תחל שנה ומנותיה: שלושה מתכונים מעולים לארוחת ראש השנה

מדג על מצע עשבי תיבול ועלי גפן עם רוטב מפתיע: שלוש מנות טעימות שיגזרו צרור של מחמאות בשולחן החג, פלוס טיפים יעילים לשימוש ואיחסון נכון של תבלינים

מימין: דג אפוי בתוספת עשבי תיבול, עלי גפן ממולאים ברוטב רימונים ודלעת ערמונים ממולאת בבשר בקר טחון, פטריות וערמונים (צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)
מימין: דג אפוי בתוספת עשבי תיבול, עלי גפן ממולאים ברוטב רימונים ודלעת ערמונים ממולאת בבשר בקר טחון, פטריות וערמונים (צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)

מארחים או מתארחים?

 

לפני סידור השולחן ובחירת המנות, הרכיבים הצבעוניים והארומטיים שיש בכוחם לשדרג לכם את מנות החג הם התבלינים. קבלו מספר טיפים לשימוש נכון בתבלינים, שיעזרו לכם לשמור על טריותם:

  • בחרו בתבלינים איכותיים וטהורים, אשר מכילים 100% תבלינים, ללא תוספים וללא חומרים משמרים.
  • כדי למנוע ספיגת לחות והתגבשות, השתמשו בזמן תיבול תבשיל בכפית נקייה ויבשה והעבירו את הכמות שאתם צריכים מהמכל - אל התבשיל.
  • הימנעו מפתיחה של מכל התבלין מעל התבשיל שכן האדים שעולים ממנו מזיקים לאיכות התבלין שנשאר במכל.
  • עדיף לרכוש תבלינים באריזה סגורה ולא במשקל, כל התבלין שומר על תכונותיו, על טריותו ועל איכויותיו כאנטי אוקסידנט.

 

 

דג אפוי בתוספת עשבי תיבול

 

דג אפוי בתוספת עשבי תיבול (צילום: חיים יוסף, מתכון: עוז תלם)
    דג אפוי בתוספת עשבי תיבול(צילום: חיים יוסף, מתכון: עוז תלם)

     

    מרכיבים (4 מנות)

    לדג:

    • 4 דגים שלמים טריים (למשל: לברק, מוסר, פורל) במשקל 500-600 גרם, מנוקים היטב מקשקשים
    • 1/4 כוס שמן זית
    • כפית בזיליקום מיובש
    • כפית טימין מיובש
    • 1/2 כפית אורגנו מיובש
    • כפית פטרוזיליה מיובשת
    • 1/2 כפית שמיר מיובש
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • 1-2 כרישות בגודל בינוני, שטופות היטב וחתוכות לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
    • 1-2 שומרים יפים, חתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
    • 1 לימון, חתוך לפרוסות דקות

     

    אופן הכנה

    1. מחממים תנור ל-190 מעלות.

    2. בקערה מערבבים את שמן הזית עם התבלינים המיובשים ומלח ופלפל.

    3. בקערה שמים את פרוסות הכרישה והשומר, מוסיפים 1/2 מתערובת העשבים ומערבבים.

    4. משטחים על תבנית עם נייר אפייה.

    5. מעל מניחים את הדגם השלמים - בעזרת סכין יוצרים 2-3 חרכים בכל צד של הדג ומושחים בתערובת התבלינים. בבטן הדגים מניחים את פרוסות הלימון.

    6. אופים 25-35 דקות או עד שהדגים עשוי לחלוטין.

    7. מגישים למרכז השולחן.

     

     

     

    דלעת ערמונים ממולאת בבשר בקר טחון, פטריות וערמונים

     

    דלעת ערמונית ממולאת בבשר טחון (צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)
      דלעת ערמונית ממולאת בבשר טחון(צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)

       

      יש לכם אורחים אניני טעם בדרך, רוצים להרשים אותם במנת פתיחה שהם לא יישכחו לעולם? כזו שאוכלים עם כף? הבאנו לכם את ירק האליטה עם תוספת שלא ניתן להישאר אדישים אליה.

       

      מרכיבים (6 מנות)

      • 3 יח' דלעת, חצויות לחצי ומרוקנות
      • שמן זית בתרסיס תבליני מימון
      • 3 כפות שמן זית
      • 1/2 1 כפית צ'ילי גרוס מטחנה תבליני מימון
      • 1 כף שטוחה טימין יבש תבליני מימון
      • 1 כפית שטוחה בהרט תבליני מימון
      • קמצוץ אגוז מוסקט תבליני מימון
      • 1 כפית שטוחה פלפל ארבע עונות מטחנה תבליני מימון
      • 1 כף שטוחה של סוכר
      • 1 כפית מלח
      • 1 כף סילאן טבעי
      • חופן שקדים פרוסות
      • 5 גבעולים טימין טרי
      • 1 כפית שטוחה שום גבישי תבליני מימון
      • 1/2 קילו (500 גרם) בשר טחון טרי
      • 4 פטריות שמפיניון טריות בינוניות חתוכות לרבעים ואז לפרוסות
      • 1 בצל גדול קצוץ דק
      • 1 חבילת ערמונים קלופים בוואקום

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים תנור על 200 מעלות.

      2. מכינים תבנית עם נייר אפייה ומפזרים עליה מלח גס בכמות נדיבה.על המלחמניחים את הדלעת והערמונים (יש ליישר את תחתיות הדלעת שאינם עומדים ישר על התבנית).

      3. מתבלים את הדלעת והערמונים בצ'ילי, שמן זית, סילאן, טימין יבש (חצי מהכמות) ומלח גס.

      4. מכניסים לתנור לחצי שעה בערך- עד שהדלעת מתרככת.

      5. במחבת עם שמן זית מקפיצים את הפטריות עד התאדות הנוזלים.

      6. מוסיפים תוך כדי ערבוב את הבצל עד לשקיפות.

      7. מוסיפים את הבשר (במידת הצורך מוסיפים גם שמן זית).

      8. לתוך המחבת מוסיפים:שום גבישי, סוכר, מלח, אגוז מוסקט ופלפל ארבע עונות גרוס.

      9. מוסיפים את השקדים תוך כדי ערבוב.

      10. חוצים את הערמונים ומוסיפים אותם לתערובת.

      11. מחלקים את התערובת באופן שווה בין כל החצאים .

      12. על כל דלעת חצויה מוסיפיםאת הסילאן, הטחינה הגולמית וקצת שמן זית .

      13. מחזירים לתנור ל-5 דקות נוספות (בצמוד להגשה).

       

       

      עלי גפן ממולאים ברוטב רימונים

       

       

      עלי גפן ממולאים ברוטב רימונים (צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)
        עלי גפן ממולאים ברוטב רימונים(צילום: חיים יוסף, מתכון: מורן שופן)

         

        מוכנים? הסיר הבא יגזור צרור של מחמאות, יהיה תרפיה מושלמת עבור אלה מאיתנו שצריכים רגע להתמלא ולמלא את העלים ואת האהובים שלנו.

         

        מרכיבים

        • כ- 60 עליי גפן טריים/קנויים במשקל

         

        למילוי:
        • 2 כוסות אורז עגול- שטוף ומסונן , ניתן גם להכין עם אורז בסמטי או פרסי.
        • 1 בצל גדול קצוץ דק
        • 1 בטטה בינונית מגוררת (על הפומפייה הכי צפופה)
        • 3 כפות שמן זית
        • 1 חופן של נענע קצוצה
        • 1 חופן של פטרוזיליה קצוצה
        • 1 כפית שטוחה פלפל ארבע עונות תבליני מימון
        • 1 כפית שטוחה אבקת שום תבליני מימון
        • 1 כפית שטוחה סוכר
        • 1 כפית שטוחה מלח
        • 3 כפות רכז רימונים
        • 2 תפוחי אדמה
        • 1 לימון שלם פרוס לפרוסות עבות
        • מיץ מ-1/2 לימון
        • מים לכיסוי הסיר
        • 2 עגבניות קשות, גדולות ואדומות חתוכות לפרוסות עבות

         

        אופן ההכנת העלים

        1. חולטים את העלים במים עם חצי לימון וכפית גדושה של מלח.

        2. מרתיחים כ-5-7 דקות - עד לקבלת צבע חום או ירוק זית. חשוב לשים שלא חולטים יותר מידי זמן, חליטת יתר יכולה לגרום לעלים להיקרע, בייחוד כשהם טריים.

        3. לאחר החליטה שוטפים את העלים במים קרים.

         

        טיפים

        1. מומלץ להשתמש בעלים טריים. קוטפים את העלים הבינוניים/הגדולים, חשוב שיהיו שלמים, רכים, טריים וללא חורים (ניתן להשתמש גם בעלים הקטנים ע"י חיבור של שלושה עלים לפני המילוי).

        2. אחסון העלים: במידה ורוצים לשמור עלים לפעם הבאה ניתן לשמור אותם במקרר עד שלושה ימים ובמקפיא לפחות חודשיים.

         

        אופן הכנת המילוי

        1. מטגנים את הבצל בשמן זית עד להזהבה. מוסיפים סוכר, אבקת שום, פלפל גרוס וכפית שטוחה של מלח.

        2. מוסיפים תוך כדי ערבוב את הבטטה ורבע מכמות הנענע הקצוצה.

        3. מאחדים את התערובות שטיגנו יחד עם כף וחצי שמן, פטרוזיליה ,שארית הנענע הקצוצה והאורז. בשלב זה יש לשים לב שהאורז סופג את כל השמן והערבוב אחיד.

        (לריכוז טעמים ניתן להניח את התערובת במקרר לשעה).

        4. מסדרים את תפוחי האדמה בסיר שטוח ורחב כדי למנוע מהעלים להישרף או להתקשות.

        5. מתחילים בגלגולים: מניחים על קרש חיתוך גדול ורחב כחמישה עלים, כאשר החלק המחוספס שלהם מופנה כלפינו והחלק הרחב והתחתון של העלה מופנה כלפינו (מומלץ להכין מראש קערה עם מים ומגבת מטבח לניקוי של האצבעות בין הגלגולים).

        6. מניחים תערובת דקיקה בתחתית העלה ומתחילים לגלגל תוך כדי הידוק העלה והכנסת הכנפיים למרכז (גלגול, קיפול השוליים לאמצע ושוב גלגול).

        7. מסדרים בסיר שהכנו את העלים המגולגלים תוך כדי הידוק ובצפיפות (כדי שלא יתפרקו לנו בזמן הבישול).

        8. מוסיפים מעל כל העלים פרוסות עגבניות עבות ופרוסות לימון (להשתדל להוציא מהלימון את החרצנים).

        9. מחממים סיר על להבה גבוהה, מוסיפים- את כף השמן זית בזילוף, רכז הרימונים בתנועה מעגלית כמו הסיר ומים חמים עד לכיסוי העלים.

        10. שמים צלחת על העלי גפן לפני שמכסים את הסיר- הצלחת תהדק את העלים ותמנע את התפרקותם.

        11. מבשלים על אש נמוכה כשעה וחצי .

        12. לקישוט בהגשה, ניתן לפזר רימונים ונענע טרייה.

         

         

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד