יש חצר גם בקומה 4: קוביית הגנים הלבנה מתחת למגדל אסותא בת''א

    בין גורד שחקים מדובר לבין מבנה היסטורי ששומר, קם אשכול גנים בן ארבע קומות. לכל כיתה יש ''בית עץ'' בפנים, וחצר-מרפסת שבה נשתלו עצים. אז למה ההורים מודאגים?

    מיכאל יעקובסון

    |

    02.09.18 | 11:53

    חצר בקומה הרביעית. הרצפה כוסתה בגומי בגוון ובטקסטורה של חול, ולצד מתקני השעשועים יש גינה לימודית עם צמחים שונים, כולל עצים שתולים. אפשר יהיה לבקר כאן במסגרת אירועי ''בתים מבפנים'', 20-22 בספטמבר (צילום: דור נבו)
    חצר בקומה הרביעית. הרצפה כוסתה בגומי בגוון ובטקסטורה של חול, ולצד מתקני השעשועים יש גינה לימודית עם צמחים שונים, כולל עצים שתולים. אפשר יהיה לבקר כאן במסגרת אירועי ''בתים מבפנים'', 20-22 בספטמבר (צילום: דור נבו)
    המראה ממרומי מגדל אסותא החדש, שחלקו כבר אוכלס: גן הילדים למטה, ובאופק הים (וגם המגדל החדש שנבנה על חורבות מוסך דן בארלוזורוב) (צילום: דור נבו)
    המראה ממרומי מגדל אסותא החדש, שחלקו כבר אוכלס: גן הילדים למטה, ובאופק הים (וגם המגדל החדש שנבנה על חורבות מוסך דן בארלוזורוב) (צילום: דור נבו)
    מימין: מגדל אסותא ברקע הגן. משמאל: מבט מהרחוב. הקובייה הצחורה מתאימה בממדיה לפרופורציות של השכונה. חלון צהוב מלווה את חדר המדרגות (צילום: דור נבו)
    מימין: מגדל אסותא ברקע הגן. משמאל: מבט מהרחוב. הקובייה הצחורה מתאימה בממדיה לפרופורציות של השכונה. חלון צהוב מלווה את חדר המדרגות (צילום: דור נבו)
    בקומת הקרקע. שטח המגרש קטן - 480 מ''ר, ולכן נבנו עליו 1,200 מ''ר בארבע קומות, כשבכל אחת מהן מרפסת-חצר. התקציב: כ-10 מיליון שקלים (צילום: דור נבו)
    בקומת הקרקע. שטח המגרש קטן - 480 מ''ר, ולכן נבנו עליו 1,200 מ''ר בארבע קומות, כשבכל אחת מהן מרפסת-חצר. התקציב: כ-10 מיליון שקלים (צילום: דור נבו)
    ההורים שבאו לבקר בפעם הראשונה בגן שלשום התלהבו במיוחד מבית העץ, שתוכנן כפינת ישיבה אינטימית בכל אחת מכיתות הגן (צילום: דור נבו)
    ההורים שבאו לבקר בפעם הראשונה בגן שלשום התלהבו במיוחד מבית העץ, שתוכנן כפינת ישיבה אינטימית בכל אחת מכיתות הגן (צילום: דור נבו)
    בית העץ מורם מהרצפה בכמטר, והגן כולו עוצב בגוונים מרגיעים של לבן ועץ. את הצבעים יכניסו הצעצועים - והילדים (צילום: דור נבו)
    בית העץ מורם מהרצפה בכמטר, והגן כולו עוצב בגוונים מרגיעים של לבן ועץ. את הצבעים יכניסו הצעצועים - והילדים (צילום: דור נבו)
    קיר זכוכית מפריד בין כיתת הגן לחצר/מרפסת הצמודה (צילום: דור נבו)
    קיר זכוכית מפריד בין כיתת הגן לחצר/מרפסת הצמודה (צילום: דור נבו)
    מגלשה עם נוף לעיר ולמגדל. האדריכלית מדגישה שהמתקנים קיבלו את כל האישורים הנחוצים, ואין מקום לחששות (צילום: דור נבו)
    מגלשה עם נוף לעיר ולמגדל. האדריכלית מדגישה שהמתקנים קיבלו את כל האישורים הנחוצים, ואין מקום לחששות (צילום: דור נבו)

     "יש בו משהו שמשקף את החיים בעיר – הוא מחובר מצד אחד למבנה לשימור, ומצד שני למגדל מגורים דומיננטי". כך מתארת האדריכלית אורנה פרייפלד-בסט את אשכול הגנים שנחנך הבוקר (א') ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב, במתחם שבו פעל עד לפני עשור בית החולים אסותא. במסגרת אילוצי הציפוף הגוברים ברחבי הארץ, ובפרט בערים הגדולות, מדובר במבנה ארבע-קומתי, כשבכל קומה גן ילדים עם חצר-מרפסת צמודה.

     

    הקובייה הלבנה משתלבת היטב במבנה ההיסטורי של בית החולים, שפתח את שעריו ב-1935 בתכנונו של האדריכל יוסף נויפלד, עד שבית החולים עבר לשכונת רמת החי"ל בצפון העיר, ובמקומו קם עוד גורד שחקים במרכז תל אביב – נטע זר שתכנן האדריכל משה צור, עם נוכחות שמזכירה יותר שוליים של ערים ולא מיקום כה מרכזי.

     

    • באשכול הגנים החדש תוכלו לבקר במסגרת אירועי ''בתים מבפנים'', שיתקיימו בתל אביב לקראת סוף החודש, 20-22 בספטמבר.

     

    בית החולים ''אסותא'' פעל ברחוב ז'בוטינסקי במשך עשרות שנים, עד שהועבר לרמת החי''ל (צילום: מיכאל קרמר)
      בית החולים ''אסותא'' פעל ברחוב ז'בוטינסקי במשך עשרות שנים, עד שהועבר לרמת החי''ל(צילום: מיכאל קרמר)

      כך הוא נראה ביום שבו נהרס. המבנה ההיסטורי נשאר (צילום: אמית הרמן)
        כך הוא נראה ביום שבו נהרס. המבנה ההיסטורי נשאר(צילום: אמית הרמן)

         

        בניגוד לממדיו העצומים של המגדל, לקובייה הלבנה של גני הילדים יש ממדים אנושיים, בדומה לבתי המגורים הוותיקים בשכונה, אלא שהם מוזנחים ברובם ומפנים אל הילדים חזיתות שמעוטרות במגוון אקראי של תריסי פלסטיק, טיח מתקלף, מזגנים, גגונים וצנרות חשופות.

         

        קובייה צחורה בין בניינים מוזנחים (צילום: דור נבו)
          קובייה צחורה בין בניינים מוזנחים(צילום: דור נבו)

           

          פרופורציות הבניין משתלבות בסביבה (צילום: דור נבו)
            פרופורציות הבניין משתלבות בסביבה(צילום: דור נבו)

             

            החזות הצחורה של אשכול הגנים משקפת את תוכנו: בחלק הצפוני של הבניין נקבעו המבואות לגנים, המעלית והמדרגות. חלון מלבני גדול מזוגג בזכוכית צהובה ושוטף את מהלך המדרגות באור ייחודי. הילדים והגננות יוכלו להשקיף דרכו החוצה אל העיר, ומי שעומד בחוץ יוכל להשקיף פנימה על הזאטוטים שמטפסים במדרגות עם הוריהם. בחלק הדרומי נקבעו הגנים עצמם.

             

            הזגוגית הצבועה שוטפת את חדר המדרגות באור צהוב (צילום: דור נבו)
              הזגוגית הצבועה שוטפת את חדר המדרגות באור צהוב(צילום: דור נבו)

               

              משחק הקובייה: 1,200 מ''ר על מגרש של 480 מ''ר

               

              לפרייפלד-בסט היו כאן אילוצים לא פשוטים, שהכתיבו את צורת הקובייה. "השטח של המגרש היה כל כך מצומצם (480 מ"ר)", היא אומרת, "הפרוגרמה כל כך עמוסה וקווי הבניין מאוד מוגבלים, ולכן החלטנו לארוז הכל לקופסה אחת קובייתית". בתקציב של כ-10 מיליון שקלים נבנו על המגרש המצומצם 1,200 מ"ר בנויים – ניצול מרשים של שטח קטן לטובת כ-120 ילדים מהסביבה הקרובה שילמדו כאן. מתחת לגן, כמו בשאר המתחם, נחפר חניון תת-קרקעי, שבו שמורים לגננות ארבעה מקומות חניה.

               

              הצבעים השולטים בכיתות ובחצרות הם לבן וחום. הלבן מופיע בעיקר בקירות, בתקרה ובארונות, והחום מגיע מהשימוש הדומיננטי בעץ – בעיקר בשולחנות, בכיסאות וב"בית העץ", שיתואר מיד. שני גוונים, מסבירה האדריכלית, מעניקים רוגע וחמימות ומפחיתים את העומס והרעש החזותי הדחוס ממילא באשכול גנים צפוף. שאר הצבעים מגיעים משלל האביזרים – וכמובן מהילדים עצמם. במבואות נעשה שימוש בצבעים כמו ירוק וצהוב, שחוזרים ומופיעים גם בחדרי השירותים הקומתיים.

               

              גוונים בטונים רגועים (צילום: דור נבו)
                גוונים בטונים רגועים(צילום: דור נבו)

                 

                לשירותים נבחרו צבעים עזים יותר: צהוב או ירוק (צילום: דור נבו)
                  לשירותים נבחרו צבעים עזים יותר: צהוב או ירוק(צילום: דור נבו)

                   

                  עבודת התכנון החלה בכלל בפיתוח הנוף - התחום שהמשרד של פרייפלד-בסט (ת.מ.א אדריכלים) מתמחה בו – לפני שגלשה לתכנון האשכול כולו. את הנוף בצד המזרחי, שתחום במבנים ההיסטוריים ובמגדל החדש, עיצבו האדריכליות באופן נוקשה יחסית, מסביב לבריכה ביולוגית; את החלק המערבי, שצמוד לגן הילדים, עיצבו באופן חופשי יותר ולאורכו עצי פיקוס ותיקים שביניהם נשתלו עצים חדשים, בהם סיגלון וברוש. כדי לשתול את העצים מולאה האדמה בעומק של כמטר אחד, תוך הקפדה על בתי גידול רציפים לרוחב, כך שיאפשרו לשורשי העצים להתפתח.

                   

                  בקצה הגן מעבר להולכי רגל, שלא היה קיים בימיו של בית החולים המגודר ומקשר בין חלקי השכונה (צילום: דור נבו)
                    בקצה הגן מעבר להולכי רגל, שלא היה קיים בימיו של בית החולים המגודר ומקשר בין חלקי השכונה(צילום: דור נבו)

                     

                    קצה הגן נתחם במעבר שקישר במקור בין אגפי בית החולים. הוא נהרס לצורך הקמת הפרויקט ושוחזר באופן מדויק. הוא משמש כעת כמבואת הכניסה לגן הילדים וכשער-מעבר פתוח לציבור, כך שהוא מחבר את השביל המקשר בין רחוב ז'בוטינסקי לרחוב ורמייזה. כך נוצרה דרך חדשה להולכי רגל, שלא נהנו ממנה בימיו של בית החולים המגודר, וכעת הרוויחו משהו אחרי שנים של רעש ואבק מבניית המגדל.

                     

                    ההורים כבר דואגים, האדריכלית מאוכזבת

                     

                    ביקור בגני הילדים ביום שישי האחרון, כאשר בני השלוש הגיעו לביקור היכרות מוקדם, חשף את תגובות הבטן הראשוניות של ההורים, וגם את החששות שלהם. הם התלהבו במיוחד מבית העץ, שהוא פינת ישיבה אינטימית בתוך כיתת הגן. היא גבוהה במטר מהרצפה, מרוהטת כמו דירה בממדים קטנטנים (מטבח, פינת אוכל וסלון), מדופנת בחלקה במחיצת עץ המדמה בית ובחלקה האחר בחלונות גדולים שמאפשרים להשקיף דרכם על החצר הצמודה. מתברר שהרעיון הגיע מבתה של האדריכלית, וליתר דיוק - מהגן שבו למדה. "המקום שהיא הכי אהבה היה קומת גלריה מעץ, שאיפשרה לילד להיות לבד. כזה מקום רציתי לייצר בגן", אומרת פרייפלד-בסט.

                     

                    בית העץ רוהט כמו דירה קטנטונת (צילום: דור נבו)
                      בית העץ רוהט כמו דירה קטנטונת(צילום: דור נבו)

                       

                      החצר הקומתית מורכבת מרחבה מרכזית, שרצפתה כוסתה ביריעות גומי בגוון ובטקסטורה של חול צהבהב. חלק משטח החצר מוקדש למתקני משחק - מגלשה ונדנדה מעץ (תוצרת eibe הגרמנית). בשולי החצר ארגז חול מכוסה ביריעת הגנה, וגם גינה לימודית שבה נשתלו צמחים שונים, לרבות עץ פיקוס תאילנדי שאפשר לגדל בצל, או עץ תות שנשתל במקומות שאליהם מגיעות קרני שמש ישירות. שתילת העצים בקומות העליונות נעשתה בשיתוף פעולה עם עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.

                       

                      חלונות הזכוכית מאפשרים קשר עין בין כיתת הגן לחצר הצמודה (צילום: דור נבו)
                        חלונות הזכוכית מאפשרים קשר עין בין כיתת הגן לחצר הצמודה(צילום: דור נבו)

                        ''המגמה בעולם היא היא ליצור 'גנים מסוכנים', כדי שילדים ילמדו להיזהר. כאן לא מוכנים לשתול עצים, שמא הילדים יאכלו שבבי עץ, לא רוצים מגרשי חול, וכשחיפינו באבן בעיבוד טובזה - כיסו אותה בספוג. המהלך בעיניי הוא אנטי-חינוכי ומדכא''

                         

                        כדי לשמור על קשר-עין בין הכיתה לחצר, חוצצים ביניהן מסכי זכוכית. בשתיים מהחצרות יש מעקות בנויים ואטומים, ואילו בקומה השלישית המעקה עשוי רשת נירוסטה, שמאפשרת להביט בצמרות העצים הירוקים. אלא שההורים נדרכו והגיבו בחשש: האם הגדר מספיק גבוהה, כאשר מערום של קוביות משחק הניצב בצמוד לאחד המעקות יכול לשמש מדרגות טיפוס? האם הנדנדה לא גבוהה מדי? האם הילדים לא יפלו מהפתח במדף העליון של המגלשה?

                         

                        בכל חצר גינה לימודית ומדרגות מילוט (שאינן בשימוש שוטף ובולטות במעקות פלדה שחורים) (צילום: דור נבו)
                          בכל חצר גינה לימודית ומדרגות מילוט (שאינן בשימוש שוטף ובולטות במעקות פלדה שחורים)(צילום: דור נבו)

                           

                          בתגובתה של האדריכלית לתלונות ניתן לשמוע אכזבה וייאוש. המתקנים שמותאמים לגיל שלוש קיבלו את כל האישורים הרלוונטיים, היא מדגישה, ואין כל צורך לחשוש: "כיום, בעולם המגמה היא ליצור 'גנים מסוכנים' כדי שילדים ילמדו להיזהר. כאן מתנגדים לשתול עצים, שמא הילדים יאכלו שבבי עץ, לא רוצים מגרשי חול, ובמקום אחר, כשחיפינו באבן בעיבוד טובזה - אז כיסו אותה בספוג. הגישה בעיניי היא אנטי-חינוכית ומדכאת".

                           

                          עולים לגובה

                           

                          אל 604 הגנים העירוניים הפועלים בתל אביב-יפו מצטרפים היום 40 גנים חדשים. לדברי שירלי רימון, מנהלת מינהל החינוך בעירייה, מצוקת השטחים הציבוריים מאלצת את העירייה לבנות את מוסדות הציבור לגובה, ובכלל זה את גני הילדים. בית הספר "ביכורים", שנפתח היום על חורבותיו של מרכז "ביכורי העתים" סמוך למתחם שרונה, מתנשא לגובה של שבע קומות.

                           

                          "אנחנו מנסים לבנות כמה שיותר חללים רחבים, כדי שהכיתה לא תהיה חלל של ארבעה קירות וזהו", אומרת רימון, "ואנחנו מנסים לחבר את המוסד החינוכי לעיר באמצעות קירות שקופים ושילוב של הרבה טבע. לא לנתק את גני הילדים מהרחוב. זה נכון גם באדריכלות וגם בתכנים". אגב, במקור היו אמורים להיות באשכול הגנים רק שלושה גני ילדים, ובקומה העליונה ג'ימבורי. בעירייה גילו תוך כדי תהליך שצריך כיתת גן נוספת, וכך השתנתה הכוונה המקורית. לאיזון הסביבה האולטרה-אורבנית, ניתנו לגנים שמות גיאוגרפיים חקלאיים: העמק, דותן, גושן וארזים.

                           

                          העיר מצטופפת. יותר ויותר מוסדות חינוך נבנים לגובה (צילום: דור נבו)
                            העיר מצטופפת. יותר ויותר מוסדות חינוך נבנים לגובה(צילום: דור נבו)

                             

                            משרד ת.מ.א. שבראשו עומדות פרייפלד-בסט ואדריכלית הנוף ליטל סמוק פביאן, הוקם בשנת 2000 ומתמחה בתכנון נופי בפרויקטים עירוניים. אשכול הגנים החדש הוא פרויקט הבנייה המשמעותי הראשון בתכנונן (אדריכלית אחראית: נועה מרום). כיום המשרד עובד על פרויקטי נוף כמו נמל התעופה הבינלאומי תמנע, כיכר המדינה בתל אביב, בניין להקת המחול בת-שבע באזור התחנה המרכזית הישנה בתל אביב וכיכר העיר ביקנעם. גן ילדים עתידי, שהמשרד מתכנן בחיפה, יעלה במספר קומותיו על עמיתו במתחם אסותא – ויגיע לשבע קומות.

                             

                            ----------------------------------------------------------------------

                            ואיך נראה גן ילדים עטור פרסים ונטול גימיקים בכפר סבא?

                             

                            לחצו על התמונה לראות את הגן (צילום: תומר כהן)
                            לחצו על התמונה לראות את הגן (צילום: תומר כהן)

                             

                             
                            הצג:
                            כל התגובות לכתבה "יש חצר גם בקומה 4: קוביית הגנים הלבנה מתחת למגדל אסותא בת''א"
                            אזהרה:
                            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד