כרתים: לא רק חופשת בטן-גב. ארבעה טיולים יפים במיוחד

גם אתם קופצים לסוף שבוע באי היווני? שווה לצאת מהמלון אפילו לטיולים קצרים. עיירות צבעוניות, חופים מופלאים, מסעדות טעימות וגם מקומות לעשות קניות

רתימנו. אפשר לשוטט בסמטאות  במשך שעות  (צילום: Shutterstock)
רתימנו. אפשר לשוטט בסמטאות במשך שעות (צילום: Shutterstock)
חוף אלפונסי. לכל מקום שאתם נוסעים, קחו אתכם מגבת ובגד ים (צילום: Shutterstock)
חוף אלפונסי. לכל מקום שאתם נוסעים, קחו אתכם מגבת ובגד ים (צילום: Shutterstock)
סמטא בהרקליון. לשבת בבית קפה ממוזג, לעשות שופינג, לבקר במוזיאון (צילום: Shutterstock)
סמטא בהרקליון. לשבת בבית קפה ממוזג, לעשות שופינג, לבקר במוזיאון (צילום: Shutterstock)

"הכרתנים, תושבי האי, אף פעם לא יתלוננו על מצבם לפני האורחים", הכריזה בפנינו ריטה, מדריכת תיירים ותיקה באי. "הם אנשים מכניסי אורחים", הסבירה, "הם יודעים, שזו החופשה השנתית שלכם, זו שחיכיתם לה וחסכתם בשבילה כסף – והם לא יפגעו בכיף שלכם". זו מחווה מקסימה, חשבנו לעצמנו, אבל להתלונן? על מה בכלל יש להם להתלונן?

 

כרתים, האי הגדול של יוון, כמעט שלא נפגע במשבר הכלכלי הגדול שפקד את המדינה לפני מספר שנים, בזכות התיירות הענפה והחקלאות הטובה. "כרתים היא המבצר האחרון של יוון", הגדירה זאת מריה, נציגת חברת תיירות גדולה, שגרה בכפר הצמוד להרקליון, עיר הבירה. תושבי כרתים רואים בביתם יבשת יותר מאשר אי, ובאמת כדי ליהנות אפילו מחלק ממה שיש למקום להציע יהיה נחוץ הרבה יותר מאשר וויקנד או אף שבוע – שזה הזמן הממוצע שישראלים מקדישים לביקור בו.

 

אבל גם אם באתם רק לסוף שבוע ארוך, וגם אם כל מה שאתם רוצים זה ים-בריכה-שנ"צ, כדאי לכם לנצל את ההזדמנות ולצאת מהמלון לכמה שעות או ליום טיול. מאחר שסביר להניח שבבית המלון תשמעו לא מעט עברית, הרי אם לא תצאו ממנו, איך, בעצם, תהיו בטוחים שאתם באמת ביוון ולא בטבריה או באילת?

 

כדאי לדעת:

צפון האי הוא האזור המתוייר והמפותח יותר בכרתים (החלק הדרומי נחשב פראי יותר, ומתאים לטיולי ג'יפים וטבע), וסיורים בו מאפשרים להתרשם גם מהעבר העשיר של כרתים, שיש בה עדויות להתיישבות עוד משנת 1900 לפנה"ס ושנכבשה, בעת המודרנית יותר, על-ידי הוונציאנים והטורקים, שהותירו בה את חותמם. חלק גדול מהמלונות שישראלים אוהבים נמצאים ברדיוס של עד כחצי שעה נסיעה מהרקליון, הסמוכה לנמל תעופה המרכזי שלו.

 

שלוש האפשרויות ליום טיול שלפניכם נבחרו לפיכך בהנחה, שהצפון הוא אזור המוצא שלכם.

 

1. נוסעים מזרחה:

 

המצורעים של אלונדה

מפרץ מיראבלו נחשב לאזור הכי יוקרתי בכרתים, ובאופן לא מפתיע – לאחד היפים שבהם. העיירה המרכזית בו היא איוס ניקולאוס (Agios Nikolaos), שהיא גם נקודת עצירה נחמדה במהלך יום הטיול. ליד הנמל בעיירה יש אגם קטן ועמוק וסביבו בתי קפה, ובסמוך נמצאים הרחובות המסחריים - לתיירים ולמקומיים.

האזור המבוקש ביותר במפרץ הוא אלונדה (Elounda). לצד מלונות היוקרה והחופים הנהדרים, גורם משיכה נוסף הוא גיבור תרבות מסוג אחר: ספינלונגה - אי המצורעים, שהתפרסם בזכות רב המכר של ויקטוריה היסלופ, "האי של סופיה". אל האי יוצאות הפלגות המאפשרות לסייר בו ובשרידי היישוב שבו התגוררו המצורעים.

בקצה אזור אלונדה נמצא הכפר פלאקה (Plaka), בסך הכל שני רחובות מקסימים בסמוך לים, ובהם מסעדות וחנויות, שמצליחים להיות בעלי אופי וייחוד, על אף הפנייה הברורה לתיירים.

כדי ליהנות מהאזור הזה מומלץ לשכור רכב למשך היום, ולשוטט בנחת בין פיתולי המפרצונים והכפרים (טיפ: לא לשכוח לשים בתא המטען תיק עם בגדי ים ומגבות, כדי שתוכלו לעצור בחופים היפים).

המלצה טעימה: The Carob Tree (או Haroupia) – "עץ החרוב". מדובר במסעדה בכפר הקטנטן פלאקה, לאו דווקא על קו המים, אלא ברחוב המקביל, שמציעה אוכל מקומי טעים ואווירה שעושה חשק להישאר.

 

איוס ניקולאוס. העיירה המרכזית באחד המפרצים הכי יפים של האי (צילום: Shutterstock)
    איוס ניקולאוס. העיירה המרכזית באחד המפרצים הכי יפים של האי(צילום: Shutterstock)

    ספינלונגה - אי המצורעים. להגיע בספינה ולסייר (צילום: Shutterstock)
      ספינלונגה - אי המצורעים. להגיע בספינה ולסייר(צילום: Shutterstock)

       

      2. נוסעים מערבה:

       

      הלב של רתימנו, הקסם של חאניה

      כמה מערבה אתם מוכנים להגיע? אפשר להסתפק בלב שקט בכשעה של נסיעה מאזור הרקליון לרתימנו המקסימה, ואפשר להרחיק עוד כשעה על הכביש ולבקר גם בחאניה, שנחשבת בעיני רבים ליפה שבערי כרתים.

      רתימנו, העיר השלישית בגודלה בכרתים (אחרי הרקליון וחאניה), נעימה במיוחד. לאורך החוף והנמל, בחלק העתיק שלה, יש מגוון עצום של מסעדות ובתי קפה, וכשנכנסים מעט פנימה אפשר לשוטט במשך שעות בסמטאות שמציעות תמהיל נעים של השפעות ונציאניות וטורקיות, בתי מגורים ישנים (שפונים לרחוב באופן שממש מחייב הצצה פנימה, גם אם לא התכוונתם) וחנויות לתיירים.

      אם כבר חנויות לתיירים – אז אלו של רתימנו מציעות מבחר גדול ויפה במיוחד של סנדלים, צעיפים, תיקים ובגדים. אם ראיתם פה משהו שאהבתם, אל תטעו לחשוב (כן, כמוני) שבהכרח תמצאו אותו גם בחאניה או בהרקליון.

      בלב האזור נמצא המבצר העתיק של רתימנו, שיש ממנו תצפית טובה על הנוף והוא גם בית להופעות בחודשי הקיץ.

      המלצה טעימה: בכניסה לרתימנו, ממש סמוך לכביש הבינעירוני, נמצאת אחת המסעדות הטובות באזור, Prima Plora. היא מגישה אוכל יווני מסורתי, לכאורה כמו בכל מסעדה בנמל באי, אבל ברמה אחרת לגמרי: המסעדה מנסה להשתמש רק במרכיבים אורגניים שגודלו על ידי חקלאים מקומיים באזור (ובתפריט אף מצוין מהיכן הגיעה כל גבינה, ואם, חלילה, מדובר בדג שנקנה קפוא), הבישול מוקפד וההגשה אלגנטית במיוחד. המסעדה גדולה ומומלץ במיוחד לשבת במרפסת היפה שצופה אל הים. (לפרטים)

      חאניה, העיר השנייה בגודלה בכרתים, מציעה שילוב נהדר בין הפרקטיות העירונית של הרקליון לקסם המקומי של רתימנו: מצד אחד תמצאו ברחובותיה המרכזיים חנויות עכשוויות (כולל סניפים של H&M ושל ג'מבו), ומצד שני - אזור הנמל שלה הוא מופת לחן הוונציאיני-יווני-תיירותי, שמאפיין את כרתים.

      בנוסף, פועל בחאניה שוק מקורה (Agora), שגם הוא סוג של מלכודת תיירים מפתה, עם הרבה אפשרויות למצוא מתנות וגם, פה ושם, לראות דוכן שמיועד למקומיים עם מה שנלכד בחכות או הגיע מהשדה באותו יום.

      המלצה טעימה: בקצה המערבי של הנמל העתיק של חאניה, ליד המוזיאון הימי, אפשר לשבת לקפה בסוכת הגפנים של מלון הבוטיק Alcanea. בערב אפשר להמיר את הקפה ביין או בקוקטייל, ובכל שעה אפשר ליהנות שם מארוחות קלות ולא פורמליות.

      כמה מטרים מפרידים בין הקפה לבין רצף המסעדות של הנמל, אבל הם מספיקים כדי לעשות הבדל: יפה שם, רגוע ושקט (בפעם הבאה, החלטנו, נבדוק את המלון עצמו).

       

       

      גם יפה, גם טעימה וגם מקום לקנות מתנות מקומיות (צילום: Shutterstock)
        גם יפה, גם טעימה וגם מקום לקנות מתנות מקומיות(צילום: Shutterstock)

         

        ומה בסביבה?

        בין רתימנו לחאניה, מרחק של כ-40-30 דקות נסיעה מכל אחת מהן, נמצא אגם קורנס (Kournas), שהוא יעד נחמד לבילוי של כמה שעות. באגם הגדול אפשר לשחות וגם לשוט בסירות פדלים שמושכרות במקום, או, כמובן, לטייל סביבו בטבע. כשמתעורר התיאבון אחרי הפעילות, מתיישבים באחת המסעדות שלחופו.

        אם אתם שוהים באזור חאניה, כדאי להרחיק עוד מערבה ולבקר באחד מחופי הרחצה שנחשבים ליפים ביותר בכרתים, כמו Gramvousa או c, או לטייל בשמורת הטבע Samria. יעד מעניין נוסף הוא Milia – כפר בהרים שבמחוז חאניה, שמציע תיירות אקולוגית: שהייה במבנה אבן או עץ עתיק ששומר (החשמל סולארי ובחדרים יש גם נרות ומנורות נפט), האוכל הוא אורגני מקומי ויש מסלולי טיול בנופים היפים.

        מרתימנו כדאי לנצל את ה"מותניים הצרים" של כרתים באזור, ולנסוע כשעה לכיוון מזרח האי, לכפר המסורתי Spili או לחוף Preveli עטור הדקלים ולמנזר הצמוד אליו.

         

        אגם קורנס. אפשר לשוט, אפשר לשחות (צילום: Shutterstock)
          אגם קורנס. אפשר לשוט, אפשר לשחות(צילום: Shutterstock)

           

          3. נוסעים להרקליון:

           

          כולם הלכו לג'מבו?

          כחמש דקות הליכה מהתחנה המרכזית של הרקליון – ואתם במרכז. איך תדעו שהגעתם? בלי בעיה: הרחובות הופכים למדרחובים ובתי המגורים הופכים לחנויות ולבתי קפה. לכאן באים בשביל להסתובב, לעשות שופינג (כל הרשתות הבינלאומיות כאן, וגם חנויות דומות של אופנה מקומית) ולשבת בבית קפה, עדיף באחת הכיכרות ומול מזרקה. ברחובות שמסביב למתחם המדרחובי, תמצאו בתי קפה קצת יותר צעירים ועכשוויים (אנחנו נחנו בהנאה גדולה במזגן של Biscotto, ברחוב Chandakos).

          שהוא השני בגודלו ביוון (אחרי זה של אתונה), מציג בעשרים האולמות שלו ממצאים, חפצים, תכשיטים, פסלים ושרידים מכל התקופות בהיסטוריה הארוכה של כרתים. חובבי הז'אנר ייהנו בו, ומאחר שהוא נמצא במרכז העיר וקל להגיע אליו (לפרטים). האקווריום, שמתאים כמובן לביקור משפחתי, אולי אינו מהטובים מסוגו בעולם, אך הוא בהחלט אפשרות מהנה לבילוי ולמפגש עם בעלי החיים של הים התיכון, כולל כרישים, תמנונים ומדוזות. האקווריום נמצא מחוץ לעיר, ומומלץ להגיע אליו ברכב שכור, שכן האוטובוס למקום עוצר במרחק המחייב צעידה (לפרטים). 

           

          הלאה: בכל מדריכי התיירים מוזכרת החנות "ג'מבו" (Jumbo) בתור אטרקציית הקניות המרכזית של הרקליון, ולא במקרה. מדובר בסניף ענקי של רשת בינלאומית של חנויות בסגנון "סטוק", מסודרת ומסבירת פנים. המחירים זולים מאוד ואפשר למצוא שם בעיקר מציאות לבית, לגינה ולמטבח. בחנות נפרדת, צמודה, נמצאים הדברים לילדים – משחקים, בגדים וציוד לבית הספר. זה מקום מצוין לקנות בו מתנות, והיא גם מסוג החנויות שמהן סביר שתצאו עם שקית מלאה בפיצ'יפקעס שבכלל לא ידעתם שאתם רוצים.

          אבל יש גם מינוס בסיפור: החנות, בשדרות Martiron, לא נמצאת במרכז העיר, אלא קצת יותר מחצי שעת הליכה משם. אגב, סניף נוסף של ג'מבו נמצא בעיר חאניה (גם שם, לא במרכז העיר).

           

          המלצה טעימה: בכיכר המרכזית של הרקליון המכונה "כיכר האריות" (בזכות מזרקת Morosini הוונציאנית שבה פסלי אריות) נמצא בית הקפה עם השם המתחכם Philo-sophies. ההתחכמות נוגעת למאכל שבגללו מתיישבים כאן: בוראטה (Bougatsa), ואל תתבלבלו עם הגבינה האיטלקית בשם זה. פה מדובר במאפה ממכר של שכבות בצק פילו דקיק עם מלית גבינה, שיכולה להיות מתוקה או מלוחה. המקומיים נשבעים, שאף שהמיקום והסגנון מתאימים למלכודת תיירים, זהו המקום המומלץ בעיר להתפנק בו על בוראטה.

           

          סיבות טובות לביקור בהרקליון: המוזיאון הארכיאולוגי והאקווריום (צילום: Heracles Kritikos/Shutterstock)
            סיבות טובות לביקור בהרקליון: המוזיאון הארכיאולוגי והאקווריום(צילום: Heracles Kritikos/Shutterstock)

             

            איך נוסעים ברחבי האי?

             

            • את כרתים חוצה לרוחבה כביש מהיר אחד, מס' 90 (לעתים הוא מכונה E75), שהמילה מהיר עושה עמו חסד. בסמוך לערים הגדולות הוא מרווח יותר, אך חלקים גדולים ממנו מציעים רק נתיב אחד לכל כיוון וסיכוי מצוין להיתקע אחרי משאית או אוטובוס, או סתם אחרי עוד ועוד תיירים במכוניות שכורות.

            • אם אתם שוכרים מכונית, קחו בחשבון שבין הנתיבים מפריד לרוב פס הפרדה לבן, אך הכרתנים עוקפים בכל זאת, אף שלאורך הכביש פזורות מצלמות. בכל מקרה, לכביש יש שוליים רחבים ומקובל לרדת אליהם כדי להקל על העוקפים. כדאי לדעת, שכשכרתני רוצה לעקוף אתכם, הוא לא יצפור ולא יהבהב - הוא יידבק אליכם מאחור. אל תילחצו, היו ערניים למה שמתרחש מאחוריכם, ותנו לעקוף.

            • התחבורה הציבורית בכרתים לא רעה. מנסיוננו, קל להגיע באוטובוס עירוני רגיל מבתי המלון אל הרקליון (כולל מיזוג מצוין וווי-פיי). שאלו במשרד הקבלה, הם יוכלו לתת לכם את לוחות הזמנים הרלוונטיים.

            • כדי להגיע ליעדים אחרים, סביר שתצטרכו להחליף אוטובוס בהרקליון. התחנה המרכזית שם קטנה ופשוטה, אך כל העובדים מורגלים בנוכחותם של תיירים ואפשר להבין בקלות מאיזה רציף ובאיזו שעה יוצא האוטובוס שלכם.

            • אפשרות נוספת היא להצטרף לסיור מודרך שיוצא מאחד מבתי המלון הגדולים בכרתים. בחלק מהם אפשר למצוא גם סיורים של חברות התיירות הישראליות הגדולות. בדקו במשרד הקבלה.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד