רכה
  • 1 שקית + 7 כפות (140 גרם) אבקת סוכר
  • 2 כפות חלב
  • 3 כפות דבש
  • אפשרות: 100 גרם שקדים מולבנים, קצוצים גס

 

לזרייה: אבקת סוכר

 

ההכנה

1. העוגות: מחממים את התנור ל־180 מעלות ומשמנים בנדיבות את תבניות האפייה בחמאה. מפזרים את השקדים על התחתית והדפנות ומוודאים שהם נצמדים לחמאה. מאחסנים את התבניות במקפיא עד להמשך השימוש.

 

2. שמים את החמאה (170 גרם) בקערת המערבל, מוסיפים את שני סוגי הסוכר ומקציפים 2-1 דקות. מוסיפים את הביצים, בזו אחר זו, ומקציפים עוד 4-3 דקות. מוסיפים את הדבש ותמצית הווניל ומקציפים קצרות. מורידים את מהירות המערבל, מוסיפים את הקמח והקינמון וממשיכים בהקצפה אטית. מוסיפים את הקפה/תה וממשיכים להקציף עד שהעיסה אחידה.

 

3. מוציאים את התבניות ומחלקים ביניהן את העיסה. אופים את שתי התבניות במקביל, 40 דקות.

 

4. בינתיים מכינים את ציפוי השקדים: שמים בסיר את כל מרכיבי הציפוי ומבשלים על להבה נמוכה עד שהחלב מצטמצם מעט ומבעבע. מסירים מהכיריים, מצננים ומאחסנים במקרר עד להמשך השימוש.

 

5. מכינים גם את הקרם: שמים בקערת המערבל את החמאה הרכה ומקציפים 3-2 דקות, עד שהיא הופכת לקרם אוורירי יחסית. עוצרים את המערבל, מוסיפים את אבקת הסוכר ומפעילים שוב במהירות אטית. מוסיפים את החלב, הדבש, ואם רוצים – גם את השקדים, ומקציפים עוד דקה. מעבירים את הקרם לשקית זילוף עם צנתר משונן ומניחים בצד עד להמשך השימוש.

 

6. אחרי 40 דקות אפייה, מפזרים על אחת מהעוגות (מומלץ על זו שנותרה נמוכה יותר) את ציפוי השקדים. אופים (את שתי העוגות) עוד 8-7 דקות. אם השקדים נחרכים, מורידים את חום התנור ל־170 מעלות. נועצים קיסם בעוגה ללא הציפוי, ומוודאים שהוא יוצא יבש. מוציאים את שתי העוגות, מצננים ומחלצים מהתבנית.

 

7. הרכבת העוגה: מניחים את העוגה ללא ציפוי השקדים על צלחת הגשה. מזלפים עליה את הקרם. מניחים בעדינות את העוגה הנוספת, בוזקים אבקת סוכר בנדיבות ומגישים.

 

איך שומרים?

עד 3 ימים, במקרר (אם מכינים את חלקי העוגה מראש, צריך להקציף שוב את הקרם, לפני הזילוף).

 

עוגת שכבות דבש־שקדים עם קרם חמאה־דבש  (מתכון, צילום וסגנון: מילי אליהו)
    עוגת שכבות דבש־שקדים עם קרם חמאה־דבש (מתכון, צילום וסגנון: מילי אליהו)

     

     

    עוגת שקדים ותפוחים

    המתכון של דנה שטינוול

     

    שילוב עדין של טעמים משלימים ומרקמים שמחמיאים זה לזה. טעים להתחיל ככה את השנה.

     

    המרכיבים

    (תבנית בקוטר 20 ס"מ או תבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ)

     

    לתפוחים

    • 1/4 כוס (50 גרם) סוכר
    • 2 כפות מים
    • 50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
    • 2 תפוחים מזן גרני סמית, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

     

    לעוגה

    • 160 גרם חמאה, רכה
    • 1/2 1 כוסות + 2 כפות גדושות (330 גרם) סוכר
    • 2 כפיות תמצית וניל
    • 4 ביצים גדולות
    • 1 כוס + 2 כפות (165 גרם) קמח
    • 1/2 1 כוסות (150 גרם) שקדים קלופים, טחונים דק
    • 1 כפית אבקת אפייה

     

    לפיזור

    100 גרם שקדים גרוסים

     

    ההכנה

    1. התפוחים: שמים בסיר קטן את הסוכר והמים ומבשלים על להבה נמוכה כ־10 דקות, עד שנוצר קרמל. מוסיפים את החמאה ומבשלים עוד כדקה, תוך ערבוב, עד שהיא נמסה. מוסיפים את קוביות התפוחים ומבשלים כ־15 דקות, עד שהן מתרככות (נועצים מזלג ובודקים). מסננים ושומרים בצד.

     

    2. העוגה: מחממים את התנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.

     

    3. שמים בקערת המערבל או מעבד המזון את החמאה, הסוכר ותמצית הווניל ומערבלים כ־3 דקות, עד לקבלת קרם אוורירי. מוסיפים את הביצים, זו אחר זו, ומערבלים לאחר כל הוספה, עד לקבלת בלילה אחידה. מוסיפים את הקמח, השקדים הטחונים ואבקת האפייה ומערבלים עד שהם נבלעים בעיסה לגמרי.

     

    4. יוצקים חצי מכמות העיסה לתבנית ומשטחים בעזרת כף. מפזרים את קוביות התפוחים, יוצקים עליהן את שארית העיסה ומיישרים את פניה. מפזרים את השקדים הגרוסים על העיסה.

     

    5. אופים 60-50 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מצננים ומגישים.

     

    איך שומרים?

    עד 4 ימים, בכלי סגור בטמפרטורת החדר או במקרר.

     

    עוגת שקדים ותפוחים (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
      עוגת שקדים ותפוחים(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

       

      טארט תאנים וקרם וניל

      המתכון של איילת הירשמן

       

      עוגה עונתית ועשירה, שתפאר את שולחן החג ואת השנה החדשה.

       

      המרכיבים

      (תבנית טארט מתפרקת בקוטר 24 ס"מ)

       

      לבצק

      • 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
      • 120 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
      • 1 כף סוכר
      • 1/8 כפית מלח
      • 1 חלמון
      • 1 כף מים קרים

       

      לקרם הווניל

      • 2 כוסות (500 מ"ל) חלב
      • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
      • 1 תרמיל וניל, חצוי לאורך
      • 5 חלמונים
      • 5 כפות (50 גרם) קורנפלור

       

      לתאנים

      • 12-10 תאנים בשלות, פרוסות לרוחבן לפרוסות בעובי 1 ס"מ
      • לסירופ
      • 1/2 כוס מים
      • 1/2 כוס סוכר
      • אפשרות לקישוט
      • עלי נענע

       

      ההכנה

      1. הבצק: שמים בקערה את הקמח, החמאה, הסוכר והמלח ומעבדים בקצות האצבעות רק עד שנוצרים פירורים. מוסיפים את החלמון ואת המים ומעבדים 3-2 דקות, רק עד שהבצק מתגבש קצת. עוטפים אותו בניילון נצמד ומאחסנים במקרר שעה לפחות (עד לילה).

       

      2. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

       

      3. מוציאים את הבצק, מניחים אותו בתבנית ומשטחים בידיים כך שייווצרו תחתית ודפנות בגובה 1 ס"מ. מחוררים את הבצק במזלג בכמה מקומות ואופים מיד, כ־20 דקות, עד שהבצק מזהיב (אם לא אופים מיד, מאחסנים במקרר). מוציאים ומצננים (אפשר להכין עד 12 שעות מראש).

       

      4. קרם הווניל: שמים בסיר בינוני עם תחתית עבה את החלב, הסוכר ותרמיל הווניל ומביאים לרתיחה. בינתיים, טורפים בקערה נפרדת את החלמונים. מוסיפים לקערה את הקורנפלור ומערבבים היטב. מוסיפים לחלמונים מצקת מלאה מהחלב החם וטורפים היטב. יוצקים לסיר את תכולת קערת החלמונים ומחממים על להבה בינונית־נמוכה תוך טריפה, עד שמתקבל קרם סמיך. מסירים מהכיריים, מוציאים את תרמיל הווניל ומניחים לצינון. מכסים בניילון ומאחסנים במקרר שעה לפחות (אפשר להכין עד יום מראש).

       

      5. הסירופ: שמים את הסוכר והמים בסיר קטן, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שמתקבל סירופ צמיגי. מסירים מהכיריים ומצננים קצת.

       

      6. הרכבת הטארט: מחלצים את הקלתית מהתבנית ומניחים על צלחת הגשה. מורחים בה את קרם הווניל הקר. מסדרים את פרוסות התאנים במעגלים, כך שיחפפו קצת זו את זו. בעזרת מברשת, מושחים את התאנים בסירופ. אם רוצים, אפשר לפזר גם כמה עלי נענע לקישוט. מגישים.

       

      איך שומרים?

      עד יום, במקרר.

       

      טארט תאנים וקרם וניל (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ)
        טארט תאנים וקרם וניל(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ)

         

         

        חיתוכיות דבש ותבלינים

        המתכון של יעל גרטי

         

        קלאסי לחג, נימוח, פרווה וללא גלוטן, והשוס: 5 דקות עבודה, ללא מערבל! טיפ: לא אוהבים את אחד התבלינים או בדיוק נגמר לכם? ותרו עליו, העיקר שבסך הכל תשתמשו בכפית שלמה של תערובת תבלינים.

         

        המרכיבים

        (תבנית 30X20 ס"מ)

         

        • 2 ביצים גדולות
        • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר חום בהיר (דמררה)
        • 1/3 כוס (107 גרם) דבש
        • 2 כוסות (200 גרם) שקדים מולבנים טחונים
        • 4 כפות (40 גרם) קורנפלור
        • 3 כפות (30 גרם) קמח תפוחי אדמה
        • 1/5 כפית מכל אחד מהתבלינים: הל טחון, ג'ינג'ר טחון, אגוז מוסקט מגורר וציפורן טחון
        • 2 כפיות שטוחות קינמון טחון
        • 1/8 כפית מלח (רצוי אטלנטי דק)

         

        ההכנה

        1. מחממים את התנור ל־160 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים את התבנית בנייר אפייה.

         

        2. שמים בקערה את הביצים והסוכר וטורפים למרקם אחיד. מוסיפים את הדבש וטורפים שוב. מערבבים בקערה נפרדת את כל שאר המרכיבים. מעבירים את תכולת הקערה לקערת הביצים־דבש ומערבבים במרית למרקם אחיד.

         

        3. יוצקים את העיסה לתבנית באופן אחיד ודופקים אותה על משטח העבודה, ליישור. אופים כ־30 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא נקי. מוציאים ומניחים לצינון במשך כשעתיים (מומלץ לאחסן במקרר, להקלת

        החיתוך).

         

        4. חותכים את העוגה לריבועים ומגישים.

         

        איך שומרים?

        עד 4 ימים בקופסה בטמפרטורת החדר, עד שבוע במקרר או עד חודש במקפיא.

         

        חיתוכיות דבש ותבלינים (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
          חיתוכיות דבש ותבלינים(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

           

           

          שקדים מסוכרים בשני צבעים

          המתכון של מיכל לוי-אלחלל 

           

          חטיף אלגנטי ושיקי שהוא גם נטול גלוטן, טבעוני ופרווה, שסוגר את הפינה של "משהו קטן מתוק" אחרי הארוחה.

           

          המרכיבים

          • 1 כוס (200 גרם) סוכר
          • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
          • 250 גרם שקדים טבעיים, מולבנים
          • 100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
          • 3 כפות אבקת קקאו
          • 4 כפות אבקת סוכר

           

          ההכנה

          1. פורשים על משטח העבודה משטח סיליקון, נייר פרגמנט או נייר אפייה.

           

          2. מחממים בסיר בינוני את הסוכר והמים עד שהסוכר נמס. מוסיפים את השקדים וממשיכים לבשל על להבה בינונית־גבוהה כ־10 דקות תוך ערבוב אטי, עד שהסוכר הופך "חולי". מהרגע שהסוכר והמים הופכים חוליים מחכים עד שכ־3/4 מהכמות הופכת לקרמל חום בהיר. מסירים את הסיר מהכיריים ויוצקים מיד את תכולתו על המשטח (או הנייר), כך שהשקדים יהיו כמה שיותר נפרדים זה מזה (אפשר לעזור לכך בזריזות, בעזרת כף עץ).

           

          3. מצננים כ־15 דקות. שוברים/מפרידים את השקדים.

           

          4. שמים את השוקולד בקערה מתאימה וממסים במיקרוגל בהדרגה (מערבבים בכל 20 שניות), עד שמתקבל קרם אחיד. מוסיפים לקרם את השקדים ומערבבים היטב לציפוי מלא.

           

          5. מכינים שתי קופסאות אחסון. באחת שמים את אבקת הקקאו ובשנייה את אבקת הסוכר. מחלקים את השקדים בין שתי הקופסאות, סוגרים אותן ומנערים היטב, לציפוי מלא. ממתינים 10 דקות.

           

          6. מוציאים את השקדים ומגישים.

           

          איך שומרים?

          עד חודשיים, בכלי סגור ובמקום מוצל וקריר (אפשר גם במקפיא).

           

          שקדים מסוכרים בשני צבעים (צילום: דניאל לילה, סגנון: פסי ברניצקי)
            שקדים מסוכרים בשני צבעים(צילום: דניאל לילה, סגנון: פסי ברניצקי)
             

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: דביר כחלון, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: דביר כחלון, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד