החרפה במצב האוכל: 3 ממרחי פלפל חריפים שיוסיפו טעם לכל מנה

עם פלפלים ירוקים או אדומים, טריים או יבשים: לאסנת לסטר יש מתכונים שכל חובב חריף יאהב, מסחוג קלאסי עד לשידוך רענן עם לימונים

אסנת לסטרפורסם: 30.08.18 21:10
ממרח פלפלים אדומים ולימונים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
ממרח פלפלים אדומים ולימונים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
סוף הקיץ תמיד מזכיר לי ילדה אחת קטנה שהעניקה לי חדר פרטי משלי - ואת תחילת העצמאות שלי.

 

הכל התחיל כמה שנים קודם לכן. יום אחד הגיעו זוג הורים צעירים לרשום את ילדתם ל"גן רות", הגן שאימא שלי הפעילה אצלנו בבית. הם ישבו איתה שעות אחדות ושוחחו על בתם, נינה, שסבלה מלקות שמיעה ולכן לא דיברה. הם רצו לוודא שאימא תוכל להתמודד עם המשימה של שילוב ילדה מיוחדת בגן שלה.

 

אימא נרתמה למשימה והשקיעה הרבה זמן ומחשבה כדי להבין איך לעזור לילדה הקטנה והחמודה. לבסוף היא החליטה להירשם ללימודי תואר ראשון בחינוך מיוחד באוניברסיטת בר אילן, כדי שתוכל לסייע לנינה ולילדים כמוה.

 

היא לא הסתפקה בתואר, וכשסיימה אותו נרשמה ללימודים בבית מיחא, המציע מסגרת חינוכית לילדים עם לקויות שמיעה עד הכניסה לבית הספר – וגם מכשיר מורים ומטפלים. לאחר שתי שנות לימוד סגרה אימא את "גן רות" בנתניה ומצאה עבודה בתל אביב, בגן משולב של ילדים שומעים וילדים עם לקות שמיעה.

 

עד אז ישנו הורי בסלון. אחי ואני קיבלנו את החדר השני, ואילו הגן פעל בחדר השלישי ובמרפסת הצמודה אליו. לאחר שאימא סגרה את הגן החליטו ההורים להפוך את החדר של אחי ושלי לחדר השינה שלהם - היתה זו הפעם הראשונה מאז נישואיהם שבה היה להם חדר משלהם. החדר ששימש כגן הפך לחדר של אחי והמרפסת הצמודה יועדה לי. כל הקיץ עבד אבא שלי, הוגו, כדי לסגור את המרפסת ולסייד אותה כדי שתהפוך לחדר הפרטי שלי.

 

בסוף הקיץ אימא נסעה בפעם הראשונה לעבוד בתל אביב ואחי ואני עברנו לחדרים החדשים שלנו.

 

ונינה - היא המשיכה להיות בת טיפוחיה של אימא שלי ועברה גם היא לבית מיחא, שם למדה לקרוא, לכתוב ולדבר כמו כל שאר הילדים.

 

חדר פרטי בזכות ילדה שלא שמעה. אביה של אסנת משפץ את הבית (צילום מתוך אלבום משפחתי)
    חדר פרטי בזכות ילדה שלא שמעה. אביה של אסנת משפץ את הבית(צילום מתוך אלבום משפחתי)

     

    ממרח פלפלים אדומים ולימונים

    טעים מאוד עם בשר, דגים או ירקות. מתכון של שושנה גרש מעפולה.

     

    >> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

     

    מרכיבים
    • 4 לימונים גדולים
    • 3 פלפלים אדומים טריים
    • 2-1 פלפלים חריפים טריים (מי שלא אוהבים חריף יכולים לוותר עליהם)
    • 12 שיני שום, קלופות
    • 1/2 כוס שמן זית
    • 1 כפית שטוחה מלח

     

    אופן ההכנה
    1. רוחצים את הלימונים, חוצים אותם בקליפתם, פורסים ומגלענים.
    2. חוצים את הפלפלים האדומים, מרוקנים מהגרעינים וחותכים לרבעים.
    3. אם משתמשים בפלפלים חריפים, חוצים אותם לאורכם ומרוקנים מהגרעינים ומהחלקים הלבנים.
    4. טוחנים את הלימונים, הפלפלים, הפלפלים החריפים (אם רוצים) והשום במטחנת בשר (אפשר גם לטחון אותם במעבד מזון, בכמה פולסים, אבל אז המרקם שיתקבל יהיה יותר משחתי).
    5. מוסיפים לממרח את שמן הזית והמלח ומערבבים.
    6. מעבירים את הסלט לצנצנות אטומות ושומרים במקרר או במקפיא.

     

     

    סחוג תימני

    מתכון של גדעון יצחק הלוי מטבריה.

     

    סחוג תימני (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      סחוג תימני(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים
      • 1 ק"ג פלפלים ירוקים חריפים
      • 1 כוס דחוסה (בערך צרור) עלי כוסברה קצוצים
      • שיניים קלופות מ-4 ראשי שום
      • 1/4 1 כפות כמון
      • 1 כף פלפל שחור גרוס
      • 1 כף מלח
      • 1 כפית צ'ילי גרוס
      • 1 כפית הל טחון
      • 1 כפית ציפורן טחון
      • 2 כפות שמן זית

       

      אופן ההכנה
      1. חוצים את הפלפלים החריפים לאורכם ומרוקנים מהגרעינים ומהחלקים הלבנים. חותכים גס.
      2. מעבירים את הפלפלים למעבד מזון ומרסקים. מוסיפים את הכוסברה ומעבדים כמה שניות. מוסיפים את שיני השום ומעבדים רק עד שהכל מרוסק.
      3. מניחים מסננת בקערה. מעבירים אליה את הממרח ונותנים לו להגיר נוזלים במשך 15-10 דקות.
      4. מעבירים את הממרח לקערה, מוסיפים את התבלינים ושמן הזית ומערבבים.
      5. מעבירים את הסחוג לצנצנות אטומות ושומרים במקרר או במקפיא.

       

       

      אריסה עם שום וכמון

      מתכון של ירושלים מחלוף מצפת.

       

      אריסה עם שום וכמון (צילום: אסנת לסטר)
        אריסה עם שום וכמון(צילום: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        • 1 ק"ג פלפלים אדומים מתוקים יבשים
        • 1/4 עד 1/2 ק"ג פלפלים סודנים חריפים יבשים (לפי מידת החריפות הרצויה)
        • 4 ראשי שום קלופים
        • 4 כפות כמון
        • 2 כפות מלח
        • 400-350 מ"ל (1/2 1 עד 2/3 1 כוסות) שמן

         

        אופן ההכנה

        1. מנקים מגרעינים את שני סוגי הפלפלים ומשרים במים במשך שעה. מסננים.
        2. טוחנים יחד במטחנת בשר את הפלפלים והשום.
        3. מוסיפים את התבלינים והשמן ומערבבים.
        4. שומרים במקרר עד שבועיים (אפשר לשמור במקפיא זמן ממושך).

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)